" CEL CARE GANDESTE ALTFEL DECAT MINE , NU MA JIGNESTE , MA COMPLETEAZA!"
miercuri, 23 august 2017
Concediu în Thassos
Plecarea
Luni noaptea, 14 August am plecat în concediu în Grecia. Am ales insula Thassos pentru că era mai aproape, foarte uzitată de turiști români și nu prea scumpă, cu prețuri acceptabile. Am optat pentru Calafat pentru ieșirea din țară, am ieșit la 12 noaptea și a fost o alegere bună nu am stat nici o secundă la trecerea podului sau în vamă. Drumul noaptea prin Bulgaria a fost fără incidente, liber, fără întâlniri cu renumiții polițiști cu capul mare. Traseul în Bulgaria pe ruta Calafat-Vratsa-Sofia- Kulata a fost satisfăcător, nici drumuri occidentale, dar nici gropi. Mi se spusese că au șosele mai bune ca în România, și sunt, dar nu se compară de exemplu cu Albania. Oricum, cu sau fără GPS, nu ai cum să te rătăcești, au drumurile marcate, spre deosebire de cele din Grecia care au fost o dezamăgire, lipsite de marcaje și cu multe zone care nu apăreau pe GPS. În plus nici calitatea drumurilor în Grecia pe traseul Kulata-Serres-Krinida-Kavala –Keramoti(am ales Keramoti și nu Kavala pentru traversare în Thassos pentru că distanța de parcurs cu bacul este mai mica și este feribot din oră în oră) nu este cum mă așteptam, aș putea spune chiar mai proastă decât în Bulgaria.
Skala Prinou, hotel Kazavitis
La 12 ziua, pe data de 15 August am plecat din Keramoti către Thassos. Feribotul a fost însoțit tot drumul de pescăruși și albatroși cărora pasagerii le aruncă biscuiți, pufuleți, și tot ce au la îndemână. Nu rămâne nimic neprins. Pentru cei ce vor să își facă concediu în Thassos, recomand Keramoti, ca punct de transbordare, pentru că distanța este mai mică, deci frecvența feribotului mai mare, și dacă vii și cu 5 minute înainte de plecare găsești loc pentru mașină pe feribot.
Odată ajunși pe insulă am luat drumul de coastă către zona unde eram cazați înspre Scala Prinou și am ajuns relativ reped la Hotel Kazavitis unde am găsit o recepție fără recepționeră, dar era lăsat un bilet că poate fi găsită la un nr de telefon lăsat acolo. În fine, nici televizorul nu era LCD cum văzusem în prezentare, nici frigiderul din cameră nu era frigider era un mini mini bar care doar ține rece, dar nu era băgat în priză, iar baia era ceva de strictă necesitate în care riscai să te accidentezi dacă te mișcai mai larg și mai neatent, cu un lighean de plastic în dotare dar nu știu dacă era pe post de bideu sau pentru spălarea picioarelor ca pe vremea lui Ulysses.
La tv nu poți vedea decât câteva programe locale, două turcești, Eurosport și Euronews, deci dezintoxicare propagandistică totală. Hotelul are piscină, camerele sunt dotate cu strictul necesar dar de calitate modestă tot, nimic în plus, spațiul este zgârcit, nimic care să te impresioneze. În fața hotelului mese pentru servirea micului dejun (inclus în prețul biletului) ceva pisici dar nu agresive sau sâcâitoare.
Ce m-a surprins însă au fost viespile care te invadau imediat ce te așezai la masă. Nu știu ce rasă or fi, dar nici ele nu erau agresive, nu înțepau, doar se așează pe mâncare, orice ar fi și papă și ele, nu trebuie să le gonești doar să fii atent să nu se așeze pe îmbucătură exact când o duci către gură. Probabil că grecii, zgârciți cum sunt nu le lasă nimic de mâncare iar ele săracele vin la turiști. Apropo de turiști, în Thassos, fără exagerare, cel puțin 70% din turiști sunt români. Nu mai poți trage o înjurătură că se întorc capetele către tine curioase iar când vrei să parchezi mașina undeva nu ai loc de mașinile de Vâlcea, București, Iași, Sibiu, etc etc. De fapt aproape la toate magazinele, buticurile, hotelurile și restaurantele din insulă vei găsi cel puțin un vânzător sau chelner care te va întâmpina cu Bună Ziua.
Plaja vestică
Deși știam că plajele nu sunt strălucite, ceea ce am văzut m-a dezamăgit. Nu pentru că nu se ridicau la pretențiile mele ci pentru că posesorii, cei care le închiriaseră sau autoritățile, nu făcuseră aproape nimic pentru a le amenaja.
E adevărat, zona e stâncoasă, muntele coboară în mare, e piatră peste tot, terenul acoperit cu leandri, măslini, jepi, arbuști, neprimitor dar nici nu se văd eforturi că s-ar lucra la amenajare. Sunt și zone de plajă amenajată dar pe întinderi mici, lățimea plajei este de cam 20 m dar sunt și excepții, nisipul este de calitate proastă, dar sunt și locuri cu nisip bun, e adevărat puține pe coasta estică, însă pline și acolo plătești umbrela.
Normal că sunt hoteluri, case de vacanță, cu restaurante, buticuri, dar amenajate fără cap, fără gust, după cum a tăiat capul pe fiecare, cu minim de efort și investiție.
Astfel, pentru cineva care ar vrea să investească există loc cât cuprinde. Nu știu care este statutul insulei, sau legislația în domeniu, dar este clar că nu se face decât la câștig din prețuri, nu din atractivitate sau ofertă. În afară de ceea ce a dat natura, omul a făcut minime și sărace intervenții. Se vede clar că grecilor le e lene să depună prea mult efort, ei se mulțumesc cu ce le-a dat Dumnezeu sau Comunitatea Europeană, dar ridică prețurile ca și când te-ai afla pe Coasta de Azur. Aproape toate produsele sunt cel puțin de trei ori mai mari decât în alte zone cu același statut. Am fost în Albania anul trecut. Deși la albanezi viața a început după 97, la ei se vede mișcare, interes, efort deși terenul este cam același ca pe insula Thassos. Dacă ar fi să recomand Thassos sau Albania aș recomanda Albania ca loc de plajă, fără rezerve.
Ofertele
Pe insulă sunt câteva puncte de ”atracție”. Printre ele se numără Iris Gold unde se vinde aur și se spune că ar fi convenabil, dar am întrebat și prețurile nu diferă de ale noastre, nici lucrul în sine nu e extraordinar, dar ei se laudă ca și cum ar fi cine știe ce realizare. Deși vând în principal aur de 14 karate, ei spun că ar fi mai bun calitativ decât în altă parte, dar poți să te încrezi în greci? Nici când îți vând aur.
Mai este vizitată și o groapă căreia ei îi spun lacul Giola , undeva în sudul insulei, care este de fapt un mic, foarte mic, de aproximativ 400mp golf închis de pietre, dar drumul până acolo este nu doar neamenajat ci periculos, nu recomand mersul cu mașinile cu garda la sol joase, dar nici pe jos.
De ce merge lumea acolo, nu știu, chiar nu ai ce vedea, poate doar turistele, dar asta e, dacă unul a luat țeapă, trimite și pe alții și uite așa crește faima.
Nu recomand traseul, efectiv nu merită efortul.
Ca locuri recomandate de pliante pentru vizitat, mai sunt ceva mănăstiri, dar să nu vă așteptați să vedeți ceva ca în Moldova sau Poienile Izei, nici puncte de atracție ca Arsenie Boca sau Părintele Pomohaci. La ei doar reclama e mare, în rest, investiția e minimă calitatea îndoielnică, iar prețul ajunge până în Olimp.
Printre simbolurile insulei alături de bufnițe și ochiul lui Shiva (care nu are nici o legătură cu Grecia dar se găsește prin toate stațiunile maritime sau punctele turistice din Asia, ca bijuterie), aici găsim și broasca țestoasă. Am fost tentat să o consider tot un simbol împrumutat dar am avut surpriza să constat că acestea, broaștele țestoase chiar se găsesc în insulă chiar în zona mea de campare, sub un podișor undeva lângă port și așteaptă să le dai de mâncare, ca și pescărușii care însoțesc feribotul.
În rest, măcar aici unde stau este liniște și chiar dacă sunt temperaturi până la 40 de grade, bate vântul, bate briza, seara se poate sta afară fără probleme, în hotel nu e nevoie de aer condiționat, lași ușa la balcon deschisă și e suficient, de răcoare există aparat, dar se plătește peste prețul biletului, 5 euro/zi dacă simți nevoia.
Apropo de prețuri, aici nu găsești aproape nimic sub 2 euro, o cutie de bere pleacă de la 2,5 euro, nu au bere la pet de 2 l ca la noi, vinul e foarte scump, peste 15 euro litrul, uleiul de măsline, peste 5 euro, apa minerală este cam un euro jumătatea, o umbrelă închiriată la o plajă cu nisip ”de fițe” este 5 euro pe zi, un fish-grill cu stavrizi, ceva creveți, un pește la 500g și hamsii face 26 euro, deci oamenii scot ceva de la noi.
Masa de dimineață, inclusă în prețul biletului este ok, se servește orice dorești, brânză, roșii, castraveți, salam, cașcaval, ouă, cereale, suc, cafea, ceai, miere, unt, pe principiul bufetului suedez, nu se uită nimeni în tava ta.
În unele locații, cum ar fi Potos, se pot organiza partide de pescuit pe mare, dar nu știu ce se poate prinde și nu vreau să știu cât costă. Oricum peștele se întâlnește în toate restaurantele sau grădinile de vară, ca și calamarii, creveții și alte specialități. Ulei de măsline la discreție, dar nu mai ieftin decât la noi, pentru că la ei nu contează oferta, ci cererea. Snobii se înghesuie să cumpere pentru că e ”de la sursă” dar nimeni nu le garantează că este mai bun calitativ decât ce se găsește la noi prin supermarketuri, important e că e de ”de la mama lui”, iar dacă snobii cer, grecii ridică prețul, că nu or fi proști să nu profite, deși ei se spală și pe picioare cu ulei de măsline.
Cam atât până acuma, de mâine iau și costa de Est la colindat.
Concediu în Thassos
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.