marți, 10 iulie 2012

PETARDE ŞI FUMIGENE



În anul 2002 mă aflam în misiune în Eritreea care fusese în război cu Etiopia având un diferend de graniţă de rezolvat. Între aceste două ţări nu existase până atunci niciodată o graniţă statală şi ajunseseră la judecata ONU care a instituit o comisie ce urma să dea un verdict în urma studierii documentelor depuse de reprezentanţii şi avocaţii celor două state. După amânări, pe 27 Martie 2003 a fost făcut anunţul. Mă aflam atunci într-o situaţie foarte delicată, eram şeful observatorilor militari ai unei regiuni, având observatori militari împrăştiaţi în ambele ţări, aproape fără protecţie, neînarmaţi . Dacă una din ţări se considera nedreptăţită, se puteau închide graniţele se putea redeschide conflictul iar Observatorii militari ar fi fost în pericol. Nu exagerez dacă spun că decizia Comisie de Graniţă era aproape mai importantă şi aşteptată cu mai mult interes de observatorii ONU decât de populaţia civilă. Având punctul de comandă în Eritreea, rezultatul ca şi reacţia primă am primit-o din partea Eritreeană. A fost Bucurie. Am sunat unul din team-urile aflate în partea Etiopiana şi am întrebat care este reacţia militarilor etiopieni. Spre surprinderea mea şi ei se bucurau. Decizia fusese atât de alambicată, atât de neclară, acordând ici şi luând de dincolo fiecărui stat încât fiecare stat se considera victorios pentru ceea ce primise sau reuşise să smulgă de la celălalt. În punctul cel mai sensibil ceva în stilul KOSOVO, Comisia spunea că urmează a se stabili la faţa locului, etc .Deci practic decizia era interpretabilă. Dădea satisfacţie în lucrurile neesenţiale şi lăsa problema cea mai importantă în coadă de peşte. Diplomat, dar fără a rezolva problema pentru care fusese creată. Practic Comisia dăduse o rezoluţie care era în interesul Observatorilor Militari şi al misiunii şi mai puţin al adevărului istoric şi de rezolvare a diferendelor.

Exact aceeaşi senzaţie am avut-o când am ascultat acum câteva zile decizia CCR privind suspendarea lui Băsescu şi la fel acum când a răspuns contestaţiilor lui Băsescu, Blaga, Anastase şi problemei restrângerii atribuţiunilor CCR.

La o primă vedere, USL a câştigat aproape pe toate planurile. A declarat neîntemeiate cererile lui Blaga, Anastase şi Băsescu, dar neconstituţională modificarea legii privind atribuţiunile CCR. Cine se bucură nu vede mai mult de lungul nasului. Faptul că Blaga sau Anastase au fost confirmaţi ca destituiţi, nu trebuie nici să mire, nici să bucure, pentru că nici o curte nu ar fi spus altfel când Europa stă cu ochii pe ea. Acelaşi lucru şi privind suspendarea lui Băsescu, rapid sau domol, actul este constituţional şi nu putea avea alt răspuns. Acest răspuns însă are repercusiuni asupra declaraţiilor unor Macovei care au cerut pedepsirea statului de către Europa, pentru „grava încălcare a drepturilor constituţionale” şi poate acum procuratura şi Parlamentul se vor sesiza. Şi dacă tot suntem la acest capitol, să vedem care este legătura dintre doamna Macovei şi declaraţia lui Manuel Barosso, cel care dorea şă ne pedepsească. Legătura se numeşte Gunther Krichbaum, cel care i-a scris lui Barroso despre situația din România.Gunther Krichbaum, este președintele Comisie de afaceri europene din Parlamentul german, se numără printre persoanele care au fost interesate de situația politică din România şi i-a cerut şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei, lucru pe care l-a cerut și Monica Macovei.
Herr Gunther spunea: “Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o “democraţie ghidată. Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României.”


De ce cerea cest distins domn acest lucru ? Ce legătură avea acesta cu doamna Macovei? Legătura se numeşte Oana Harvalia -se spune în Jurnalul ro - este soţia lui Gunther Krichbaum şi a fost consilier personal al fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Acuma mai are cineva dubii asupra sforilor trase de această fost ministru al Justiţiei ? Ce face justiţia ? Se sesizează cineva ?

Revenind la deciziile CCR, eu nu mă bucur. USL a câştigat câteva mici războaie de orgoliu, nu mă miră, Băsescu în vizita sa la CCR a făcut trocul: renunţ la Blaga, Anastase şi contestaţia mea, voi vă păstraţi drepturile dar mie îmi daţi 50% plus unu din numărul de alegători, nu din numărul celor prezenţi la vot. Anunţaţi în seara asta rezultatele cu ceea ce lăsaţi pentru USL să se bucure şi ei o noapte, să o mai pupe odată pe Mihaela, să dea declaraţii că CCR este independentă, să vă laude, iar mâine le daţi în cap cu legea referendumului şi eventual şi cu Avocatul Poporului, pentru că am nevoie de el. Aceasta este înţelegerea făcută de Băsescu cu cei pe care abia i-a decorat. Şi uite aşa, toată lumea e mulţumită. USL că îşi păstrează locurile la Parlament, CCR că îşi păstrează toate drepturile, Antonescu că va sta şi el preşedinte până la referendum, Băsescu că va reuşi să rămână preşedinte.

De ce spun asta ? Pentru că :
- UDMR nu îşi va mobiliza oamenii la vot, nu e lupta lor;
- UNPR nu îşi va mobiliza oamenii, pentru că domnul Oprea, cel care nu a putut veni nici la votul suspendării în parlament , îşi va pune locotenenţii să dea din nou declaraţii contradictorii lăsând oamenii în ceaţă, adică nedecişi sau mai clar neprezenţi la vot;
- PP-DD a anunţat deja că va fi de partea lui Băsescu, deci nu îşi va trimite oamenii la vot;
- PDL va recomanda şi el alegătorilor fideli să stea acasă;
- Care a fost procentajul prezenţei la vot la ultimele alegeri ?Cam 65-67 %, aici intrând alegătorii tuturor partidelor. Dacă îi scoatem din joc pe cei ai partidelor sus menţionate, rămânem cu cam 40 % prezenţă la vot. Câţi din ei vor vota demiterea,90%? Deci care va fi procentajul demiterii ?

Iată că Traian Băsescu are mari şanse să rămână în scaun. Aşa că Mihaela se va bucura din nou foarte puţin. Poate nici marţi  nu se va exprima CCR poate va mai lungi bucuria USL, ca să fie şi mai puternică lovitura şi să aibă şi mai puţin timp de reorganizare. Eu cred că aceasta este marea lovitură a lui Băsescu şi USL nu va avea ce să facă, mi se pare foarte greu să mobilizeze 55% din populaţia cu drept de vot la urne. Aici este cheia. În rest, declaraţii ale doamnei Merkel, traduceri , interpretări, luări de poziţii, sunt chestii de can-can, lucruri care dau de lucru, petarde, fumigene, război psihologic. Adevăratul război îl constituie legea referendumului.

17 comentarii:

  1. Salut Marian.Si eu sunt pesimist,dar tu m-ai intrecut.Foarte bun articol.Dragos Icleanu

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Neacsu,
    Tratati oamenii din UDMR, UNPR, PPDD, ca pe membrii unor unitati militare.
    Seful da comanda si ei se executa.
    Va bazati pe o premisa falsa.
    O multime de unguri, uneperisti si ppddisti, cu buzunarele goale, vor vota jos basescu.
    In urma ultimelor declaratii ale lui dd, sustinatorii acestuia au inceput sa se subtieze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Vasile, M-as bucura sa fie asa. Dar daca ar fi fost cum spuneti dumneavaostra, B[sescu ar fi fost dat jos de mult. Unde au fost toti acesti oameni in iarna? Cati oameni au iesit la proteste in Bucuresti si intreaga tara ? Cateva sute. Acestia sunt cei care au constiinta civica si ies nechemati Ceilalti, cu parare de rau sunt cei pe care va bazati dumneavaostra plecand de la o premisa falsa. Vom vedea.

      Ștergere
  3. Am onoarea sa va salut!
    Mi-a placut articolul, iar rationamentul il consider corect.
    Cum politica, desi ma pricep la ea ca la fotbal, nu mi-a placut niciodata, n-as fi comentat daca acest articol nu mi-ar fi redesteptat o alta amintire din catanie: in 2005, am primit ordin sa elaborez o lucrare, un fel de studiu despre... ghiciti?! Eritreea!)
    Pe atunci abia daca auzisem de ea, iar in birou aveam un 286 vechi, racordat la priza de 220V, caci de internet inca nu putea fi vorba. Da' poate acu, ma ajutati sa actualizez acel studiu!) Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soneti ce doriti sa aflati si va stau la dispozitie. Dar tot ce va pot spune eu acuma se gaseste pe net. Ar fi mult mai corect sa ne putem vedea si vorbi. Oricum, astept un mail sa vedem cu ce va pot ajuta si sa va fac si o propunere. Adresa de mail o gasiti in josul paginii.

      Ștergere
    2. Acum, ştirile despre Eritreea nu mă mai pot ajuta cu nimic şi nici nu mă mai interesează. Rămâne totuşi ineditul sau comicul situaţiei, când un locotenent-colonel de tancuri, imediat după desfiinţarea unităţii al cărei ultim comandant a fost, a primit ordin pentru elaborarea studiului despre această ţară. Totuşi, dacă mă gândesc mai bine, cred că ar trebui să zic mersi! Cel puţin, despre Eritreea mai auzisem, deci, putea fi şi mai rău! Poate că ne vom întâlni şi atunci ne vom vedea şi vorbi! Toate cele bune!

      Ștergere
    3. Nea Ifim, trmite-mi te rog prin mail nr de tel, sa discutam ceva.

      Ștergere
  4. Salut, Marine! Sper sa n-ai dreptate! Daca votul de ieri s-a dat "la baraj", azi nu poate fi altfel, decat favorabil USL. Punem pariu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ica, Eu zic ca a cazut țuț. Adica, e nevoie de 50%plus unu din alegatori dar doar ca prezența la vot, nu pentru validare si din acestia 50% plus unu sa voteze pt demitere. Deci nici ca mine , nici ca tine , ci in nota obisnuita a CCR. Ca in Eritreea. Toata lumea multumita dar nu pentru ce a primit el ci pentru ce i s-a luat celuilalt. Nimic nou pe pamant

    RăspundețiȘtergere
  6. a cazut tzutz, dar mai conteaza si cine numara voturile si prezenta la vot...si cei care demonstrau candva prin piete, parte buna din ei daca nu cumva cei mai multi, nu veneau din constiinta civica ci din constiinta celui care platea cu 100 lei prezenta in piata. sau poate nu ati auzit in aceea perioada de aceste practici?. cu stima, ioann.

    RăspundețiȘtergere
  7. IoanN ,
    Am fost si eu pe acolo, dar am avut ghinion, nu am gasit nici un nabab sa imi dea si mie o suta doua. Asta nu inseamna ca o fi fost, inseeamna doar ca eu nu am avut norocul sa il prind Probabil tocmai plecase să faca plinul Tu probabil ai fost mai norocos. Bănuiesc ca vorbesti in cunostiinta de cauza. Sunt curios altfel cum se putea vedea de acolo de la tine pana in piata universitatii.Dar ai dreptate in ceea ce spui, sunt multi factori care intra in calcul si viitorul este incert.Cum spuneam ceva mai incolo se va lasa cu batuta http://punctochitpunctlovit.blogspot.ro/2012/07/batuta-electorala.html

    RăspundețiȘtergere
  8. nu , nu am fost acolo in calitate de ''mituit'' ci doar in trecere prin centrul orasului de bastina , unde deasemeni foarte mult timp au scandat lozinci antiBoc si antiBasescu vreo zece insi, zi de zi, aceeiasi mereu si neobositi si m-am intrebat din ce mama dracului traiau ei in aceasta perioada, ca unii erau tineri, clar fara un servici ,ceva permanent acolo de unde sa-si castige painea cea de toate zilele,; erau si vreo 2-3 care puteau fi pensionari , dupa varsta; oricum, ce frapa in mod ostentativ era ura care li se citea in ochi si voce. mai mult nu am a spune despre ei, a fost o imagine deloc civilizata si neplacuta vederii. acelasi , ioann.

    RăspundețiȘtergere
  9. IoanN,
    Banuiam că nu ai nimenrit ziua in care se dadeau banii, și că ai povestit cum povestim toti, din auzite, nu înșejeg insa ce te-a deranjat la cei 10. Ca erau altii decat cei care striga acuma la mitingurile PDL, sau ca erau altii ? Ca nu erau la serviciu, sau ca nu mai aveau serviciu, ca erau mai furiosi decat jandarmii care urlau la 11 noaptea alergand dupa ei, creand o stare de psihoza, sau ca nu stateau sa ii ciomageasca jandarmii conform instructiunilor? Vezi tu, sunt atat de multe de discutat si de evaluat încat e pacat sa ne incrancenam prefacandu-ne ca nu vedem ceea ce e de vazut. Probabil o sa-mi spui ca sondajele care spun ca 80% din populatie nu il mai vrea pe Băsescu sunt false. Dar de ce iti e teama sa spui ca iti place Băsescu si spui doar ca nu iti place de Ponta ? Ia fa un efort de imaginatie si spune-mi cum va fi Romania cu Ponta premier si Basescu presedinte si daca iti convine ce vei vedea, atunci poti sa spui tare ca il iubesti pe Basescu, pentru ca il meriti.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.