joi, 26 august 2010

SCMD si politica sau politica SCMD

SCMD si politica sau politica SCMD

S-a tot discutat ,comentat , certat si contrat , lumea pe acest subiect pe blogul SCMD incat a atinge acest subiect e aproape egal cu o sinucidere .
Se pun doua intrebari cand vorbim de SCMD si politica.
Prima intrebare e , cum-care- ar trebui sa fie relatiile SCMD cu politicienii si partidele politice si a doua intrebare este care este politica SCMD .
Cum subiectele sunt vaste , am sa le iau pe rand . Pentru astazi sa abordam relatiile pe care un sindicat, sau mai bine zis sindicatul nostru ar trebui sa le aibe cu politicienii, cu partidele politice .Nu am pretentia de a da lectii sau de a arata cum trebuie facut, imi expun doar punctual de vedere care apoi poate fi comentat , adaugit, completat , sustinut sau combatut de toti cei care doresc sa isi spuna pararea strict pe subiect, si astfel poate ajungem la un punct de vedere comun , si de ce nu , la o linie de conduita a sindicatului .
Sindicatul, ca organizatie nu poate sta in afara vietii politice atata vreme cat toate aspectele vietii sociale , economice , politice care influenteaza viata cetatenilor , a membrilor de sindicat deci, sunt hotarate , legiferate, votate , stabilite de politicieni , aflati fie la putere fie in opozitie . Toate actiunile si deciziile sindicatului sunt determinate de modul in care politicienii, partidele din care fac parte , intocmesc si aplica legile . Parlament, guvern , organe ale puterii de stat , aparatul administrativ, toate sunt conduse de partide , care se sfasie intre ele pentru a obtine cate un post , o pozitie dominanta in unul sau mai multe parghii economiice sau politice . Asa ca vrand nevrand , si activitatea sindicatului se intersecteaza cu activitatea partidelor . Daca inainte , sindicatele se luptau cu patronatele , cu angajatorii , cu cei ce conduceau efectiv economia , daca grevele afectau mai mult sau mai putin ramurile economice aflate in conflict si patronii inteprinderilor respective , in ultimul timp, in Romania in mod special , grevele nu se mai fac impotriva acestora , sau ca raspuns al politicii patronatelor ci impotriva legiuitorului, impotriva partidelor care la putere fiind isi impun punctele de vedere si interesele de grup trecand peste interesele natiunii , interesele economiei sau ale statului .Din aceasta cauza este aproape imposibil acuma sa tragi o linie de demarcatie intre lupta sindicala si lupta politica si orice actiune sindicala sau greva este raportata automat la partidele politice , este susutinuta sau combatuta de partidele politice de politicieni care desi in aparenta sustin –sau combat- actiunile sindicatelor, de fapt sustin si combat punctele de vedere proprii respectiv pe ale opozantilor politici .Sindicatele , ca intreaga societate , sunt prinse undeva la mijloc intre aceste grupuri, de cele mai multe ori conduse de oameni fara scrupule care desi cu state vechi in partide , desi membri marcanti ai partidelor, desi sustinatori infocati ai unor doctrine , cunosc o singura lege “ LEGEA INTERESULUI PERSONAL SI AL IMBOGATIRII . Daca cineva crede ca un membru de partid chiar de la varf sta acolo din convingeri principiale , se inseala . Fiecare om politic si-a ales partidul care ii slujeste si prin care isi poate atinge cel mai bine interesele . De aici si migratia intre partide , dupa fiecare alegeri, de aici si declaratiile si voturile contradictorii de la o lege sau sesiune parlamentara la alta .Sa nu mai vorbim, migratiile – neoficiale – de voturi in functie de legea care se voteaza . Sunt nenumarate exemple de legi care desi initiate de un partid, care avea majoritatea , nu au trecut deoarece depasea intersele sumei majoritatii parlamentarilor, fara granite de partid (Legea ANI este un bun exemplu ) .In aceste situatii, lupta sindicala , devine o lupta intre Cetatean si Politician si vrem nu vream , suntem amestecati in viata politica .
Sindicatele nu fac politica . Corect . Hai sa vedem ce inseamna a face politica ? Fara a cauta in dictionare , fara a cauta ce spune legea , care de regula e facuta si ea de oamenii mai sus mentionati deci facuta dupa interesele lor , a face politica in acceptiunea clasica inseamna a milita pentru un partid sau altul, a-l sustine prin fapte si declaratii, a-i face propaganda ,a indemna oamenii sa sustina fie prin adeziuni fie prin vot, unul din partide . Membri de sindicat , chiar si membrii conducerilor sindicale , pot avea opinii personale legate de un partid sau altul, pot face parte dintr-un partid sau altul, dar aceste opinii trebuiesc pastrate in afara sindicatului, in afara adunarilor sindicale , in afara blogului sindidicatului. Asta nu inseamna ca nu pot sa-si expuna parerea vizavi de o actiune a unui grup parlamentar sau altul, dar sa nu facem propaganda pro sau contra unui partid .
Ei bine , asta nu are voie sa faca un sindicat . Atat si nimic mai mult .
In rest , orice contacte , orice discutii, orice negocieri vizavi de sustinerea unei legi sau nu, fac parte din categoria de actiuni pe care sindicatul nu numai ca le poate , dar e obligat sa le interprinda pentru a sustine interesele membrilor de sindicat .
Ca regula de aur, trebuie retinut faptul ca sindicatul trebuie sa fie echidistant si sa ofere aceleasi sanse la discutii si tratament pentru toate partidele , dar nimic nu le impiedica sa intensifice sau rarefieze discutiile cu un partid sau altul in functie de intelegerea si sustinerea primite de la fiecare( a nu se uita ca aceasta sustinere poate sa dispara dintr-un moment in altul , odata ce partidul respectiv s-a schimbat statutul sau pozitia , formand majoritatea parlamentara sau minoritatea in opozitie ) .Si sa nu uitam totusi ca vrem nu vrem, peste toate se interpune si legatura om-om , simpatiile sau afinitatile personale care pot influenta subiectiv natura relatiilor dintre conducerile sindicale si partide. Iar aceste afinitati duc la rezultate diferite de la o filiala la alta , lucru ce nu ar trebui sa mire sau sa deranjeze pe nimeni .
Mai este un aspect aici , legat de moralitate. Discutiile si negocierile purtate de conducerea sindicatului (atentie aici nu ma refer decat la o situatie ipotetica ) pentru obtinerea unor avantaje personale sau pentru obtinerea unor avantaje de grup care nu au nici o legatura cu interesele membrilor de sindicat . S-au intamplat cazuri in care unele sindicate au renuntat la greve pentru ca sefii sindicatului au “cazut la pace “ cu partidele , -guvernele pentru a inceta o greva sau a sustine o lege , iar rasplata a fost un loc eligibil pe listele partidului la viitoarele alegeri pentru seful de sindicat, sau o suma oarecare in contul respectivului sef . Si din pacate in Romania mioritica , foamea de bani este atat de mare incat astfel de exemple sunt cu nemiluita . Nici nu mai are rost sa enumar sefii de sindicat ajunsi parlamentari, oameni grei in partide, primari, prim ministri, presedinti .
Din pacate legea nu poate sanctiona acest tip de vanzari, pentru ca oamenii din partide , cei care fac si voteaza legile , nu sunt atat de tampiti, sa voteze legi prin care sa se bage in puscarie . Ei voteaza legi prin care nu pot fi bagati in puscarie .
Ca o concluzie , as spune ca sindicatul nu poate sta in afara vietii politice , dar nici nu poate face propaganda politica . Daca aexista alte pareri sau completari, sunt binevenite .
Problema transformarii sindicatului intr-un partid e atat de absurda incat nici nu poate fi abordata . Dar inscrierea membrilor de sindicat intr-un partid mai vechi sau nou , este o problema de optiune personala. Daca cineva din interiorul sindicatului doreste sa isi faca un partid, este liber , dar sa isi caute prozeliti pe alte cai nu pe blogurile sindicatului .
Cu respect
Col.(r) Neacsu Marin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.