vineri, 25 mai 2012

Interviu cu Ministrul Apărării Naționale



Ziua Veche - Domnule Ministru, acum câteva luni vă luam interviu ca ministrul din umbră al Apărării. Iată că ați devenit ministru ”la vedere” sau să zic altfel, la lumină. Să dea Dumnezeu să aveți o conducere luminată! Vă așteptați să deveniți atât de repede ministru?

Corneliu Dobriţoiu: Sincer, nu! Deși speram ca moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ungureanu să fie adoptată de Parlament, realitățile sau dinamica vieții politice a fost neprevăzută, dar uite că până la urmă acest deziderat a fost îndeplinit pentru că dorința a fost să înlăturăm un guvern al cărui program nu satisfăcea nevoile reale ale românilor și ale economiei românești.

- Este clar pentru toată lumea că va fi o perioadă nu dificilă, ci aproape imposibilă. USL este amenințată de opoziția până mai ieri la putere, de datoriile pe care trebuie să le plătească pentru împrumuturile iresponsabile ale guvernelor precedente, de criza mondială care nu se mai termină, de recesiune, de sindicatele care își vor cere drepturile și nu vor mai avea răbdare, de cetățenii care așteaptă miracole, de colegii din coaliție care au stat atâta timp pe tușă. Pe cine veți mulțumi mai întâi, care vor fi prioritățile?

Corneliu Dobriţoiu: Ordinea de prioritate este prevăzută în programul de guvernare. Sunt câteva principii pe care le avem în vedere și anume aspecte legate de continuitatea unor procese și ale unor obiective în cadrul Ministerului Apărării și apoi rezolvarea unor probleme în suferință pentru ameliorarea stării generale a spiritului de corp al armatei, care este în suferință. Legat de aspectele de continuitate ne propunem, în primul rând, menținerea angajamentelor în teatrele operaționale, angajamente puternic ancorate în însăși esența calității noastre de membru NATO de asumare a riscurilor și responsabilităților. Pe de altă parte ne preocupă și respectarea celorlalte obligații ce ne revin ca membri ai Alianței, bineînțeles în condițiile realității fiscale de astăzi. Și un alt aspect la fel de important este redarea demnității și spiritului de corp al armatei. În acest sens, reîntregirea salariilor este un obiectiv politic general al guvernului, dar și particular al Ministerului Apărării Naţionale, de asemenea eliminarea nedreptăților care s-au făcut cu procesul de recalculare a pensiilor.

- Sunteți într-o situație ingrată. Un ministru numit politic peste o structură apolitică. Cum veți împăca și capra și varza? Unde se termină politica în armată și unde începe armata să-și facă ”politica”? Unde se termină indicațiile de partid și interesele politice și unde începe interesul național și protecția celor din subordine? Normal, nu ar trebui să existe contradicții, dar guvernarea trecută ne-a arătat că există.

Corneliu Dobriţoiu: În primul rând aș vrea să menționez faptul că există o tendință în cadrul USL de eradicare a oricărei forme de politizare a instituțiilor statului, cunoscută fiind atitudinea celorlalte guvernări care au politizat inclusiv directorii de școli și grădinițe. La nivelul aparatului central funcțiile ocupate politic sunt de ministru și secretar de stat. Asta nu înseamnă că nu vom executa o auditare sau o analiză de stare a sistemului în așa fel încât să eliminăm elementele care ne-au determinat să apreciem ca s-a produs o politizare excesivă.

La armată sunt niște chestiuni foarte clare, adică există oameni care au fost promovați, au crescut precum Făt Frumos, peste noapte. Trebuie să repunem în ordine problema promovărilor, în așa fel încât să eliminăm niște nemulțumiri care există în sistem, pentru că armata este un sistem instituțional nu unul politic, de aceea trebuie să revenim la promovări respectând principiile meritocrației.

- Domnule ministru, ca fost membru al Armatei, fost general activ, cu funcții importante - ați fost și ministru interimar-cunoașteți problemele ministerului, ale cadrelor, problemele de dotare și structură. În toate domeniile există probleme. Care credeți că sunt primele domenii în care trebuie acționat în aceste 6 luni până la alegeri.

Corneliu Dobriţoiu : În primul rând trebuie să găsim o modalitate de a întrebuința în mod inteligent toate resursele pe care le avem la dispoziție în scopul creșterii interoperabilității armatei. Aici avem niște priorități absolute în condițiile înzestrării armatei cu avioane multirol, în condițiile în care bugetul de achiziții nu ne permite acest lucru. Și atunci, singura măsură posibilă pentru a îndeplini acest obiectiv ar fi cea legată de valorificarea infrastructurii în exces prin schimbarea naturii juridice a unor obiective în scopul susținerii programului de înzestrare. Dacă nu facem acest lucru, există posibilitatea ca în 2-3 ani să distrugem una din categoriile de forțe pentru că ar însemna să ținem aviația la sol în loc să își îndeplinească misiunile de zbor. E adevărat că ne putem gândi și la o soluție interimară cu modernizarea MIG-urilor existente având în vedere faptul că procesul de achiziție a avioanelor multirol este un proces de durată, dar este și mai lungă perioada de instruire a piloților și a echipajelor de întreținere. Ori din informațiile pe care le avem, numai pregătirea piloților ar dura doi ani de zile în condițiile în care, MIG-urile ar trebui să fie interzise la zbor în doi ani. Deci am putea risca să ajungem într-o situație deloc fericită din punctul de vedere al credibilității noastre ca aliat, să invităm alți aliați să ne asigure spațiul aerian. Dacă procesul de achiziții va trena, atunci vom avea o perioadă de timp în care nu vom avea ori piloți ori avioane și atunci trebuiesc găsite alte soluții, dar acestea nu vor fi onorante și descurajează procesul de formare a piloților militari.

- Pentru că a venit vorba de aceste 6 luni, există șanse ca după alegerile din toamnă să ocupați aceeași funcție, bineînțeles dacă veți câștiga alegerile, sau v-ați asumat doar mandatul de 6 luni?

Corneliu Dobriţoiu : Deocamdată funcționăm în logica guvernului actual. Perioada aceasta este o perioadă foarte grea, se vor face evaluările necesare după alegeri și atunci vom vedea ce configurație politică va avea noul guvern și dacă eu voi fi selectat să particip la acel guvern.

- Există multe anomalii în armată, chiar dumneavoastră le-ați enumerat în interviul precedent, plecând de la proasta distribuire a fondurilor, de la învățământul militar, de la selecția personalului, avansările politice uneori peste limita regulamentelor, modificarea Legii 80 etc. Care credeți că trebuiesc reglate în primă urgență? Și vizavi de acest aspect, ați afirmat în interviul precedent că veți lua măsuri împotriva celor avansați ”preferențial” prin abuz.. Cum veți evita înlăturarea unui abuz fără să comiteți un alt abuz? Gradul militar este un bun dobândit.

Corneliu Dobriţoiu : Dacă se vor identifica astfel de situații, acestea vor fi analizate, pentru că nu poți lua gradul unui militar, dar există și alte măsuri dacă se va constata că au fost făcute promovări care nu corespund condițiilor postului. În acest sens vom conlucra cu şeful SMG pentru că avem aceleași interese instituționale.

- Acum vă pun o întrebare mai sensibilă. Problema pensionarilor militari și a asociațiilor militarilor activi și în rezervă. Există peste 20 de asociații profesionale și un sindicat. Fostul ministru a avut ”preferați”. Dumneavoastră cum le veți trata? V-aţi întâlnit cu reprezentanţii vreunei asociaţii ? Cum intenţionaţi să o faceţi cu fiecare pe rând sau veţi fixa o întâlnire cu toţi reprezentanţii acestor organizaţii ?

Corneliu Dobriţoiu : În primul rând eu consider din start că militarii rezerviști trebuie să aibă toți aceleași drepturi. Nu trebuie tratați discriminatoriu. Este dreptul lor să își găsească formele de asociere pe care le consideră necesare și ca atare toate aceste asociații au aceleași drepturi. În ceea ce privește dialogul cu aceste asociații, noi deja ne gândim la alcătuirea unei comisii tripartite Parlament-minister-reprezentanți ai asociațiilor militarilor în așa fel încât să beneficiem de expertiza lor în proiectarea unei noi legi a pensiilor ocupaționale. Considerăm astfel că printr-un dialog intens cu aceste asociații va crește nivelul de transparență a actului legislativ și decizional și totodată vom beneficia de opiniile unor oameni care au lucrat în sistem, opinii care converg către același obiectiv și anume recâștigarea demnității militarilor, recâștigarea rolului, importanței și respectului de care s-a bucurat de-a lungul istoriei.

- Tot legat de pensionari, cum veți trata rezerva? Nu am să vă întreb cum veți rezolva problema revizuirii pensiilor, este deja de notorietate dorinţa actualului guvern de a modifica OG1/2011. Aș întreba când credeți că se va rezolva și dacă intenționați să readuceți militarii la pensiile militare de stat – ocupaționale ? Şi ce se va întâmpla cu Lega Unitară a Pensiilor votată fraudulos. Intenţionaţi să cereţi anularea ei?

Corneliu Dobriţoiu : Având în vedere problemele economice actuale eu văd rezolvarea acestei probleme în trepte, printr-un proces etapizat pentru că degeaba există voință politică pentru rezolvarea discriminărilor produse prin recalculare, dacă nu există capacitatea luării imediate a unor măsuri cu impact financiar datorită bugetului. Și atunci, într-o primă etapă, ne propunem să reevaluăm aplicarea unor acte normative care presupun retragerea unor sume considerate ”necuvenite” unor pensionari, care au avut pensiile în plată în baza unor decizii de pensii anterioare. Nu este vina acestor pensionari. Din estimările noastre impactul ar fi cam între 20-30 la sută din pensii. De aceea ne propunem în primă fază amânarea restituirii acestor sume, până la sfârșitul anului. A doua etapă, pe bugetul anului următor, să eliminăm discrepanțele cauzate în procesul de rectificare și să aducem pensiile celor cărora le-au fost diminuate, la nivelul celor din 2010. Ar mai fi o problemă de discutat aici. La nivelul Ministerului Apărării Naţionale dispunem de sume inclusiv pentru faza a doua, respectiv revenirea pensiilor la nivelul anului 2010 pentru cei cărora le-au scăzut, dar Ministerul de Interne nu dispune de fonduri pentru pensionarii din MAI și de aceea discutarea legii a fost amânată pentru a se găsi soluții. De aceea ne-am gândit la etapizare sau chiar la decuplare instituțională atâta timp cât putem rezolva problemele unei părți a pensionarilor acum, iar la anul să rezolvăm pe cei din MAI. În ceea ce privește Legea Unitară a Pensiilor și modul în care a fost votată eu am convingerea, nu certitudinea, ci convingerea că aceasta este o problemă ce trebuie rezolvată de legislația viitoare, pentru că în condițiile actuale cu două secțiuni de alegeri nu este fezabilă. Acum ar mai putea să apară și problema cvorumului, dar după alegerile din toamnă cred că problema va fi tratată prioritar.

- Modificările făcute la Legea 80 au luat unele drepturi militarilor în rezervă printre care și gratuitatea asistenței medicale. Iar problema cea mai grava este problema fondurilor pentru spitalele și farmaciile militare. Intenționați să faceți ceva în acest domeniu ?

Corneliu Dobriţoiu : Eu personal consider că tot sistemul medical militar trebuie reanalizat din dorința de a evita situații regretabile. Prioritățile bugetare sunt diferite, unele țin de problemele operaționale, altele de interoperabilitate, de modernizare a forțelor, altele de probleme de sănătate. La ora actuală sumele alocate de la buget pentru modernizarea celor 12 spitale care au fost construite pentru rezolvarea problemelor medicale a unei armate de 300000 de oameni sunt insuficiente, iar infrastructura nu mai este eficientă. Și atunci, decât să falimentăm toate spitalele, în condițiile în care și armata și-a redus efectivele la 90.000 de militari, nu ar fi mai corect să regândim, să reanalizăm întregul sistem în așa fel încât să eficientizăm un număr mai mic de spitale? E o întrebare retorică. Pe de altă parte mai este un aspect. Unele probleme medicale pot fi rezolvate pentru militari și în spitalele civile existente, cu decontarea cheltuielilor prin fondurile noastre. Dacă un cadru în rezervă are o problemă minoră merge la rezolvarea problemei în cea mai apropiata unitate spitalicească, nu se duce la zeci sau sute de kilometri la spitalul militar. O altă problemă mai e și aceea a răspândirii acestor spitale pe teritoriul țării. Avem spitale la distanțe de zeci de km sau maxim 200-300 km distanță, dar și zone unde pe distanțe de peste 400 km nu există spital militar. Deci sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare. Există posibilitatea ca unele spitale să fie declasificate, să treacă în categoria a patra sau a cincea, unele chiar în sanatorii. Ori atunci trebuie să găsim o soluție. Poate e mai bine să concentrăm resursele pe 4-5 spitale regionale. Soluția va fi găsită după consultarea tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din sectorul finanțe.


- Ce mesaj ați dori să transmiteți pe această cale armatei active, militarilor de toate gradele? La ce trebuie să se aștepte, ce pretenții aveți de la ei.

Corneliu Dobriţoiu : Prima preocupare a noastră este problema pensiilor şi salariilor. Bugetul este dezechilibrat, dar pentru noi oamenii sunt mai importanți. La nivelul PNL, și o spun în cunoștință de cauză fără a încerca să fac propagandă politică, deși sunt om politic, programul aprobat în domeniul apărării prevede o creștere a bugetului apărării anual cu 3% astfel încât la finele unui ciclu de guvernare să ajungem la 2% din PIB. Este o cerința minimală exprimată de șefii de state și guverne ai Alianței Nord Atlantice. De asemenea urmărim să atragem resurse extrabugetare pentru sprijinirea procesului de înzestrare. Aceste sume vor fi dedicate unilateral procesului de achiziții. Debalansarea bugetului în favoarea unor cheltuieli foarte mari de personal va trebui rezolvată. Totuși nu putem lua oamenilor gradele înapoi, pentru că fostul ministru Oprea a gândit cu inima, când a ridicat funcțiile cu o treaptă, pentru a contrabalansa diminuarea salariilor. S-a ajuns astfel la răsturnarea piramidei corpului de cadre. Nu se poate interveni brutal pentru reîntoarcerea piramidei cu baza în jos. Pe de altă pare se generează și alte probleme legate de baza de selecție a funcțiilor de locotenent-colonel și colonel. Acest proces este foarte complicat. Nu mai putem face curbe de sacrificiu. Nu vrem să ne întoarcem la anii de tristă amintire, nici să creăm o psihoză. Deci singura soluție este să așteptăm ieșirea la pensie a celor ”încărcați” la grade, pentru a nu crea și noi alte drame, alte procese, alte nedreptăți. Anglia sau SUA de exemplu, trec de câte ori este nevoie sau –în cazul SUA- la fiecare 4 ani printr-un proces de reevaluare strategică a forțelor. Noi nu ne putem permite, nu avem forța economică necesară acordării de pensii și compensații. În plus, putem genera anumite tensiuni sau chiar drame cum a fost cazul celor create prin procesul de revizuire. Cer cadrelor active să aibă încrederea că toate deciziile care se iau de către conducerea instituției se iau în interesul instituției, pentru reinstaurarea principiului meritocrației la încadrarea pe funcții și pe posturi, pentru reechilibrarea bugetului în așa fel încât să permită creșterea capacității operative a armatei, având în vedere că cheltuielile de întreținere sunt restrânse, pentru redarea demnității corpurilor de cadre. Nimeni nu trebuie să mai încerce prin subterfugii politice să lovească în demnitatea și onoarea corpului de cadre. Trebuie să înceteze orice încercare de politizare a armatei. Pe rezerviști vreau să-i asigur de toată disponibilitatea mea pentru rezolvarea problemelor generate de procesul de revizuire, care a creat probleme inclusiv de neplată a unor datorii la bănci, ca să nu mai vorbesc de dramele reale care au dus la pierderi de vieți omenești.


- Ordinul M107/2005 nominalizează asociaţiile militare care pot beneficia de sediu în spaţiile Cercurilor Militare. Unele asociaţii care au apărut după această dată nu pot beneficia de prevederile acestui ordin. Aveţi in vedere eliminarea acestei discriminări ?

Corneliu Dobriţoiu: În primul rând eu consider că Cercurile Militare au fost create pentru a crea o stare de confort militarilor activi și în rezervă și toți trebuie să beneficieze de acest drept. Există o singură interdicție, aceea de a desfășura activități de natură politică, discuții politice și să nu aducă atingere prestigiului instituției sau Ministerului Apărării Naţionale. În rest se pot desfășura activități și discuții care țin de specificul asociațiilor respective.

- Câteva cuvinte despre Summitul de la Chicago. Ce ne puteţi spune despre retragerea trupelor din Afganistan şi sistemul de apărare antirachetă. A adus ceva nou sau s-a luat vre-o decizie concretă pe aceste subiecte?

Corneliu Dobriţoiu: Discuțiile s-au purtat pe subiectul necesității îndeplinirii sarcinilor asumate de țările membre la ultimul Summit. În acest sens, din cauza austerității economice severe prezentă în toate țările europene, s-au dezvoltat concepte precum Smart Defence, de obținere a unor beneficii mai mari cu cheltuieli mai mici prin diferite metode, cum ar fi cel de dezvoltare a unor proiecte comune între țările membre, prin angajamente multinaționale sau prin plata în comun a unor proiecte care să servească toate statele angajate în proiect. Referitor la Afganistan, noi vom continua să ne onorăm angajamentele conform calendarului de retragere și vom începe retragerea trupelor din a doua jumătate a anului viitor,treptat,astfel încât după decembrie 2014 să trecem, la o altă fază cea de asigurare a funcționalității forțelor afgane.

Vă mulțumesc domnule ministru, eu văd acest interviu ca  un prim pas spre normalitate în armată.Faptul că v-ați respectat promisiunea făcută la interviul anterior spune mult despre caracterul Ministrului Apărării, iar miliatrii activi sau în rezervă pot spera că actualul ministru își respectă promisiunile.

A consemnat pentru dumneavoastră
Marin Neacșu

34 de comentarii:

  1. Felicitări, Marine! L-am preluat şi eu pe pagina S 5.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut Iliuta, multumesc. E bine sa il citeasca toti cei interesati. Pui pariu ca SCMD nu il va prelua ?Desi este important pentru toti sindicalistii, fiinf luat de mine , li se pare un sacrilegiu sa il puna pe blog . URA SI ORGOLIUL SUNT MAI PUTERNICE DECAT INTERESUL SINDICALISTILOR.

      Ștergere
    2. L-am văzut şi pe blogul lui Hari. O observaţie am avut şi i-am spus-o şi lui Marius, legată de tehnoredactarea de la Zv. Unii s-ar putea să creadă că sunt materiale distincte. Oricum, e bine. Să vedem rezultatele!

      Ștergere
  2. Nu-i nici o problema Marian,l-am postat si pe roarmy230.Acolo il vede si sindicalistul si nesindicalistul.Felicitari!Dragos Icleanu

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Dragos.Daca trebuie felicitat domnul ministru pentru ca si-a facut timp si pentru ca a fost realist si sincer.

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari, camarade Neacsu. Cu certitudine, SCMD nu va pomeni de acest interviu. Cu riscul de a mai primi una-doua replici negative, il redirectionez si catre filialele SCMD.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult. Filialele care vor dori vor prelua interviul, unele deja l-au preluat. Eu vorbeam de pagina principala care dovedeste inca odata ca nu oamenii ii intereseaza si nici interesele lor , cu orgoliile ambitiile personale si lipsa de intelegere a prioritatilor. Pentru ei tot ce vine de la Neacsu e otravitor.

      Ștergere
    2. Lt.col. (rez) George Manuvineri, mai 25, 2012 2:42:00 p.m.

      Nea' Marine!
      Vin indieniiiiiiiiiiii!!!

      Ștergere
    3. Încă o dată felicitări, Marine! Nu ştiu câte filiale au preluat interviul, pentru că la calculatorul meu, la pagina filialelor, e un decalaj de vreo două zile. Ştiu sigur că l-a preluat şi Costel Gălăţeanu, de la S 6. L-am văzut şi pe blogul lui Vasile Burcu. De Hari ţi-am spus. Să vedem ce va zice ministrul Dobriţoiu diseară la Victor Ciutacu, la "Vorbe grele"! Punând cap la cap cele spuse în interviul pe care i l-ai luat cu ce va zice şi la Ciutacu, poate că îşi vor schimba părerea şi cei care caută tot timpul nod în papură.

      Ștergere
    4. Vin indieniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

      Ștergere
    5. Nea Manule, vin indienii, dar care ?

      Ștergere
    6. Domnile colonel Marian Ilie, chiar credeti ca pe sindicalisti nu-i intereseaza ce spune ministrul Dobritoiu? Si ce daca articolul e semnat de controversatul Neacsu? De multe ori, acest om a avut dreptate. Si cand un om spune un adevar nu este firesc sa-ti scoti caciula si sa-i acorzi respectul cuvenit?
      Eu cred ca altii, care-si pierd privilegiile, nu-l vor posta. Hai sa zicem ANCMRR...
      In fine, sa lasam polemica si sa trecem la subiect: notre respect, nea Marine si la multe cat mai bune!

      Ștergere
    7. Multumesc Ilie, Multumesc Lion
      Si totusi am avut dreptate, PE PAGINILE FILIALELOR NU SUNT AFISATE TITULIRLE DE PRELUARE A INTERVIULUI, PE PAGINA PRINCIPALA NU E POSTAT, PENTRU CA CELOR DE SUS NU LE PLACE . DOMNUL RINCIOG ARE POSIBILITATEA SA ANULEZE AFISAREA AUTOMATA A TITULRILOR ULTIMELOR POSTARI. DE EX LA cRAIOVA ULTIMUL ARTICOL POSTAT ESTE INTERVIUL, DAR PE PAGINA FILIALELOR APARE CA ULTIM TITLU ARTICOLUL CU ZIUA EROILOR. Deci Ilie, ca si mine , a avut dreptate.

      Ștergere
    8. Pai cum care, aia din film. Ca ailalti din India au venit demult.

      Ștergere
    9. Da da, stiu eu care, dar te referi la cei buni sau cei rai ? Ma bucur ca nu ai uitat de ei.

      Ștergere
    10. Pai cum poate cineva sa uite cursurile de la Academie cu col. Neacsu Marin? Cu astea mori si poate le iei si pe lumea cealalta.

      Ștergere
  5. de la Nicu!
    Bravo marine! Ai fost tare varule. De altfel iti spusei prin telefon. Nu uita ce ti-am spus despre"dedesubturile" politichiei.

    RăspundețiȘtergere
  6. SALVE paraDIGITALE,
    Dacă rămânem cu MIG-uri în scutul albastru, scot și eu din sertar acel SENRYU ce făcu furori în deceniul trecut:
    JANDARMI FORFOTESC
    PORUMBUL NALT ROMÂNESC -
    A MAI CĂZUT UN MIG ... RUSESC!
    sTOPs MMXII

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu s-a pus problema asta deocamdata a fost mentionata doar ca o varianta de avarie , mai mult retoric .Domnul Ministru a mentionat foarte clar ca in doi ani trebuie scoase din zbor.

      Ștergere
    2. @ SCMD Beiuş:
      Eu nu am înţeles că domnul colonel Marian Ilie crede că pe sindicalişti nu i-ar interesa ce spune domnul ministru Dobriţoiu, dacă spusele domniei sale ne sunt aduse la cunoştinţă de către... controversatul Neacşu. Dimpotrivă! Altfel de ce s-ar fi angajat să redirecţioneze interviul către alte filiale?!

      Ștergere
  7. Sa tragem de aici concluzia ca cei pe care ii reprezinta dl Neacsu (eu nu stiu cine este, si nici nu are importanta pt mine)umbla cu schimbarea culorii pentru a lua startul in confruntarea cu SCMD? Cine nu a realizat care a fost rolul sindicatului in aceasta batalie pt drepturile militarilor nu sunt decat niste simpli sustinatori ai celor care ne-au lovit in aceasta perioada. Un ministru impartial cum este dl. Dobritoiu va inlatura guduratul unora pentru posturi, functii si grade. O intoarcere la normalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimabile. Tragi niste concluzii gresite indiferent cine asi fi. Cine este Neacsu poti afla. Pot afla si eu cine esti dumneata ?
      1. Eu nu reprezint pe nimeni, eu reprezint doar punctele mele personale de vedere pe acest blog Atunci cand sunt rugat , si daca punctele de vedere coincid, le mai reprezint si pe ale altora care nu au posibilitatea sa spuna ce au de spus pe blogul filialelor din cauza cenzurii. In rest fiecare spune ce gandeste si ce simte.
      2. Daca ti-a spus cineva ca eu as urmari alte interese decat ale sindicalistilor, te-a informat gresit. Daca asta crezi dumneata , ma intreb cum ai ajuns la aceasta concluzie daca spui ca nu ma cunosti.
      3. Daca interviul luat domnului Ministru sau postarile mele te fac sa crezi ca urmaresc interese sdcunse, inseamna ca mai ai de citit.
      4.Daca domnul ministru Dobritoiu, asa impartial cum il cunosti a aceptat sa isi taie din timpul atat de aglomerat si sa imi acorde acest interviu, care se intampla sa fie singurul si primul pana la aceasta ora de la investire, inseamna ca a vazut in mine ceva mai mult decat un gudurat.
      4. Apropo, dumneata pe langa cine te guduri din anonimat ? Daca tot o faci fa-o pe fata sa stie omul ca te guduri pe langa el, sau deja stie ?

      Ștergere
  8. Felicitari Marine atat pentru perseverenta cat mai ales pentru PROFUNZIMEA si continutul intrebarilor.Felicitari si DL Dobritoiu pentru raspunsurile date cat si respectul fata de camarazii sai.Pentru cei care te acuza ca vizezi nu stiu ce functii vreau sa le spun ca dl Dobritoiu a participat la mai multe actiuni se substanta organizate de catre filiala CRAIOVA iat tu si alti camarazi am fost langa domnia sa cand a desfasurat unele activitati de interes pentru ARMATA ROMANA.Le place sau nu unora ,tu ai realizat doua interviuri cu dl DOBRITOIU care au lamurit multe dintre problemele care ne framanta.Poate compartimentul media dinSCMD trece la actiuni serioase, iar iterviul realizat de tine e publicat pe prima pagina.SALASAM ORGOLILE SI SA APRECIEM EFORTURILE REALE CARE AU FINALITATE>Cu prtuire MISU NAON

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari SI D-LUI MINISTRU CA NU A UITAT CA A FOST COLEG DE CLASA IN LICEU CU MARIN SI CU MISU NAON. ASTA INSEAMNA CA E OM DE CALITATE. MULTI UITA DE FOSTII COLEGI CAND SE VAD AJUNSI SUS, PE O FUNCTIE MARE. NU E SI CAZUL D-LUI MINISTRU, DECI MERITA APRECIAT. N-AR FI RAU DACA S-AR GANDI SA VA IA CONSILIERI PE LANGA DANSUL! sUNT SIGUR CA L-ATI SFATUI NUMAI DE BINE. INCA O DATA, FELICITARI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate anonim,
      Esti dezinformat. Eu nu am fost coleg de ;coal[ sau de liceu nici cu Misu Naon, nici cu Domnul General Dobritoiu. Cat am fost activ, toata relatia mea cu actualul ministru a fost o colaborare de 2 saptamani la Cooperative Determination Sibiu 1997 , unde am lucrat la VOB, birou pe care il coordona dansul.Mentionez ca nu sunt membru al nici unui partid si nici nu am cerut si nu am de gand sa cer vre-o functie de consilier sau orice alta functie. Daca nu am facut-o cu ocazia interviului, nici de acuma nu o sa fac. Mai ai o incercare .

      Ștergere
  10. Draga colegule esti in mare eroare, eu sunt mai mare cu un an decat dl Dobritoiu deci nu am fost colegi desi ne cunoastem de la Breaza.Pe Neacsu l-am primit ca ofiter si l-am invatat sa traga cu aruncatorul de 82mm,fiind placut surprinsca un infanterist a deprins foarte repede principiile tragerii indirecte,e un baiat destept cu scoala la zi.Cat priveste FUNCTIILE nu sunt nici pasiunea mea si nici a lui Neacsu desi fie vorba intre noi nu poti sa spui ca nu am avea oarece expertiza,daca ne cunosti.Stai totusi linistit ca te vom anunta daca vom renunta la principiile noastre.Faptul ca pana acum am facutcate ceva in folosul categoriei socio profesionale a militarilor prin dialogul cu diversi oameni politici, ar trebui sate bucure si sate faca mai retinut in afirmatii si supozitii.Ai grija de CAPRA ta si lasale pe ale vecinilor in grija lor. Cu respect MISU NAON.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie sa te superi Misule, a incercat si el, doar doar s-o prinde. Si la scoala tot asa dadea raspunsurile, pe ghicite. Daca ar fi dat examene tip grila, ar fi fost premiant, dar cum nu a avut norocul asta ... incearca acuma la alba neagra.

      Ștergere
    2. Domnule Naon,
      Daca tot s-a adus vorba despre scoala si despre cum ii "invata" unii pe altii, spuneti-mi si mie de ce nu recurgeti la serviciile unui pusti cu 4 clase cind scrieti ceva ce poate fi citit de zeci de mii de oameni ?
      Cu tot respectul fata de alt colonel (!?) trebuie sa va informez ca "sate" si "lasale" se scriu altfel.

      Ștergere
    3. Stelica, stai jos . Ai dat-o in bara cu scoala si consilierii, acuma vii cu greseli de editare si pretinzi ca sunt greseli datorate nestiintei. Te injosesti mai mult decast trebuie, aveam pretentii.

      Ștergere
  11. Cind un "colonel"" scrie de DOUA ori intr-un singur rind "ar trebui sate bucure si sate faca" nu mai e vorba de editare ci de lipsa de educatie. Accept ca "lasale" e greseala de editare, daca prin asta intelegi sa postezi orice prostie si sa nu o corectezi ulterior. Eu ma injosesc sau cei care isi bat joc prin repetitie de limba romana ? Eu ma injosesc sau tu, daca aperi asemenea greseli din partea unui "colonel" ? Atunci un caporal cum ar trebui sa scrie daca la colonei e acceptabil orice ?
    Daca privesti cu atentie cite greseli de editare face dl. "colonel" ai sa-mi spui ca am fost prea indulgent si nu ma astept la asta din partea unui ziarist.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bei stelica p....a, cand ramai fara sunet o tragi cu greselile de ortografie? Prefer sa citesc un mesaj corect plin de greseli de ortografie decat ineptiile tale. Si sa stii ca nea' Misu Naon e colonel plin, cu grade adevarate, obtinute la termen, nu la apelul de seara si nu un colonel in ghilimele cum ai scris tu, nenorocitule. "Invatatule"!"Desteptule"! "Priceputule"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bai anonimule de mai sus, vezi ca l-ai jignit pe steli , i-as spus invatat si destept, si aici nu se vorbeste porcos, ca te taie cashu.

      Ștergere
  13. felicitari pentru interviu. mi-a placut a fost bine realizat

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.