marți, 29 august 2017

Concediu in Thassos – Plajele de aur


P8185155
Așa cum am promis, am purces și pe partea cealaltă a lunii, plajele ESTICE, pentru că inițial fusesem pe Vest. Dintr-o greșeală de eroare am încurcat semnele de circulație. Deci am vizitat și partea de Est a insulei, cea cu renumitele Plaje de Aur, cu localitatea care dă numele insulei,Thassos, Plaja de marmură,Plajele Potamis și Astrid.
Deși și aici coasta prezintă zone mai puțin accesibile,nota dominantă o reprezintă plajele cu nisip,  mai amenajate, mai dotate, mai îngrijite, cu hoteluri mai multe și mai arătoase, cu restaurante și magazine mai dese, dar cu prețuri cam la fel. Dar fiind mai aglomerate și mai …”ocțidentale” plajele de aici, în special cea de marmură, prezintă și muzica și ”dotarea”specifice plajelor Mamaiești. Și dacă am început cu Marmura, hai să spun ceva despre ea.
Plaja de marmură
P8185113
Cred că este punctul  turistic cel mai căutat sau la paritate cu marele ”lac” Giola dar cu un drum aproape la fel de prost pe o distanță de ceva km și mă întreb dacă nu cumva aici e o politică pe care eu nu o înțeleg. Degeaba s-au supărat pe mine unii foști concediați prin Thassos că nu știu să apreciez sălbăticia locurilor, frumusețea naturii este una, iar amenajarea căilor de acces către ele este alta. Drumurile pot fi amenajate, asfaltate  și dacă cineva vrea să își rupă picioarele sau telescoapele, i se poate lăsa și varianta off – road, pe care să ajungă și în patru labe dacă dorește. La Plaja de Marmură acest lucru este cu atât mai posibil, cu cât există două căi de acces, pe la Nord și pe la Sud, deci una poate fi asfaltată, iar  cealaltă lăsată așa, ne-epilată cum le place unora îndrăgostiți de pădurile virgine. În fine, obiectivul, plaja în sine are frumusețea sa incontestabilă, este cam cât curtea mea de la Mihăița, poate chiar mai mică, deci cam la 1500 mp, dar hai să zic 2000 să nu mă certe cei cu metrul în buzunar, iar  atracția o constituie faptul că se află în apropierea unei cariere de marmură. Datorită exploatării tot praful de marmură s-a depus într-un mini-golfuleț de dimensiunile expuse mai sus, iar plaja propriu-zisă este formată de pietricelele de marmură bineînțeles albă, ceea ce îi dă un farmec aparte.
P8185118
Da, dacă tot vii în Thassos merită să vii să o vezi, pentru că nu vezi așa ceva în fiecare zi, vii vezi, faci poze să vadă și dușmanii unde ai fost tu, eventual faci o zi plajă acolo, și pleci. Nu e locul în care să stai o săptămână, pentru că e foarte aglomerat, (ce să facem, lumea e plină de snobi)nu prea e loc de parcare, mașina se face albă toată, există un fel de duș dar apa picură, există un bar și chiar un grătar în aer liber așa că dacă vrei să servești un cârnat la grătar sau o fleică, ceea ce vei vedea pe ele nu va fi sare, ci praf de marmură pentru că grătarul este exact lângă drum, în spatele unor scânduri și cârpe, exact cât să nu vezi în ce condiții se pregătește ospățul.
Dacă stai acolo o săptămână, să ai neapărat aranjat și un sejur la o stațiune de profil pentru curățarea plămânilor, rinichilor, stomacului, ochilor, urechilor nasului și a mașinii. Dar cel mai mult te omoară acolo muzica. Să nu mergeți, nici chiar pentru 5 minute, fără dopuri în urechi. Sunt bune și contra prafului.  De aia spuneam că locul trebuie vizitat pe principiul veni- vidi – fugi.
Plajele de aur
P8185156
Cred că cea mai frumoasă, căutată, profitabilă și amenajată zonă din toată insula este cea numită Plajele de Aur, care cuprinde mai multe locații care poartă numele unor .. restaurante, sau zone,  întinse pe un total de aproximativ 6 km de nisip fin și numai bun de tăvălit prin el. Toată această zonă este împănată cu locații, case, studiouri, restaurante, buticuri care îți fac șederea dar și buzunarul mai ușoare.
P8185142
Dar trebuie să admitem că nu vii în fiecare an în concediu în Thassos. Și, recunosc, ești tratat mai bine decât pe plajele din România,dar, mai ales, nu riști să mănânci pește cu viermi, carne stricată sau să bei  bere adăpată.
Somn nineacă
P8195164
Un lucru comun tuturor zonelor și plajelor aici în Thassos este că nu e nevoie să te scoli la 6 ca să prinzi un loc pe plajă, localnicii, lumea ”cealaltă” apare pe plajă după ora 10. Doar românii care au rămas cu spaima plajelor din Mamaia, Costinești, Neptun etc etc, unde dacă nu ai fost la 8 pe plajă adio loc de cearceaf, adio scaun de închiriat, pleacă la plajă până în ora 9.30, dar cu riscul de a sări peste breakfastul copios care merită totuși servit. Am auzit că unii pleacă de dimineață, ca să prindă ultravioletele, iar apoi trimit pe cineva la 8.30-9 să ia niște sandwichuri de la hotel și așa împacă și varza și caprele, dar eu nu cred. Oricum, plajele sunt mai aglomerate după amiaza  decât dimineața. Probabil briza mării combinată cu aerul de munte fac pornirea mai grea dimineața. Eu cel puțin m-am săturat de somn.
Cohorta
Au apărut  țânțarii. Discret și discreți, fără scandal, fără bâzâituri de avertizare enervante dar necesare, la Hotel Kazavitis și-au făcut apariția țânțarii, poate pentru a justifica prezența plaselor de țânțari de la balcoane.După 3 zile în care ne întrebam ce rost au ușile cu plasă de țânțari aceștia și-au făcut apariția tiptil, dar eficace. Sunt niște ăia mici, amărâți, slabi ca vai de ei, fără sânge în instalație, dacă îi omori rămâi doar cu praf pe mână, parcă îți și pare rău că i-ai omorât înainte să apuce și ei măcar o masă. Iar dacă îi lași, având ceva omenie în tine, habar nu ai când te compostează, au ăștia o mână, sau o trompă ușoară, subțire că nici nu simți când te-a pișcat și din cauza asta niciodată nu îi prinzi pe tine, începe să se doară după ce au plecat și rămâi cu ”buza” umflată fără să știi de unde. Dacă nu îi vedeam habar nu aveam că există, pentru că nu îi auzi, nu îi simți când ți-o pun, chiar ne întrebam de unde au apărut și când dulurile pe noi. Lucru grecesc, la ăștia și țânțarii au nas subțire. Zău dacă nu ar fi buni la noi la centrele de recoltare sânge, sau laboratoarele de analize, nici nu simți când îți bagă acul, te doare după ce și-au făcut treaba, dar e deja  prea târziu, nu mai ai cui reclama.
P8205196
Dacă tot vorbim de cohorte să revin asupra primelor prietene, viespile. Am spus deja că ne acompaniază la micul dejun. Am avut ocazia după mai multe zile să constat că –spre surprinderea mea- nu sunt interesate nici de sucul din roșii, nici de brânză, nici chiar de miere, bătălia mare se dă pe salam, mezeluri. Nu am văzut așa ceva până acuma. Viespile astea chiar mănâncă salam. Le-am pus o bucată de salam pe masă și până am terminat eu masa, au terminat și ele salamul.
P8205202
Mușcau efectiv din salam și plecau cu bucăți din el. Florineeeeeeeeeeeeeee, să nu vii în concert în Thassos, oricât ți-ar oferi rumunii, că nu mai ajungi întreg acasă taică!
Mâncarea
P8185145
Așa cum am mai spus mâncarea e bună aici, multe specialități din pește, bine gătite și foarte repede servite. Aici grecii excelează, se mișcă foarte repede, nu te lasă să ți se lungească gâtul de foame, iar unele restaurant au meniul și în limba română.
P8195179
Măcar pentru asta, grija și atenția față de clientelă, merită să mergi la ei. Prețurile nu sunt așa de mari, cu 15 euro mâncarea și băutura, pleci sătul.
P8195180
La finele mesei, toate restaurantele la care am fost,  au servit din partea casei fie lubeniță și pepene, fie prăjituri, fie înghețată.
P8195181
Dar ce e important este că servirea este rapidă iar mâncarea foarte bună. Și încă o notă pentru pâine, e foarte bună. Nota 10 la mâncare.
Dar, cel puțin la hotelul la care stau deși au mese afară, unde servim micul dejun, nu ne lasă să servim nici mâncare nici băutură din afară sau de acasă. De ce ? Pentru că o bere de exemplu la magazin, cea mai ieftină este un euro și ceva, iar la barul de la piscină  3 euro. Eu înțeleg că vor să vândă dar nici chiar așa. Aici hotelul mai are o bilă neagră. Nu știu care este politica la alte locații, probabil la cele mari, de 4 stele nu contează de unde bei, pentru că oricum totul este inclus în preț, adică câștigă suficient ca să se calicească cu astfel de tertipuri de doi bani.
P8195189
O altă bilă neagră la Kazavitis este că nu aveau un program tv în limba română deși majoritatea turiștilor sunt români. Au program în poloneză, germană, turcă, franceză, dar nu în română. Le-am spus patronilor și au spus că ei știau că au. Păi dacă știau că au, de ce nu știu că nu mai au ? Pentru că nu îi interesează. Mi-au promis că vor reintroduce și după 3 zile de amânări au băgat .. România Internațional un program la care văd numai concerte, piese de balet, muzică populară și folclor românesc, ca și când nu aș ști ce cultură au românii. Probabil au luat acest program pentru că e sponsorizat de ICR și nu au trebuit să plătească satelitul. Spune și asta ceva.
Concluzii
Una peste alta, în ciuda unor neajunsuri, pentru omul mediu, ca mine, recomand insula Thassos pentru că ai posibilitatea să găsești și liniște și natură neprelucrată, răcoare seara   pe coasta vestică și nisip și plaje a la Mamaia (dar fără muzica și urletele de la noi) pe partea de Est. Punctele de atracție merită vizitate, chiar dacă unele nu rup inima târgului, iar altele nu merită efortul, dar,  așa ca informație, dacă tot stai o săptămână, merge. Eu aș opta pentru o cazare pe zona de vest și eventual plajă în Plajele de Aur unde ai unde și ce mânca la prânz, sunt multe restaurante, ai ce alege. Seara te poți plimba și colo și colo, depinde ce își dorește fiecare, important e că ai de unde alege, insula este mică, îi faci turul cu mașina în cam 145 minute fără să te grăbești, poți deci să mănânci sau să faci plajă oriunde. Atenție, benzina la greci este (cea de 100) peste 2 euro litrul, e convenabil să faci plinul la bulgari când ajungi la graniță. Taxa de drum în Bulgaria a fost 15 euro o săptămână și 30 o lună. Sunt băieți deștepți și bulgarii, știu ei ca nimeni nu stă cu bilet sub o săptămână și orice ai face, tot 30 de euro vei plăti. Taxa de feribot la Keramotis  a fost 15 euro mașina și 7,5 de persoană.
Sfaturi pentru bărbați:
Nu vă luați mai mult de două tricouri, doua perechi de bermude și o pereche de sandale, că oricum veți găsi sigur pe aici ceva demn de cumpărat  și pe lângă faptul că nu aveți nevoie de mai multe, le mai și cărați de pomană. Lăsați hainele și bagajele în grija doamnelor.
Băutorii de vin să își ia de acasă, pentru că aici e foarte scump. Nu pot să spun nimic privind calitatea, eu nu am băut și nici chiar așa de curios nu sunt, având în vedere non-alcoolismul meu forțat.
Cine vrea să vadă top-less, să aranjeze să stea pe lângă ușă când îi  face soția baie, că altfel nu are nici o șansă.
TOTAL GENERAL
Pe o scară 1:10:
– cazare (unde am fost eu)-7, dar nota medie ar fi 8.
– mâncare – 10
– zonă turistică- 8
– servicii-9
– mare -10
– plaje între  7 și 10
Păcat că statul nu investește  în această insulă, fiind considerată una de consum mediu, dar sunt convins cu încasări mari. Nu se compară cu Santorini, dar cred că are potențial mult mai mare, tocmai pentru că este mai accesibilă. Însă nimeni nu vrea să investească și ăsta e încă unul din motivele pentru care spuneam că grecii sunt zgârciți dar și puturoși. Vor câștig maxim cu investiție minimă.
Concediu in Thassos – Plajele de aur

Un comentariu:

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.