sâmbătă, 23 februarie 2013

Era o vreme… în ţara asta


avem dreptul la viitor
Era o vreme când singurele sirene pe care le auzeam erau cele de  dimineaţa şi de la ora 15 când la Electro sau Oltcit  se anunţa  începutul sau sfârşitul unei zile de muncă.
Era o vreme în ţara asta când cine termena liceul si intra la facultate era privit cu admiraţie şi i se spunea cu respect, „domnul inginer sau domnul profesor, sau domnul avocat. Când unul dintre ei, la cam 10-15 ani de activitate îşi dădea şi lua (dacă îl lua) doctoratul tot oraşul  se uita la el ca la Dumnezeu.
Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai o maşină pe stradă ştiai că cel care se află în ea a muncit ca să o cumpere sau este vreun boss de la partid. Mai târziu  au apărut şi norocoşii câştigători  la cecuri sau loz în plic, dar îi puteai număra pe degetele la o mână într-un judeţ. Şi mai era o categorie cu maşini, cei care lucrau în comerţ sau alimentaţia publică.
Era o vreme în ţara asta  când dacă vedeai pe cineva pe stradă între 8 şi 16, te gândeai că este în concediu, libere, sau e bolnav săracu om şi merge la doctor.
Era o vreme în ţara asta când dacă vedeai un poliţist pe stradă mergeai liniştit să îi ceri o informaţie, sau daca voiai să te plângi de ceva, erai ascultat.
Era o vreme în ţara asta când dacă ajungeai la spital cu cineva şi trebuia operat, îţi era frică să vii cu o floare la asistente sau cu o cafea sau o sticlă de whisky la doctor, şi le mascai neîndemânatic –ca toată lumea – în ziar, sub haină convins că nu ştie nimeni ce e  umflătura aia, de la piept. Când te întorceai fericit că nu te-a prins nimeni şi te întâlneai cu altul umflat în piept te uitai superior şi zeflemitor la el gândind „ia uite şi la fraierul ăla, merge cu sticla ascunsă la piept are impresia că eu nu ştiu că o duce lu dom doctor. !”
Era o vreme în ţara asta când la şcoală, copii mergeau în uniformă şi cum vedeai unul pe stradă în timpul orelor ştiai că „este unul din ăia de chiulesc sau nu le place şcoala” şi te uitai atent la el să vezi dacă nu e cumva copilul vreunui coleg de fabrică. Şi ce bătaie lua acasă dacă afla tacso că  a chiulit.
Era o vreme în ţara asta când abia aşteptai să intri în câmpul muncii, să te angajezi undeva, să îţi faci raport pentru locuinţă şi să aştepţi cu înfrigurare, dar temei, să ţi se repartizeze una, ca să te poţi însura, să te aşezi şi tu la casa ta, să îţi întemeiezi o familie. Dacă nu aveai, nu prea îţi ardea de însurătoare, că nu se uita nimeni la tine fără serviciu şi fără casă, că nu erai de viitor.
Era o vreme în ţara asta când băieţi deştepţi erau consideraţi cei care ştiau carte, dar să o cetească, nu să o joace, făceau o facultate şi termenau primii. La ei se uita lumea cu admiraţie: „ăsta  e a lu Ilie de la sculărie. A termenat primu facultatea, l-au luat ăia la Bucureşti. Eheeeeeeeeeeee, o să ajungă mare, e dăştept”
Era o vreme în ţara asta când dacă te întâlneai cu un cunoscut pe stradă, te opreai bucuros să mai schimbi o vorbă, să mai auzi un banc, să te lauzi cu ce ai mai făcut sau să îi spui cum a fost în concediu la Mamaia, să te mândreşti că ai fost promovat sau ţi-a luat copilul la liceu, sau să îl inviţi peste o lună la ziua ta sau nunta copilului.
Era o vreme în ţara asta când veneai de la serviciu, băgai repede o ciorbă caldă în tine şi ieşeai în faţa blocului „la una mică cu băieţii”. Una mică putea fi o minge, o ţâgară, o tablă, o bere, o şuetă, după priceperile fiecăruia, dar nu era unu să nu facă „una mică” cu prietenii.
Era o vreme în ţara asta când mergeai liniştit pe stradă, nu îţi era teamă că te opreşte careva să te întrebe cât e ceasul sau de ce nu ai moţ la bască.
Era o vreme când lumea întorcea capul după militarii care  treceau cântând sau în pas de defilare de la instrucţie, acolo unde aceştia erau nevoiţi să treacă prin oraş şi auzeai pe câte cineva spunând cu mândrie”uite mamă, trece armata”.

Astăzi din două în două ore se aud sirenele celor de la ambulanţă, de la smurd, sau de la pompieri care anunţă  începutul unei nenorociri sau sfârşitul unei  vieţi sau destin.
Astăzi, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu fie nici un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri şi se adună puştoaice pentru „o linie”.
Astăzi nu mai poţi merge pe trotuar pentru că nu mai ai loc de maşini staţionate şi şoferi grăbiţi.
Astăzi străzile sunt pline de oameni care în nici un caz nu merg la serviciu, dar nici la doctor. Toată lumea e în concediu fără plată.
Astăzi când vezi un poliţist pe stradă te uiţi speriat să vezi pe cine urmăreşte sau îl ocoleşti să nu îţi dea vre-o amendă aşa, pentru că l-ai deranjat când te-ai uitat la el. De regulă unde e gâtuit traficul, vei găsi un poliţist în intersecţie, „fluidizând circulaţia”.
Astăzi când mergi la spital, nu mai mergi cu sticla ascunsă sub haină. Când intri la medic în cabinet înainte de a da cu bună ziua trebuie să dai cu plicul.  Nu mai vezi pe nimeni cu pieptul umflat toată lumea intră cu sacoşe burduşite. Nu se mai uită nimeni chiorâş, toţi paznicii ştiu că ai acolo feşe, vată, antibiotice, cearceafuri, dezinfectant, medicamente, analgezice, perfuzii, pungi cu plasmă pentru operaţie.
Astăzi când vezi copii de şcoală, te întrebi dacă merg la şcoală sau la discotecă, ţinuta este aceeaşi, machiajul la fel de strident, rucsacul din spate are un caiet şi  laptopul, ipodul, ifonul, sau tableta.
Astăzi tinerii nu mai au nevoie de serviciu ca să îşi întemeieze o familie, doar de bani de la babaci şi îşi întemeiază câte o familie pe săptămână fără acte, fără biserică, fără serviciu. Fetele abia aşteaptă să fie neveste sau nevestite la câte cineva, cine nu are câte un „ma man”  este ori urâtă cu crengi ori „tută”.
Astăzi băieţi deştepţi sunt cei fără carte, care reuşesc să „se învârtă” sau sunt  „băieţi de băieţi deştepti” care obţin bani uşor din „afaceri” cu fraierii. Cu cât păcăleşti sau furi mai mult, cu atât eşti mai deşţept.
Astăzi când te întâlneşti cu un cunoscut pe stradă, îl ocoleşti ca să nu te întrebe cum o mai duci, sau să nu îţi ceară bani cu împrumut, să nu te invite la o nuntă.
Astăzi oamenii nu se mai întâlnesc în faţa blocului, le e ruşine să se întâlnească şi la gunoi, se uită fiecare pe geam să se asigure că nu e nimeni să se uite în gunoiul lui amărât sau să observe că nici câinii vagabonzi nu zăbovesc lângă resturile lui, pentru că nici oase nu mai sunt în gunoi. Cel mai mult oamenii stau ascunşi în casă sau pleacă „la ţară” de zilele onomastice, ca să nu se trezească cu invitaţi nepoftiţi. Nimeni nu mai zâmbeşte toată lumea circulă cu capul în jos de ai zice că toţi au pierdut câte un galben şi îl caută disperaţi. Te mir că nu se dau cap în cap.
Astăzi ieşi din bloc şi după doi paşi apare unul cu un cuţit sau un pistol ţi-l pune la gât şi te întreabă de ce te-ai însurat  cu  nevastă-ta, nu ştiai că era prietena lui?
Astăzi când lumea aude de armată întoarce capul pentru că „ăştia au tras în noi în 89” şi acum “au pensii nesimţite”.
Oare ce va fi mâine  ? Va mai fi ţara asta ?


Era o vreme… în ţara asta

12 comentarii:

  1. Marine frumos si dureros pui punctul pe i..... si maine si poimaine va fi tot "astazi" pentru ca fiecare astazi va fi "era o vreme in tara asta" posibil mai tarziu sa lipseasca "tara asta" pentru ca incet, incet si usor din popor putem devenii o populatie.......

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau sa deschid o polemica pe tema daca era mai bine atunci sau e mai bine azi dar am impresia ca vezi lucrurile prea in cenusiu. Te plingi ca auzi sirenele ambulantei din doua in doua ore. Pai eu le aud din 10 in 10 minute si asta si din cauza ca a explodat numarul masinilor deci si al accidentelor. E rau ca au masini si altii decit cei din alimentatie sau bosii din partid ? Inainte nu auzeam ambulantele deoarece erau foarte putine si stateau prost si cu benzina iar 112 era un vis, la fel si telefoanele care aveau ton. SMURD-ul inainte nu exista si a trebuit sa vina un arab ca sa ne invete ce rol are minunea asta ca pe noi nu ne-a dus mintea.
    Oamenii stau mai mult in case si deoarece au sute de programe la TV, nu numai unul si ala timp de 2 ore (in a/n evident). Mai e si tentatia internetului de vina.
    Incearca sa vezi si partea plina a paharului ca gindurile negre nu fac bine nimanui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa iti spun , am pierdut dreptul de a munci, dreptul la un salariu decent, dreptul la un acoperis deasupra capului, dreptul la educatie, dreptul la asistenta medicala si medicamente, dreptul la siguranta sociala, ne mor copii cu gatul taiat pe strada, suntem impuscati ca victime colaterale in certurile dintre bandele de mafioti, adica o nimic toata, si am castigat dreptul de a suna 112 , de a fi calcati pe trecere de pietoni sau loviti de cate o vedeta tv cu aere in cap, care primeste 4 ani cu suspendare pentru 4 suflete trimise in cer, cate un an pentru fiecare suflet, dreptul de a injura si privi 10 ore niste programe tv care ne tampesc si nu arata altceva decat violenta, degradare, bataie de joc, judecatoare bete la volan care nu patesc nimic si sunt scoase la pensie cu 100 milioane pensie, certuri si divorturi intre fufe si cocalari. Bun aschimul, am evoluat, nimic de zis. Acum avem dreptul sa fim prosti cu diploma de doctor. Daca schimbul ti se pare corect, da-i inainte , camnta tu ode conducatorilor iubiti. Nu s/achimbat nimic in sensul asta, doar tinta sau obiectul divinizarii. Prostii sunt aceiasi .

      Ștergere
    2. Nu stiu unde vezi in comentariul meu ode conducatorilor iubiti dar daca asa vezi tu e opinia ta si o respect. Solutia e una singura si daca nu ma insel este chiar in Craiova: inscrierea in noul PCR care iti garanteaza drepturile pe care le-ai pierdut.

      Ștergere
    3. Pai Stelica, dragostea ta fata de Basescu este deja cunoscuta. De ce te mai ascunzi dupa deget, pune mana si scrie Oprere Alese. Iar faptul ca personal consideri ca starea in care ne gasim acuma este de invidiat demonstreaza si principiile pe care le sustii. Daca asta intelegi tu prin capitalism, atunci, da era mai bun comunismul Ceea ce avem la ora asta in tara este o forma de capitalism condus de comunistii cei mai perversi. Dar asta tie iti place. Refuzi chiar si sa admiti realitatea numai pentru a nu-ti invinui stapanii. Asa ca eu zic, sa treci la Ode. Se platesc mai bine .

      Ștergere
    4. Dragostea mea fata de Basescu e una si comentariul meu nu avea nicio legatura cu el. Vrei sa spui ca doar din cauza lui sunt toate relele si pe vremea lui Iliescu sau Constantinescu era numai miere ?
      Unde am spus eu ca ce-i acuma este de invidiat ? Nu asta inteleg eu prin capitalism, mai ales ca l-am vazut in multe locuri si e altfel decit la noi. Voiam sa spun ca cei care vad TOTUL in negru si arunca vina doar pe un singur om se inseala si atunci singura solutie ar fi revenirea la socialismul mult iubit unde era democratie si parlamentul il suspenda pe....(brrr, ma apuca si acuma teama). Vorbeai mai ieri despre dictatura dar iata ca aveti parlamentul dorit, guvernul dorit, l-ati avut o perioada si pe ministrul dorit...vedeai asa ceva intr-o dictatura ? Ce va mai lipseste sa fiti fericiti ? Poate eu as avea motive sa vad acuma lucrurile in negru dar nici gind. Facem pariu ca dupa plecarea "dictatorului" tot in negru o sa vezi lucrurile ?

      Ștergere
  3. Subscriu. Ce-i de facut domnule Marin Neacsu.sa auzim de bine

    RăspundețiȘtergere
  4. @Stelian P. Hai sa facem un exercitiu -
    1. tu stai la o masa din lemn masiv, de abanos, vesela de portelan fin, tacamuri de aur dar ti-e o foame de nu mai rezisti. In fine, vine un ospatar si iti spune ca mancarea s-a terminat. Dupa eforturi si insistente iti aduce niste coji de paine.
    2. Neacsu sta in bucataria lui, o masa normala, tacamuri normale, ii e foame ca si tie, vine sotia si ii pune pe masa trei feluri de mancare , dupa care stau si la o cafea.
    Trage concluzia intre cele doua parti pline ale paharului - cea sugerata de tine si cea sugerata de Neacsu.
    Parol, jupane, eu o aleg pe-a lui Neacsu. Pe-a ta poti sa ti-o pastrezi. Si, cum a zis Neacsu, canta-ti odele la alta masa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lasa-l in pace pe Stelian P!Mai bine sa nu-l intrebam si sa nu-i aducem aminte cat rau i-au facut capitalistii astia ,nu mai este om de cand toate nenorocirile i se trag de la trimiterea la post in Japonia!Copilul lui nu si-a mai revenit!Face si el pe zmeul ,doar doar o reusi sa ne enerveze!Nici mort ,nu recunoaste ca vremurile trecute au fost infinit mai bune si mai umane !

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasc ca-i bine - curve sunt cacalau ,tutun este ..ce mai vreti /?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pacat ca nu-s si Gratis!Ar fi la vie en rose ,bonbon nu alta!

    RăspundețiȘtergere
  8. E nevoie si de iarbaaaaaaaaaaa....

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.