joi, 19 decembrie 2024

FRUNZULITA FOI CA PLOPU

 

Gata, nu vreau să fiu cobe, dar din acest moment pensionarii militari își pot lua adio de la orice speranță de actualizare/creștere a pensiilor, de înlăturare a discrepanțelor dintre cuantumurile pensiilor, de egalizare măcar, a soldei de grad. Dacă nu se anula turul I al prezidențialelor, acest moment ar fi venit mai devreme, dar anularea alegerilor a mai lungit puțin agonia, lăsând totuși posibilitatea liderilor de asociații de a mai pistona puțin guvernul Ciolacu, și pe el în persoană, interesat de obținerea de cât mai multe voturi în situația în care ar candida. Am sugerat sau încercat să sugerez sub toate formele, atât unor lideri de asociații cât și unor factori de decizie ai unor instituții, să inițieze o OUG, singura variantă care mai stătea în picioare, cu un proiect care să acorde măcar solda de grad pensionarilor, la nivelul soldelor de grad ale activilor, iar singura variantă care nu putea fi atacată ar fi fost proiectul despre care am mai vorbit, care prevedea modificarea Statutului Cadrelor Militare altă variantă neputând fi posibilă. Am sugerat varianta de proiect cu care a venit la începutul lui octombrie doamna Pauliuc în fața liderilor asociațiilor și pe care aceștia l-au refuzat fără măcar să îl citească. Am menționat că acel proiect trebuia introdus AȘA CUM ERA, FĂRĂ SĂ SE INTERVINĂ PE EL, SĂ NU SE MAI ADAUGE NIMIC, căci bănuiam că ”prietenii noștri” vor introduce elemente care să strice tot și să ia în loc să dea.

A doua zi după intervențiile mele, coincidență sau nu, domnul Ciolacu a ieșit pe post și a anunțat că nu poate pleca de la butoane până nu rezolvă problema pensiilor militare și la două zile se întâlnea cu liderii de asociații și le promitea că dacă L559 va fi declarată neconstituțională, va da o OUG de corectare a ei și va rezolva problemele. Pentru aceasta spunea că va forma o echipă de inițiativă care să se pună de acord cu asociațiile în ceea ce privește corecțiile necesare și conținutul OUG. Asta spunea acum 7 zile. De atunci nu a mai spus nimeni nimic, nici Ciolacu, nici liderii de asociații, probabil lucrau. Acum 2 zile pe diverse pagini ale asociațiilor au apărut două proiecte aproape identice, cu mici dar semnificative diferențe, care conțineau două variante de ”actualizare” a pensiilor, una numai pentru solda de grad, cealaltă pentru soldele de grad și de funcție, ambele pe scheletul proiectului pe care liderii îl refuzaseră deja, în necunoștință de cauză, dintr-o ambiție de om orgolios dar și nepregătit, ca să nu spun altfel.

Am citit cele două variante, vehiculate prin paginile de internet, de fapt am trecut prin ele și inițial, la prima răsfoire am avut împresia că sunt identice cu cel inițiat de Jianu, despre care spuneam la vremea respectivă că este singurul proiect care nu are capcane mari. Numai că citind cu atenție am constatat că ambele conțin niște modificări nu doar esențiale, ci criminale, iar cei care le-au introdus, bineînțeles cei din MapN, au avut grijă ca toate pensiile să fie trecute sub prevederile articolului 60, adică să le limiteze la net pe toate. Asta da … eliminare a discrepanțelor, sau ”egalizare a pensiilor.” În felul acesta Ciolacu se putea lăuda cu faptul că a trecut toți pensionarii sub efectul acelorași prevederi, cele care limitau netul pensiilor, sau mai pe românește, scădeau toate pensiile acordate până în septembrie 2017, cu aproximativ 40%:

E adevărat, solda de grad ar fi devenit integral indemnizație neimpozabilă, era scoasă din pensie, din baza de calcul, deci nu se limita, iar solda de funcție ar fi crescut pe elementele pe care le avea fiecare în pensie la valorile de calcul ale celor din ziua de azi, dar asta nu înseamnă că fiecare ar fi avut pensia echivalentă cu a unuia ieșit la pensie în decembrie 2024. Cine speră sau promite acest lucru vorbește prostii sau manipulează.

Iată cum arată cele 3 proiecte:

Proiectul inițial din Octombrie

Varianta 1 proiect actual, solda de grad

Varianta 2 actuala soldele de grad și funcție

Diferențele despre care vorbeam, comune în cele două variante de acuma față de cea din Octombrie sunt următoarele:

A.La punctul I unde după modificările făcute art 91 apare o modificare la finalul punctului 2, care spune că : ”Prevederile art. 60 din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 31 decembrie 2023, cât și începând cu data de 1 ianuarie 2024, se aplică în mod corespunzător, prin deducerea din soldele lunare nete/brute a cuantumului soldei de grad prevăzută la art. 3 alin. 2 lit. a).”

Acest articol spune fără echivoc, fără posibilități de interpretare că după deducerea soldei de grad din pensie, LA REFACEREA BAZEI DE CALCUL A PENSIEI SE APLICĂ PREVEDERILE ARTICOLULUI 60 DIN LEGEA 223, ADICĂ LIMITAREA LA NET. Menționez că acest paragraf nu era conținut în forma inițială, înaintată liderilor de asociații în octombrie. Cine și de ce a introdus-o acuma ? Să spună cei care au lucrat la proiectele acestea.

B. A doua modificare majoră și la fel de parșivă este cea de la art V(1) s-a adăugat ceva ce schimbă tot la modul negativ varianta inițială. Iată ce cuprinde: ” Art. V. – (1) Pentru aplicarea prevederilor art. I-IV, până la data de 30 iunie 2025, pensiile militare de stat aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se recalculează din oficiu, prin deducerea din baza de calcul prevăzută în ultima decizie de pensie, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional, în conformitate cu legislația în vigoare la data stabilirii/recalculării acestora, cu aplicarea în mod corespunzător a legislației privind actualizarea sau indexarea pensiilor militare de stat, după caz, începând cu data stabilirii/recalculării și până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Partea introdusă este cea bolduită și după cum se vede, face referire la aplicarea legislației ACTUALE la actualizarea/indexarea tuturor pensiilor, inclusiv aplicarea articolului 60.

C. Mai este o modificare, și anume aceea de la Art. VI din vechiul proiect de lege, devenit punctul 7 al art. V în varianta 1, care prevede că: ”Procedura de recalculare prevăzută la alin. (1)-(4) şi termenul de emitere a deciziei de pensie se stabilesc prin ordin comun al ministrului apărării naţionale, ministrului afacerilor interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii, emis în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. ”Așadar ministerele emit o nouă decizie de pensie și o nouă metodologie de recalculare. În proiectul inițial se specifica faptul că se va actualiza metodologia prevăzută la art. 122 din legea 223. Iată deci că prin acestă modificare, nu se mai respectă independența Legii 223 și neamestecul statutului în problematica drepturilor de pensie, ceea ce făcea proiectul de lege inițial inatacabil, acuma se menționează MODIFICAREA PREVEDERILOR UNOR ARTICOLE ȘI PROCEDURI DIN LEGEA 223, CEEA CE FACE ORDONANȚA ATACABILĂ. Mă întreb dacă nu cumva, ca și în L559, au fost introduse cu intenție prevederi controversate, care să poată fi atacate la CCR.

Aceleași prevederi se găsesc și în VARIANTA 2.

În plus, în varianta 2, față de varianta 1 propusă liderilor de sindicat, apar niște prevederi la articolul V(3), după cum urmează: 3) Pentru pensionarii militari ale căror drepturi de pensie au fost deschise până la data de 31 decembrie 2017, recalcularea prevăzută la alin. (1) și (2) are în vedere nivelul funcției îndeplinite în perioada aleasă pentru stabilirea/recalcularea pensiei militare de stat, echivalat cu coeficienții corespunzători din anexa nr. VI la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, majorat procentual conform gradației deținute, precum și cu procentele reprezentând majorarea soldei 7 de funcție/salariului de funcție pentru realizarea prerogativelor constituționale de apărare, ordine publică și securitate națională și majorarea acordată potrivit art. I alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, cu actualizarea în mod corespunzător a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din baza de calcul și aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la data de 31 decembrie 2023.”

Acest articol, inexistent atât în proiectul inițial din Octombrie, cât și în varianta 1 supusă consultării cu asociațiile, practic explică modul în care se va face actualizarea soldelor de funcție. Aparent acest articol ar da satisfacție celor care au cerut și actualizarea soldei de funcție, dar menționează odată în plus că după actualizare se aplică prevederile articolului 60 (1), adică LIMITAREA NETULUI, fapt ce va reduce nu doar ce s-a câștigat prin actualizare, ci întreaga pensie, cu 48%: Singura mângâiere ar fi că s-a scos solda de grad din calculul pensiei și aceasta se acordă integral, fără a fi limitată,

Deci astea sunt în mare prevederile și efectele celor două ordonanțe propuse liderilor de asociații.

Mă pregăteam să le spun  liderilor de asociații solicite să  MapN o simulare în cele două variante, dar ”slavă Domnului”, încăpățânarea, orgoliul prostesc și lipsa de cunoaștere și înțelegere a prevederilor respectivelor proiecte, inclusiv al celui inițial ne-a scutit de alte negocieri. Liderii au refuzat fără să clipească variantele propuse. Eu dacă eram în locul domnilor care ne-au reprezentat, le ceream să pună în ordonanță, NEMODIFICAT, proiectul prezentat în Octombrie, pe care guvernanții nu aveau de ce să îl refuze, că era propunerea lor și așa obțineam creșterea soldei de grad, fără să scadă nicio pensie, fără limitare la net, toată lumea avea de câștigat.

Avantajul trecerii soldei de grad ca indemnizație,  consta în faptul că în momentul în care se va trece pe calculul contributiv și la militari, fapt ce este nu doar probabil ci aproape sigur cu USR guvernare și mai ales cu ministru de finanțe URS, am rămâne cu solda de grad neatinsă.

Dar, unde nu e cap, vai de picioare, liderii de asociații, pentru că nu au fost în stare să înțeleagă ce li s-a oferit, au preferat să refuze, fără nicio analizare a proiectelor, fără niciun argument, pur și simplu au spus că ”nu e bine” și gata. Așa se face că pe lângă dușmanii din afară, ne mai bătem și noi cuie în talpă. Domnia, dar mai ales PROSTIA, se plătesc.

În concluzie:

  1. Am ratat ultima șansă de a mai obține ceva. S-a terminat cu o eventuală OUG a guvernului actual, oferta a fost refuzată fără a se analiza, fără a se negocia, fără a se cunoaște măcar ce continea și fără a se solicita o variantă convenabilă, pentru simplul motiv că negociatorii nu au înțeles legea;

  2. Promisiunea că dacă L559 va fi respinsă la CCR Guvernul va da o OUG de reparare este o utopie, așa ceva nu se poate face, Guvernul nu poate emite OUG pe o lege care nu a fost promulgată și publicată în MO, doar Parlamentul o poate corecta. Și aici liderii de asociații au dat dovadă de o crasă lipsă de cunoaștere a legislației, înghițind gălușca pe nemestecate;

  3. Anul care vine așa cum a spus și Ciolacu încă de prin Septembrie, pensiile militare vor fi trecute pe contributivitate conform prevederilor noii legi a pensiilor civile, ceea ce va fi un dezastru. Dacă cineva crede că nu va fi așa să se uite la componența viitorului guvern și cine va fi ministru de finanțe. Pensionarii militari nu vor mai primi bani, nici/chiar dacă vor fi aruncați în război;

  4. Pensionarii mai în vârstă să umble la caseta de memorie și să își reamintească versurile din celebrul cântec ostășesc, ”Frunzuliță foi ca plopu”.

  5. Și ca să nu mai existe confuzii, este bine că nu au fost acceptate niciuna din aceste două variante, care mai mult luau decât dădeau, ceea ce este greșit, este faptul  că liderii de asociații  nu le-au înțeles, nu le-au analizat, dar mai ales nu au înțeles și analizat prima varianta, cea din octombrie, CARE ERA ACCEPTABILA, la care toata lumea avea de câștigat, dar, de unde nu e  nici Dumnezeu nu cere. Tragedia nu constă însă numai în respingerea primei variante a acestui proiect, cea din Octombrie, sau în respingerea celor două noi variante, ci în ALEGEREA CA VARIANTĂ DE REZOLVARE, A GOGOMĂNIEI CU OUG CARE SĂ AMENDEZE PROIECTUL L559, ÎN SITUAȚIA  ÎN CARE CCR O VA DECLARA NECONSTITUTIONALĂ. ASTA ESTE O UTOPIE, O PROSTIE, IMPOSIBILĂ JURIDIC,AȘA CUM AM MAI SPUS.
  6. Despre avantajele si dezavantajele proiectului INIȚIAL al MApN, am scris AICI

Dar lupta noastră cu sistemul nu înseamnă numai drepturi bănești ci și dreptul de a ne apăra aceste drepturi. În zilele în care ne este refuzat dreptul la vot dreptul de a alege, răsturnându-se prin voința sistemului voința cetățenilor, sistemul comite abuz după abuz. Astfel, președintele sindicatului ”Diamantul” este cercetat disciplinar de către IGPR  pentru critici aduse corupților din sistem, dar acesta nu are acces la dosar, care a fost secretizat, deși fapta pentru care este învinuit a fost publică. Sindicatul a depus sesizare la Avocatul Poporului, dar e nevoie de cât mai multe astfel de plângeri, pentru a se ”sesiza”doamna Weber. Dacă pentru cineva contează dreptul la opinie, la exprimare și dreptul liderului de sindicat de a-și reprezenta colegii, rog completați și trimiteți către avocatul Poporului sesizarea prezentată pe Linkul Sindicatului Diamantul.

https://in-cuiul-catarii.info/2024/10/04/proiectul-jianu-explicatii-si-combinatii-21277

https://in-cuiul-catarii.info/2024/12/05/razboiul-puterii-cu-romanii-21594

https://in-cuiul-catarii.info/2024/12/13/frunzulita-foi-ca-plopu-21627

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.