luni, 23 septembrie 2013

Prezentul şi viitorul pensionarilor militari

OPREA SI LUPU
Azi dimineaţă m-am trezit cu gândul să pun pe „hârtie” ultimele ştiri legate de situaţia actuală şi de viitor a pensiilor militarilor.Am intrat şi pe mail să văd ce am mai primit şi spre suprinderea mea am găsit un mesaj de la domnul Valeriu Pricină, şeful departamentului Ordine publică al UNPR. Domnia sa, s-a simţit dator să comenteze oarecum ultimul meu punct de vedere postat aici  şi trimis şi în mail celor care au în mâini soarta sindicaliştilor. Am intrat şi eu în atenţia specială a departamentului probabil aşa cum a intrat şi domnul Macovei, şi domnul Tudor şi alţii nominalizaţi cu atâta drăgălăşenie de domnul Pricină. Nu am să comentez prea mult vorbele domniei sale, las cititorii să citească şi să tragă ce concluzii doresc. Nici nu aveam de gând să le dau importanţă sau să scriu despre ele, dar ultima frază a domniei sale cuprinde rugămintea de a fi atârnat şi textul domniei sale în „Cuiul Căcării” aşa cum îi spune în nemăsurata sa cultură, aşa că îi îndeplinesc dorinţa. Mă învinuieşte domnia – eu spun pe nedrept-că m-aş fi legat de studiile sale militare sau că aş fi contestat pregătirea sa profesională . Dau numai un mic text din cele spuse de mine, ca să nu mai fac trimitere către articolul respectiv: „Nu îi comentez nici lui şi nici lui Dogaru cariera militară, nici asta nu mă interesează, nici ce au făcut în ultimii 50 de ani, eu vorbesc doar despre ce au făcut de când s-au pus în fruntea sindicatului şi cum au apărat drepturile celor cărora le-au mâncat cotizaţiile.” Dacă cineva găseşte critici ale mele vizavi e modul în care cei doi au ajuns militari sau competenţa profesională, să spună unde. Domnia sa însă absolvent de facultate la zi şi armată la fără frecvenţă, se leagă de militarii care au terminat facultatea la fără frecvenţă. Săracul domn Oprea dacă ar şti ce şef de department neinformat are, l-ar concedia. Domnule Pricină vă rog un singur lucru: atunci când vorbiţi, vorbiţi DOCUMENTAT, altfel vă faceţi de kko. Închid aici acest subiect şi aşa a ocupat prea mult spaţiu. O să postez mesajul domnului Pricină spre satisfacerea orgoliului său, să se poată lăuda peste ani că a fost publicat şi pe Cuiul Cătării.
Şi acuma meniul principal, pensile militare.
Sunt în măsură să anunţ că ne aşteaptă-recunosc, şi datorită activităţii şi politicii înţelepte a domnului mai sus amintit şi a colegului său Dogaru, ZILE NEGRE. Din surse autorizate şi credibile vă informez următoarele:
1. Casa Sectorială de pensii nu are nici o intenţie să dea banii restanţi pe anii 2011-2013 celor ale căror pensii vor reveni la cuantumul din 2010, deşi în textul legii la art 2 punctul 2 se spune: “(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se platesc in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor, iar cele de recuperat, prin derogare de la prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se recupereaza, indiferent daca au fost sau nu emise decizii in acest sens.” Eu de aici înţeleg că este vorba de diferenţele dintre cuantumul din decembrie 2010 şi ceea ce au primit pensionarii în fapt, dar legiuitorii noştri fac nişte legi din care cu greu mai înţeleg şi ei ceva dar alţii;
2. Cei care datorită cuantumului micşorat în urma revizuirii puteau cumula pensia cu salariul, după 1 Octombrie vor reprimi pensia dinainte de 2011, dar vor trebui să aleagă între pensie şi salariu, deci practic vor pierde şi nu vor câştiga prin aplicarea L241/2013.Nu au dreptul şi nici posibilitatea de a opta pentru pensia pe care o au în prezent, legea se va aplica în litera nu în spiritul ei, deci nu se vor bucura toţi de “binefacerile” ei ;
3. Nu se vor emite noi decizii de pensie pe noul cuantum acesta se va modifica în pensie fără a se emite o nouă decizie. Acest aspect are două laturi: pe de o parte este bine, pentru că nu ne obligă să acceptăm decizia, dându-ne astfel posibilitatea să ne continuăm procesele, cei care le vor continua, pentru că dacă s-ar fi emis altă decizie am fi fost puşi în situaţia de a alege între a o accepta şi cu ea întregul sistem de calcul deci şi efectele OUG1/2011, sau de a o contesta în întregime deci şi cuantumul, dar exista varianta contestării numai a metodei de calcul nu şi a cuantumului. Pe de altă parte însă este rău, pentru că neemiţându-se o nouă decizie, Legea 241 se poate anula oricând printr-o altă lege, pensia ar reveni la vechile cunatumuri, şi nu va exista cale de atac în justiţie pentru că nu a existat o decizie de pensie care să consfiinţească în faţa justiţiei cuantumul reacordat. Nu ar fi exlcus ca chiar prin noua lege a pensiilor militare să se anuleze actuala lege reparatorie, daca aceasta va apărea;
4. Noua lege a pensiilor are două variante ÎN CEEA CE PRIVEŞTE DATA APARIŢIEI, guvernul încă nu este decis, se poartă discuţii dacă să apară anul viitor sau într-un viitor mai îndepărtat. În nici un caz nu va ieşi în această stagiune parlamentară aşa cum s-a promis. Dar indiferent când va fi scoasă pe piaţă, va dura foarte mult până va fi promulgată, sunt legi care stau de ani de zile prin sertarele aleşilor. SINGURUL LUCRU CERT ESTE CĂ NOUA LEGE NU SE VA APLICA CELOR IEŞIŢI LA PENSIE ÎNAINTE DE PROMULGAREA LEGII DECI ÎN NICI UN CAZ CELOR DISPONIBILIZAŢI. Acesta este cert şi- cu toată părerea de rău- este şi corect din punct de vedere juridic, chiar dacă nu moral. Motivaţia este simplă, legea nu se aplică retroactiv. Nu mă întrebaţi de ce L119 s-a aplicat sau de ce se aplică OUG1/2011.Pentru că guvernanţii aplică sau fac legile pentru ei, nu pentru cetăţeni.
5. Se mai spune (acest aspect nu este sigur, este doar la categoria zvon), că se fac totuşi eforturi pentru a păstra prin noua lege, despărţite pensile de salariile activilor, adică se caută o variantă prin care pensionarilor să nu le crească pensile odată cu creşterea salariilor activilor. Motivul este clar, nu au bani.
1.       Acest punct măcar, ar trebui să dea de gândit şi celor care acuma sunt activi şi vor prinde efectele viitoarei legi;
6. Legea privind cumulul salariu pensie nu va trece, nu este agreată de nimeni, nu sunt fonduri.Deci cu toate eforturile domnului Pricină şi luptei sale “din interior” modificarea nu a trecut şi nu va trece. Nici Oprea nu doreşte, el doreşte doar să controleze sindicatul. Şi reuşeşte în tot ce îşi propune.
Cam astea sunt nu noutăţile ci realităţile pensiilor militarilor. Nu sunt singurul care cunoaşte aceste date, şi conducerea sindicatului le cunoaște, dar nu le pune pe tapet, nu le discută, nu le contestă, nu caută soluţii, nu face demersuri, nu face scandal, nu protestează, pentru că l-ar supăra pe domnul Oprea, şeful lui Pricină. Conducerea sindicatului va păstra în continuare batista pe ţambal pentru că îi convine. Nu vă faceţi că nu pricepeţi: DUPĂ CE VOR AFLA(prea târziu) OFICIAL TOATE ACESTE LUCRURI, REZERVIŞTII SE VOR REVOLTA, VOR INTRA DIN NOU ÎN SINDICAT CA ÎN 2011 , COTIZAŢIILE VOR EXPLODA ÎN REZERVOARELE MAŞINILOR CONDUCERII DE SINDICAT, VOR URMA O GRĂMADĂ DE ÎNTÂLNIRI “OFICIALE “, PROTOCOALE, MESE PENTRU LOBBY, CU OFICIALI, CU OPREA, CE MAI, TOT TACÂMUL, DIN NOU DOGARU VA DEVENI EXPONENTUL OROPSIŢILOR LUMII, APĂRĂRTORUL ARMATELOR NATO, SALVATORUL SOCIETĂŢII CIVILE IAR PRICIN PURTĂTORUL DE CUVÂNT ŞI DE CRUCE PESTE PULOVER. Vor urma alte firme de avocatură, alte contracte, alte procese, alte promisiuni că vom învinge, alți bani cheltuiți , cu aceiași actori. Cel puţin, asta vrea  şi aşteaptă conducerea sindicatului.
Acuma poate mai pricep şi alţii de ce conducerea sindicatului a acceptat această variantă de lege 241 făcută de Oprea cum a vrut el  şi deşi a promis că va face tot posibilul să fie amendată atunci când i s-a spus că este proastă, nu a făcut nimic pentru asta, ba mai mult a pus piedici introducerii amendamentelor, prin celebra scrisoare trimisă doamnei Anghel pentru a renunţa la amendamente. Dacă ar fi fost măcar discutate amendamentele aveau şansa să fie aprobate sau să fie luate în discuţie în Camera Deputaţilor şi poate ne-am fi primit înapoi diferenţa de bani, dar aşa a fost adoptată o lege care mai mult ia decât dă, ne blochează pensile pe ani de zile şi poate fi anulat oricând. Nu numai guvernul, Ponta şi Oprea ies în câştig de aici ci şi conducerea sindicatului care va avea noi fronturi de luptă sindicală,noi motive să ceară oamenilor să intre în sindicat și să își plăteasca cotizațiile,  va scoate din nou steagul protestelor ( la Victoria când se manifestă impotriva cotrocenilor şi la Cotroceni când se manifestă împotriva guvernului) din nou vor fi alese zile istorice, pentru a cădea din nou în derizoriu, pentru a fluiera din nou când se cântă imnul, pentru a fi din nou bătaia de joc şi ţinta urii societăţii civile. Din nou SCMD nu se va ralia la nici o mişcare de protest organizaţă de alţi cetăţeni, cum nu am ieşit nici la celebrul protest al poliţiştilor când am fi avut ocazia împreună cu poliţiştii să îl scoatem pe Băsecu din Cotroceni, conducerea sindicatului ne va izola, iar ei, domnii şefi vor ieşi la tv şi se vor rotunji şi împăuna cu expertiza lor. Despre domnul Dogaru, dacă întrebi pe cineva acuma , îţi va spune că este preşedintele sindicatului militarilor, nu ştie nimeni că ar fi un istoric, cred că şi el a uitat că e istoric. E mai convenabil să fii şef de sindicat , ai maşinaă la scară, dai dispoziţii şi ordine, dispui de fondurile altora cum vrei tu, îţi alegi consilieri pe care nu îi vede nimeni şi nu ştie ce fac pentru sindicat, te bagă lumea în seamă. Ca istoric, cine să te bage în seamă?
În fine, revenind la pensii, asta ne aşteaptă stimaţi rezervişti, aşa că e timpul să vă decideţi: mergem mai departe aşa, făcând pe plac celor ce profit de problemele noastre şi ne îndeamnă apoi să ne răzvrătim la ordin, sau facem curăţenie?
Iată şi mesajul domnului Pricină Valeriu:cine nu îl citeşte, nu pierde nimic:
“Daca as sti ca demisia mea va avea un sigur efect terapeutic si-ti va aduce macar o ameliorare a suferintei mi-as depune-o. Cred, insa , ca d-ta, Macovei, Icleanu, etc., aveti o forma cronica de ura impotriva a tot ceea ce nu puteti egala. De patru ani te chinui sa ne umpli de zoaie – un rastimp in care pt. cauza noastra n-ai facut absolut nimic. Eu iti doresc sincer sa ai de-acum parte exact de atatia bani cati am castigat eu de pe urma Sindicatului, a televiziunilor la care am aparut de sute de ori in sprijinul actiunii noastre si de la UNPR. Demonstratia potrivit careia as fi vicepresedinte UNPR este o proba de imbarligatura tipica pt. d-ta. La noi, in Sindicat, este cadru de conducere vreun sef de departament care nu face parte din Comitetul Director ales de Forul National desemnat pt. o astfel de misiune? Ia decizii vreun sef de departament daca nu este si ales in conducere? Sincer, Marinica draga, cat de satisfacut ai fi sa ma vezi plecat din Sindicat? Sau, mai bine zis, pentru cine lupti matale, cui vrei sa-i dai satisfactie?Cat de corecti si de democrati sunteti voi , de va jucati cu legile, cu criteriile in baza carora am devenit eu si Dogaru ofiteri? Daca este asa va contest si eu, absolventul Universitatii Bucuresti la zi, studiile alea civile cu care va impaunati , facute la ff., pe apucate, cu invatatura din dictionare si din prefete de carti, nu din carti. Dar eu nu fac asta, pt. ca sunt om cu scaun la cap si cunosc militari care s-au profesionalizat cu brio in civil trecand prin studiile la ff. Uite, daca ai curaj eu te provoc la un examen public de tactica si strategie militara arbitrat de profesori pensionari de la Academie. Ai curaj, ca eu o pot face oricand? Cu d-ta, cu Macovei, cu toti “maresalii”astia de mucava mucegaita care au comandat in ultimii 35 de ani unitati fictiune si care s-au aplicat de zor doar pe harta sau marcand cu jaloane capacitatile de lupta in teren. Pai n-am eu dreptate cand spun ca in tara asta nu se poate realiza nimic si ca viata cea mai grea o duc tocmai oamenii de bine? Stii, d-le Marine , care este razbunarea lui Ceausescu? Pai tocmai asta , adica razboiul mizerabil pe care cei care se zbat sa faca ceva il duc cu multimea de oameni ca d-ta, Macovei, Icleanu, Zarnescu, etc. – oameni care neizbutind sa clinteasca raul nici macar cu un milimetru se-ntorc ,pana la urma, chiar impotriva acelora care ar putea sa o faca. D-le Marin, daca eu nu pot sa urasc oamenii ( nu am organe pt. ura!), atunci cainii, mai ales in aceste zile, nu pot sa-i urasc nici atat. Da-i ‘nainte cu galagia catre biata Luna, ca noptile sunt si lungi, si reci. Valeriu Pricina P.S.: Ia publica mataluta textul asta in … cum ii zice? Parca ii zice “In cuiul cacarii”…!”

Prezentul şi viitorul pensionarilor militari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteţi face orice comentarii în limitelei decenţei , bunului simţ, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi sters.
Nu am nici o satisfacţie să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurandus-e sau atribuindu-şi epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveti chef de hârjoană şi trimteri prin locuri ascunse vederii, faceti-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveti comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeţi acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care posteaza comentarii sunt raspunzatori pentru comentariile pe care le fac.