joi, 20 martie 2014

Logică de cowboy

putin si obama
Cu mulţi ani în urrmă am văzut un film cu renumiţii cowboy, sau văcari americani, pe înţelesul tuturor, o parodie. Regret enorm că nu am reţinut titlul filmului, mi-ar fi prins bine acuma. La un moment dat în film, un tip vine şi îşi “parchează” calul în faţa unui bar. Aproape în acelaşi timp  ajunge acolo un malac, un fel de prostul satului, numai muşchi şi oase, cu palma cât copita lui Ducipal, care călărea un bou. Nu găseşte loc să îşi parcheze şi el mijlocul de transport, aşa că se apropie de cel care îşi parcase calul şi se uită când la el când la cal. Credeam că îl va spulbera pe bietul om, dar după câteva secunde de dubiu malacul  îi dă un pumn în barbă calului, de cade bietul animal din din picioare, îl dă la o parte şi îşi parchează boul. Logică de cowboy.
Astăzi citesc pe fluxul de ştiri că un alt cowboy, Obama a vrut să îşi parcheze armata în Ucraina, mai précis în Crimeea, numai că a găsit locul ocupat de caii lui Putin care au votat duminică că vor să se parcheze ei acolo. Vine cowboy-ul Obama, se uită la Putin, se uită la  locul de parcare plin de ruşi şi… dă de pământ cu 11 ruşi cărora le blochează parcarea prin băncile occidentale. Logică de cowboy.
Acuma după cele două filme, recunosc cu greu, dar recunosc că deşi în primul film am fost luat prin surprindere, am admis că acel amărât a avut dreptate, el nu avea nimic de împărţit cu proprietarul, pe el calul îl deranja, că nu putea să parcheze boul din cauza lui. Dar în filmul de azi, nici bătut în cap nu înţeleg ce a avut Obama cu cei 11 ruşi, indiferent ce sunt ei şi ce funcţii au, cu ce sunt ei vinovaţi că cetăţenii Crimeei au votat alipirea la Rusia? Aceasta este o măsură logică, legică, legală, normală, sau o manifestare a neputinţei, un fel de “hai să fac ceva să nu zică lumea că nu am făcut nimic” ? Nimeni nu s-a atins de conturile personale ale lui Putin, cel considerat vinovat de situaţia din Crimeea, dar sunt loviţi şi pedepsiţi 11 din apropiaţii săi.
Pe de altă parte Ucraina anunţă că blochează conturile Crimeei, deci a cetăţenilor din Crimeea pentru că 85% din ei au votat în proporţie de 93% independenţa. Este o dovadă de logică proastă dar şi de laşitate. Mai bine făceau “ce a făcut tata” că tot acolo va ajunge până la urmă. Dacă asta este tot ce a putut să facă marea Americă vizavi de criza din Crimeea, să îşi aducă la plimbare marinarii prin porturile din Grecia, Cipru şi România şi să blocheze conturile private ale unor cetăţeni ruşi numai pentru că sunt ruşi atunci naţiunea americană are mari probleme de reprezentare. Şi de logică.
Interesant este că mister Obama vorbeşte în discursul său, ca şi marinarul Băsescu despre negocieri între Rusia şi Ucraina fără a pomeni însă despre soarta Crimeei şi votul cetăţenilor de acolo, pentru că nu prea au ce să facă cu asta, îşi prind urechile. Chiar dacă ruşii îşi retrag trupele de acolo, cetăţenii au votat şi asta nu poate schimba nimeni, acolo va fi de acuma încolo veşnic scandal pentru că aşa au vrut euromaidanezii când şi-au băgat coada în Kiev. Au crezut că va fi simplu, sau de fapt nu i-a interesat ce va fi, au dat foc şi acuma strigă arde.
Anton Pann, spunea : dacă nema putirinţa, geaba chihirez gâlceava !
Logică de cowboy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.