vineri, 2 februarie 2024

Trei iezi cucuieți

 

Așa cum scriam în articolul din data de 22.01.2024, în data de 29.11.2024 am solicitat CPS a MApN un set de întrebări privind mai multe aspecte din activitatea CPS, printre care și modul în care se va aplica legea 282. Neprimind încă răspuns, pe data de 18. 01. 2024 am trimis reclamație administrativa, după care va urma acționarea în instanță.

Pe data de 04.01.2024 am trimis către Casele de Pensii Sectoriale ale MApN, MAI, SRI, și CNPP   altă solicitare în care ceream să precizeze:

  1. Dacă pe luna ianuarie 2024 se vor aplica prevederile art 10 din legea 227/2023.
  2. Când vor fi întocmite și publicate în trasparență decizională (modificările la) normele metodologice de aplicare a legii 282/2023, conform art.XV din Legea 282/2023?
  3. Cum se va face impozitarea progresivă, având în vedere că sunt mai multe opinii/interpretări referitoare la aplicarea  art 100 din Legea 227/2015, actualizată, care prevede că:” (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii” coroborat cu art 101 modificat prin art XVIII din Legea 282/2023.
  4. Deducerea părții neimpozabile de 2000 lei  se aplică doar procesului de impozitare sau și stabilirii limitelor de aplicare, respectiv salariului mediu net  si salariului mediu brut?  Concret, limitele celor două praguri de 15%, respectiv 20% se calculează  începând de la suma de 2000 de lei (neimpozabilă), sau de la cota 1 leu  venit din pensii ?  Rog exemplificați.
  5.  Care este actul normativ/articol emitent care definește partea contributivă/necontributivă a unei pensii?
  6.  Care este actul normativ (articol, emitent), care stabiește/prevede faptul că pensiile militare au doar componentă necontributivă?

Casei Naționale de Pensii Publice nu i-a fost adresată întrebarea nr 6 pentru că nu intra în sfera sa de activitate, iar Ministerului Finanțelor Publice i-am adresat următoarele întrebări:

Articolul 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare a fost modificat prin articolul XVIII din Legea nr. 282 /2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 950 din 20 octombrie 2023 şi prin articolul LIII pct.67 din Ordonanța de Urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene,publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1139 din 15 decembrie 2023, stabilind reguli noi la calculul impozitului pe venitul din pensii.

1.       Datorită caracterului interpretabil şi insuficient reglementat al textului acestor prevederi de legislaţie primară spre exemplu:

a)      pragurile de impozitare diferenţiată pornesc a fi calculate după deducerea de 2000 lei sau sunt luate în considerare prin raportare la valoarea efectivă a cuantumului dreptului de pensie?

b)      cine şi în baza căror prevederi legale stabileşte existenţa şi cuantumul pe componente contributivă şi/sau necontributivă pentru veniturile din pensii, în vederea calculării impozitului conform prevederilor legii?

 şi ţinând cont că aplicarea lor unitară reprezintă o responsabilitate legală pentru Ministerul de Finanţe, sunt de interes public o serie de aspecte,

2.       Ministerul de Finanţe a emis precizări privitoare la modul de aplicare a prevederilor art. 101 din Legea nr. 227/2015, forma în vigoare începând cu 01.01.2024 ?  Dacă da, având în vedere interesul public major, rog să mi se transmită o copie electronică a documentului,  precum şi lista instituţiilor destinatare.

3.       Instituţiile publice stabilite de lege pentru reţinerea impozitului pe venitul din pensii, respectiv Casa Naţională de Pensii Publice şi Casele de Pensii Sectoriale de pe lîngă instituţiile plătitoare de pensii de serviciu,  au solicitat  prin corespondenţă oficială lămuriri sau explicaţii cu privire la aplicarea art. 101 din din Legea nr. 227/2015 ?  Dacă da, rog să mi se transmită o copie electronică a documenteleor primite de Ministerul de Finanţe şi răspunsurile expediate.

4.       Există la Ministerul de Finanţe un proiect de modificare a Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal ? Dacă da, precizaţi stadiul documentului, estimarea de timp privind aprobarea şi intrarea în vigoare. Precizaţi dacă respectivul proiect reglementeză şi rezolvă aspectele de aplicabilitate ale art. 101 din Legea nr. 227/2015, forma în vigoare începând cu 01.01.2024.

Am primit până în acest moment răspuns de la următoarele  înstituții :

Casa Națională de Pensii Publice,  pe data de 22.01.2024:

Ministerul Finanțelor Publice, pe data de 22.01.2024:

CPS a MApN pe data de 29.01.2024:

Mai aștept răspuns, după ce am trimis reclamație administrativă, de la CPS ale MAI și SRI. Cum însă răspunsul acestora bănuiesc că nu va fi diferit de cele primite până acuma, pentru a nu încărca prea mult articolul, nu mai aștept și prezint răspunsurile primite.

Deoarece o analiza a fiecărui răspuns ar pune la grea încercare răbdarea cititorului, voi face acest lucru într-un articol viitor, lâsând deocamdată  pe fiecare să  tragă propriile concluzii. Poate între timp vor răspunde și celelalte două case de pensii.

CPS a MApN, impozitarea și pasele succesive

 

Trei iezi cucuieți

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.