vineri, 20 iunie 2014

Întoarcerea „Scorpionilor Roşii”- ultima parte?


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Joi, 12. 06.2014 la Craiova, la sediul Scorpionilor Rosii  avut loc Ceremonialul de primire a Companiei care a fost plecată în misiune în Kandahar. Cu această subunitate se închide cercul actualei misiuni a trupelor Româneşti în Kandahar, serie de misiuni începută în 2002 tot de Scorpionii Roşii. Începând cu 2014 NATO încheie etapa de lupte în Afganistan, considerând că ţara a fost „ civilizată”, iar armata şi forţele interne ale ţării sunt în stare să păstreze controlul situaţiei. Cel puţin aceasta este opinia înalţilor reprezentanţi NATO şi ai SUA, care îşi vor retrage şi ei efectivele luptătoare, urmând o nouă etapă a reconstrucţiei, îndrumării, controlului şi sprijinului economic, logistic, eventual financiar. Nu ştiu şi nimeni nu poate spune cu certitudine dacă evaluarea este corectă sau misiunea a fost un succes. Dacă vedem ce se întâmplă în Irak acum, avem toate motivele să ne îndoim.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
La festivitate au participat foarte mulţi oficiali, prefect, primar, preşedinte al CJ,comandanţi de unităţi militare şi din MI din garnizoană, Şeful Statului Major General, presa, Comandantul SMFT care este şi fost comandant al unităţii , General Maior Nicolae Ciucă şefii ierarhici de la nivel brigadă şi divizie, foşti comandanţi ai unităţii şi şefi ai unor asociaţii ale militarilor rezervişti şi o infimă cantitate de membri ai familiilor militarilor. Întâmplător sau nu, a lipsit preşedintele filialei SCMD care nu a fost invitat. Să mai spună cineva că domnul Pricină cel care este şi vicepreşedinte SCMD şi şef de departament UNPR, apără interesele rezerviştilor şi sindicaliştilor militari, că îi tai limba.Ca o concluzie privind participarea, aş spune că activitatea a fost făcută pentru pozele de album ale domnului Duşa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
În rest, activitatea a fost fără reproş, scorpionii au rămas aceiaşi militari disciplinaţi, profesionişti. Activitatea a început cu primirea şi raportul dat ministrului. Deşi se cânta marşul de întâmpinare şi apoi imnul, unii oameni, politicieni din cei invitaţi sau veniţi „pe lângă şefi” nu aveau nici o apăsare, necunoscând protocolul în astfel de ocazii, nici măcar faptul că la intonarea imnului, nu mai mişcă nimeni. Oameni fără educaţie. După Apelul Solemn, a urmat apelul subunităţii care s-a întors din misiune. Spre bucuria noastră, a tuturor, de data aceasta misiunea s-a încheiat fără absenţi sau căzuţi la datorie. În plus, trei militari din cadrul companiei au fost desemnati “Eroul zilei” de către comandantul RC SOUTH, general maior Paul LaCamera, trei ofiţeri din grupa comandă a companiei au fost decoraţi cu “The Army Commendation Medal’”iar comandantul companiei a primit “Bronze Medal” pentru merite excepţionale şi contribuţia avută la desfăşurarea operaţiunilor militare în cadrul ISAF. Nu le voi menţiona numele, pentru că toţi militarii au desfăşurat aceleaşi activităţi iar cei medaliaţi nu ar fi reuşit nimic singuri, deci felicitările trebuiesc acordate tuturor militarilor care au fost în misiune şi celor care au fost alături de ei la instrucţie, ca şi celor care i-au instruit şi pregătiti pentru misiuni. Felicitări ! După un scurt moment religios au urmat discursurile.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Au luat cuvântul oficialităţile, aşa cum se întâmplă de obicei, politicieni care azi spun una, mâine alta. Domnul Ministru Duşa a menţionat printre altele că se încheie această misiune dar că în funcţie de ceea ce se va decide la nivel NATO vor mai fi şi alte misiuni la care armata română va participa dar cu efective mai mici. Nu vreau să comentez subiectul, merită o abordare mai largă, sper doar ca viitoarele misiuni ale armatei române, indiferent ce unităţi sau câţi vor participa, să nu mai aibă victime. Doamna Primar, Olguţa Vasilescu la rândul ei a menţionat că administraţia locală sprijină eforturile armatei şi colaborează cu ministerul pentru ridicarea nivelului de trai al militarilor, fapt concretizat cu preluarea de către primărie a spaţiului unei foste unităţi militare care va fi destinat construirii de locuinţe din care “un procentaj important” va fi destinat militarilor. Din pură curiozitate am întrebat la scurta conferinţă organizată ad-hoc după ceremonial, care este acel procent şi am aflat că din totalul de 1800 de apartamente , 250 vor fi pentru militarii care vor depune cerere. Deci importantul procent este de 13,8%. Armata are de ce să se bucure, a făcut o afacere bună. Dacă aşa sunt toate afacerile pe care Oprea , Zisu&Co. le fac în numele şi pentru interesul armatei, atunci de ce ne miră că Cioflină sau Pigui şi o sumedenie de alţi generali ai armatei au îmbrăcat costumul lui Zeghe Vara? Să le ia cineva măsurile şi celor care încă mai gândesc la “binele armatei”. L-am întrebat pe domnul ministru cam care mai este stadiul legilor promise la începutul mandatului când se bătea cu cărămida în piept că domnia sa nu este cârpaci şi va face o lege a pensiilor militare să stea mâţa în coadă. A răspuns, că legea se află încă la structuri pentru avizare, apoi îşi va urma cursul şi va intra în malaxorul parlamentului. Timpul nu m-a lăsat să insist pe subiect, îi amintesc pe această cale domnului ministru, că acum 2 ani se jura cu mâna pe fundiţă şţi cu fundul pe oliţă c’o să facă-o treabă mare pentru clasa muncitoare şi o să dea legea în respectiva sesiune parlamentară. Ce îţi e şi cu promisiunile politicienilor. Numai pentru ei, 13% profit este un procentaj bun, dar nu în afacerile personale, ci în cele pe spinarea altora şi numai la ei termenele pentru respectarea promisiunilor se amână până la calendele greceşti. Tot aşa, 6% din producţia de aur pe care îl va primi România din aurul exploatat la Roşia Montana este un procent avantajos pentru România, iar 8% din gazele de şist exploatate înseamnă independenţă energetică. Aşa să vă ajute Dumnezeu , stimaţi politicieni, în toate afacerile personale!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
După defilarea trupelor prin faţa înaltelor feţe brăzdate adânc de grija faţă de starea de operativitate a armatei, ajunsă la 40%, deci mult mai bine decât se obişnuieşte în afacerile cu bunurile armatei şi ţării, ministrul şi ceilalţi comandanţi de la eşaloanele superioare, au trecut printre militarii întorşi din misiune şi au dat mâna cu fiecare din ei. Era să spun că măcar atâta lucru meritau militarii, dar mă întreb dacă înalta conducere a armatei merita această onoare. Mâinile acelor militari au simţit praful afgan şi au strâns mâinile amărâţilor care priveau la ei cum privim noi la icoane crezând şi sperând să li se schimbe viaţa în bine. Nu ştiu dacă realizează domnii Duşa şi Dănilă, ce onoare au avut. Îi felicit pe militari pentru răbdarea şi stăpânirea de sine de care au dat dovadă. Apoi înalţii oaspeţi au vizitat sediul unităţii iar presa a luat interviuri unor militari atent selecţionaţi. La plecare, domnul Duşa a semnat în Cartea de Onoare. Săraca, nu avea nici o vină. Pentru că totuşi este adevărat, voi încheia citând câteva din cele scrise deasupra semnăturii domnului ministru:

„Scorpionii Roşii s-au distins prin misiunile executate la standarde impecabile în toate teatrele de operaţii în care România a angajat misiuni internaţionale după 1990, fiind respectaţi şi apreciaţi de camarazii lor din ţările aliate şi partenere alături de care au luptat umăr la umăr în condiţii extrem de grele!”
Întoarcerea „Scorpionilor Roşii”- ultima parte?

Un comentariu:

  1. se reia SHPAGA OPERATION sau pentru acțiunea la granița transnistreană e muncă voluntară ... ?!
    vezi dacă cei de la birou primesc ... praz ! http://militar.infomondo.ro/opinii/funny-opinii/jos-cu-spaga.html

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.