miercuri, 1 martie 2017

Promisiunile lui Dragnea – Primele două luni



Dragnea2
Pe urmele promisiunilor
La investirea guvernului, domnul Dragnea venea cu un program de vis pe care spunea că îl va monitoriza printr-o comisie PSD care va fi cerberul guvernării. Spuneam atunci ca voi urmări şi eu activitatea guvernului şi a comisiei, pentru a vedea în ce măsură promisiunile vor deveni realitate. Este adevărat,  Iohannis, prin amânarea nominalizării primului ministru şi promulgării bugetului a  avut grijă să întârzie cât mai mult posibil aplicarea programului şi sunt convins că va face tot posibilul în continuare pentru a întârzia orice lege care ar aduce popularitate PSD-ului sau care ar fi în favoarea românilor, fie şi numai aşa ca să nu dea satisfacţie pesediştilor şi să facă cetăţenii să spună că PSD nu se ţine de cuvânt. Orb să fii, să nu vezi  că Iohannis face tot ce ţine de el să pună frână guvernării PSD, plecând de la tracasarea membrilor guvernului şi ai conducerii PSD cu dosare, până la promulgarea sau contestarea legilor. Dar se pare că nu ar fi nevoie, pentru că guvernul se împiedică şi fără Iohannis, aşa că ar fi bine să stea în banca lui şi să îi lase să îşi dea singuri cu stângul în dreptul, pentru a nu le mai da ocazia să dea vina pe el. Va putea Iohannis să se abţină? Eu cred că nu, pentru că nu are răbdare şi vrea neapărat guvernul lui, cu orice risc.
Cu aceste amendamente, să vedem ce a promis şi ce a făcut guvernul Dragnea până acum. Nu spun guvernul Grindeanu, pentru că Grindeanu nu e prim ministru, e prim scutier al lui Dragnea şi atât. Iată promisiunile pe primele două luni :
1.       Începând la  1 Ianuarie sperăm să intre în vigoare legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, aşteptăm decizia de mâine a CCR, iar în situaţia în care decizia va fi favorabilă, sperăm ca preşedintele României să promulge rapid această lege pentru a intra în vigoare de la 1 Ianuarie.
2.       Sperăm de asemenea ca preşedintele Iohannis să promulge legea deja declarată constituţională privind creşterea medie cu 15% a veniturilor din educaţie şi sănătate. În cazul în care aceste legi , din diverse  motive aceste legi nu vor fi publicate în Monitorul Oficial, am găsit procedurile legale în aşa fel încât în prima lună de anul viitor ele să fie adoptate şi să-şi producă efectele. În proiectul de buget sunt cuprinse efectele acestei legi.
3.       Imediat după investirea noului guvern vom creşte salariul minim pe economie de la 1250 lei    la 1450 lei.
4.       Vom elimina contribuţiile de sănătate pentru toţi pensionarii.
5.       Pensiile mai mici de 2000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit.
6.       Vom anula hotărârea de guvern 800 /2016 şi vom adopta o hotărâre de guvern ce va duce la ieftinirea medicamentelor care şi-au pierdut patentul, în medie cu 35%.
7.       Vom aloca resursele necesare pentru demararea programului în ceea ce priveşte Hepatita C F3 , pentru gradul de fibroză 3.
8.       Bursele studenţeşti vor creşte de la o alocare de 83 de lei/student cât este astăzi, la 201 lei /student pentru fiecare universitate, aşa cum am spus în campania electorală.
Artimetică pură
S-au realizat punctele 1,2,4,5. Sunt restante punctele 3,6,7,8.  Punctul 3 este realizat teoretic, practic însă e parţial color, vom vedea mai jos de ce.   S-ar putea spune că procentajul de 50% ar fi convenabil, dacă ar fi să luăm în calcul piedicile puse de Iohannis, dar dacă ne uităm ce s-a realizat şi ce nu, vedem că nu e chiar aşa, pentru că practic eliminarea unor taxe nu e o performanţă, este doar o contraperformanţă bugetară populistă, mai ales că apar alte taxe, mai puţine, dar  cu mult mai rentabile pentru guvern.  Apoi ce  s–a mai realizat? Eliminarea CASS, ceea ce,  din nou, este o măsură care nu a costat nimic guvernul, pentru că  nu a trebuit să dea, doar să nu mai ia, ceea ce nu e chiar tot una cu a da,  dar asta  o să îl coste tot pe cetăţean, aşa cum îl costă eliminarea taxei de primă înmatriculare, mult mai mult şi vom vedea de ce.  Singura măsură cu adevărat necesară şi care înseamnă un efort, a fost mărirea salariilor personalului din sănătate şi învăţământ.
Ce nu s-a realizat? Nu s-a realizat  exact ce era mai important pentru cetăţean, sau mai bines pus pentru acea parte a ţării care suferă efectiv, cei cu afecţiuni medicale,  respectiv ieftinirea medicamentelor, deşi şi aici, după cum se vehiculează, măsura va însemna de fapt o dispariţie a unor medicamente de primă necesitate care acuma costă destul de mult şi pe care importatorii şi producătorii ca şi retailerii nu vor mai accepta să le aducă sau să le producă, atâta vreme cât lor nu le mai iese nimic. Am arătat în alt articol cum se scot bani frumoşi din comerţul cu medicamente. Dacă se vor ieftini aceste medicamente forţat, cei care le vântură la acest moment, fie nu le vor mai cumpăra, pentru că nu mai pot realiza profit, fie le vor  trimite numai în străinătate prin inginerii financiar-contabile, deja bătătorite. În plus despre această ieftinire se vorbeşte din August 2016 şi cam de atunci farmacuiile au refuzat să mai cumpere anumite medicamente din depozite, aşteptând să se ieftinească şi de atunci aşteaptă degeaba. Din nou vor aştepta de pomană şi se vor isca probleme între depozite şi farmacii, pentru că bătălia e mare aici. Cei care au de suferit sunt pacienţii, care nu găsesc medicamente în farmacii, dar asta nu interesează pe nimeni oricum “ieşirea din sistem” pe cale naturală” este un proiect mult mai important, pus de mult în practică, cu bătaie lungă şi benefic tuturor guvernelor.
Aceeaşi poveste şi cu un alt obiectiv, punctul 7,  care ţine de sănătatea cetăţenilor şi anume intenţia guvernului de a introduce în programul naţional de tratament gtratuit pe bolnavii de Hepatită C aflaţi în gradul de fibroză 3. Despre asta se vorbeşte de un an, iniţial s-a spus că programul va intra în vigoare în Octombrie 2016, apoi s-a spus că în Februarie 2017. A trecut februarie, s-a votat bugetul dar de la Ministerul Sănătaăţii nici un semn că au fost alocaţi bani pentru acest proiect. Probabil următorul termen va fi cel al alegerilor  din 2018. Hai că e bine.
Bonus
Acuma să vedem şi ce a făcut guvernul Dragnea, chiar şi fără să promită.
1.      În legea bugetului pe 2017, la art 66 a introdus o menţiune conform căreia banii care trebuiau să fie daţi cu titlu de recuperare în urma recalculării pensiilor militarilor,celor de la interne, Penitenciare, SRI, deci Sistemul Naţional de Apărare,  nu se mai dau imediat ce este recalculată pensia, cum era până acuma, ci se amână plata până în trimestrul 4 al anului 2017. Cu alte cuvinte  practic când este vorba să dea bani restanţi cetăţenilor, guvernul amână, dar când e vorba să ia, ia pe loc şi  şi cu dobândă. Oricum este de aşteptat ca în trimestrul 4 să să se amâne până la o dată ce va fi stabilită ulterior.
2.      Se zvoneşte că în lipsa taxei de primă înmatriculare, guvernul a găsit altă modalitate de a scoate bani de la şoferi, prin impunerea unei alte taxe, de poluare. Bineînţeles că asta se face nu pentru că guvernul încearcă să scoată bani cu care să acopere ceea ce a promis şi chiar mai mult, ci pentru “bunăstarea cetăţeanului”, care va respire un aer mai curat. Doamne ce frecţii! La un mic calcul vom vedea că nu e prost Guvernul, dar e prostit românul. Din taxa pe prima înmatriculare numit eufemistic timbrul verde, introdusă cu aceeaşi milostivă intenţie de a reduce poluarea, statul lua şi nu lua bani. Aşa cum am mai spus, mulţi români, printre care şi proaspătul ministru al Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, au preferat să circule cu maşini înmatriculate în Bulgaria  fentând fiscul. Oricum sumele asfel strânse de stat erau limitate. Acuma însă,  prin noul proiect, care va fi în mod sigur introdus curând  pentru că foamea de bani e mare, vor plati toţi, dar absolut toţi posesorii de autovehicule, indiferent de nivelul de poluare, doar că taxele vor fi diferenţiate după cum va stabili guvernul.Se pare că cei care vor să circule în oraşe vor trebui să plătească aceste taxe, iar cei care nu vor plăti sau nu se vor încadra în norme nu vor putea intra în oraşe,  sau vor fi straşnic amendaţi. Se vorbeşte de rovignete pe culori, etc. Bineînţeles vor fi avantajaţi tot politicienii, maneliştii, afaceriştii, protipendada, adică cei  care au bani să cumpere maşini cu euro 5 sau 6 iar cei care vor fi taxaţi mai mult sunt tot amărâţii care umblă cu maşini moştenite din tată în fiu. Nu ştiu cum vor stabili plata acestei taxe, dacă va fi anuală, trimestrială sau se va plăti la fiecare intrare în fiecare oraş, dar dacă se va plăti pentru fiecare oraş la fiecare intrare, gândiţi-vă  cât va costa drumul de la Constanţa la Arad în condiţiile în care nu toate oraşele de pe traseu au centură de ocolire. Dar să nu uităm că şi centurile fac parte tot din oraş, deci nu vor fi scutite de taxă. Oricum, măsura nu este de loc una în sprijinul cetăţenilor şi va aduce  la buget bani de sute de ori mai mulţi decât fosta taxă de primă înmatriculare, pentru că taxează milioane de maşini. Rămâne de văzut cum se va plăti şi care va fi suma pe categorii de maşini, dar  un lucru este clar, şi guvernul Dragnea ca toate guvernele de până acuma, cu o mână dă şi cu două ia.
Guvernul îşi calcă în picioare  propriile hotărâri
Pe data de 1 Februarie la ra 14 apăruse o ştire cum  că şi poliţiştii vor să protesteze, pentru că salariile lor sunt plătite la nivelul anului 2009. La ora 20 însă,  domnul Coarnă, şeful FSNPPC, declara că nu vor protesta, pentru a nu fi interpretat politic, dar că revendicările salariale sunt reale, pentru că prin   OUG 57/2015,  indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută, erau stabilite în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizat pentru luna decembrie 2009. Deşi ulterior a apărut HG 1 /2017 care la art 1 spune că “începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,00 ore, în medie, pe lună, în anul 2017, reprezentând 8,735 lei/oră” guvernul Dragnea se face că nu ştie ce a decis şi nu a pus în aplicare propria hotărâre. Interesant este că articolul 2 al aceleiaşi HG spune că “Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.” Cu alte cuvinte Guvernul Dragnea este numai bun de plătit amenzi, dar le va plăti tot din banii noştri şi nimeni nu va plăti penal, că aşa e în politică.  Acuma este clar pentru toată lumea de ce în proiectul de modificare a codului Penal se dorea dezincriminarea ilegalităţilor comise de executiv şi Parlament  în exercitarea actului de conducere? Uite de aia.

Cam acesta este un mic bilanţ al guvernului, pe primele două luni de mandat.  Menţionez că nu am verificat toată legislaţia emisă de acest guvern şi este posibil să mai existe şi alte aspecte fie pozitive, fie negative ale activităţii din aceste două luni de guvernare. Dar cum a spus şi Ioan Vodă, le vom număra în luptă.
http://www.in-cuiul-catarii.info/2016/12/16/promisiunile-lui-dragnea-11735
http://www.in-cuiul-catarii.info/2017/02/23/fabricat-in-romania-12030
http://lege5.ro/Gratuit/ge2daojwga4a/hotararea-nr-1-2017-pentru-stabilirea-salariului-de-baza-minim-brut-pe-tara-garantat-in-plata
https://www.dcnews.ro/dumitru-coarna-nu-protestam-capcana-intinsa-de-conflicte-politice_531288.html
http://www.romanialibera.ro/societate/sanatate/ieftinirea-medicamentelor–un-risc-pentru-pacienti–acces-redus-la-peste-150-de-produse-440999
Promisiunile lui Dragnea – Primele două luni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.