" CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
marți, 7 mai 2013
Cand arde, apar sclavii de serviciu
Un comunicat al Ministerului Apărării Naționale mi-a aprins iarăși focul întrebărilor legate de modul în care este tratată armata.
”Buletin Informativ: În perioada 3-6 mai, 56 de militari au intervenit în Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului pentru stingerea incendiilor de pădure .
Un detaşament format din 11 militari cu un autocamion DAC, din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, acţionează luni, 6 mai, pentru limitarea efectelor unui incendiu de pădure din Munţii Călimani (zona localităţii Dornişoara, judeţul Suceava). 56 de militari au acţionat pentru stingerea incendiului care a afectat peste 25 de hectare de pădure din Munţii Bârgăului (zona localităţii Zgârciu Terha, judeţul Bistriţa Năsăud) şi Munţii Călimani.
Intervenţiile militarilor din Batalionul 117 Artilerie Prundu Bârgăului şi din Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei (ambele din componenţa Diviziei 4 Infanterie „Gemina”) au fost realizate la solicitarea autorităţilor locale.
Biroul de Presă”
Este bine că armata, militarii ajută la stingerea unor incendii, este bine ca poate au reușit să evite extinderea unui incendiu si au dus la limitarea pagubelor evitând provocarea unor tragedii, dar cu ce riscuri, in ce condiții și mai ales cu ce bază legală?A interesat pe cineva dacă soldații au avut o pregătire privind modul de acțiune în astfel de situații și dacă au avut echipamentul și tehnica necesară intervenției? Nu, au fost trimiși cu lopeți și eventual măștile contra gazelor, să nu se intoxice cu fum și atâta tot pentru că mai mult nu are țara asta condusă de o bandă de hoți. În alte țări există în dotare elicoptere prevăzute cu rezervoare uriașe de apă pentru a se acționa din aer, fără a pune în pericol viețile oamenilor. La noi așa ceva se vede numai în filmele SF.
Asta nu spune nimeni, pentru că lumea așa a fost învățată, când e greu, chemăm armata echipată cu lopeți. Nu mai spun de pe ce vremuri ne-am obișnuit să luăm armata drept ”SCLAVUL DE SERVICIU” al conducătorilor, primarilor, prefecților, guvernelor, secretarilor de partid, președinților de CAP incompetenți și veroși. Așa a fost de când mă știu și așa vom rămâne atâta vreme cât armata este condusă de generali numiți, destituiți, schimbați sau promovați de o clasă politică coruptă.
Astăzi, lumea, presa, politicienii strigă peste tot că pensionarii militari au pensii nesimțite, că nu au produs nimic, că nu au participat la nici un război, că nu și-au lăsat sângele sau picioarele pe alte meleaguri, deci practic după unii, nu ar merita nici pensie, oricât ar fi ea, pentru că nu au murit pentru ei. Ideal pentru societatea noastră ar fi ca militarii să lucreze până nu mai sunt în stare să țină arma în mână, iar apoi să moară, natural sau eutanasiați, precum câinii străzii, pentru că nu îi mai dorește nimeni și nu își mai au rostul.
Astăzi lumea îi arată cu degetul pe militarii de ieri, și îi înjură că își cer drepturile ciuntite de guvernele de azi, pentru că ”nu au făcut nimic”, ei, rezerviștii de azi, sunt ”generația lui Ceaușescu, toata viața nu au făcut altceva decât să meargă la cules de porumb, struguri, fructe” nu au participat la nici un război, deci nu merită respect. Au uitat cei care gândesc așa și lucrau prin CAP cum îi așteptau pe soldați să vină să facă ceea ce trebuiau să facă ei. Au uitat cei care munceau în fabrici cum se rugau să nu îi scoată șefii de partid de la muncă, să își poată face și ei planul și cum se bucurau când auzeau că a fost trimisă armata în agricultură.
Au uitat, dar acuma pe aceiași oameni pe care îi așteptau la inundații și cutremure, pe care îi aclamau în decembrie 89 îi învinuiesc că nu au murit, nu au fost răniți și au muncit în locul lor sau alături de ei în agricultură și prin șantiere. Când țării, societății civile îi ardea buza, sau pădurea, sau casa, armata era cu ei dar ei, societatea civilă, când au de gând să fie cu militarii?
Mie mi s-ar părea normal să se considere, să se constituie să se stabilească un contract între armată și societatea civilă, ceva care să stipuleze: noi, militari suntem alături de voi ori de câte ori aveți nevoie, la incendii, inundații, înzăpeziri, secetă, alte cataclisme naturale sau provocate de voi, cutremure, războaie, conflicte și ne vom pune chiar și viața noastră în joc pentru a salva viețile și bunurile voastre. La rândul vostru, voi, societate civilă sunteți alături de noi, nu vă cerem viața, doar să ne respectați meseria, să ne lăsați să avem o pensie liniștită, și să vegheați să ni se respecte drepturile pe care tot voi ni le stabiliți prin legile pe care le votați, fără a vă bate joc de ele, fără a le schimba, pentru că nici noi nu schimbăm condițiile contractului în timpul derulării acestuia. Noi nu spunem : ”nu mergem în Afganistan, pentru că nu așa ne-a fost vorba la început, sau nu mergem la incendiul acesta, pentru că voi l-ați provocat și noi acționăm numai la cataclisme naturale. Noi vă asigurăm liniștea cât suntem activi, voi o asigurați pe a noastră, când suntem pensionari. Ce spuneți, vi se pare că cer mult militarii ? De fapt prima parte, cea cu obligațiile militarilor sunt deja puse în practică, deja se întâmplă, dar societatea nu are nici o obligație față de cei pe care îi cheamă de fiecare dată să le apere averile și viața. Mie, ca simplu cetățean mi se pare nu doar incorect ci chiar nedrept, cu atât mai mult cu cât sunt sigur că mâine, actualii militari activi vor fi întrebați de aceiași civili care astăzi îi cheamă să stingă incendii, să facă poduri peste ape, să le curețe zăpada din fața casei în timp ce ei stau la crâșmă:”dar voi de ce vreți pensii nesimțite, ce ați făcut voi pentru ele? Ați apărat țara ? Nu, că nu am fost în război, ați fost doar prin Afganistan să vă umpleți de bani și ați ieșit la plimbare prin zăpezi când v-au chemat politicienii, ca să le protejați firmele căpușă care ar fi trebuit să ne curețe drumurile.” Asta se va întâmpla peste 20 de ani. Aceste lucruri ar fi trebuit stipulate în Statutul cadrelor militare, la articolul 1. Aceasta ar fi trebuit să fie grija președintelui și parlamentarilor vizavi de statutul cadrelor militare, nu cine aprobă rămânerea în activitate sau trecerea în rezervă a generalilor și cine controlează capii armatei și ai serviciilor secrete și speciale.
Și atunci mă întreb eu, în numele cui, cu ce drept și pentru cine își pun acești militari viața în joc acum, dar mai ales în ce bază legală? Ultima frază din comunicat, ne dă o mică informație: ”Intervenţiile militarilor din Batalionul 117 Artilerie Prundu Bârgăului şi din Batalionul 17 Vânători de Munte Vatra Dornei (ambele din componenţa Diviziei 4 Infanterie „Gemina”) au fost realizate la solicitarea autorităţilor locale ”dar aceasta este insuficientă. Bun, la cererea lor, dar care este baza legală? Ce articol din lege a îndreptățit și a stat la baza acestei cereri și a aprobării ei ?
Din câte cunosc eu, armata este scoasă din cazărmi pe timp de pace, în 2 situații: la calamități și dezastre naturale, dacă s-a decretat starea de urgență sau necesitate, sau pentru prestarea unor servicii contra-cost la cererea unor persoane fizice sau juridice, incluzând autoritățile statului, cu ordin al ministrului. În Legea 346/2006, Legea Apărării, se prevede:
”Art. 53
(1) Ministerul Apărării poate angaja și executa, la cerere, prin unitățile sale, prestări de servicii pentru persoane juridice sau pentru persoane fizice, în domeniile și în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării.
(2) Structurile de forte prestează servicii cu caracter obligatoriu prevăzute de lege. Tarifele aferente acestor servicii, inclusiv cele în regim de urgență, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului. Cu sumele rezultate in urma executării acestor activități, încasate in cadrul aceluiași exercițiu financiar, se reconstituie creditele bugetare utilizate în acest scop.”
Ar putea preciza cineva din MApN în care din situații s-au aflat unitățile care au intervenit în cazul enunțat mai sus și care sunt articolele de lege în baza cărora s-a acționat ?Aș recomanda colegilor din departamentul Media al MApN ca atunci când mai dau astfel de comunicate, să adauge alături de informația privind cererea organelor locale și baza legală, articolul de lege în baza căruia s-a făcut cererea ca și baza obținerii aprobării. Asta pentru a preveni situații neplăcute care ar putea decurge din aplicarea art.8 punctul b,alin 3, din Legea 80, care spune:
” Cadrelor militare nu li se poate ordona și le este interzis să execute acte contrare legii, obiceiurilor războiului și convențiilor internaționale la care România este parte; neexecutarea ordinelor în aceste condiții nu atrage răspunderea penală și civilă a subordonaților.”
Dacă nu se aplică acest articol, se vor trezi și comandanții de unități și subunități în situația domnului Oprea și a celor care i-au executat ordinele privind calcularea pensiilor militare și nu știu dacă or să aibă toți câte un fin pe post de prim ministru ca să scape basma curată. La CMZ București se aude ? Societatea civilă ar trebuie să decidă ce vrea. Vrea o armata profesionistă cu adevărat care să se ocupe numai de problemele ei, atunci trebuie să o lase să se ocupe de instrucție și pregătirea pentru luptă. Vor să o folosească la toate situațiile cărora ”managerii” de elită ai societății nu le fac față încasând bani prin societățile private clientelare fără să miște un deget? Atunci să nu o mai întrebe de ce a participat la munci, la deszăpeziri, la inundații și să nu le mai spună militarilor că au salarii mari și nu fac ceea ce trebuie să facă. Și mai trebuie să aleagă societatea civilă între a avea un ministru civil paralel cu problemele și aspectele armatei care să răspundă la ordine politice, folosind elicopterele armatei pentru transportul colegilor de partid ai ministrului, asigurând din când în când ”protecția” mai marilor politici, sau vor o armată cu un ministru militar, ales de statul major al armatei, aprobat de parlament și numit de președinte, care să răspundă militărește în fața Parlamentului ? Ceea ce avem acum nu este controlul societății civile asupra armatei ci conducerea armatei de către clientela politică. Acolo unde un primar membru al unui partid de guvernământ schimbă oameni în ministere pe motiv de corupție, dar procuratura nu ia nici o măsură și nu se constată nici fapta dar nici făptuitorul, mai miră pe cineva că generalii armatei se joacă cu casele și terenurile armatei ? Dar ce, ei fac parte din altă societate? Se întreabă cineva cum au ajuns mulți dintre ei generali sau șefi ai diferitelor structuri ? Nu, pentru că nu e nevoie, se cunoaște . Câtă vreme armata, poliția și justiția vor fi conduse de oameni politici numiți de lideri politici, să nu mire pe nimeni că armata, poliția și justiția, vor fi corupte așa cum este toată clasa politică. Peștele de la cap se împute! Partea ciudată și tristă este că deși se împute de la cap, se curăță de la coadă.
PS: În timp ce politicienii își bat joc de armată și o croiesc după chipul și asemănarea lor, împănând- o cu rubedenii sau ”prieteni devotați”, în America un militar rănit în Afganistan așteaptă mila americanilor și contribuțiile bănești ale unora care nici nu știu unde e România, ca să își poată plăti spitalizarea și protezele necesare continuării vieții. Ce face Ministerul și Parlamentul pentru el ? S-a gândit cineva la acești oameni fără mâini și picioare pentru a trece in Statutul Cadrelor Militare modul cum se rezolvă astfel de cazuri ? Nu, pentru că nu e general și nici nu ocupă o funcție de conducere de care să aibă nevoie președintele sau premierul. Generalii nu își pierd mâinile și picioarele chiar dacă le bagă până nu se mai văd în domeniile armatei, precum domnul Bădălan, sau mai nou Pigui Traian, fost șef al Direcției Domenii și Infrastructură al armatei. Ei nu își pierd nici libertatea, pentru că în cel mai rău caz primesc ceva cu suspendare și își păstrează chiar și banii și decorațiile primite pentru ”serviciile” aduse. Iar dacă cooperează și îi dau în gât și pe alții scapă basma curată
Cand arde, apar sclavii de serviciu
7 comentarii:
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
„Sclavii” sunt platiti pentru munca lor, nu au fost adusi cu forta in sclavie ci au venit de buna voie si au si dreptul sa plece cind doresc. Deci tu folosesti un cuvint pe care nu il intelegi. Cu toate ca pensia ta a scazut cu 1000 de lei tinerii se calca in picioare pentru a intra in scolile „de sclavi” deci ar fi bine sa nu vorbesti in numele tuturor militarilor si sa nu-i numesti sclavi ca nu ai acest drept. Mai bine invata-i pe viitorii sclavi ca pensia se cistiga prin munca nu prin smecherii.
RăspundețiȘtergereDomnule, Cand spui sa ii invat pe viitorii sclavi ca pensia se castiga prin munca nu prin smecherii, ai ceva sau pe cineva anume in gand? Daca da, spune ca sa stiu ce sa le spun ”sclavilor”. Daca nu ai grija ce spui, sa nu crezi ca anonimatul te scapa de curajul raspunderii propriilor cuvinte . Ai grija ca mai nou, calomnia se va pedepsi penal si aflarea ip-ului unui individ deci a adresei si numelui nu a fost niciodata o problema. Deci daca vorbesti, vorbeste argumentat si cu subiect si predicat. Daca vrei doar sa arati cat de ”viteaz” esti semnand anonim, mai bine taci. Mai mult nu spun, pana la acest moment nu meriti .
RăspundețiȘtergereCalomnia se va pedepsi dupa momentul aparitiei legii asa ca amenintarile tale deocamdata nu au valoare ci doar iti arata "valoarea". Daca vorbesc despre "pensia ta" la cine crezi ca ma gindesc ?
ȘtergerePai de mai Marcele, eu stiu la cine te puteai gandi tu ? poate la cine se gandeste toata lumea cand te vede, de unde sa stiu eu ? Si cam ce stii tu despre pensia mea, ia spune tu, sa afle toata lumea cat de documentat esti si cum le stii tu pe toate ca un om mare.Ia spune tu, sa ma faci de ras, prin ce smecherii mi-am castigat eu pensia? Hai Marcelus, spune tata si semneaza si cu numele de familie, sa vada lumea ca nu esti un catel acolo, care latra prin gard si fuge sub lemne cand aude o pisica mieunand. Hai, curaj, rupe lantul si musca !
Ștergere@Neacsu
ȘtergereCind scriu romaneste „cu toate ca pensia TA a scazut” nici acum nu banuiesti la cine ma gindeam ? Nu-ti fa gradul de ris ca ii implici si pe altii complet nevinovati. Rid civilii si asa de inteligentii care bintuie prin armata si isi fac cruce ca nu am avut parte de un razboi condus de colonei ca tine care au dat dovada de eroism doar in ultimele luni de cariera ca sa le fie pensia cit mai consistenta. Printre altele stiu multe despre pensia TA de la eroina aia care si-a lasat balta copiii ca sa „lupte” stind in pat pentru drepturile altora. Acum vorbeste si despre tine la televiziunile care o platesc. Nu e ea singura sursa. Iti scriu tata si numele de familie. Acum esti multumit sau vrei tot dosarul de cadre ?
Pai daca stii din ceea ce a spus doamna Anghel, inseamna ca nu stii nimic domnule Teodorescu(daca te numesti cu adevarat asa) dar iti place sa te lauzi si sa crezi ca stii. Am cerut sa spui prin ce semcherii mi-am castigat eu pensia. Spune tot ce stii dar ceea ce stii, nu ce banuiesti despre cum mi-am castigat eu pensia. Ai grija ce spui, nu te amenint, te previn doar ca orice vorba spusa aiurea te va costa. Uite, asta este o smencehrie, asa pot sa mai castig si eu un ban cinstit, de la oameni ca tine pe care ii scoate prostia la drumul mare, ca durerea de cap pe serpi.
ȘtergereGeneralii nu își pierd mâinile și picioarele chiar dacă le bagă până nu se mai văd în domeniile armatei, precum domnul Bădălan, sau mai nou Pigui Traian, fost șef al Direcției Domenii și Infrastructură al armatei. Ei nu își pierd nici libertatea, pentru că în cel mai rău caz primesc ceva cu suspendare și își păstrează chiar și banii și decorațiile primite pentru ”serviciile” aduse. Iar dacă cooperează și îi dau în gât și pe alții scapă basma curată
RăspundețiȘtergereTe-ai oprit cu ENUMERAREA.....,,mare justitiar "! Aia la care le luai interviu ..nu se pun??