sâmbătă, 9 septembrie 2017

Ministerul Apărării, lipsă de comunicare sau de fonduri ?


stema_directia_informare_publica_new
Un comunicat scurt şi aproape suspect de eliptic al MApN anunţă sec faptul că ministerul în cauză va plăti eşalonat în luna Septembrie drepturile pentru personalul militar atât către militari, cât şi pentru instituţiile către care MApN trebuie să verse contribuţii. Iată cum sună comunicatul :
„Comunicat nr 287
din 06.09.2017
 În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:
- efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;
- efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;
- efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;
- efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc).
Secţia Presă”
Cum până acum nimeni nu anunţase nimic premergător, nici un scandal sau nici o plângere, exceptând familiile tinerilor decedaţi din Argeş care nu îşi primiseră pensiile de urmaş, acest anunţ poate părea surprinzător, cu atât mai mult cu cât, conform laudelor şi orgasmelor domnului preşedinte şi premierului care se lăudau că au alocat 2% din buget armatei. Numai că totuşi, ca peste tot, afară e vopsit gardul, iar înăuntru e leopardul. Eu avertizasem, atunci când alţii se lăudau că au alocat 2% din buget pentru apărare, că acei bani(suplimentati) nu vor intra nici la echiparea militarilor, nici la plata restanţelor, nici la mărirea salariilor militarilor angajaţi şi nici la capitolul învăţământ, dotare, înzestrare, acei bani au intrat şi intră în bazele militare străine, comandamentele multinaţionale, aplicaţiile şi exerciţiile NATO şi bineînţeles în asigurarea confortului militarilor străini care  ne populează ţara şi sparg sticle prin magazine şi în cumpărarea de rachete paratrăznet, care mai mult atrag decât elimină riscul unui atac inamic.
Uite că ceea ce spuneam se adevereşte oficial. Cu toată lauda şi toate fondurile, Ministerul Apărării se află în situaţia de a nu putea plăti drepturile militarilor la datele planificate  şi e nevoit să eşaloneze plata acestor drepturi pe parcursul întregii luni. Ca urmare a acestui anunţ făcut se pare fără ştirea primului papagal de la Victoria, domnul Ţuţuianu a fost chemat la ordine (cam cum a fost chemat Todiraş la Klemn) şi nevoit să îşi prezinte demisia.
În explicaţia pe care a dat-o pe posturile tv cu privire la demisie, Ţuţu a spus că este vorba de o lipsă de comunicare între el şi  Biroul de profil al ministerului şi de asemenea între el şi premierul Tudose. Practic domnul Ţuţuianu spune că cei de la biroul de comunicare al ministerului au înţeles greşit indicaţiile domniei sale şi au făcut publică ştirea, iar el nu a ştiut ce conţine aceasta.
„A fost gresit inteleasa de cei in sistem (comunicarea – n. red.) si adusa la cunostinta opiniei publice. Eu am gresit ca nu am gestionat bine acest subiect din interior si ca nu am gestionat bine comunicarea cu dvs”
Mai continuă domnul Ţuţuianu, în încercarea de a evita eventualele nemulţumiri sau întrebări:
„Exista bani, ministerul de Finante a corectat toate propunerile de rectificare si avem raspunsuri pozitive la toate propunerile noastre”
Deci spune el, oamenii nu trebuiau să cunoască nici când nici de ce îşi primesc drepturile cu întârziere, iar biroul de presă a greşit că a informat ?????????Păi dacă asta este viziunea domnului Ţuţuianu şi aşa consideră domnia sa să comunice cu salariaţii MApN pe probleme care ţin de drepturile lor, atunci îi recomand domnului Tudose să îi accepte imediat demisia, ba, să şi-o prezinte şi pe a sa, nu de alta dar se pare că oricum stă degeaba pe acolo, de făcut mişto de miniştri putem să facem şi noi, nu e nevoie să îi cheme el la şedinţă pentru asta, iar în ceea ce priveşte indicaţiile privind conţinutul legilor, asta e atribuţiunea   lui Klemn,deci  el este în plus.
Acum având în vedere faptul că bugetul MApN este în suferinţă, prima întrebare pe care şi-o pun rezerviştii este dacă şi când îşi vor primi şi ei pensiile, dacă se vor da tot eşalonat, eventual pe ce criterii, apoi dacă mai există fonduri pentru achitarea drepturilor ce trebuiau să le fie plătite în ultimul trimestru al anului, unele din ele amânate din Iunie, altele preconizate a fi plătite şi ele până în Decembrie 2017.
Eu spuneam că vor fi probleme, mai ales dacă se amână plata pensiilor recalculate restante dar am primit la acea dată asigurări în interviul luat şefului Casei de Pensii Sectoriale a MApN, dar şi prin declaraţii ale ministrului şi chiar Şefului de Stat Major  privind aceste plăţi.’ că nu vor fi probleme, că există fonduri şi că toate plăţile se vor face la timp.
Ei bine, se pare că cu toate asigurările date,  sunt şi vor fi probleme. Nu a fost de ajuns scandalul hemoragiei din August, acum apare şi cel al plăţii salariilor militarilor. Sper să nu fie adus Căprar în locul lui Ţuţuianu, am fi chiar de râsul lumii.

Felicitări Biroului de presă al Armatei pentru că  au considerat că militarii trebuie informaţi, nu aburiţi!
http://www.ziare.com/adrian-tutuianu/ministrul-apararii/ministrul-apararii-anunta-ca-si-a-depus-demisia-1479988?utm_source=Breaking_News&utm_medium=Ziare.com&utm_campaign=Email_2017-09-05
Ministerul Apărării, lipsă de comunicare sau de fonduri ?

Un comentariu:

  1. SPLENDID articol. Și iată ce poem umoristic *SENRYU* mi-a inspirat ... ca să știm
    și noi de ce le dăm valutili ...

    control la bagaje -
    când vin din Afganistan
    cu metale ... rare

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.