vineri, 17 martie 2017

Nu mai trageţi în armată


cai de lemn
Periodic, când guvernarea merge prost, nu mai sunt bani prin buget, lumea începe să îşi pună întrebări pe probleme care nu trebuie să preocupe prostimea,  în spaţiu public sunt scoase probleme cu armata. De ce ? Simplu, am mai spus, pentru că armata, (deşi Recomandarea 1572 din 2002, aprobată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 3 septembrie 2002 specifică dreptul) ,  nu are sindicat dar mai ales nu poate face grevă şi nu poate bloca nici drumurile, nici anul de învăţământ, nici sistemul de sănătate, nici apărarea. Să fiu sincer nici să vrea, militarii nu pot să mai blocheze ceva, sau să mai scadă capacitatea de apărare a ţării prin proteste şi eventuale demonstraţii pentru că mai mult decât au făcut-o politicienii şi guvernele din 89 încoace, nu se poate, oricât ar fi încercat chiar şi Putin, sau Stalin.
Dar  armata a rămas o portiţă de scăpare pentru guvernanţi în toate situaţiile de criză indiferent de natura lor. De la armată se pot tăia salarii, pensii, drepturi, fără nici un risc pentru că nu are cine să le revendice drepturile. Asociaţiile militarilor sunt atât de multe, atât de divizate, şi atât de prost conduse încât chiar dacă ar vrea primul ministru, indiferent de unde ar fi el, să vorbească sau să negocieze ceva referitor la drepturile militarilor, nu ar şti şi nu ar avea cu cine, pentru că  aproape toţi  dăogarii din fruntea diferitelor  forme de asociere se cred cei mai reprezentativi şi sar de cur în sus dacă nu sunt chemaţi ei la negocieri. Să ne amintim că primul proiect de lege a pensiilor militare iniţiat de Dobriţoiu a fost boicotat de şefii celor două „mari” forme asociative, SCMD şi ANCMRR, ai căror şefi şi-au dat în cap şi la gioale până a murit copilul cu buricul netăiat. La fel s-a întâmplat şi cu al doilea proiect, devenit lege,  unde aceleaşi personaje se înghesuiau care să pară mai deştept şi să pună mai multe frâne proiectului. În aceste condiţii e normal ca toată lumea să dea în armată,  mai ales că partea activă a armatei este de mult trecută în rezervă, practic nu se mai vede, nu se mai aude, nu se mai simte nici un generalisim activ care să dea peste nas politicului cum a făcut-o pe vremuri  Chelaru. Armata nu mai are vârfuri, are cel mult rotunjimi.
Ţară ţară vrem rezervişti
După aprobarea legii privind statutul rezervistului voluntar, când toată lumea credea că se va umple armata de meseriaşi voluntari, situaţia nu e prea roză şi nici nu va fi chiar dacă se vor înghesui tinerii frumoşi şi protestatari să se îmbarce şi îmbrace militari, pentru că legea este atât de proastă iar selecţia atât de lipsită de posibilităţi reale de selecţie încât ne vom trezi cu rezervişti „profesionişti” de calibrul (mai ales la propriu) celor care încadrează poliţiile locale sau firmele de pază, adică băieţi cu ceafa rotundă, pe care mai bine îi ocoleşti decât să îi sari. Cine se va înscrie? Cei care nu au nici o altă soluţie  sau nici un chef să muncească real, dar vor să aibă şi ei nişte haine cu care să impresioneze, o legitimaţie militară ca domnul Turcescu, cu care să se laude că este undercover şi nişte bani pe care să îi primească fără să facă nimic. Cei mai norocoşi, sau cu pile pe la partide, vor fi transformaţi, graţie aceleiaşi legi, în militari activi sau vor prinde o misiune prin Afganistan sau Siria, dar nu ca luptători, pentru că ar trebui să îşi schimbe izmenele din oră în oră, ci pe unele posturi  la fereală, că nu degeaba au fost selecţionaţi. Cine pierde aici?  Armata, bineînţeles, pentru că se va umple de nulităţi, doctori în tăiat frunză la câini iar militarii vor fi de acum comparaţi sau asimilaţi acestor „profesionişti”, aşa cum românii sunt asimilaţi în Europa,  rromilor.
Din nou despre „salariile nesimţite” ale militarilor
Un alt cal de bătaie de bătaie este scos din nou din manejul canalelor media, salariile şi pensiile nesimţite ale militarilor. România tv anunţa astăzi cu surle şi trâmbiţe că vor creşte cu peste 2650% salariile poliţiştilor „şi militarilor”. Este interesant, ori de câte ori trebuie lovit în „pensiile speciale” se pomeneşte despre militari  dar când trebuie să crească salariile şi pensiile celor cu statut special, totul se face pe şest, militarii nu le creşte nimic, doar capătul răbdării. De unde o fi auzit Creţuleasca asta că vor creşte salariile militarilor nu ştiu, dar când o văd cum îşi desface ea buzele a pricină cu astfel de ştiri, parcă parcă i-aş recomanda o întâlnire cu nenea ăla  cu mitraliera la purtător,  parcă Rădulescu îl cheamă.  Cum spuneam şi pe FB acest individ dovedeşte faptul că ţara asta are o resursă inepuizabilă de Canachei,  „auto”, funerii, mareani , etc  etc. Auzi ce spune hahalera, da-i-aş un şut în brăcinari, că cic-ar scoate mitraliera, să tragă în protestatari. Şi se mai laudă “stimatul”c-a fost cu ea în 89, că a făcut pe democratul, ca să ne fie bine nouă. Eu cred că s-a umplut paharul, ce,  ţară-i asta, de rahat, să spânzuri şi protestatarul şi să te dai şi democrat?
Oricum, doamna Creţulescu vorbeşte pe nas, pentru că de fapt chestia cu salariile alea mărite este ca în bancul cu Volga, nu li se dă, li se ia şi nu Volgă, ci bicicletă. Eu am auzit că prin noua lege a salarizării unice,  singurele categorii de bugetari care vor pierde din nou, sunt militarii. Până acuma nu m-am prea înşelat în ceea ce am spus. Sper să mă înşel acuma.
Jianu, haiduc sau  zapciu?
Probabil  însă că doamna Creţulescu o fi citit comunicatul de presă nr. 74 din 11.03.2017  al Ministrului Apărării Naţionale privind zvonurile  cu legea salarizării şi a pus botul. Păi numai o minte creaţă mai pune botul la asemenea comunicate. Iată cam ce spune acest comunicat de adormit copii : “În cadrul tuturor negocierilor și discuțiilor purtate pe tema viitoarei legi a salarizării unice, atât la nivel politic, cât și între experții instituțiilor implicate, Ministerul Apărării Naționale a susținut constant principiul nediscriminării între corpurile de cadre și categoriile de personal care îndeplinesc funcțiuni și misiuni similare în instituțiile din sectorul public.
Pe parcursul întregului proces de negociere și elaborare a noii legi a salarizării unice, Ministerul Apărării Naționale va milita pentru implementarea unor principii juste în salarizarea personalului militar și civil, în concordanță cu specificul misiunilor încredințate, riscurile asumate și restricțiile impuse prin lege.”
Frumos spus, mai să îmi vină să plâng aflând câtă grijă va avea fostul secretar de stat ajuns ministru, de armată. Da, dar uite că rana din pulpă nu mă lasă.
Iată ce aflăm de fapt din presa mai puţin oficială şi care e realitatea:
“Militarii profesionişti au primit astăzi o lovitură teribilă, chiar de la şefii lor din MApN. Aflaţi la negocieri la Ministerul Finanţelor, reprezentanţi din conducerea MApN s-au opus la acordarea salariului minim pe economie de 1.450 lei, fără sporuri şi indemnizaţii, militarilor profesionişti. Surse aflate la negocieri ne-au declarat că generalul Florin Jianu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, a precizat că Ministerul Apărării nu achiesează la aplicarea HG1/2017 şi pentru militarii profesionişti, al căror salariu minim este în prezent de 900 lei.
Ca de fiecare dată, din partea SGP nu a participat niciun reprezentat la întrevederi sau negocieri.”
Păi cum se îmbucă asta cu acel frumos comunicat de presă şi cu mărirea salariilor militarilor cu peste 250%? Eu zic că nu se îmbucă, iar domnul Jianu este zapciu în toată regula.  Numai Creţuleasca şi Leş  văd lucrurile altfel. Apropo de domnul ministru, după croitoraşul Duşa, cel care l-a adus pe Leş prin MApN şi care s-a preocupat de cadavrele trupurilor celor decedaţi, leşul mai lipsea la apărare. Nu mă miră că domnul Leş i-a întors favoarea numindu-l pe Duşa pe  o funcţie similară celei  pe care fusese şi el numit, de secretar de stat. Aşa se fac afacerile în familie şi poate domnul Leş se referea în comunicatul său la salariul şi drepturile  domnului Duşa. Chiar şi-aşa!
Apropo de negocieri şi discuţii privind legea salarizării, pe surse am auzit că în timp ce discuta cu Coarnă despre salariile poliţiştilor, Olguţa a întrebat :“dar  din partea militarilor cine negociază”, întrebare rămasă fără răspuns. Ceea ce făcut domnul Jianu (şi nu de capul lui, sunt convins) nu a fost negociere, a fost lovitură sub centură.
Aceeaşi gargară
Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, pe 14 Martie 2016, adică acum un an,  s-a discutat în Senat şi s-a votat mult discutata OUG 57/2015 cu mult hulitul articol 40 despre care se dăduseră (pe surse) asigurări că nu va fi votat pentru că o OUG nu poate modifica o lege organică.  Ete că se poate, Senatul a aprobat-o,  e drept cu ceva amendamente faţă de varianta propusă de guvern, dar nu vă bucuraţi, nu e obligatoriu ca varianta aprobată de Senat să fie aprobată în C Deputaţilor, forul decizional. mai ales că nici acum nu se ştie care e soarta ei, nu mai apare pe nicăieri.  Vă amintiţi de legea 223 cum a fost aprobată de Senat şi apoi modificată de Oprea în C Deputaţilor?  Cred că istoria se va repeta.  Curios este faptul că membrii guvernului nu ştiu ce votează în şedinţele de guvern pentru că unul din ei declara că habar nu a avut de prevederile art 66 din Legea Bugetului. Păi vot de foc, cum ar spune Olguţa în limba lui Şecspir, şi acolo să se voteze tot la deget ca în Parlament?
Uite curveta, nu e corveta
Citesc şi mă minunez că MApN a declanşat “operaţiunea Curveta “, adică anularea HG 906/ a fostului Guvern Cioloş din Noiembrie 2016 prin care o firmă olandeză trebuia să ne dea nişte copăi în genul celor primite de la Briţi. Acuma nu că m-ar întrista vestea, dar nu pot să nu întreb , retoric, ca orice român:
1.       Propunerea de achiziţionare nu a fost aprobată de CSAT? Dacă da, ce va face CSAT-ul acuma ?
2.       Propunerea de achiziţionare nu a fost discutată şi analizată de “specialiştii”  în achiziţii ai MApN în  Noiembrie anul trecut? Dacă da, ce aviz au dat şi ce aviz vor da acuma şi DE CE?
3.       Cine era secretar de stat la Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi ce poziţie a avut privind achiziţionarea acelor corvete în Noiembrie 2016?
4.       Cât o să mai fie Armata bătaia de joc a politicienilor şi câţi vor mai face averi şi afaceri de pe urma contractelor MApN?
5.       Dacă afacerea cu corvetele a fost o afacere proastă, cine va plăti oalele sparte, rezilierea contractului sau anularea proiectului, cine va fi tras la răspundere penal pentru această bătaie de joc ŞI TRĂDAREA INTERESELOR DE STAT?
În final, la fel de retoric întreb: oare mai avem oameni responsabili în MApN, oameni care să se gândească la interesele naţiunii , oameni cu coloană vertebrală dreaptă, nu cocoşată de grade şi trasă în jos de şunci, există în Armată un general , măcar unul, care să îşi dea demisia  demonstrativ, pentru incompetenţa şi iresponsabilitatea cu care este condus acest minister şi să refuze  să se mai facă părtaş  la actul  de trădare naţională?
A.R.U
P.S. Aud că s-a perdut documentele prin care a fost avansaţi domnii Oprea şi Onţanu, “fala” armatei române. Domnul Leş, nu investighează nimeni cine şi cum pierde documente în armată sau nu e voie?
http://www.mapn.ro/cpresa/15408_COMUNICAT-DE-PRESA
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-vesti-proaste-pentru-militari-mapn-se-opune-acordarii-salariului-de-baza-minim-de-1450-lei-pentru-sgp-314182
https://www.senat.ro/legis/lista.aspx
https://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L665FS.pdf
http://www.asociatiaromil.ro/filiale/filiala-bucuresti.html
http://www.gandul.info/politica/armata-a-initiat-abrogarea-hotararii-de-achizitie-a-corvetelor-dragnea-il-grabeste-pe-grindeanu-sa-reia-procedura-raspunsul-premierului-16193019
Nu mai trageţi în armată

Un comentariu:

  1. SPLENDID ARTICOL ! Așa e, țara arde ... dar noi o înarmăm cu copăi. Sigur că noi facem bărcile ... pe care să se monteze armament și echipament (hard and soft)INTEROPERABIL ... cumpărat de la ei !!! Concluzionez cu un senryu geo-poetic:
    în loc de vitalul
    CANAL SIRET-BĂRĂGAN -
    corvete contra Putin

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.