joi, 27 aprilie 2023

CPS a MApN- lene, dezinteres, sau incompetenta?

CPS a MApN- lene, dezinteres, sau incompetenta?

In data de 18.04.2023 CPS a MApN a dat un comunicat prin care credea ca face praf lumea militara si intregul mapamond va trimite elogii si scrisori de multumire. Comunicatul,  fara numar, comunica in 7 randuri si un ciric, faptul ca CPS a MApN  a decis sa aplice legea 79/2023 emisa de doamna Pauliuc, lege  care prevede “digitalizarea” cupoanelor de pensie. Aflam din comunicatul CPS, urmatoarele:

“Prin legea nr.79 din 05.04.2023 pentru modificarea si completarea art.67 din Legea 223 privind pensiile militare de stat cu modificarile si completarile ulterioare, a fost instituita posibilitatea LEGALA de transmitere a taloanelor de pensie prin intermediul mijloacelor de posta electronica. In acest sens pe site-ul institutiei, la rubrica “Formulare” se regaseste modelul de cerere pentru solicitarea transmiterii talonului de pensie in format electronic. Cererea completata cu datele personale precum si cu adresa de e-mail se va transmite , fie pe adresa casadepensii@mapn.ro m fie prin posta sau prin depunerea la sediul Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Pararii Nationale”

Deci suntem instiintati ca CPS a MApN s-a milostivit sa ne acorde si noua ceea ce cei de la MAI ACORDA PENSIONARILOR LOR DIN APRILIE 2021, DECI DE DOI ANI BATUTI PE MUCHIE.

Ce ar trebui sa faca acuma pensionarii militari ? Exista mai multe variante :

– Varianta 1: Cei care nu au internet, calculator si adresa de e-mail, pot transmite in eter un SVFMC.

-Varianta 2: Cei care au adresa de e-mail  si internet eventual pe telefon, dar nu stiu sa il foloseasca, dar vor sa se laude in fata celor de la varianta 1  ca primesc talonul pe e-mail, daca nu au prieteni, scriu “a mano” cererea si o trimit prin posta sau fac un drum pana la Bucuresti, ca sa aiba ce povesti nepotilor, si depun cererea la sediul CPS.

– Varianta 3: Cei care au adresa de e-mail si internet dar stiu doar sa dea like-uri  si emoticonuri pe FB, roaga pe cineva sa le printeze modelul de cerere, apoi il completeaza cu datele personale si il roaga din nou pe prieten sau cunoscut, copil sau vecin, sa le printeze cererea completata, sa le-o scaneze sau fotografieze si sa o ataseze la e-mailul pe care sa il trimita la CPS.

-Varianta 4: Cei care au mail si internet si calculator si imprimanta, stiu ce au de facut, nu mai au nevoie de indicatii.

-Varianta 5: Cei care pe langa ustensile mai au si cunostinte privind folosirea calculatorului, si a unor programe de conversie a PDF in Word, si de editare in diferite sisteme, pot sa isi “ikebaneze” cererea transmiţînd totodata mascat sau nu, si mesajul din varianta 1.

De ce trebuie trimis acest mesaj? Pentru ca, asa cum spuneam, inca de acum 2 ani cei de la MAI au implementat acest sistem cam ‘ILEGAL” DACA AVEM ]N VEDERE FAPTUL CA ABIA ACUMA A FOST “LEGALIZATA” OPTIUNEA. Abia acuma deci, MApN are voie sa trimita taloanele prin E-mail, dar, atentie la neatentie, ne poate costa libertatea. Adica sa fie foaaarte atenti solicitantii, sa nu cumva sa greseasca o virgula , o litera sau o cifra, ca vor fi pasibili de pedeapsa, cu amenda sau inchisoare de la 3 luni la 5 ani. Eu nu am vazut inca, o mai mare lipsa de respect si o mai mare impertinenţă din partea unei structuri a statului roman, ca aceasta. Pretinzand ca iti face un bine, te ameninta ca daca cumva ai gresit ceva in cerere te papa bau-bau, ca doar nu e nimeni tampit sa faca cerere fara a avea dreptul pentru a obtine ce ? Un talon pe mail si nu prin posta. Asta este dovada faptului ca CPS a MApN ii trateaza pe pensionarii militari, pe rezervisti drept infractori de drept comun, punand in prim plan prezumtia de vinovatie.

Iata modelul de cerere  postat ieri pe pagina CPS a MApN.

 Astazi insa acesta a fost schimbat, eliminand amenintarea. Spera domnii de la CPS ca nu a salvat nimeni vechiul model si in acest fel scapa de belea.  Ce fac insa cei care au apucat sa trimita ieri cererea?

Spuneam ca cei de la MAI au implementat acest sistem inca din aprilie 2021.

Iata ce continea comunicatul lor:

“ COMUNICAT

CASA DE PENSII SECTORIALĂ M.A.I. APROAPE DE BENEFICIARII

DREPTURILOR DE PENSIE
Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. informează beneficiarii drepturilor de pensie aflați
în evidența proprie cu privire la faptul că, începând cu luna APRILIE, timp de 6 luni, pe
taloanele aferente plăților drepturilor de pensie, este afișat un cod format din litere și cifre.
Cu acest cod, beneficiarii drepturilor de pensie, aflați în evidența Casei de Pensii
Sectoriale a MAI, vor putea să-și creeze un cont personal, la adresa
www.casapensii.mai.gov.ro/online, prin intermediul căruia, vor putea avea acces la
următoarele tipuri de informații:
Informații generale:
§ Număr decizie de pensie;
§ Data trecerii în rezervă/retragere, încetarea raporturilor de
serviciu;
§ Data deschiderii drepturilor de pensie;
§ Vechime cumulată din ultima decizie de pensie;
§ Procent vechime valorificat, inclusiv pensie suplimentară din
ultima decizie de pensie;
§ Ordinul Meritul Militar din ultima decizie de pensie;
§ Unitatea trecerii în rezervă/retragere, încetarea raporturilor de
serviciu;
§ Adresa de domiciliu;
§ Adresa de corespondență;
Informații privind plata drepturilor:
§ Pensia și celelalte drepturi încasate pe ultimii 3 ani;
§ Modul de plată a pensiei cu variantele “cont bancar – numele
băncii” sau “Poșta Română”;
§ Rețineri: tipul de debit, debitul initial, plata, debitul final,
numele creditorului;
§ Starea la zi:
a. În plată;
b. Suspendat;
c. Încetat.
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
CASA DE PENSII SECTORIALĂ

Alte informații:
§ Deciziile medicale, gradul și valabilitatea, unde este cazul;
§ Handicap, gradul și valabilitatea, unde este cazul;
§ Primitor, cu indicarea calității și termenul de valabilitate;
Ghidul pentru crearea contului se află aici.
Actualizarea informațiilor existente în contul pensionarului se efectuează lunar în
ultima zi lucrătoare a lunii, pentru luna următoare, cu toate informațiile dedicate.
09.04.2021”

Dupa cum se vede, la MAI nu a fost nevoie de cerere, deci fara amenintari, fara cerere, fara pusti, fara pistoale, numai cu palmele goale. La CPS a MApN, pe langa faptul ca se incearca intimidarea celor care intentioneaza sa solicite ceea ce LEGEA prevede, in comunicat,  nu se face nicio referire la contul pe care CPS a MApN ar trebui sa il deschida si la care pensionarul ar trebui sa aiba acces, conform aliniatului 4 din articolul 67 al legii 223/2015 modificat prin L79/2023, care spune ca : “ (4) Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau în CONTUL ON LINE DESCHIS  în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată în format electronic pensionarilor care au optat pentru efectuarea plății drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2) în cont curent sau în cont de card, situație în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptățite.”

Unde este CONTUL ON LINE in comunicatul CPS? Nu exista, pentru ca domnii de la CPS a MApN dorm in post si i-a prins “generalul iarna” ca pe guvernantii nostri, cu pantalonii in vine, adica nepregatiti pentru aplicarea legii, desi cei de la MAI au aplicat aceste masuri – in mod illegal?????- inca de acum 2 ani, iar proiectul doamnei PAULIUC bantuie prin Parlament de 15 luni. Dar cei de la CPS pasamite nu stiau de el, DRPCVP nu i-a informat iar ei nu au timp sa citeasca proiecte care tin de pensiile militare. O gramada de oameni cu functii si salarii mari, care poarta responsabilitatea cunoasterii si implementarii legii, dorm in cizmele statului iar cand sunt luati la intrebari dau din colt in colt sau dau raspunsuri de doi bani pretinzand ca aplica legea.

Despre ce e vorba aici ? De ce nu pomeneste CPS nimic despre contul on line? Indiferenta, indolenta, lene, lipsa de interes, sau incompetenta? Se sesizeaza cineva? Domnule ministru Tilvar, in afara de fotografii de grup cu militarii ce mai faceti ? Eu, multumesc bine!

Sugerez, daca imi este permis, conducerii CPS si a MApN sa incerce o varianta de cerere model ‘pandemie” adica  una care sa fie completata si semnata electronic, precum cererile pentru plimbarea catelului in vremurile de block-out! Sper ca nu a fost distrus softul.

Apropo de soft, poate aranjati cu cei de la MAI, sau cei care l-au facut pentru casa lor de pensii, sa va imprumute sau vanda modelul de soft ca sa va puneti mai repede la punct. Ce spuneti domnule Livadariu, incercati?

As mai indrazni totusi si niste intrebari pentru cei mentionati mai sus, desi stiu ca intrebarile sunt retorice, poate totusi le mai vede si altcineva si vi le pune in particular:

1.         Ce trebuie sa faca pensionarii MAI care au primit pana la aparitia L79/2023 de la CPS a MAI,  deci IN MOD ILEGAL,  conform comunicatului dumneavoastra,  taloanele si datele privind calculul pensiei, pentru a nu fi acuzati de favorizarea infractorului?

2.         Ce trebuie sa intelegem prin nota initiala  din finalul Formularului de cerere pus la dispozitie de institutia dumneavoastra, care ne avertizeaza cu privire la prevederile art 236 alin 1 si 2 coroborate cu art 327 alin 1-3 din Legea 286/2009?

–           Ca ii considerati pe eventualii solicitanti, infractori de drept, avand la baza prezumtia de vinovatie privind falsul in declaratii? Aveti cumva  suficiente cazuri de acest gen incat v-ati simtit nevoiti sa faceti aceasta precizare ? Daca da, cate astfel de cazuri ati avut si cum le-ati solutionat, ati sesizat Parchetul Militar?

–           Ati incercat  cumva, prin acesta precizare sa ii intimidati pe eventualii solicitanti, pentru a nu mai trimite solicitari ?

–           Este o practica in cadrul institutiei dumnevoastra de a “strange” in acest mod relatiile cu cei pe care ii deserviti ?

–           Ce fals in declaratii se pot transmite prin acest formular? Datele personale? Veti considera o greseala de tastare, o virgula pusa gresit, sau o o cifra gresita eventual, din CNP,  drept fals in declaratii ?

–           Ce v-a determinat sa introduceti  aceasta NOTA?

–            Ce v-a determinat  sa scoateti nota respectiva?

3.         Articolul 67 (4) din L79/2023 prevede :”Casele de pensii sectoriale transmit, la cerere, pe e-mail sau în contul online deschis în portalul fiecărei case sectoriale, talonul de plată în format electronic pensionarilor care au optat pentru efectuarea plății drepturilor prevăzute la alin. (1) și (2) în cont curent sau în cont de card, situație în care transmiterea taloanelor de plată, potrivit alin. (3), se efectuează doar la solicitarea persoanelor îndreptățite”, deci si posibilitatea crearii unui cont on line (ca la MAI) pe care pensionarul il poate accesa pentru a intra in posesia talonului.

–           De ce in comunicat nu se face referire la aceasta prevedere?

–           Intentioneaza CPS a MApN sa nu puna in aplicare aceasta optiune?

–           Avand in vedere ca proiectul acestei legi a fost introdus in procesul legislativ la SENAT pe data de 12.01.2022 deci cu 15 luni inainte, cand ati luat la cunostinta de existenta acestuia si ce masuri ati luat pentru a pune in aplicare cat mai urgent aceste prevederi care erau de altfel  mentionate in PNRR la jalonul 215 dar si in cel privind digitalizarea institutiilor publice ? Cum explicati faptul ca CPS a MAI a reusit sa implementeze aceste cerinte ale PNRR, de un an de zile iar dumneavoastra nici macar dupa aparitia legii nu le mentionati in intentiile dumneavoastra, desi au devenit LEGE deci OBLIGATORII?

–           In cat timp considerati ca veti fi in masura sa aplicati prevederile acestei legi in totalitate?

–           Cine se face vinovat de faptul ca v-a prins promulgarea legii nepregatiti ? E vorba de lipsa de interes, de personal sau profesionalism ?

4.         Care sunt fondurile cheltuite anul trecut cu împlicuirea taloanelor de pensie pentru personalul MApN?

5.         Care considerati ca vor fi economiile la bugetul MApN daca toti pensionarii vor solicita transmiterea on line a cupoanelor de pensie?

6.         Ce firma/societate ati contractat pana in prezent  pentru împlicuirea cupoanelor de pensie si daca ati urmarit respectarea prevederilor legale privind  accesul personalului care executa implicuirea  la datele personale ale rezervistilor (nume, prenume, adresa, CNP, cuantum pensie, etc) care constituie date confidentiale a caror manuire necesita conditii speciale. Ati avut in vedere faptul ca aceste date pot -daca sunt stocate de un rauvoitor – constitui, in mana unei terte parti interesate, informatii de importanta deosebita privind contingentele rezervei armatei?

7.         Ce masuri au fost luate pentru protectia datelor respective ?

8.         Care este valoarea totala a contractului cu firma respectiva si ce masuri ati luat pentru a limita aceste cheltuieli ? 

Eu am mai pus niste intrebari MApN privind împlicuirea taloanelor de pensie, dar institutia a dat un raspuns total pe langa subiect, fara a raspunde la intrebare. Poate acuma, cineva, poate Curtea de Conturi, poate una din structurile care se ocupa de siguranta datelor va verifica nu doar contractul cu firma care lipeste plicurile cu taloanele ci si persoanele care le lipsesc daca au acces la aceste date privind grad, nume, prenume, adresa, CNP, data nasterii, deci contingentul, nr dosar de pensie, pentru ca din aceste taloane se pot construi baze de date interesante privind rezerva armatei pentru cei interesati. Ce ziceti domnilor?

Si pentru ca tot sunt la capitolul intrebari, asa, de curiozitate intreb si eu pentru un prieten, ce reprezinta initialele OASP din coltul din stanga sus al taloanelor de pensie? Am intrat pe Gulugulu si nu am gasit nici macar o institutie civila care sa raspunda la numele asta, la CPS nu exista nicio structura subordonata care sa fiinteze sub aceste initiale si nici la MApN. Deci ce cauta OASP-ul pe talon domnule Livadariu? Pun pariu ca habar nu aveti. Eu am un “hanci” cred eu ca este un oficiu care se ocupa de asigurarea pensiilor si altor drepturi pe vremea lui Pazvante Chioru sau char pe timpul cat prin Dacia misunau Legiunile romane, poate pe timpul lui Caligula, oficiu care insa a fost eliminat, desfiintat odata cu aparitia CPS poate chiar de prin 2010, poate mult mai devreme dar CPS nu a avut timpul fizic necesar sa actualizeze nici macar acest formular, pentru ca NU A INTERESAT PE NIMENI ce contine talonul, daca este intocmit legal sau nu. Eu ma intrebm asa ca tot prostul, daca acest document cuprinde pe el denumirea unei structuri desfiintate, caci in locul OASP ar trebui sa scrie CPS, TALOANELE EMISE DE CPS A MApN sub aceste initiale,  sunt valabile juridic? Domnule Livadariu, stati cu mortul pe masa, este decedat de ani buni, miroase a mort in institutia dumneavoastra, dar se pare ca dumneavoastra  aveti narile lipite sau cine stie, v-ati pierdut mirosul. Sa nu fie Covid, aveti grija.   Ce spune juristul MApN despre acest subiect ? Si el tot cu nasul infunddat?

Ma opresc aici, sper ca se va misca ceva si intr-o directie buna, ca ne-am cam saturat de bataie de joc si uite, acusi-acusi se prelungeste si la noi varsta de ‘încorporare” dupa exemplul Cornutului si va trebui sa fie actualizate statele de razboi. A, nu, daca si acolo s-a lucrat la fel ca la CPS,  nu e nevoie de actualizare, ok, suntem tot noi,  promotia 79 si mai jos, astia din retragere, pe state. E bine!

PS:  Scoateti-l totusi pe Nero din state va rog eu!

NOTA: Postez, pentru cei care se incadreaza in variante 4 si 5 forma editabila si semnabila a cererii. Descarcati-o in calculator/ lap top /telefon, in format PDF completati-o, semnati-o si trimiteti-o domnilor colegi de la CPS.

https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/Comunicat%2021042023.pdf

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/266640

https://casapensii.mai.gov.ro/documente/comunicat_cont_online.pdf

https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Formulare/10.Cerere%20talon%20virtual%20v.2.pdf


 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.