vineri, 1 februarie 2019

Contestație sau campanie?



Nu credeam în vecii vecilor că  pensionarii noștri militari sunt atat de usor de … dus de nas  atât de nepregătiți ca să nu spun altfel. De câteva zile, un material postat pe pagina unei asociații a militarilor a invadat comunitatea kaki, producând un fel de isterie vecina cu nebunia. Se dau telefoane, se întreabă, se strâng mâini, se freacă palme, se fac calcule. Am primit și eu documentele, pe mail le-am văzut pe unele pagini de profil și m-am frecat la ochi și între urechi.  Aș fi fost tentat să cred că e vorba de o greșeală, dar înclin să cred că nu e așa, pentru că acțiunea este făcuta .. pas cu pas și pare premeditată.
Trei pași
Pasul 1. Pe strasee apare o decizie a Curții de Apel Aba, prin care un pensionar militar a câștigat procesul cu MApN, CPS Comisia de Contestații, pe problema Pensiei Suplimentare, introdusă în mod abuziv și în defavoarea militarilor în baza de calcul a pensiei. Bun așa! Am înțeles din comentarii, dar nu cunosc, că mai sunt câteva decizii în acest sens, ceea ce e foarte bine, pentru că dacă se vor mai da câteva, poate ICCJ se va sesiza și va da o decizie pentru uniformizarea … actului de justiție și  sper sa fie în favoarea militarilor, dar nu garantez așa că sunt sceptic privind viitorul.
Pasul 2. Din pământ din iarbă vedre, exact când este efectiv inutil pentru 95% din pensionarii militari cărora li s-au remis decizii de actualizare ( așa cum s-au decis, cu eliminarea majorării de 5% din 2016, apare, postat pe pagina AORR un model de contestație a deciziei de actualizare, la pachet cu un model de trimitere în judecată a emitenților, dar a fost nevoie de precizări suplimentare, pentru ă practic inițial chemarea în judecată era postată drept contestație. Acum să fiu iertat, nu vreau să comentez intențiile conducerii asociațiilor care s-au gândit să ”fericească norodul” cu aceste documente, dar mie mi se pare de un cinism aproape inegalabil sau inegalat nici de Olguța. Oameni buni, cei care mai aveți capul pe umeri și știți să citiți. Aceste modele de contestație acum sunt mai inutile decât o frecție la un picior de lemn, pentru că 90% din pensionari au primit aceste decizii pana în noiembrie, iar termenul pentru contestare este de 30 de zile de la primirea deciziei. Așa că 90% din pensionari se uită la contestație, (dacă nu au contestat până acum) ca curca în lemne, sau pe românește le pot imprima pe hârtie igienică. Iar cei care au apucat să depună contestație, conform art 99(2) au termen de 30 de zile de la comunicarea răspunsului sa acționeze în instanță, sau, dacă în 45 de zile nu au primit răspuns, să ceară dreptate în instanță. Deci dacă în 60 de zile nu ai făcut nimic, decizia rămâne definitivă iar instanța va declara orice intervenție, tardiva. Și atunci de ce au venit domnii generali cu această .. contestație acum, după 18 luni de când ar fi trebuit să o prezinte? Uite așa la mișto, să zică și ei că au făcut ceva.
Pasul 3. Tot la AORR  pe pagina Filialei Dolj aflu că domnul Bălăceanu a primit nește informații privind completarea ordinului M 135 al MApN privind avansările în grad pe anul.. 2019. Nu știu dacă au primit această informație toți șefii asociațiilor militarilor, sau doar cei interesați în mod expres de grade și decorații, dar știu că mulți nu au primit. De ce domnul Bălăceanu ? Nu pot da un răspuns, poate a întrebat, poate are un contract de achiziții, poate face parte dintr-o comisie de avansări ceva, asta numai dânsul poate să spună. Oricum. Mesajul subliminal este străveziu: ”dacă vreți să fiți avansați, veniți la noi, noi suntem informați”.
Iată că anul 2019 se confirmă ca an electoral încă din prima lună. A început deja campania de adeziuni. Înscrieți-vă în AORR, (și poate și în ALO, că am văzut că reapare prin paginile AORR fotografia domnului Bartolomeu SĂVOIU, mare șef mason și de partid)  se dau gratis contestații inutile și se fac înscrieri pe listele de avansări.
URMĂTORII PAȘI
  1. Acum după acești pași să vedem în ce direcție ne îndreptăm. Legat de primul pas, fără îndoială este un semnal sau un fapt bun, ar fi foarte bine dacă cât mai mulți pensionari și-ar câștiga drepturile. Ce e de făcut? Eu recomand cât mai multor militari ( în mod special din localitățile unde s-au câștigat procesele) să acționeze în instanțe aceeași speță, în speranța că vor ajunge la același judecător și vor avea același rezultat, în acest fel obținând cât mai multe decizii care să ducă la o decizie unitară din partea ICCJ fie prin acumularea de jurisprudență care să devină regulă. Se poate încerca și în alte localități în special în cele unde militarii au mai câștigat procese împotriva ministerelor.
  2. Pe de altă parte când vor fi mai multe cazuri, asociațiile militarilor, care ar trebui să ceară membrilor să le semnaleze și alte cazuri, pot interveni în instanță în numele membrilor, pentru uniformizarea deciziilor în numele egalității de drepturi și nediscriminării. De asemenea cei care au câștigat ar trebui să pună la dispoziția colegilor motivațiile deciziilor lor, ca acestea să poată fi folosite de ceilalți care vor să îți depună plângeri în instanțe spre binele comun .
  3. În ceea ce privește contestațiile, acestea sunt inutile pentru cei care au ieșit din termenul de depunere legal. Dacă nu au fost depuse contestații în timp util și depun plângere în instanță, au mari șanse ca plângerea să nu intre pe rol, fiind neadmise pe motiv de tardivitate. Aici ar mai fi ceva de menționat. Am văzut că în modelul propus de AORR se menționează și contestarea nepăstrării prevederilor OUG  99/2016. Este greșit, aici au dreptate cei de la MApN, sunt acoperiți de prevederile art 60(3) din L-223, asta dacă vrem să fim corecți cu noi înșine. Deci modelul îi îndemna pe pensionari să ceară ce nu aveau dreptul. Un alt punct discutabil este cererea ca majorarea de 15% a soldei de funcție să se aplice la întreaga pensie, și nu doar la elementul soldă de funcție. Și mie mi se pare un pic subiectivă, interpretabilă și fără sorți de izbândă  cererea respectivă, pentru că atunci când cresc soldele procentual,  nu crește întregul venit cu procentul cu care crește solda de grad sau funcție, ci numai acel segment numit solda de funcție, sau grad, din totalul veniturilor militarului activ. E ca și cum ai cere, ca militar activ, ca atunci când crește cuantumul ordinului M50 cu 10 %, sa crească întreaga soldă cu 10%: Nu merge. În plus, ar fi discriminați activii, pentru că lor li se mărește numai solda de funcție, cu 15% , iar nouă întreaga pensie. E aiurea.  Deci hai să aplicăm același principiu și la pensie.
Cam astea ar fi comentariile mele pe marginea celor apărute pe paginile kaki. Cei care mai au încă posibilitatea și dreptul de a face contestații, să îmi lase mesaj.

Contestație sau campanie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.