luni, 30 august 2010

SCMD SI POLITICA SAU POLITICA SCMD -2

SCMD SI POLITICA SAU POLITICA SCMD
Partea a doua (sindicatul pompierilor )

Dupa ce am vazut care ar putea fi relatiile SCMD cu politica , sa incercam sa stabilim care ar trebui sa fie politica SCMD .
Politica SCMD , sau mai zis strategia politica vizavi de partide , alte sindicate sau organizatii(asociatii) ale militarilor sau de orice natura , ar trebui sa fie stipulate in linii mari in statutul sindicatului . Apoi in baza acestuia sa se stabileasca strategia pe termen
lung, pe termen mediu si pe termen scurt .
Daca ne referim la cea pe termen lung, atunci aici ar trebui trecute doar pricipiile ce trebuiesc respectate principii care sa conduca SCMD PANA LA MODIFICAREA STATUTULUI, DACA SI CAND ACESTA NU MAI ESTE DE ACTUALITATE . Nu ma refer aici la statutul actual care trebuie refacut din temelie , pentru ca –fara a invinui pe nimeni – a fost facut la repezeala , cu copy-paste , fara a cantari prea mult implicatiile, din dorinta de a inregistra cat mai repede sindicatul si a nu pierde momentul .Dar la modul general, Statutul ar trebui sa cuprinda principiile de baza ale strategiei SCMD .
Si pentru ca suntem miltari , as face o analogie si as spune ca si aici trebuie lucrat la nivel strategic, operativ si tactic. Ce trebuie sa cuprinda fiecare nivel este inutil sa mai spun , as jigni pe toti cei care au fost militari . Poate insa-o spun fara rautate ,- la nivelul conducerii CD , acesti termini ar trebui explicati, pentru ca avem acolo cativa oameni care datorita specificului muncii au fost rupti de astfel de notiuni . Poate asta este si motivul pentru care la ora actuala , nu avem o stategie , o politica sau planuri de actiune la nivel central si actionam emotional, pompieristic, neorganizat, “civileste”.Este momentul ca sa ne
spunem parerile , punctele de vedere , sa incercam sa aratam fiecare ce si cum gandim , pentru a invata si pe cei ce nu stiu, pentru a canaliza eforturile tuturor spre aceleasi tinte .
De ce trebuiesc stabilite aceste politici? Pentru ca pe termen lung , acestea vor arata tuturor membrilor, conducerilor filialelor ,OBIECTIVELE . Pe termen mediu, se vor stabili directiile de actiune si posibilitatile de manevra .Pe termen scurt, se vor stabili misiunile imediate si variantele . Filialele sunt cele care trebuie sa stabileasca modul de actiune si mijloacele prin care isi ating obiectivele . La nevoie sa faca cereri privind sprijinul necesar, daca le sunt depasite posibilitatile .Si mai trebuiesc stabilite aceste politici si pentru ca stabilirea acestor principii, strategii, planuri, vor crea responsabilitati, vor rezulta in sarcini ce trebuiesc indeplinite si vor da posibilitatea verificarii si
eficientizarii actiunilor .
Obiectivele se pastreaza si se urmaresc pana la indeplinire . Apoi, se ajusteaza , retuseaza , imbunatatesc, completeaza si se mentin .
Directiile de actiune si posibilitatile de manevra se pot schimba in functie de aliantele care se fac , de sprijinul pe care sindicatul il poate primi sau nu de la cei cu care intra in contact pentru realizarea obiectivelor , (partide politice , sindicate , confederatii, ONG-uri, organizatii internationale,etc) Acestea se pot schimba si in functie de guvernul sau partidele aflate la putere , de situatia politica si economica interna si externa , de realitatile sociale economice si politice .
Tacticile pe termen scurt, sunt flexibile si pot diferi chiar de la o filiala la alta , de la un an la altul, in functie de legile nou aparute , aliante si dusmanii care apar pe parcurs , de schimbari de opinii, declaratii, situatii de moment de pasii facuti de prieteni sau dusmani.
Toate aceste strategii, si tactici se stabilesc pe categorii de obiective , pe categorii de parteneri cum ar fi partide , sindicate , presa , diplomatie , externe , logistica . Fiecare department al SCMD va trebui sa isi stabileasca aceste prioritati si planuri, obiective , tinte si moduri de realizare , care apoi sa fie inaintate la filiale . Acestea le vor studia , analiza , adapta si adopta , cu retusurile si completarile de rigoare dupa care vor fi inaintate spre luare la cunostinta (avizare) .Vor trebui stabilite termene de valabilitate sau atingere a acestor obiective , directii , tactici, planuri ca si esalonul (organul)care sa le avizeze . Pe termen lung si mediu acestea e de preferat sa fie avizate de catre CNR (daca se va stabili intrunirea anuala a acestuia).
Pe termen scurt, tacticile , planurile de actiune ale filialelor dupa ce au fost supuse aprobarii adunarilor generale pot fi avizate de membrii Comitetului Director largit, cu participarea sefilor de departamente .
Fiecare Filiala isi extrage din planul SCMD obiectivele , stategia pe termen mediu si directiile de actiune , apoi isi stabileste modalitatile de indeplinire la nivel local . Este foarte posibil ca datorita relatiilor interpersonale , de grup, realizate de fiecare filiala , anumite obiective imediate, modalitati de indeplinire, termene de realizare , sa difere de la o filiala la alta . De aceea spuneam ca acestea sunt flexibile . Asta nu inseamna ca principiile doctrinare pot fi diferite de la o filiala la alta . Acestea se modifica numai cu aprobarea CNR in conditii extreme ,eventual cu schimbarea statutului, pentru ca aceste principii sunt stipulate in statut . Merita studiata posibilitatea ca in cazuri exceptionale CNRsa poata decide completarea unui articol din statut care nu a fost suficient gandit, sau care din motive obiective si stringente trebuie amendat, iar acest amendament sa fie cuprins in ROF dar va fi aprobat tot de CNR.
De acuma incolo , urmeaza munca adevarata . Stabilirea acestor obiective , directii, planuri .
Si acuma cateva intrebari :
Cine le intocmeste ?
Sau ..cine e interesat sa le intocmeasca ?
In afara de pensie , mai vede cineva si altceva in acest sindicat ?
Nu cumva trebuie sa ne reintitulam sindicatul pompierilor ?
Cu respect,
Col.(r) Neacsu Marin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.