marți, 19 iulie 2011

ROMÂNIA, O ŢARĂ SUSPECT DE LINIŞTITĂ

România explodează.. staţi liniştiţi...



Nici nu se uscase bine cerneala pe subiectul cu cele 64 de focoase devenite 80, din care unul lipsă, între timp găsit, că a mai explodat o ştire care credeam că va eclipsa total subiectul focoaselor. Chiar mă temeam că se va uita de traficul cu muniţie. Ei bine, zarurile au decis în favoarea focoaselor. Şi uite aşa, dispariţia documentelor de la sucursala PITESTI a RAAN(Regia Autonoma pentru Activităţi Nucleare)s-a vehiculat o zi prin media şi gata.


Până şi poliţistul cu motocicleta are parte de mai multă publicitate. Şi cam aşa este trendul în media noastră, se repede doar unde miroase a sânge. Acuma, ori subiectul a fost considerat lipsit de importanţă, ori s-a dat cu praf de linişte de sus şi s-a dat comanda Mucles !


Subiectul nu este numai important ci chiar deosebit de importanţă deosebită, cu SS în faţă.


Date :


1."In urma unei operaţiuni de inventariere a informaţiilor clasificate, desfasurată la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) - Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, s-a constatat lipsa unui număr de 75 de documente clasificate, emise in perioada 1974-2002”


2. Printre cele 75 de documente sunt propuneri de invenţii, planuri de testare a fabricaţiei diferiţilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare şi o serie de documentaţii.


3. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a cerut ieri Corpului de Control din cadrul instituţiei să efectueze o anchetă privind dispariţia documentelor clasificate de la sucursala Cercetări Nucleare Piteşti a RAAN. Ancheta vizează „clarificarea împrejurărilor în care s-a produs incidentul de securitate” în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, iar concluziile Corpului de Control vor fi făcute publice la finalizarea cercetărilor, se arată în comunicatul Ministerului Economiei.


4. În anchetă s-a implicat şi SRI. „SRI are cunoştinţă de situaţia de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare sucursala Cercetări Nucleare Piteşti şi efectuează activităţi care îi revin potrivit legii. Acestea au însă natură confidenţială şi nu pot fi oferite alte detalii”, a declarat, pentru HotNews, şeful Biroului de presă al Serviciului, Sorin Sava. SRI se ocupă de acest caz prin intermediul unităţii sale specializate, Oficiul pentru Suprave¬ghe¬rea Secretelor de Stat.


5. Potrivit şefului Structurii de Securitate şi director adjunct Securitate Nucleară, Marin Cio-canescu, pierderea documentelor n-ar prejudicia siguranţa naţională. Şi Vajda Borbala, preşe¬din-tele Con¬tro¬¬lul Activităţilor Nucleare, a de¬cla¬rat că documentele nu prejudicia¬ză siguranţa naţională, dar a avertizat că aceia care răspundeau de ges¬tiu¬nea acestora vor fi sancţionaţi potrivit legii.


6. Senatorul PSD Şerban Valeca, fost director al instituţiei şi preşedinte al consiliului ştiinţific, a declarat că documentele clasificate dispărute au fost eventual distruse şi neînregistrate, în nici un caz furate. „Aş vrea să liniştesc opinia publică, nu este vorba de documente importante pentru cercetarea nucleară românească (...), este o poveste veche, care acum a ieşit la iveală. Documentele au fost distruse şi nu au fost înregistrate, în nici un caz furate. Organele abilitate fac veri¬ficări de vreo două luni, de când s-a observat dispariţia”, a declarat Valeca. El a mai spus că „nu s-a furat absolut nimic, (...) este vorba de nişte greşeli de înregistrare bazate pe vidul de legislaţie care a existat între anii 1990 şi 2002, o dată cu apariţia noii legi a secretului de stat”.


Acestea sunt datele apărute prin puţina presă care a băgat subiectul în seamă.


Pe HotNews a apărut şi lista documentelor dispărute:


Specificaţie si condiţii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de uranium
Specificaţie pentru pulbere de UO2
Cereri breveti invenţie
Planul de testare si inspecţie al fabricaţiei combustibililor centralei BRUCE
Propunere contract cercetare obţinere bioxid de uraniu nuclear pur interizabil
Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privind concentratul chimic de uraniu tip „R”
Documentaţie proiectare obiectiv E1.1
Propunere invenţie „Fascicul combustibil nuclear”
Propunere invenţie „ Sistem de transfer”
Popunere invenţie „Motor termic”
Proces verbal – Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
Obiective de cercetare stiinţifică dezv. tehn. si de introducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990

O echipa de control a SRI a efectuat déjà renumita manevră a lui Caesar “VENI, VIDI , VINCI” . Adică veni, văzu, plecă.


Aflăm că :“Echipa de control s-a prezentat la SCN Piteşti in data de 12.07.2011 ora 9.30 şi a părăsit SCN la ora 17.00 conform evidenţei din Registru de intrare-ieşire Punctul de Acces. Au fost preluaţi de la Punctul de acces SCN şi li s-a pus la dispoziţie un spaţiu adecvat pentru efectuarea controlului. La ora 10 sedinţa a fost deschisă de Directorul SCN care s-a pus la dipoziţie pe tot timpul controlului pana la ora 16.30, programul de lucru terminându-se la ora 16.00. Încă de la început echipa de control a pus accentul pe lipsa de personalitate juridică a SCN Piteşti, pe aspectele privind delegarea de competentă a Directorului SCN faţă de problematica controlată. In jurul orei 14.30 echipa de control a finalizat Documentul de constatare .”


“Nu s-a constatat faptul ca persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente. Datele de emitere a documentelor acopera o perioada de circa 30 ani, se refera la diferite categorii de informatii disparate. Cel mai probabil acestea au fost predate, in baza unor dispozitii administrative verbale interne, persoanelor responsabile pentru problemele respective din institut fara a avea grija necesara sa completeze registrele si/sau sa le recupereze. Nu se gasesc inventare din perioada 1979-2002, probabil ca nu s-au efectuat actiuni de inventariere. Nu se pot atribui responsabilitati pentru persoane care au lucrat inaintea aparitiei legii 182/2002”, au mai declarat oficiali ai SCN.”

Să întelegem de aici că furtul documentelor s-a efectuat de personae autorizare , sau care este întelesul afirmaţiei : “Nu s-a constatat faptul ca persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente. ”

Datele provin din presă, în mod deosebit de pe Hotnews.

Am citit toate aceste date cu stupoare. Este incredibil. Nu îţi vine să crezi. Este pur şi simplu de neimaginat că dintr-o unitate de acest calibru, care manevrează date şi informaţii pentru care se plătesc bani grei, uneori cu viaţa, pot să dispară documente.

Deci :

1. O parte din personalul care manipulează aceste documente nu are avizul de securitate pentru o parte din documente;
2. Documentele primite la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti nu pot fi declasificate în această instituţie pentru că numai emitentul documentului are acest drept, nu şi deţinătorul;
3. SCN Piteşti nu are statut juridic fapt ce îi ia dreptul de a emite documente cu efect juridic şi dacă nu greşesc eu, o face imună la unele efecte legislative.
4. Există o aberaţie legislativă privind clasificarea şi declasificarea documentelor, unele susţinând una, altele alta. Este cazul HCM 19/1972 şi HG 585/2002.
5. Prima constatare a lipsei documentelor s-a făcut pe data de 12,05.2011, cu Doc. de constatare nr. 2566800. De atunci şi până acum s-a încercat găsirea acestora, dar fără rezultat.
6. Nu se vor stabili vinovăţii, nici măcar acarul Păun nu va plăti, pentru că nu a vândut nimeni motorină, doar documente secrete, aşa rezultă din concluzii:


” Nu se pot atribui responsabilităţi pentru persoane care au lucrat înaintea apariţiei legii 182/2002”, au mai declarat oficiali ai SCN.”

Şi iată cum oficiali, senatori, directori se antepronunţă asupra unui caz care este cercetat de organele de control, inducând sau sugerând concluziile controlului. Se sugerează astfel că implicarea este atât de înaltă, încât nu va fi găsit nimeni vinovat. Acum domnul Morar, CSM-ul nu se autosesizează, nu se simte nimeni ameninţat, intimidat de aceste declaraţii ?


Rezultă că în România, documetele strict secrete, de importanţă deosebită, vizând cercetarea nucleară, invenţiile, propunerile de invenţii, sunt tratate cu spatele. Este inconştienţă sau ne găsim în faşa unui act de trădare? Este inadmisibil ca un membru al senatului, fost director al institiţiei cu pricina, deci om avizat în problematica nucleară, care poate chiar a văzut şi studiat documentele respective să afirme cu atâta dezinvoltură: „Aş vrea să liniştesc opinia publică, nu este vorba de documente importante pentru cercetarea nucleară românească (...), este o poveste veche, care acum a ieşit la iveală.” Cu alte cuvinte, " noi ştiam , dar am încercat să muşamalizăm. Nu e nici o problemă, totul este sub control " . Al cui ?

Domnule Senator, dacă” Propunere inventie „Fascicul combustibil nuclear”  ca să iau un titlu la întâmplare reprezintă pentru dumneavoastră un document neimportant, hai să aflăm şi părerea celui ce ce a făcut propunerea de invenţie şi a celor interesaţi de ea, care probabil acuma o exploatează. Cât de lipsită de importanţă este munca de ani de zile poate a unui om, care îşi vede acuma invenţia patentată prin alte ţări  de altcineva?
Ce caută acest om în Senatul României, cine ne protejează invenţiile, cine eleborează legile şi cine are grijă ca mintile strălucite ale ţării să fie răsplătite? Domnul Şerban Valeca? Încercănd să bagatelizeze acest eveniment, domnul senator ridică un semn de întrebare, mai ales că a păstorit stâna de la care lipsesc mioarele în cauză şi încurajează neglijenţa pentru  că nu e aşa ce li se poate întâmpla celor vinovaţi? La proces chiar pot folosi declaraţia domnului SENATOR, pentru a arăta că fapta lor este minoră  este o simplâ neglijenţă în serviciu care nu a adus prejudicii statului. Felicitări domnule senator, halal găndire.

Să mai întreb ce face SRI în acest caz. Inutil ! SRI face un control de rutină semnează actul de constatate şi pleacă. Ce se acunde în spatele acestei indiferenţe? Cine a dat cu praf de linişte ?

Aceeaşi linşte care se asterne şi peste cazul tezaurului plecat în Decembrie 2010 în Italia şi despre care nu se ştie dacă s-a mai întors deşi trebuia să îşi facă apariţia în ţară pe 14.04.2011.

Aceeaşi linişte care s-a aşternut şi peste alt eveniment întâmplat tot în ograda autorităţii nucleare şi anume la Comisia Natională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN) unde pe 21 Octom,brie 2010 a luat foc arhiva. Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare,declară cu nonşalaţă că "Nu era vorba de arhiva secreta. Erau documente care se afla si in arhiva electronica".

Să fie o simplă coincidenţă ? După primul incident nu s-a tras nici o conluzie ?

Este o boală în ţara asta . Orice s-ar întâmpla, oficialii se reped să ne liniştească.

- Dormiţi liniştiţi, FNI veghează
- Staţi liniştiţi, criza nu va atinge România
- Nu e nici o problemă, focoasele nu sunt periculoase
- erupe un vulcan în Islanda dar staţi liniştiţi nu va afecta România
- Tisa este grav poluată dar nu e nici o problemă. Dunărea nu va fi afectata.
- „Aş vrea să liniştesc opinia publică, nu este vorba de documente importante pentru cercetarea nucleară românească “ -Senatorul PSD Şerban Valeca, fost director al instituţiei şi preşedinte al consiliului ştiinţific
- "Nu eram la curent cu ceea ce s-a întâmplat la Piteşti, am citit la Dumneavoastră despre acest lucru. După ce m-am interesat, am aflat că într-adevar, documentele nu prejudiciază siguranţa naţională.” Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare.

România este – prin prisma autorităţilor - cea mai liniştită ţară. Se fură muniţie, armament, documente secrete privind invenţii si planuri nucleare, dar nu e nici o problema pentru autorităţi, totul este sub control. Sub controlul hoţilor, al trădătorilor, al incompetenţilor şi inconştienţilor.

Suntem o ţară liniştită, prea liniştită, suspect de liniştită pentru toate fărădelegile care se întâmplă, pentru mizeria în care ne târâm pentru pericolul dispariţiei ca naţiune, pentru mocirla morală care ne acoperă, pentru incapacitatea şi indiferenţa guvernanţilor şi a clasei politice, pentru lipsa de simţ civic şi reacţie a populaţiei, pentru lipsa de responsabilitate a celor puşi în funcţii de conducere în domenii de interes vital pentru ţară, pentru corupţia care guvernează ţara, pentru viitorul sumbru care se prefigurează.

PS . O mostră de incompetenţă:

Luni, 18.07, domnul Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI, era întrebat punctual câte focoase fuseseră furate, pentru că partea bulgară vorbea de 80 de focoase, în timp ce partea română vorbea de 64, şi dacă era adevărat că se găsiseră toate. Făcându-se că nu pricepe întrebarea cu numărul focoaselor, domnul Militaru a dat asigurări că s-au găsit toate lăzile şi focoase în integralitatea lor . La insistenţele moderatorului emisiunii dacă este adevărat ce spunea partea bulgară, domnul Militaru, ironic declara că nu e purtătorul de cuvânt al vecinilor. Între timp, astăzi s-a aflat că era vorba de 80 de focoase, că nu se găsiseră toate focoasele, unul a fost descoperit abia astăzi. Aş vrea să ştiu daca domnul Militaru mai este în funcţie şi dacă da, DE CE ?

ROMÂNIA, TREZEŞTE-TE!!!

4 comentarii:

  1. Te-ai gandit ca poate fi ... linistea dinaintea furtunii?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu gandesc eu asa departe. Nici nu stiu daca urmasii mei vor prinde momentele astea. Daca mayasii au dreptate, nu va mai apuca nimeni.
    Lui Obama , Putin si Basescu li se arata Dumnezeu. Li se da voie sa puna cate o intrebare .
    Obama intreaba, Doamne , cand va deveni America ceea ce a fost si va scapa de criza economica ?
    Dummnezeu se uita intr-o carte si spune .. Nu in timpul mandatului tau .
    Putin intreaba Doamne , cand va deveni Rusia ceea ce a fost , o tara de care sa se teama toti ?
    Dumnezeu se uita in catastif si spune : Nu in timpul mandatului tau ..
    Basescu intreaba si el cand va scapa Romania de datorii si va deveni o tara prospera ?
    Dumezeu se uita in catastif, termina cartea, o mai ia odata la verificat si spune :
    Nu in timpul mandatului Meu !

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Marine! Bancul asta este "groaznic"...de tare!
    Sa speram ca Dumnezeu mai si glumeste, uneori.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi nu ne vindem tara ....o dam degeaba,pacat,mare pacat de cei care au murit pentru ea.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.