joi, 9 mai 2013

Proiectul legii de revenire a pensiilor, la zi


pensii , proiect
Astăzi 08.05.2013 a fost discutat în Comisia  pentru buget finanţe şi comisia pentru muncă  proiectul legii privind unele măsuri privind pensiile militarilor, care este înregistrată cu nr 121/2013 şi aşa o voi numi în continuare ca să fie mai scurt. Legea se referă la revenirea pensiilor scăzute prin OG1/2011, LA CUANTUMUL DIN 2010. Textul legii în forma iniţiatorului este cel apărut la începutul lunii martie pe blogul senatorului Scutaru, proiect iniţiat de Oprea şi susţinut de alţi 14 parlamentari din arcul puterii.
După ce s-a spus că forma respectivă este una de discuţii şi va fi discutată şi amendată cu propuneri venite din partea asociaţiilor militarilor, după ce domnul Oprea a suţinut că va face în aşa fel încât legea să fie adoptată până la sfârşitul lui Martie, după ce s-a promis că va fi adoptată în regim de urgenţă, la această oră, avem, următoarea situaţie:
2-03-2013
Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b118 (adresa nr.bpi108/11/03/2013)
19-03-2013
trimis pentru aviz la Consiliul Economic şi Social
19-03-2013
trimis pentru aviz la Consiliul legislativ (termen: 18.04.2013)
19-03-2013
trimis pentru punct de vedere la Guvern
03-04-2013
primire aviz de la Consiliul Economic şi Social – cu nr. 1001/03.04.2013 (negativ)
09-04-2013
primire aviz de la Consiliul legislativ – cu nr. 252/09.04.2013 (favorabil)
22-04-2013
cu nr.L121 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
22-04-2013
primire punct de vedere de la Guvern – cu nr. 478/22.04.2013 (favorabil)
22-04-2013
trimis pentru raport la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 08/05/2013)
22-04-2013
trimis pentru aviz la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (TERMEN: 23/04/2013)
22-04-2013
trimis pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 23/04/2013)
24-04-2013
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională transmite avizul cu nr. 71-FAVORABIL cu amendamente

Acum să vedem ce cuprind documentele :
1.       Legea a fost înaintată Senatului în prima formă, cea iniţiată de Oprea, cu motivarea propusă de el, prin care practic pe de o parte se infirmă concluziile Auditului privind modul în care au fost calculate pensiile şi greşelile sau abuzurile făcute , afirmând în expunerea de motive (http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=17092) că pensiile au fost mai mici din cauza distrugerii arhivelor sau deteriorării acestora în timp, şi astfel nu au putut fi identificate în termenul prevăzut de Legea 119/2010 documentele necesare dovedirii în totalitate a veniturilor în cadrul procesului de recalculare, etc. Cum spuneam, această motivaţie are o componentă de salvare a potlogăriilor făcute la ordinul lui Oprea (care acum se încearcă a fi eliminate prin emiterea a alte decizii care să readucă pensiile la nivelul celor din ianuarie 2011, scoţând partea de pensii introduse de oamenii lui Oprea prin aplicarea arbitrară a OUG 1294), o alta de liniştire a pensionarilor şi o alta mai târziu de readucere a pensiilor la acelaşi nivel din ianuarie 2011 imediat ce se va uita de măgăriile făcute de madam Lupu la comanda lui Oprea. Conform motivaţiei , pensiile au fost mai mici pentru că „nu s-au găsit” anumite date. Ei bine , auditul a constatat aceste greşeli, a dat ordin să se refacă datele şi oamenii vor primi noi decizii prin care li se va spune că în sfârşit li s-au găsit documentele, sau au fost refăcute sau recuperate şi pensia lor este … aşa cum a fost stabilită în 2011 , Ianuarie. Asta este marea cacealma a motivaţiei date de proiectul iniţial;
2.       Consiliul Economic şi social a dat aviz negativ proiectului, chiar şi în această formă, pe motiv că nu se specifică pe ce perioadă se revine la cuantumul din 2010, ceea ce din punctul lor de vedere şi la motivaţia introdusă de Oprea este normal . Adică , am înţeles, nu s-au găsit documentele şi până se găsesc , omul revine la cuantumul din 2010, dar când se va remedia situaţia şi când veţi da un răspuns sau decizie definitivă ?Sincer, dacă aş fi făcut parte din acel consiliu, aş fi pus aceeaşi întrebare, iar răspunsul este în punctul expus mai sus. Deci, cine crede că se face un act reparatoriu şi că se realizează o punere în aplicare a principiului neretroactivităţii legii sau deciziei CCR privind păstrarea cuantumului mai mare, se înşeală, de fapt este o păsuire, PÂNĂ SE GĂSESC DOCUMENTELE SAU SE COMPLETEAZĂ BAZA DE CALCUL;
3.       Consiliul Legislativ dă aviz favorabil dar are unele amendamente legate de punctul 3 cel care menţionează că practic pensiile vor fi blocate până se va ajunge pentru fiecare la nivelul pensiei din 2010. Consiliul Legislativ scoate în evidenţă inconsistenţa punctului 3 faptul că este aleatorie, necuprinzând date sau valori concrete, fiind astfel aplicat discreţionar, arbitrar, discriminator. Ca şi în primul caz, este doar un aviz de care se poate ţine cont sau nu. Totodată consiliul legislativ cere punctul de vedere al guvernului, deoarece legea implică modificări bugetare;
4.       Punctul de vedere al guvernului se cunoaşte , domnul Ponta a cerut ca legea să se aplice „IMEDIAT” CAM PRIN 2014,eventual după ce apare noua lege a pensiilor, a lui Duşa. (pauză de vomitat)
5.       Legea ajunge la Comisia de apărare a senatului care aduce două completări, sau amendamente prin care pe de o parte se precizează că cei cărora le-au crescut pensiile faţă de 2010 în urma unor documente aduse prin stagiu în viaţa civilă, dar le scăzuse pensia prin recalculare, li se adaugă noile cuantumuri pe pensia de la nivelul lui 2010. De remarcat că este un punct realist şi bine sesizat. Urmează ca după apariţia legii, (DACĂ VA FI PROMULGATĂ ACEST CINCINAL) cei aflaţi în această situaţie să facă sesizare la casa de pensii. A doua propunere s e referă la situaţia în care prin recalculare, sau mai bine zis reverificarea pensiilor crescute prin ingineriile lui Oprea se constată creşteri nejustificate. În acest caz se propune  să se acorde pensia calculată  corect, dar să nu se recupereze sumele acordate în plus titularului, făcându-se derogare la art 7 din OG1/2011. Dacă însă s-a constatat că s-au acordat sume mai mici decât cele cuvenite acestea să se dea titularului în termenul stabilit de lege.
6.       Astăzi legea a fost discutată în două comisii, cea de Buget şi cea pentru  Muncă şi a primit aviz favorabil la ambele comisii, cu amendamentele propuse de Comisia pentru Apărare, adică cele de la punctul 4 al acestui articol. De menţionat că în comisia de Muncă a participat şi doamna senator Cristiana Anghel care a încercat – din păcate fără succes- să introducă amendamente conform proiectului postat de mine pe http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/03/16/proiect-de-lege-3383, inclusiv expunerea de motive care nu ar mai fi dat loc la interpretări sau reveniri aşa cum o face actuala lege şi expunere de motive. Faptul că a participat la lucrări în această comisie şi a iniţiat aceste amendamente, îi dau dreptul ca la discutarea în plenul Senatului să îşi susţină punctul de vedere. Nu îmi fac iluzii vizavi de succesul demersului, este clar că Ponta doreşte să îşi scoată naşul basma curată, nu să pună rezerviştii în drepturi, dar trebuie subliniat faptul că nu întâmplător s-a pornit această campanie la adresa doamnei Anghel, e clar că face notă aparte şi chiar susţine interesele celor ce au votat-o, lucru care nu convine celor care au plecat capul în jugul coabitării.
Cam asta este situaţia proiectului la această dată. Nu cunosc când se va discuta în plenul Senatului, dar apoi va intra la Camera Deputaţilor şi acolo poate cădea tot ce mai este bun în ea, acolo legea o face domnul  lăcătuşu, pardon domnul Zgonea. Când va ajunge în Camera Deputaţilor legea se va lua la întrecere cu melcul şi să te ţii termene şi  discuţii pe marginea ei. Aţi aşteptat două luni pentru un proiect de lege cu un articol? Mai este de aşteptat, înarmaţi-vă cu  răbdare şi lemn uscat.
Iată adresa la care găsiţi  toate documentele menţionate.

Proiectul legii de revenire a pensiilor, la zi

3 comentarii:

  1. Domnule Neacsu nu va cunosc, dar cred ca va exersati aptitudinile de a scrie decat sa informati pensionarii militari. Am gasit acest proiect de lege, despre care vorbiti, inregistrat la Senat cu nr. 108/2013, cu nr. 118/2013 si acum aflu de la dvs. nr.121/2013. Si apoi, intreb: in ce loc, la ce sectiune din siteul Senatului gasesc cele insiruite aici, pentru ca la "inregistrate in 2013" nu se gaseste, "la comisii", nu se gaseste, la "pe ordine de zi", nu se gaseste etc, am gasit-o doar la "neintrate in procesul legislativ", avand nr de inrg. 118 si trecuta la procedura de urgenta. Ce puteti spune?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Adrian,
    "Aptitudinile la scris" nu le exersez pe articole informative ci pe pamflete. Aici tot ceea ce am expus se gaseste ca document ofilial pe site-ul Senatului. Nu stiu ce ati cautat sau gasit dumnevoastra, dar eu am lasat la finalul articolului site-ul pe care puteti gasi cele expuse. Probabil ca dumnevoastra nu ati citit tot artiocolul sau nu ati dar un cimplu clic pe adresa trecuta sun ultima propoyitie, altfel ati fi reusit sa intrati la sursa. . Incercati sa intrati pe adresa de sunt propozitia; "Iată adresa la care găsiţi toate documentele menţionate." si poate veti avea noroc.

    RăspundețiȘtergere
  3. De asta ce puteti spune? : http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.lista?cam=1&anb=2013
    dar de asta?:http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=1&idp=17092

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.