luni, 25 iulie 2011

PERSPECTIVE

Oficiali ai Ungariei revizioniste şi trădători de neam ai României cutează să vină pe teritoriul ţării noastre şi să facă declaraţii antinaţionale, anticonstituţionale, îndrăznind să se amestece în probleme de politică internă ale unei ţări independente care nu se află nici sub protectorat şi nici sub jugul ungar. Doar PDL se află sub cizmă UDMR-ista şi mă întreb până când . Ca răspuns la cele afirmate de Orban şi Tokeş, oficialităţile române vor spune cel mult că nu e nici o problemă, nu există nici un pericol, declaraţiile celor doi, care ar fi trebuit să fi fost deja arestaţi pentru instigare la destrămarea unităţii statale a României, nu reprezintă un pericol pentru România aşa cum nu au reprezentat nici furtul focoaselor şi nici al documentelelor de la Piteşti.


Aşa parşiv şi diabolic cum este Băsescu, nu va da satisfacţie maghiarilor pe acest aspect, de asta sunt sigur, are el multe defecte, dar se foloseşte doar de UDMR, nu îi iubeşte. Chiar şi diversiunea cu Tokes este făcută tot pentru a slăbi unitatea maghiarilor. Nu e prost matrozul.

Îmi e teamă însă de discuţiile USL -UDMR şi de eventualele înţelegeri care ar putea avea loc în disperarea USL de a dărâma mai repede guvernul Boc şi de a avea o susţinere mai puternică în parlamentul viitor. Îmi e teamă, pentru că, chiar dacă nici PSD-istii nu iubesc UDMR-ul, nici PSD şi nici PNL nu au un lider de calibrul lui Băsescu nici ca forţă , nici ca tupeu şi nici că viclenie. Îmi e teamă, pentru că UDMR-ul are politicieni abili şi consecvenţi care dacă vor cădea la înţelegere cu USL vor şti ce să ceară şi cum să obţină şi vor merge până acolo încât vor şantaja şi vor sparge USL -ul care nu va putea rezista aşa cum a rezistat Băsescu la şantajele UDMR-iste. UDMR-ul va merge până la a propune PNL sau PSD o alianţă alături de CD si UNPR, care să le asigure majoritatea minimă şi la câte ambiţii şi fricţiuni sunt déjà in cadrul USL, după o eventuală trecere la guvernare va fi suficentă o scânteie pentru a sparge uniunea. De aceea urmăresc cu înfrigurare discuţiile UDMR - USL. Băsescu îi lasă să vorbească. Îmi e teamă că USL îi va lasă şi să facă, nu numai să vorbească. UDMR dacă va ieşi din înţelegerea cu Băsescu va ieşi numai pe motivul regionalizării şi pentru acelaşi motiv va intra în discuţii şi negocieri cu USL , iar dacă va trece în tabăra uslaşilor înseamnă că aceştia le-au oferit mai mult decât Băsescu.Să nu uităm că USL încă nu şi-a exprimat o poziţie tranşantă faţă de regionalizare şi pretenţiile UDMR-iste pe acest subiect. Oare de ce ?

În privinţa UDMR avem câteva axiome :

1. UDMR nu agreează să fie în opoziţie şi până acuma e partidul cu cei mai mulţi ani la guvernare.

2. Întotdeauna îşi negociază la sânge sprijinul pentru partidele aflate la putere şi obţine ceea ce vrea.

3. Au un electorat constant care până la modificarea procentului de intrare în parlament, îi propulsează de fiecare dată în parlament, apoi la conducere.

4. UDMR este de fiecare dată curtat şi gâdilat atât de putere cât şi de opoziţie, nimeni nu îndrăzneşte să le taie capul, pentru ca şi-ar pierde orice şanse de a forma o majoritate.

5. Orice ruptură între UDMR şi partidul aflat la putere , înseamnă o ofertă mai generoasă din cealaltă parte.

Pe cale de consecinţă, ieşirea UDMR de la guvernare, înseamnă o acceptare a condiţiilor lor de către ceilalţi. In rest, orice ameninţări, declaraţii, şantajuri, şicanări sunt simple jocuri de curte, ca în celebrul clip cu căţeii.

În plus, eu sunt reticent şi vizavi de câştigarea alegerilor de către USL pe care toată lumea o doreşte, o prevede şi o aşteaptă. Există nişte date care din păcate sunt în favoarea PDL.

1. Absenteismul va fi din nou o problemă, chiar mai mare decât în anii precedenţi. Oamenii sunt şi mai sătui şi mai dezamăgiţi de clasa politică românească, nu numai de guvernare dar şi de opoziţie, care s-a dovedit lipsită de unitate, nepregătită, dezorientată, fără un program concret şi unitar, cu doi lideri care când se pupă, când îşi zâmbesc mânzeşte. Neavând nici o alternativă viabilă, nici un lider adevărat de urmat, oamenii nu vor mai urmări nici măcar la tv alegerile.

2. Există în rândul ambelor partide USL (cele mari ) atât politicieni cât şi simpli membri de partid, susţinători şi simpatizanţi care nu văd cu ochi buni această uniune contra naturii şi nu vor merge la vot. În felul acesta ambele partide îşi vor pierde o parte din voturile radicalilor din cadrul partidului.

3. Dacă Băsescu va reuşi (şi nu mă îndoiesc că va reuşi, la cât e de diabolic) să introducă votul electronic, va avea o posibilitate imensă de transferare a voturilor în contul său, fără nici un risc. Este simplu să dai vina pe un virus, sau un program sau programator care nu este perfect.

4. Simpatizanţii, membri de partid şi susţinătorii USL, din motivele enumerate mai sus, nu se vor repezi la vot, în plus, sunt atât de convinşi că vor câştiga, încât vor considera că nu e nici o problemă dacă nu se votează ei personal , micşorând semnificativ voturile propriilor partide. Există riscul ca atâtea sondaje de opinie în favoarea USL înainte de alegeri, să liniştească pe cei ce sunt împotriva lui Băsescu şi să îi ţină acasă, convinşi că oricum va câştiga USL-ul, şi fără ei.

5. Pe de altă parte, PDL.iştii se vor mobiliza la sânge pentru că sunt conştienţi că se joacă o carte mare, vitală pentru ei, pierderea alegerilor însemnând chiar dispariţia partidului dar mai ales deschiderea unor dosare. E posibil ca Băsescu să renunţe la PDL sau chiar ca PDL să se scindeze în caz de nereuşită şi vom avea un nou caz UNPR. În plus, ca să susţii un partid ca PDL şi nişte oameni ca Băsescu şi Boc, Canacheu ,Popoviciu, Tălmăceanu, Vişan, trebuie să fii orb, fanatic, iar fanaticii vor merge sigur la vot.
Deci vom vedea o mobilizare exemplară a PDL la viitoarele alegeri.

6. Un cuvânt destul de important îl va avea şi politica de cumpărare a PDL care în mod cert va veni cu nişte oferte promoţionale în preajma alegerilor, sensibilizând un segment care fie se va lăsa orbit, fie este pur şi simplu inconştient şi nu vede niciodată mai departe de două zile, două kg de ulei, 2 de zahăr, 20 de lei la pensie sau două sărbători legale în plus.

7. Băsescu va lovi puternic în puterea financiară a partidelor rivale, prin diverse dosare, amenzi, controale, mascate sub lupta împotriva marilor corupţi, făcându-i fie să cotizeze ca DIP, fie să cotizeze pe faţă la PDL, varianţă care ar fi oricum mai bună decât să iţi vezi averea controlată şi sechestrată de DNA.Fără bani, fără susţinere financiară, USL va avea puţine şanse. Răspunsul la întrebarea cu cine faci banking, va fi foarte important.

8. Vor fi lovituri mari de teatru în preajma alegerilor.

9. Toate organele puterii vor lucra pentru Băsescu atâta timp cât puterea judecătorească va fi la discreţia marinarului. Dacă s-a reuşit furtul pe faţă al voturilor în parlament, cui îi va mai fi frică să fure sau să schimbe nişte saci cu liste? În mod cert nici un primar sau prefect nu îşi va face probleme de conştiinţă sau nu se va teme de braţul legii atâta timp cât legea e de partea puterii. Semnalul a fost dat, cazul Roberta le-a arătat cât de departe poate merge Băsescu pentru a-şi proteja oamenii.

Iată de ce eu cred, cu toată nemulţumirea generală, că vom rămâne într-un status qvo sinucigaş, iar declaraţiile antistatale vor rămâne nesancţionate.

După câteva zile vom avea un alt subiect de presă.

4 comentarii:

  1. Bună dimineaţa tuturor!
    Voi fi scurt: Principalul rău în ţara asta poartă numele de Băsescu, aşa că...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Neacsu
    De punctele 1, 2 si 4 mi-e cel mai tare frica.
    Din pacate, sunt sigura ca asa se va intampla.
    Pe de alta parte, cu durere in suflet, gandesc ca fiecare popor are soarta pe care si-o merita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata PKM.Ma bucuir sa te mai vad pe aici. Cum merge lucrul ? Sper ca nu te-a batut piatra. Eu am scapat deocamdata.
    Ai dreptate. Sa ne fereasca dumnezeu sa mergem din rau in mai rau. Trebuie sa admiti ca UDMR nu renunta la putere. Si nu rupe alianta cu PDL daca nu i se ofera mai mult in alta parte. Iar aceasta perspectiva nu poate sa insemne decat mai rau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Muncă la greu...N-am avut încă parte de grindină, "dar nu este încă tîrziu"...
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.