Iată ce a postat STS pe pagina Oficială, la Informații utile:
”IN ATENTIA CADRELOR MILITARE IN REZERVA/RETRAGERE DIN SERVICIUL DE TELECOMUNICATII SPECIALE:
Va aducem la cunostinta urmatoarele:
Incepand cu data de 30.06.2018, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 149/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, perioadele de activitate care se iau in calcul in vederea conferirii Semnului onorific in Serviciul Patriei pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale sunt urmatoarele:
a)ofiter, maistru militar, subofiter, functionar public cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiteri, maistri militari si subofiteri, in activitate;
b)militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist, in activitate;
- c) preot militar aflat in activitate.
Pentru a respecta termenul prevazut de lege, va rugam sa ne semnalati aspectele sus-mentionate pana la data de 31.08.2018. ”
Cu alte cuvinte, ceea ce spuneam eu într-un articol anterior privind acordarea dreptului la primirea semnului onorific indiferent de anul iesirii la pensie, se confirmă, mai bine spus, se aplică nu doar de acum încolo, cum explica cineva de la MApN, ci și pentru cei trecuți în rezerva sau retragere. Conform art 10 alin 2 din Anexa 1 a L574/2004 semnul onorific, se aplica si militarilor angajați .
” (2) Fac obiectul propunerilor de conferire a Semnului onorific În Serviciul Patriei inclusiv maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, care au îndeplinit condițiile de decorare și au fost trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu pentru motive neimputabile lor, până la data emiterii decretului prin care se conferă decorațiile.”
Dar conform noii legi, votată sub conducerea înțeleaptă a domnului Fifor, au fost scoși din acest articol militarii angajați și subofițerii și au fost trecuți popii, pentru că armata are nevoie de popi, mai mult decât de militari angajați iar popii nu aveau destule privilegii. Iată ce spune art 10 din anexa 1, acuma:
”(2) Fac obiectul propunerilor
de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei inclusiv ofițerii
și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale
echivalente cu gradele de ofițeri, și preoții militari, care au
îndeplinit condițiile de primire a însemnului și au fost trecuți în
rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu
pentru motive neimputabile lor până la data emiterii ordinului sau
deciziei prin care se acordă Semnul onorific În Serviciul Patriei.„
Asta, deși conform aceleiași legi, art III. 2, sunt incluși și militarii angajați căci iată ce spune legea:2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„ART. 1
(1) Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi funcţionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care au 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale.
(2) Prevederile prezentei legi, referitoare la Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiştri militari, subofiţeri şi pentru funcţionari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiştri militari şi subofiţeri, se aplică în aceleaşi condiţii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti din instituţiile prevăzute la alin. (1).”
DECI PREVEDERILE ACTUALEI LEGI, SE APLICĂ ÎN ACELEAȘI CONDIȚII ȘI MILITARILOR ANGAJAȚI. Unii însă se fac că nu văd acest articol.De fapt, totul se leagă. Au fost scoși subofițerii din articolul 10, numai ca să nu poată beneficia și militarii angajați care nu au devenit ofițeri, de acordarea retroactivă a semnului Onorific, caci ar fi însemnat prea multă muncă pentru bieții cadriști și finanțiști. Așa că au scăpat de două ”ciurucuri”, dintr-o lovitură, de subofițeri și maiștri și de militari angajați. Chiar dacă se comite o discriminare.
Se mai ridică un semn de întrebare.
Conform informării și textului, îndemnul se adresează ”cadrelor militare trecute in rezerva/retragere din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care au desfasurat activitati ca preot militar sau militar angajat pe baza de contract/jandarm angajat cu contract/politist de frontiera angajat cu contract/soldat si gradat voluntar/soldat si gradat profesionist”. Să înțelegem că numai acelor care sunt cadre militare, chiar dacă au provenit din militari angajați dar nu și actualilor militari angajați? Dacă e așa, asistăm la o nouă discriminare pentru că din nou interpretează fiecare legea cum vrea. Deci chiar și STS-ul va trebui să specifice clar dacă va aplica sau nu legea și actualilor militari angajați sau doar cadrelor care provin din militari angajati.
Oricum, ceea ce este de reținut, este că legea se aplică RETROACTIV ( așa cum se spune în anexă) și celor aflați deja în rezervă și în retragere, nu doar celor aflați în activitate, cum spuneau cei de la MApN în răspunsul lor.
NOTA: Si totusi, am avut dreptate. Conform noii legi, TOTUSI, I MILITARII ANGAJATI AU DREPTUL SA PRIMEASCA RETROACTIV SOSP, AȘA CUM PREVEDE
”REGULAMENTUL
privind descrierea și modul de acordare a Semnului onorific În Serviciul
Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați
profesioniști și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade
profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri”
la anexa 1 art 10 punctul 2
”(2) Fac
obiectul propunerilor de acordare a Semnului onorific În Serviciul
Patriei inclusiv maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații
profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade
profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri,
care au îndeplinit condițiile de primire a însemnului și au fost trecuți
în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu
pentru motive neimputabile lor, până la data emiterii ordinului sau
deciziei, după caz, prin care se acordă Semnul onorific În Serviciul
Patriei.”
Legea a fost atât de alambicată și prevede atâtea referiri la anexa 1
art 10 încât nu mai știi unde să te uiti si și eu m-am frecat la ochi
neștiind dacă ceea ce am văzut cândva a fost modificat sau am văzut eu
altă lege.Ce ar răspunde domnul Fifor la această problemă?
http://www.stsnet.ro/
http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/06/28/raspunsurile-lui-fifor-partea-intai-militarii-angajati-14248
LA STS SE POATE, LA MApN, NIET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.