marți, 25 septembrie 2018

Atenție, săriți la cap, se dau grade !



Unele asociații ale rezerviștilor, în special din cele cu lideri interesați, dar și ”orientați”,  în plină luptă pentru apărarea sau recuperarea  drepturilor ciuntite de guvernele noastre, s-au orientat la situație. Văzând ei, liderii dar și colaboratorii lor mai noi sau mai vechi, că nu sunt șanse să câștige cine știe ce în plan legislativ, au ”negociat” –poate- prețul tăcerii, sau pur și simplu s-au gândit să obțină măcar atâta cât pot de la conducerea de partid și de stat. Și ce poate acorda această conducere, fără să coste nimic dar,  mai ales, să creeze și obligații și eventual ștampile pe buletinul de vot? Ați ghiciiiiiiiiiiiiiit, grade. Așa că unele asociații, bine conduse, cu lideri având ca simbol două flori, ghiocelul și floarea-soarelui, și-au făcut socoteala că acum, la an centenar,  este numai bine să trimită către conducerea ministerului cereri de înaintare în grad, pentru ”cei mai merituoși” membri ai lor. Fiind un an aniversar,  de o puternică încărcătură patriotică, sărbătorind un eveniment la care armata a fost vioara întâi, cine ar îndrăzni să refuze ”eroilor patriei” această favoare care s-a împărțit și se va mai împărți cu larghețe slujitorilor de partid dar în special celor ai UNPR? Nimeni, mai ales că urmează un alt an important, unul electoral.
Așa că cei orientați au trimis deja, de mult, liste cu solicitări de înaintare în grad. Ferice de liderii de asociații care apleacă urechea la cererile ambițioșilor cotizanți, căci a lor este opțiunea acestora, când se fac alegeri în cadrul asociației. Dar ce credeați voi, că e așa ușor să ajungi lider de asociație? Nu neneeeeeeeeeeeee, trebuie să știi de cine te înconjori, cui dai bilete de tratament, cui dai grade, cine ia primul un împrumut la CAR, cine vrea o funcție în biroul filialei, cine dă o masă la restaurant, și câte și mai câte. Nu e ușor. În plus, trebuie să mai și mimezi preocuparea pentru apărarea drepturilor și să lustruiești clanțe, să analizezi situația politică și să îți faci relații pe la partide, să te faci că vrei să intri în partid dacă te pun pe listele de aleși, indiferent pe ce poziție, dar să candidezi și tu acolo, să ai ce trece la CV. Cine crede că a fi lider de asociație  e un lucru simplu, se înșală. Găsesc această inițiativă a unor lideri de asociații ca fiind lăudabilă, e  o dovadă de patriotism, s-au gândit ”să pună și ei umărul” la centenarul Unirii. Bravo lor !
Ei bine, socoteala de acasă nu se cam îmbucă cu cea din târg. La cererile de avansare, SMAp, prin semnătura domnului general-locotenent  Adrian Tonea, a răspuns nefavorabil cererii uneia din cele mai ..”active asociații” care are zeci, poate sute de participări la ateliere de lucru, simpozioane, acțiuni și activități de împădurire, maratonuri, aniversări, schimburi de experiență, expozeuri, expoziții, etc etc. Cum să nu răspunzi favorabil unui lider de asociație care atunci când este refuzat și tratat cu dispreț și i se taie dreptul de actualizare a pensiei, spune că el este dispus să negocieze? Ei ? Păi un asemenea om nu se refuză când cere și el niște grade acolo, că doar magazia de grade este inepuizabilă, mai avem un pic și numărul generalilor îl depășește pe al subofițerilor, iar al coloneilor pe al militarilor angajați.  Și uite așa, se va schimba raportul de forțe, nu va mai putea spune nimeni că soldații reprezintă talpa armatei, se schimbă piramida, coloneii și generalii vor fi câtă frunză și iarbă, iar caporalii vor fi mai rari ca capra neagră.
Iată răspunsul SMAp, la  propunerile  de înaintare în grad trimise de o asociație:

Din răspunsul domnului general Tonea eu înțeleg câteva lucruri:
  1. Vor fi înaintați în grad doar 100 de rezerviști, militari în retragere sau veterani;
  2. Având în vedere că sunt aproape 100 de asociații cunoscute, sau în evidența MApN, asta înseamnă că fiecărei asociații i se va aloca un avansat, maxim 2;
  3. În răspuns se spune că înaintările în grad se fac ”ca o recunoaștere a meritelor și sacrificiilor pe câmpurile de luptă ale celui de-Al Doilea Război Mondial sau în teatrele de operații”, deci nu vor fi înaintați cu acest prilej, rezerviști care nu îndeplinesc aceste condiții;
  4. Punctul 3 este parțial susținut și, la fel de parțial însă, contrazis de precizările care se fac privind..recomandările  privind criteriile de bază, pentru că pe de o parte sunt ”criterii de bază”, dar pe de altă parte sunt doar sugerate, deci nu mai sunt criterii și nici măcar de bază. Domnule Tonea, dumneavoastră când emiteți sau dați ordine, le dați sau le sugerați? Dacă stabiliți o regulă de bază aceea trebuie să fie regulă, dacă doar sugerați, atunci nu mai e criteriu de bază, e o sugestie așa la oha, ca să puteți de fapt să aprobați ce vreți.
Și acum câteva întrebări pentru domnul general Tonea:
  1. Cine va stabili și pe ce criterii, câți -să le zicem la modul general rezerviști – vor fi înaintați de la fiecare asociație?
  2. Cum se face selecția acestora ? Vor fi înaintați pe baza principiului ”primul venit primul servit”, sau ați repartizat un anumit număr de locuri pentru fiecare asociație? Veți aproba numărul de locuri în funcție de numărul de membri ai asociației, procentual, după activitatea asociației, sau gradul de ”colaborare și sprijin” al liderilor de asociații?
  3. Ați informat toate asociațiile privind această decizie și ”criteriile sugerate” sau doar pe cei mai docili  și ascultători?
  4. În afară de aceste criterii, v-ați mai gândit și la altele? Adică la eventuale calificative, dosare de cercetare, discuții prin consilii de onoare, etc etc?
  5. Dacă o asociație a venit doar cu 10 propuneri din care doar 1 este veteran, și le-ați aprobat, ce faceți cu cei care vin mai târziu cu propunerile dar se încadrează în ”criteriile sugerate” dar nu mai sunt locuri?
  6. Există un termen până la care se fac propunerile? A fost anunțat?
  7. Există o comisie care să analizeze toate propunerile și să facă o selecție riguroasă, sau se aprobă în ordinea trimiterii și apoi se închide lista? Ce faceți cu cei care nu au fost informați că ați deschis teledonul avansărilor?
  8. V-ați gândit să publicați lista cu propunerile și apoi cu cei nominalizați, ca să vadă și membrii asociațiilor cine pe cine a propus și cum s-a făcut selecția? Chestia asta se numește transparență.
  9. Și ar mai fi o întrebare. Deși de principiu, având în vedere evenimentul aș fi de acord să fie avansați doar cei care au participat la el, chiar toți, nu văd ce legătură au cu evenimentul celebrat cei care au participat la operațiuni în slujba partenerului strategic? Recompensăm slugărnicia în apărarea interesului american? Păi atunci suntem la fel cu cei care după 44 îi promovau  numai pe cei care veniseră pe tancurile rusești cu cele două binecunoscute divizii. Când ne lăsăm de astfel de obiceiuri? Deci cei care au slujit țara acasă ”scapă neavansați” iar cei care au slujit interesul american sunt  mângâiați pe creștet?  Ceva pute aici. Și, zic eu, să mai terminăm cu medaliile și diplomele ”de participare” și  să le acordăm pentru fapte de merit, sacrificii, servicii aduse militarilor, armatei. Iar politicienii, ziariștii, chiar sportivii, fără merite militare să fie scoși de la genul de recompense militare.
Eu cam atât am avut de spus, aștept răspunsurile domnule general, sau cine o vrea să răspundă din SMAp  sau MApN, sunt convins că vi se va aduce la cunoștință problematica. Poate la întâlnirea cu domnul Nasta de poimâine vom primi și unele lămuriri în acest sens, că vă dați seama că băieții abia așteaptă.
Hai băieți, săriți la cap!
P.S. Nu am văzut publicat nici pe pagina oficială a AORR și nici pe pagina de Facebook acest răspuns, pe care ar fi trebuit ca liderul asociației să îl aducă la cunoștința cotizanților și nici nu știu dacă aceștia știu cine sunt fericiții care au fost propuși și aprobați deja.
Eu dacă aș fi președinte de asociație, oricare ar fi ea, aș convoca adunarea generală și aș spune: ” fraților avem ocazia să înaintăm în grad niște oameni, cu ocazia Centenarului. Faceți propuneri și votați!” La noi la români însă, astfel de propuneri se fac în cerc restrâns, în locuri cât mai ascunse, de regulă la restaurante

Atenție, săriți la cap, se dau grade !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.