luni, 20 mai 2013

Friedman ne recomandă


geoge Friedman
Venit a doua oară în România în numai un an de zile, George Friedman, nu s-a rezumat ca data trecută să facă doar o analiză rece atât cât a putut el de obiectivă României, de data asta-probabil cu sarcini precise- a trecut şi la „indicaţii preţioase”. Nu este un secret faptul că americanul are triplă cetăţenie şi origine dublă, fiind maghiaro-evreu. Acuma o să spună cineva să fie sănătos, dar este american de mult şi nu mai contează ce origini are. Asta eu nu o cred. Dacă era român la origine, se putea să se spună aşa, românii mai au prostul obicei să îşi uite originile chiar  şi când nu pleacă din ţară, dar maghiarii, evreii, nemţii ,polonezii, sârbii, francezii şi irlandezii niciodată. Aşa că cine va crede vreodată că Friedman va  face recomandări românilor fără să se gândească la interesele strămoşilor săi,  să ia o pauză. Aşa şi numai aşa trebuie văzute toate recomandările marelui strateg.
Dacă e să ne luăm după unii, aprecierile lui Friedman vizavi de viitorul zonei Euro şi politica pe care ar trebui să o urmeze românii faşă de acest Turn Babel modern,  s-ar încadra în tactica dezinformării. Fără a mă crede specialist, ca simplu observator de pe margine sau chibiţ spălat pe picioare îndrăznesc să cred că aici are dreptate sau mai bine spus, chiar dacă nu are, eu sunt de acord cu el. Spuneam şi acum aproape o lună,că  dacă privim atent la statele care sunt mai înghesuite la această oră, vedem că toate sunt din zona Euro, iar cele care sunt mai relaxate economic sunt cele care încă nu au adoptat moneda europeană. Nu este o concluzie, doar o constatare.
Ce mai spune domnul Friedman ? Mai spune domnia sa că cine are impresia că aderarea sau apartenenţa la NATO şi UE va aduce sau face să curgă lapte şi miere, se înşeală. Şi aici mă văd nevoit să fiu de cord cu el. Până aici analiza lui Georgică este ok.”Dacă nu vă puteţi controla propria ţară, nu vă aşteptaţi ca SUA să vă ajute” spune domnul Friedman şi îi dau perfectă dreptate. Noi am întrat în NATO şi UE cu capul înainte, ca boul în jug, crezând că ne-am pricopsit, intrăm în marea familie europeană şi vor munci alţii pentru noi. Leapşă. Nu am intrat ca să primim, ci ca să dăm, şi nu am intrat ca să fim ajutaţi să ne ridicăm, ci ca să fim ajutaţi să scăpăm de resurse şi  suveranitate, o spune chiar domnul Friedman, asta ca să nu spunem că nu am fost avertizaţi. Până aici totul ok.
isarescu
Unde cred eu că „o dă în bară”? Păi exact acolo unde era mai interesant, pentru că nu e suficient să depistezi greşelile sau cauzele răului, mai este nevoie să găseşti şi calea de ieşire din belea. Iar domnul Friedman consideră că singura soluţie este părăsirea UE şi intrarea cu căţel şi purcel în casa SUA. Domnul Friedman merge atât de departe încât trage o linie de demarcaţie între SUA şi NATO, spunând că dacă apartenenţa la NATO nu ne fereşte de belele, este indicat să strângem relaţiile cu SUA. Ei bine această abordare a relaţiei NATO-SUA este pentru mine cel puţin chiar o premieră. Să se LPD oare SUA  de UE aşa cum se separă PSD de PNL ? Cine ştie. Până una alta, mă miră la domnul Friedman graba cu care ne aruncă în braţele scumpei Americi. Să nu fi aflat domnia sa că Statele Unite ale SUA sunt cu un picior în aer  şi că prietenii mâncători de orez le sapă groapa? Să nu fi aflat Stratfor că Japonia a bătut palma cu China şi au început de anul trecut să facă tranzacţii direct în Yeni şi Yuani evitând dolarul ? Să nu fi aflat marele strateg, cel care cunoaşte tot ce se întâmplă pe lumea asta, că Beijingul a dispus scoaterea rezervelor de aur din băncile lumii şi intenţionează scoaterea unui nou YUAN cu acoperire în aur care să înlocuiască dolarul de pe piaţa imobiliară? Să nu ştie oare domnul Friedman că 20 de state  au semnat tratate de recunoaştere a monedei chineze ca valută în tranzacţii în defavoarea dolarului ? Să nu ştie domnul Friedman că Statele Unite au o datorie de 2000 miliarde dolari faţă de China din datoria totală de 15000 şi că dacă chinezii îşi cer datoria SUA întră în incapacitate de plată? Să nu ştie domnul Friedman că şi Germania a dispus retragerea aurului din depozitele franceze şi americane ?  Sau ştie şi tocmai din cauza asta a fost trimis la înaintare şi face propagandă în singura ţară care prin conducătorii ei acţionează împotriva propriului interes?
base si isa
De ce nu face domnul Friedman aceleaşi recomandări şi scumpei sale patrii Ungaria ? Din două motive: 1 nu l-ar lua nimeni în seamă, 2 nu ar fi coşer faţă de propria ţară să o arunce în prăpastie. Dar cu România e altă treabă. Poate Guvernatorul Băncii cu domnul Băsescu şi cu domnul Ponta vor mai pune de nişte cumpărări de acţiuni şi bonuri de bancă americane cum au făcut acum doi ani când eram în plină criză, pentru a salva băncile americane.
Poate din cauza asta i s-a părut domnului Ponta aşa de interesantă expunerea lui Georgică, întrezăreşte nişte comisioane babane la cumpărarea de bilete de .. papagal.
Oare de ce nu o fi pomenit domnul Friedman nimic despre China , care la ora actuală, domină piaţa mondială pe toate planurile? Oare de ce au încetat americanii aplicaţiile strategice în zona asiatică şi nu mai răstesc la coreeni? În nici un caz de frica altor armate, căci în materie de armament sunt fără siguranţă pe primul loc, dar dacă economia nu poate sprijini războiul, degeaba ai arme. China domină lumea economic şi financiar. Domnul Friedman încă nu a auzit asta, el încă mai crede că dolarul este salvarea lumii. Aferim strategie.
basescu ganditorul

Friedman ne recomandă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.