miercuri, 16 aprilie 2014

Politică întoarsă pe dos


turcinov
O declaraţie iresponsabilă, provocatoare şi antidemocratică a unui preşedinte de stat spusă în gura mare m-a făcut să caut prin presa ultimelor luni de violenţe în Ucraina şi să recitesc ce declarau la acea vreme diferiţi oficiali români, europeni şi americani vizavi de turbulentele şi violentele aş putea spune criminalele acţiuni din Kiev, acţiuni care au  provocat zeci de morţi şi sute de răniţi, atacarea Parlamentului Ucrainean cu arme de foc şi schimbarea puterii prin forţa armelor. La toate astea conducătorii României, ai Europei şi SUA condamnau atitudinea preşedintelui Ianukovici, care nu se supunea somaţiilor demonstranţilor şi încurajau, sau acopereau acţiunile protestatarilor. Iată acţiunile şi declaraţiile de atunci:
„18.februarie.
Un grup format din mai multe sute de demonstranţi a ocupat sediul central al partidului preşedintelui Ianukovici, informează corespondenţi aflaţi la faţa locului. Protestatarii au lansat anterior sticle incendiare asupra clădirii şi au spart geamurile cu pietre. Cu ajutorul unor topoare şi-au deschis apoi drum spre un garaj aflat în curtea clădirii. Cu puţin timp înainte s-au înregistrat prime ciocniri în faţa clădirii parlamentului. Demonstranţii au atacat forţele de ordine cu pietre desprinse din caldarâm şi au incendiat maşini ale poliţiei. Forţele de ordine au răspuns cu gloanţe de cauciuc şi grenade lacrimogene.
19 Februarie
Fotele de ordine din Ucraina au lansat un nou atac miercuri dimineaţa împotriva demonstranţilor care ocupă de trei luni piaţa centrală din Kiev. Cel puţin 20 de persoane au murit în timpul creşterii violenţelor. Preşedintele României Traian Băsescu face apel la presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor, avertizând că o continuare a reprimării manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o solutţe la actuala criză cu care se confruntă ţara vecina.
• SUA a îndemnat guvernul ucrainean să retragă forţele de ordine din piaţă, să încheie conflictul şi să înceapă discuţiile cu opoziţia.
• Francois Hollande şi Angela Merkel condamnă ferm actele “incalificabile şi inadmisibile” împotriva manifestanţilor.
20.02.2014
David Cameron s-a declarat “profund ingrijorat de scenele la care suntem martori în Ucraina. Violenţa este inacceptabilă iar Ianukovici are responsabilitatea de a retrage forţele guvernamentale”. El a mai spus că preşedintele Ucrainei trebuie să ştie că lumea este cu ochii pe acţiunile sale şi ca cei responsabili pentru violenţe vor fi traşi la răspundere.
Casa Albă a transmis că Guvernul de la Kiev trebuie să retragă forţele de ordine şi să poarte discuţii cu Opoziţia, subliniind din nou ameninţarea unor sancţiuni pentru Ucraina.
Ambasadorul american la Kiev, Geoff Pyatt, scrie pe Twitter: “Din acest moment, SUA îl consideră responsabil pe Ianukovici pentru tot ce se întâmplă în Ucraina”.
22.02.2014
Comandantul Grupului de Autoapărare al Maidanului, una dintre miliţiile de protestatari formate în piaţă, a urcat pe scenă după ce liderii opoziţiei au fost huiduiţi şi obligaţi să coboare fără să-şi ţină discursurile. El a spus de pe scenă: „Yanukovych ai până la 10 dimineaţa ca să-ţi dai demisia sau ne vom înarma şi vom ataca Parlamentul.“
Protestatarii intră în clădirea Parlamentului şi cer demiterea preşedintelui legal ales. “
Cred că e suficient. Iată însă că după venirea la putere a opoziţiei, nu s-a instaurat liniştea în Ucraina apar alţi protestatari prin mai multe puncte şi rergiuni ale Ucrainei, nu doar în Kiev şi aceştia vor şi ei schimbarea guvernului şi a preşedintelui sau vor cere autonomia. Aceştia nu au molotovuri, nu au atacat cu armele nici un oficial, nici o clădire, vor doar să se organizeze referendum. Nu discut acuma dreptul la autodeterminare sau pericolul secesiunii, nu acesta e subiectul ci modul în care reacţionează autorităţile Ucraineene şi oficialii europeni, români şi americani. Iată ce declară preşedintele interimar al Ucrainei:
“Separatistii” care “pun mâna pe arme, invadează clădirile, vor fi trataţi aşa cum prevede Constituţia şi legile, drept terorişti şi criminali”
Mă aşteptam ca după această declaraţie să se întâmple următoarele:
1. SUA să explodeze, să îndemne guvernul ucrainean să retragă forţele de ordine din pieţe, să încheie conflictul şi să înceapă discuţiile cu manifestanţii;
2. Francois Hollande şi Angela Merkel să condamne ferm actele “incalificabile şi inadmisibile” împotriva manifestanţilor şi declaraţiile provocatoare ale preşedintelui interimar al Ucrainei;
3. David Cameron să  se declare “profund ingrijorat de scenele la care suntem martori în Ucraina. Şi să spună preşedintelui ucrainean că are responsabilitatea de a retrage forţele guvernamentale“.
4. Ambasadorul american la Kiev, Geoff Pyatt, să scrie pe Twitter: “Din acest moment, SUA îl consideră responsabil pe TURCINOV pentru tot ce se întâmplă în Ucraina”.
5. Preşedintele României Traian Băsescu să facă un apel la presedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor, avertizând că o reprimare a manifestanţilor prin violenţă va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor şi nu poate fi o soluţie la actuala criză.
Şi totuşi nimic din toate astea nu s-a întâmplat, deşi din câte ştiu eu, cu “teroriştii” nu se negociază, nu sunt împrăştiaţi cu tunuri cu apă şi nici cu gloanţe de cauciuc, împotriva lor se folosesc toate armele posibile, inclusiv armate, operaţiuni în state străine, etc.
De ce nu a luat nimeni atitudine la cele declarate de preşedintele Turcinov, acuma nu mai vrea nimeni negocieri, acuma nu mai vrea nimeni pace sub măslini, acuma nu mai apără nimeni democraţia? Nu e bine domnilor, nu e bine, mi se pare că cetăţenii v-au ales să le apăraţi drepturile, nu să vă apăraţi interesele politice. După cum întoarceţi domniile voastre politica asta, s-ar putea să vă treziţi daţi jos de pe tron, fără avertisment şi nu o să mai aibă cine să vă ia apărarea, pentru că lumea nu o să mai ştie ce drepturi aveţi.
http://www.dw.de/luptele-de-strad%C4%83-din-kiev-s-au-soldat-cu-mor%C5%A3i-%C5%9Fi-r%C4%83ni%C5%A3i/a-17439561
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_25783/VIOLENTE-IN-UCRAINA-Un-nou-atac-impotriva-manifestantilor/-Ianukovici-acuza-o-lovitura-de-stat/-Peste-20-de-morti-in-timpul-escaladarii-violentelor.html
http://www.ziare.com/international/ucraina/ucraina-in-prag-de-razboi-live-1283485
http://jurnalul.ro/stiri/politica/victoria-nuland-conversatie-telefon-fuck-the-eu-geoffrey-pyatt-660819.html
http://jurnalul.ro/stiri/politica/victoria-nuland-conversatie-telefon-fuck-the-eu-geoffrey-pyatt-660819.html
http://www.vice.com/ro/read/protestatarii-din-kiev-au-invadat-parlamentul
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16995673-livetext-criza-din-ucraina-presedintele-interimar-avertizeaza-separatistii-vor-tratati-drept-teroristi-criminali-70-militanti-pro-rusi-arestati-harkov.htm
Politică întoarsă pe dos

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.