luni, 5 februarie 2024

Uite cazul, nu e cazul…

 

Vorbeam în preajma zilei  de 15 Ianuarie despre cât de actual este Eminescu și cât de puțin s-a schimbat România în mai bine de 100 de ani în ceea ce privește clasa politică, și nu numai. Zilele astea aceiași politicieni vor să ne amintească faptul că nici Caragiale nu trebuie neglijat.

Scrisoarea pierdută a lui „Nenea Iancu” poate fi continuată cu replici ale Farfuridilor, Branzovenestilor, Catavencilor, Tipateștilor, Pristandeilor și  Turmentaților de azi.

Într-o comedie burlescă, dar parcă mai mult periculoasă, tragicomică, prin implicațiile ei, conducătorii de azi ai României și armatei dau cu mucii în fasole (ca să folosesc o expresie care li se lipește ireparabil) cu domnul prim ministru și șeful statului major al apărării în prim-plan. Aceștia  se contrazic pe o tema pe care nici un om cu scaun la cap nu ar aborda-o cu atâta dispreț, lipsa de responsabilitate, diletantism și indiferență.

Indiferență pentru că în 35 de ani atât de ”schimbări novatoare” ale Sistemului Național de Apărare, ale Armatei, suferite până în prezent, Apărarea/Armata țării a fost adusă, raportat la celelalte armate ale Europei, NATO și chiar la nivel mondial, la starea în care se găsea la declanșarea Primului Război Mondial, la nivel structural, logistic, doctrinar, strategic, instituțional, social.

Diletantism pentru că la ora asta armata este condusă în punctele esențiale care țin de educație, înzestrare (proprie, dar și achiziții externe), stare operativă, documente de mobilizare, operative, planuri de acțiune, de diletanți, fie că sunt civili ale căror cunoștințe militare au fost obținute prin bâlciuri la tarabele de tir avand ca ținte rățuște, fie pupili și pupile, fii/fiice, nepoți/nepoate,  ridicați de neamuri cicălitoare sau sugative de profesie, fie intrați în armată  prin aceleași metehne pe căi ocolitoare, așa zisa ”sursă externă”, fie de militari de carieră dar și carieriști, care și-au schimbat profesia, sau ”specialitatea”devenind pupinturiști de profesie, trădători ai propriilor convingeri sau propriei educații.

Lipsă de responsabilitate, pentru că de 35 de ani clasa politică nu a avut alt scop legat de armată decât să o prădeze. La început i-au luat respectul pe care îl primea din partea cetățenilor. A amestecat-o în cocina politicianismului, în acțiunile antipopulare, începând chiar cu decembrie 89, continuând cu mineriadele unde a fost trimisă să înăbușe proteste reale dar și manipulate și manipulatorii, comprominând-o în fața celor pe care trebuia să îî apere. Jumătate de foștii șefi ai SMG au fost condamnați pentru că au fost atrași în jocuri politice, în sfere de interese  murdare în jocuri de putere de care alții au profitat iar ei au plătit. I s-au luat terenurile, depozitele, rezervele,  puncte strategice care au fost date privaților, clientelei politice.  Apoi a fost folosită inclusiv în acte medicale dar de fapt decizii politice, tot împotriva propriilor cetățeni. În felul acesta armata, militarii și-au pierdut prețuirea și respectul civililor. Li s-au mai luat conducătorii, care ar fi trebuit să fie MILITARI, nu papagali colorați politic. Li s-au luat drepturile cetățenești, drepturile bănești, dreptul la opinie, dreptul la  asociere, dreptul de a fi ales. Când guvernul avea nevoie de bani, declanșa o campanie de ”înlăturare a nedreptăților” și lua de  la militari, fie că le micșora soldele și pensiile, fie că apela la rectificări bugetare și la fondurile rămase ”necheltuite”. Cred că Ministerul Apărării este singurul minister care în  ultimii 35 de ani a ”raportat”constant și a cedat la final de ani sume ”necheltuite” pentru că în fiecare an toți prim miniștrii trasau sarcină miniștrilor apărării să aibă grijă să facă economii, iar aceștia făceau, pentru că luau de la militari, care aveau sarcina să apere țara, dar pe ei NU ÎI APĂRA NIMENI. Și Nimeni  nu s-a gândit în 35 de ani că va veni un moment când armata va trebui să apere țara și nu va avea cu ce și nici cu cine. Acuma ne dăm de ceasul morții că nu avem rezervă, că armata activă este încadrată la nici jumătate, că tinerii nu îmbrățișează cariera militară. Păi cum să o îmbrățișeze, când timp de 35 de ani și-au bătut joc de ea, când Băsescu a spus că aceasta nu a făcut nimic, doar a cules porumbi, iar Iohannis că nu a învățat în armată decât să coasă nasturi ? Nu mă pot abține și îl întreb pe domnul șef al CSAT-ului: ”păi cine e de vină stimabile, dacă atâta te-a dus capul, cine e de vină că toată armata ai fost în stare doar să cari o bobină, nu ai putut nici să înveți morse nici să spui alo la o centrală de transmisiuni?” Ce o fi învățat domnul președinte în două mandate? Bănuiesc că doar să arunce paltonul, că altă inițiativă nu a avut. Mă întreb chiar dacă o fi băgat vreodată o bilă în gaură, la golf,  că asta cere îndemânare, nu glumă, sau i-or fi tras sepepeii gaura spre minge.

Clasa politică a adus armata unde este astăzi, iar acuma în ceasul al 12-lea,  cu un război la graniță, în loc să se gândească la apărarea țării, la înzestrarea armatei noastre, la cetățenii noștri, ei aprovizionează și întrețin armatele altor state fie că sunt staționate pe teritoriul nostru, fie prin țările vecine. Am văzut că un fost ministru al agriculturii, pe numele său Chesnoiu, ne spune ”îngrijorat” că Banca Mondială ne-a interzis printr-un contract de împrumut, să deținem la rezerva de hrană a țării, alimente,  pe o perioadă mai mare de două săptămâni. Asta însemna că în caz de război, românii erau condamnați la moarte prin înfometare deci înainte chiar de a intra în război.  Nici nu vreau să dezvolt acuma consecințele și cine ar fi profitat și a profitat de această clauză. Poate unii l-ar aplauda pe domnul Chesnoiu pentru ”curajul și patriotismul” său. Eu mă mulțumesc să mă și să îl intreb de ce a tăcut până acuma? Acuma e momentul, vin alegerile și omul are nevoie de ”imagine”, când de fapt ca toți ceilalți a acceptat și nu a făcut nimic, nu a încriminat atunci TRĂDAREA căci era vorba de trădare, a tăcut și a făcut ca toți ceilalți, ”să le fie bine, să nu le fie rău”.

Dispreț, pentru că toată clasa politică, atât prin faptele lor menționate mai sus, dar și altele nemenționate, a făcut din ARMATĂ, așa cum am mai spus, cenușăreasa societății, militarii au fost folosiți ca sclavi buni la toate, la cutremure, inundații, înzăpeziri, vaccinări, mineriade, ”revoluții demonstrative”, la  dat onorul, la  defilări, dar disprețuiți, considerați ”cu salarii și pensii speciale nesimțite”. Haina militară e purtată în batjocoră  de toți neaveniții cu diverse ocazi,i ca să se împăuneze aducând-o în ridicol, tocmai prin faptul că este purtată de oameni care nu o merită.   

Dar să revin la farfureii noștri. Articolul a fost inspirat de două declarații date de cei doi pomeniți la început, de domnul prim ministru și șeful SMAp.Citez:

Ciolacu: ” ”Nu este cazul să ne pregătim de război[M1] ”

Generalul Gheorghiță Vlad :  „Cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației”

Întrebare: Ce trebuie să facă populația României în acest caz:

Răspunde Iohanuridi : ”din două una, ori este cazul, primesc, dar nu ne pregătim, ori nu e cazul, primesc, dar atunci să ne pregătim! Din această dilemă nu putem ieși”

Replicile celor doi vopsiți au fost declanșate de un turmentat extern, șeful Statului Major al armatei al Perfidului Albion, care consideră că trebuie să dea el ordin într-o Europă pe care Anglia a părăsit-o de bună voie și nesilită de nimeni: ”este esenţial şi nu doar de dorit să fie luate măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război, dacă va fi nevoie…Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune”.

Și mai spune domnul Sanders, că ”Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă.”

Nu supun discuție opinia sa privind necesitatea pregătirii propriei armate ci intenția de a împinge pe alții la măsuri care privesc fiecare națiune/societate în parte. Pe de altă parte, domnul general Sanders, face o declarație neadevărată. Războaiele, toate războaiele, pornind chiar din antichitate, nu au fost pornite de ”armatele regulate,”  au fost pornite de clasa conducătoare, clasa politică, pentru că DOAR PARLAMENTELE au dreptul  să adopte starea de război, necesitate, urgență etc, în toate statele lumii. Armatele execută ordinele date politic, niciun militar nu poate porni un război de capul lui indiferent ce grad ar avea. Dar probabil că Anglia a devenit un stat militar, s-a dat o lovitură de stat ceva, iar domnia sa este îndreptățit să pornească un război. Ducă-se!

Iar declarațiile celor doi Farfuridi, demonstrează la rândul lor că politicienii, clasa conducătoare în România, sunt  conduși de alții, reacționează la ce declară sau cer cei din afară, nu la declarațiile, cererile sau protestele românilor.

Interesant este că domnul general Vlad a dat declarația, ”Europei Libere,”nu unui ziar sau televiziuni naționale, pentru că nu e așa, EUROPA, PARTENERII EXTERNI TREBUIE SĂ AFLE CĂ România, și în special el, GENERALUL VLAD își însusește politica partenerului, chiar și peste declarațiile (e adevărat, politice ale) primului ministru.

https://www.euronews.ro/articole/premierul-marcel-ciolacu-nu-este-cazul-sa-ne-pregatim-de-razboi
https://r3media.ro/seful-armatei-generalul-vlad-il-contrazice-pe-ciolacu-romanii-ar-trebui-sa-fie-pregatiti-pentru-un-conflict/

Uite cazul, nu e cazul…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.