marți, 21 februarie 2012

Se pierde mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria?


Am scris în Decembrie 2011, un articol intitulat “Scrisoare deschisă poporului român - mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria.”

Când am început să scriu articolul, nu gândeam că va trezi atâtea discuţii, controverse, patimi dar şi minciuni, propagandă, sentimente şi resentimente, gesturi reprobabile (cum este chiar punerea acestui articol în spinarea arhimandritului Iustin Pârvu, sau preluarea de către alţii, ca producţie proprie) invidii, răutăţi sau negări mai mult sau mai puţin susţinute . A apărut chiar şi un articol al unui domn arhitect de pe la Universitatea Babeş Bolyai, legat strict de Tărtăria, care ar fi trebuit să reprezinte o probă de profesionalism, dar este construit tendenţios, prin interpretări personale ale unor date şi informaţii, deci subiectiv.

Ce am dorit prin acel articol cred că este deja cunoscut. Datele prezentate nu reprezintă falsuri.Mulţi din cei care au comentat însă articolul, se referă în mare parte la tăbliţele de la Tărtăria, care atât ca subiect cât şi ca informaţie reprezintă în fapt o metaforă, un îndemn la căutare, la cercetare şi descifrare a valorilor acestui pământ la neuitare , respect şi continuitate. Recunosc fără ruşine că sunt patriot, îmi iubesc neamul, pământul, strămoşii şi istoria. Sunt mândru de istoria şi faptele înaintaşilor, cu bune şi rele, ca şi de ceea ce reprezintă România azi, chiar dacă aşa cum rezultă şi din comentarii - au început să se înmulţească faptele care mă fac să nu mai fiu la fel de mândru. Şi întreb de ce totuşi, noi romanii nu vrem să ne acceptăm istoria şi nu o respectăm, aşa cum este ea? Tăbliţele de la Tărtăria există. Pe ele se afla o scriere care la ora actuală este considerată cea mai veche scriere cunoscută. Că a scris-o un roman, sau un grec, sau un khazar, sau un sumerian, nu poate spune nimeni, dar A FOST GĂSITĂ AICI ŞI NU A FOST ADUSĂ CA SĂ LI SE ARATE LOCUITORILOR ACESTUI PĂMÂNT CUM SCRIU ALŢII PRIN ALTE PĂRŢI, CI A CONŢINUT O INFORMAŢIE. DECI CEI CARE AU AVUT-O FOLOSEAU SCRIEREA ÎN INDIFERENT CARE FORMA. E chiar aşa greu de acceptat acest adevăr ? Contează cum se numeau strămoşii noştri acum 7000 de ani ? SUNT AI NOŞTRI OAMENI BUNII, ŞI SCRIAU. ASTA CONTEAZĂ.Am găsit comentarii pe diferite ziare sau bloguri, care fac praf românismul, idea de popor, istoria şi toată cultura română. Au fost şi comentarii care au exacerbat unele aspecte. Articolul a circulat pe mail, cu sau fără sursă, cu sau fără numele autorului,ba a mai fost şi diseminat prin unele oraşe că manifest. A fost folosit de asociaţii sau organizaţii de dreapta, de stânga, bloguri ortodoxe, sau ale unor sindicate sau asociaţii ale revoluţionarilor. Este un lucru îmbucurător că a circulat, indiferent cum, este însă trist că a fost preluat, pus în mod voit în spinarea altora sau “ înfiat” cu intenţie de către unii, care l-au declarat copilul lor cu neruşinare după ce au scos sau introdus un pasaj sau două de câteva rânduri, exact pasajele în care îşi declarau paternitatea.

Faptul că a produs atâtea vizualizări nu poate decât să mă bucure. Spre exemplu în săptămâna 6-12 Februarie a fost pe primul loc în topul vizionărilor de pe facebook, conform http://pro.facebrands.ro/intro. deşi trecuseră două luni de la prima apariţie. Şi bomba continua să sară. Dar este trist faptul că unii au înţeles să profite de acest fapt, iar unii pur şi simplu legându-se de unele aspecte -e adevărat neclare ale istoriei, dar reale ca probe,- s-au legat de tăbliţe pentru a demonta o idee care în fapt se dorea o întoarcere la valorile culturale şi spirituale ale acestui popor, la acceptarea , însuşirea valorilor respectarea şi propăvăduirea lor, a istoriei, la purificarea moralei acestui popor. A fost uneori distractiv să citesc comentariile unor docţi, care demonstrau cu tărie că nu se poate să fie acesta mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria, că de fapt acestea nu au fost descifrate şi că pe vremea când au fost scrise, nu se ştia de Băsescu. Alţii ceva mai moderaţi susţineau doar că de fapt pe vremea aceea , nu exista un popor român, că acesta s-a format de două mii de ani din Traian şi Decebal. Trecând peste binecunoscuta sintagmă că suntem singurul popor care nu a avut mamă a avut însă doi taţi, de unde şi concluzia că suntem “ băieşi de băieţi “ nu pot să nu constat cât de superficiali putem fi atunci când vrem.Atunci când vrem să ne batem joc de noi înşine. L-aş ruga acuma pe acel comentator să spună cum poate să îmi dovedească că acum 7000 de ani, nu ne numeam România şi de unde ştie el că mesajul acelor tăbliţe nu este “Atenţie popor român, nu îl lăsaţi pe Traian să vă dezbine !”

Mai comenta cineva, pe unul din bloguri, că istoria Ardealului nu este cunoscută de români, şi că de fapt noi nu am învăţat Istoria României ci doar Istoria Românilor. Am analizat mai adânc şi am ajuns la concluzia că aşa este. Îmi convine sau nu, este un adevăr pe care românii trebuie să îl accepte şi trebuie să încerce să cunoască istoria aşa cum este ea, cu bune şi rele, cu toţi eroii pe care i-a avut România, nu numai cei de origine neaoşă. Trebuit să accept că cei de generaţia mea am fost bombardaţi doar cu informaţiile pe care a vrut partidul să le cunoaştem, într-un efort de naţionalism şi patriotism un pic forţat. Nu e rău că ni s-a dezvoltat sentimentul patriotic, este însă râu că nu ni s-a spus nimic şi despre alţi eroi, domnitori ai acestui pământ, tot cu bune şi rele, care au avut ceva de spus sau au influenţat istoria românilor sau a României. În istoria pe care am cunoscut-o şi învăţat-o se sărea prea repede de la o epocă la alta, ca şi când perioadele sărite nu făceau parte tot din istoria noastră. Atunci eram copil, ni se spunea că programa şcolară nu putea acoperi toată istoria, toţi domnitorii, de aceea îi studiem pe cei mai importanţi. Important a fost şi Matei Corvin de exemplu pentru istoria României dar despre el nu am învăţat decât că a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi că a fost regele Ungariei.De altfel, cred că este timpul să ştim că Ardealul nu a însemnat numai Avram Iancu, Şcoala Ardeleană, Horia Cloşca şi Crişan, Bobâlna, Gheorghe Doja , Mihai Viteazu şi atât. Există şi cărturari, domnitori, eroi, oameni de ştiinţă care au trăit în Ardeal şi chiar dacă nu au purtat nume neaoş românesc, au trăit şi realizat ceva pe meleagurile româneşti. Negându-i pe ei şi faptele lor, ne negăm istoria , timpurile şi pământurile. De ce să ştiu cine a fost Traian, care a cucerit Dacia, a transformat-o în provincie romană, i-a luat bogăţiile şi tezaurul, copii, femeile şi bărbaţii şi i-a transformat în sclavi, gladiatori sau mercenari şi să nu ştiu nimic despre Gheorghe Racoczy ?

Când ne vom cunoaşte şi recunoaşte istoria aşa cum a fost, nu aşa cum au vrut sau vor unii şi alţii să ne-o vâre pe gât ?

Atunci când vor dispărea toate datele arheologice, când arhivele vor fi transferate în capitalele fostelor imperii vecine care au ocupat vremelnic părţi din teritoriul ţării, pentru că aşa a dat guvernul Boc legea arhivelor?

Atunci când Tăbliţele de la Tărtăria , Plăcuţele de la Sinaia şi alte artefacte, precum cele din expoziţia Aurul Dacic plecate cu surle şi trâmbiţe în Italia dar uitate cel puţin la nivel mediatic să mai fie menţionate că s-au întors, vor fi dispărut cu totul ?

Atunci când hoţii pe care îi plătim să ne conducă ţara şi destinele vor goli institutele de cercetări de toate dosarele , invenţiile şi inteligenta românească, dându-le pe nimic şi pretinzând că s-au furat fără a găsi însă făptuitorii, aşa cum s-a făcut cu dosare privind cercetarea nucleară de la Piteşti ?

Românilor, cât încă mai există acest nume şi nu va fi înlocuit cu totul de cuvântul rromi cu care tot mai mulţi europeni ne confundă, ridicaţi-vă, deschideţi-vă ochii, deschideţi cărţile, învăţaţi-vă istoria aşa cum a fost ea, până nu o veţi pierde şi odată cu ea dreptul de proprietate asupra acestui pământ, asupra istoriei lui, prin pierderi succesive dar bine regizate de suveranitate, prin europenizarea forţată şi bine ţintită, însuşită de cei ce stau în fruntea statului şi vă vând istoria cui dă mai mult pe ea. Protejaţi-vă şi apăraţi-vă istoria, dovezile şi site-urile arheologice, cărţile, înscrisurile, muzica tradiţională, tradiţiile, Dragobetele , nu Sfinţii Valentin, Ziua Mamei, nu Ziua Recunoştinţei, Crăciunul, nu Hallowenul. Adevărata Sarmisegetuza adevărata cetate a Dacilor stă ascunsă încă sub Grădiştea şi în curând va fi vândută. Ruşii stau cu ochii pe ea prin satelit, iar românii habar nu au pe ce pământ calcă şi ce vând când îşi dau acceptul să se toarne câte o autostradă experimentală.

Ne pierdem ne îndepărtăm de cei ce ne-au dat nume ne rupem de rădăcini, ne lăsăm călcaţi în picioare de vânzători de neam spunând laş, ASTA E . Ne închinăm la sfinţi împrumutaţi şi uităm de Zalmoxe. Ne închinăm la icoane şi uităm de Dumnezeu. Ne acoperim de păcate şi fugim la biserică să ne “spovedim”pentru a fi curaţi şi gata să săvârşim altele şi mai înfricoşătoare, ca într-un târg făcut cu diavolul, sperând că spovedania ne curăţă de păcate, când este mult mai simplu să nu păcătuim.

Ne pierdem, privind cum cad peste noi toate urgiile cerului, şi aşteptăm să vină altcineva, poate armata, poate guvernul, poate străinii, cu ajutoare, cu bani, cu lopeţi, cu saci cu nisip, cu haine, cu elicopterul, să ne salveze, să dea viaţă. De ce ne-ar da alţii ceea ce noi nu respectăm ? De ce ne-ar da alţii ceea ce putem să ne luăm singuri ? De ce să aşteptăm să îşi bage alţii coada, de ce ne târâm la Porţi Străine pentru ceea ce noi singuri putem obţine? DE CE NE LĂSĂM CĂLCAŢI ÎN PICIOARE ?Unde ne este mândria, suntem toţi orbi, surzi, handicapaţi, ologi, fără mâini fără picioare, fără cap? CÂT O SĂ MAI STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ ŞI CU CAPUL PLECAT?

15 comentarii:

 1. Felcitari, Marin, pentru articol!
  CAT VREM NOI este raspunsul la intrebarea ta de final "cat o sa mai stam cu mana intinsa si cu capul plecat.
  Adica, cat mai asteptam sa faca altul primul pas, sau primul gest, sau sa vina altul sa ne spuna ce si cum.
  Culmea este ca, atunci cand cineva face pasul sau gestul acela, nu suntem atenti sa il facem si noi, sau nici nu ne vine sa credem ca se poate si pierdem ocazia.
  Si, uite asa...

  RăspundețiȘtergere
 2. Partea si mai proasta este ca atunci cand cineva face pasul desi suntem de acord si gandim la fel, ne uitam ca la o ciudatenie si asteptam sa vedem ce pateste, sau ce se intampla.

  RăspundețiȘtergere
 3. Salut, Marine! Mi-ai luat o piatră de pe suflet. Am rămas stupefiat când am primit prin e-mai articolul cu pricina, pe care-l citisem la tine şi pe care l-am catalogat atunci ca fiind excepţional. Când am văzut că i se atribuie lui Iustin Pârvu m-am mirat tare pentru că tu-mi ceruse-şi cândva, la o postare, să menţionez sursa. Am să-l fowardez şi am să-i rog pe amicii mei virtuali să precizeze că tu eşti autorul. Aşa trebuie, aşa e corect!
  În altă ordine de idei, ceea ce ai spus mai sus, este perfect adevărat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Victore, sincer iti spun ca nu ma deranjeaya faptul ca a fost folosit cu cumenela ltuia. Rau este ca nici macar acela nu a fost intrebat. Iar faptul ca unii l+au preluat spunand ca l+au scris ei, nu face decat ca le dovedeasca micimea si caracterul, pentru ca mai taryiu tot se afla.In cayul parintelui Iustin Parvu, am postat chiar eu primul semnal pe portalul care l+a postat apoi au dat deymintire si au spus ca au vrut sa dovedeeasca ca nu conteaya ce scrie undeva, ci pe seama cui e pus, ca sa aibe .. parte de atentie. Oameni fara caracter, care nu mai stiau cum sa scoata camasa cand au fost prinsi cu falsul. Si asta e Romania .

   Ștergere
 4. Felicitari!
  "CÂT O SĂ MAI STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ ŞI CU CAPUL PLECAT?"

  http://www.youtube.com/watch?v=ZT5sXbKilQ4&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=nqYB9yqWxnI&feature=related

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iata de ce trebuie asa ne cunoastem si sa ne insusim istoria. Ca sa nu ne-o ia altii care sustin ca Ardealul este pamant unguresc, cu care au venit ei hunii suv saua calului.
   Iata de ce trebuie sa ne invatam istoria, sa o spunem si altora si sa nu stam cu capul plecat in fata celor care impun legile in tara asta santajand un guvern laş cu iesirea de la guvernare si inchiderea robinetelor de bani.

   http://www.youtube.com/watch?v=h_pUjDq65tA&feature=related

   Ștergere
 5. Felicitari pentru cele doua scrieri!Pacat ca sunt rastalmacite sau intentionat denaturate.Pe facebook eu le-am transmis.
  Pacat ca voci asemenea acesteea se pierd in multe altele neavenite!

  RăspundețiȘtergere
 6. De bucurie ca blogul lui Plano a fost desfiintat ... cetzarushul si motanul turbat s-au apucat de descilcirea tainelor aparitiei vietii pe Pamint ... Si-si dau cu pre(su)putul de parca ar avea ceva minte in devla ...


  AnonimFeb 26, 2012 10:10 AM

  Timpitii ... tot timpiti ...
  Aparitia vietii este o problema , iar evolutia vietuitoarelor este alta ... Darwin a propus ... s-a ocupat ... de o posibila evolutie a vietuitoarelor , nu de aparitia vietii ...
  Hai , lasati-o ca-n tren ... problema este prea complicata pentru minti destepte ... in nici un caz la nivel de infanter si manipulant de "sfirleaza cu fofeaza" ...

  RăspundețiȘtergere
 7. "De bucurie ca blogul lui Plano a fost desfiintat ...'

  RăspundețiȘtergere
 8. Nene, sărumâna! abia acu am dat de articolul ăsta, şi de întreaga scrisoare, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Îmi place. Dar nu-mi place în acelaşi timp că se vorbeşte de mine, de noi, că probabil tot ce e scris acolo e real. Pentru că doare...

  RăspundețiȘtergere
 9. buna! de ce se dezvinovteste atata parintele justin ca n-ar fi scris el scrisoarea aia cu pricina ,pai de fapt ar fi trebuit toti popii aia care veneau cand eram eu mica,cu botezul prin ardeal si ne spuneau sa fim ortodocsi pai sa fi ortodox inseamna sa-ti iubesti aproapele si cine ne sunt noua aia apropiatii nu neamul romanesc pai ce fac popii frate acum ar trebui sa arate ca ei sunt ca si noi sunt poporul si ceata aia de banditi de la carma tarii nu pot sa faca nimic daca poporul se opune ca dara ei sunt marea majoritate nici ungurii nu sunt si nici alta minoritate natoionala mai puternicii.Caci de-aia le merge la nemtii pai astia frate daca nu vor sa fie taiat UN POM in orasul lor se unesc iasa in strada si lupta si pentru un pom nu stiu daca sa dat la Tv in Romania anul trecut a fost un scandal de genul asta in Germania sa-u dat niste lupte intre demostrantii nemtii si politie ca era vorba intr-un parc sa fie 2-3 pomii taiati era un proiect ceva construirea unui tunel. si romanul isi pierde tara isi pierde identitatea si-o pierde si pe Mama lui si popii isi fac griji ca cine a scris scrisoarea eu admir pe omul care a scris ce a scris ca a spus doar adevarul care se ascunde in sufletul fiecarui Roman si problema este ca daca nu aparam sau nu ne solidarizam acum candva va fi prea tarziu sa o mai facem. Eu ma gandesc cu durere la istoricii sau inaintasii nostri care au fost curajosii sau au fost barbatii si-au infruntat dusmanii sau mai potrivit ar fi AU MURIT DAR NE-AU LASAT CEVA MOSTENIRE NE-AU LASAT TARA NOASTRA SI O IDENTITATE SI TRADITII NEMAIPOMENITE,si noi ce facem fratilor stam si plangem ca ne cade drobul de sare in cap,dar ce ma mai intreb eu acum popii ce fac acu stau asa cu coada intre picioare si se roaga pai in trecut popii erau primii care stateau si faceau curaj omului sa-si apere tara si Mama si pruncul. Sti ceva omule orcine a sris scrisoarea a avut curajul sa o faca dar eu ca si fiecare Roman as vrea sa strig sau sa urlu de durere ce sa intamplat doamne acasa chiar daca azi traiesc in strainatate as fi oricind pregatita sa lupt pentru tara natala acolo e acasa astept cate un an sau lunii de zile cu sufletul la gura si ma bucur sa revin acasa de fiecare data sa-mi vad parintii fratii si pe toti pentru ca acolo este pur si simplu acasa.

  RăspundețiȘtergere

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.