joi, 21 iunie 2012

O justiție chioară, blondă și boccie



Adrian Năstase a fost condamnat. Nici nu a apucat să se scrie despre proces, despre dovezi, despre temeinicia condamnării, că gestul lui Năstase încercarea se sinucidere, a schimbat subiectele ziarelor și datele problemei. Acuma aproape nimeni nu mai vorbește despre proces ci despre sinucidere, pentru ca la noi întotdeauna nu s-a cercetat cauza ci efectul.

Procesul lui Năstase, spuneam și într-un articol de ieri, seamănă cu procesul lui Ceaușescu, cu mențiunea că totuși Năstase a beneficiat de avocați adevărați, nu de avocați cu apucături de procuror, ca Ceaușescu. În rest, ca și la Ceaușescu, condamnarea lui a fost semnată din momentul enunțării primului cap de acuzare. Doar că Ceaușescu a fost judecat, condamnat și executat pe loc, pe când Năstase a fost judecat pe îndelete, cu sute de cuțite și umilințe înfipte la fiecare prezentare în fața procurorilor și a fost condamnat atunci când condamnarea lui avea mai mult efect și trebuia să lovească în dușmanul politic care preluase puterea și conducerea guvernului. Condamnarea lui Năstase, legată de înlăturarea lui Mircea Diaconu, și de plagiatul lui Ponta ar fi însemnat invitația lui Băsescu la Consiliul Europei, dovada că el este cel care trebuie să reprezinte România, nu coruptul Ponta. Ca și în cazul lui Ceaușescu, Năstase trebuia să fie un exemplu, o dovadă a faptului că Băsescu și ”justiția” decorată chiar în aceeași zi, demonstrativ, cu Steaua Republicii prin membrii CCR, nu țin cont de nimic și calcă pe oricine în picioare. A fost o demonstrație de forță, un semnal clar și răspicat,

Credea Băsescu, că Năstase este ca Becali, sau DD, că va veni smerit la el și va promite supunere veșnică și nu va mai mușca niciodată mâna care l-a lovit. Credea Băsescu că toate partidele indiferent de culoare vor înțelege că nu glumește și că așa cum a scăpat de Stolojan, poate să scape și de Năstase, cu sau fără lacrimi. Credea Băsescu, că Năstase se va mulțumi cu firimiturile lăsate de la masa procurorilor, va ataca la CEDO și se va mulțumi să câștige acolo ( pentru că procesul are atâtea vicii încât l-ar câștiga și eu student de anul întâi la .. teatru) și cu asta basta,el își atinge scopurile, toți vor înțelege că nu e bine să se pună cu Băsescu.

Năstase, poate a intuit jocul lui Băsescu și nu a acceptat să intre în el. Este prea deștept, ca să nu fi priceput de ce a fost condamnat, de ce tocmai pe procesul acesta, cel mai absurd din toate câte avea, de ce acum, de ce el. Cine spune că a fost un proces corect, aș vrea să spună și de ce madam Ritzi nu a fost nici măcar pusă sub acuzare, pentru aceeași faptă săvârșită cu bani publici în favoarea lui Eba. E justiția oarbă ? Eu zic că e chioară.

Pe unele canale tv se pune întrebarea de ce toți cei cinci judecători au dat verdictul în unanimitate și vezi doamne, asta este dovada justeții verdictului. Oare ? Dar este chiar așa de greu să găsești 5 judecători cu bube în cap, care să joace cum cântă Băsescu ? Să îmi fie cu iertare dar dacă s-au găsit 220 de parlamentari care să stea în banca lor când se vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Boc, 220 de mielușei care s-au trezit brusc cu fundurile lipite de scaun, de ce nu s-ar găsi 5 judecători care să gândească băsescian ? Nu e nevoie să le spui ce să facă, e suficient să îi selecționezi pe cei care înțeleg din priviri. Iar explicația domnului Morar cum că ” soluția dată este mult mai importanță pentru sistemul din România, căci de acum judecătorii nu vor mai avea probleme în a judeca la fel și alte dosare,s-a spart gheața” dovedește că verdictul a fost dat în acest scop.

Năstase, nu este Becali și nici DD. El cu toate defectele și ouăle lui, cu toți corupții din partid pe care i-a crescut este un Senior. El nu este un baron local care sare dintr-un partid în altul, ca sâmburii din lubeniță, el este SENIORUL. Năstase are stil, are educație politică este un senior de pe timpul Cruciadelor, pentru el Cauza este totul, nu se încurcă în metode, iar eșecul poate fi admis, dar rușinea nu. Plimbatul prin curtea închisorii,în cerc alături de șuți și cocalari nu întră în sporturile preferate. El poate fi doborât de Mistrețul cu colți de argint dar nu ar intra în troc cu tărâțe. O asemenea perspectivă nu intra în calculele sale, așa că a ales calea evitării rușinii patului de pușcărie mai ales în condițiile în care niște criminali cu state vechi tocmai câștigaseră un proces la CEDO împotriva statului român pentru condițiile mizere din pușcării. Și nici nu se vedea primind la vizită pe Huidu să zicem, care a trimis pe lumea cealaltă 3 suflete dar va primi și el 2 sau 3 ani cu suspendare, sau pe băiatul doamnei Plăcintă, proaspăt scăpată de durerile de stomac. Năstase moare în picioare. Gestul lui nu este un gest disperat, este un gest gândit, este un gest calculat care nu va fi regretat și îmi e teamă că nu se va opri aici. Pe lângă rușinea condamnării și perspectiva pușcăriei, acum va mai trebui să facă față și eșecului unei sinucideri. Năstase nu poate accepta așa ceva. Și poate prin gestul său a vrut să îi spună lui Băsescu că el nu se lasă învins și îi ia satisfacția de a-l vedea după gratii, acolo unde poate chiar Năstase de dincolo de lume îl va aduce pe EL.

Urmările condamnării și gestului lui Năstase sunt mult mai complexe și chiar mai grave pentru cel ce aparent a câștigat, iar acum, ca de fiecare dată când este prins de evenimente, stă laș în buncărul lui și golește sticlă după sticlă. Au ieșit pe posturile ”filologilor” aserviți toate vocile și gurile fidele și vorbesc în numele tătucului, căutând noduri în papură, și ca o culme a nesimțirii, când omul sângera în spital, ei se întrebau dacă avea dreptul să poarte arme și dacă nu cumva merită altă condamnare pentru încălcarea legii privind regimul armelor și munițiilor. Acești oameni trăiesc printre noi, acești oameni apar zilnic pe posturile tv aservite Cotrocenilor, aceste creaturi cu aparentă față umană sunt formatori de opinie și noi ne uităm în gura lor, în gura porelor. Gestul, comentariile acestor spălători de funduri sunt echivalente cu al parlamentarilor care după ce Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, au dat cu mopul și au continuat să-și voteze legile ca și cum se terminase filmul și trebuiau să treacă la muncă.

Condamnarea dar mai ales gestul lui Năstase, se întoarce ca un bumerang împotriva celui care l-a declanșat, provocat, celui care practic l-a instrumentat, manageriat și finalizat în speranța că îi va aduce puncte. Iată că Năstase nu a fost de acord și printr-un gest final, întoarce victoria într-o înfrângere totală. Indiferent ce va face sau spune de acum Băsescu, chiar dacă îl grațiază, încercând să îl scape de pușcărie, ca să arate ce bun e el, faptul e consumat, ba mai mult, Năstase consideră că a încheiat socotelile cu viața și el are un singur drum. Eșecul nu îl va face să se răzgândească dimpotrivă, are un motiv în plus să continue ce a început. Asta este și regret pentru toți cei apropiați lui Năstase ca și pentru ceea ce credeam toți că înseamnă justiția.

Indiferent când sau cum accident, sau incident, Năstase își va urma drumul. Indiferent ce va face de acum încolo, adevăratul decedat adevăratul sinucigaș este Băsescu dar Băsescu s-a sinucis prostește, nedemn, prin împingerea lui Năstase la sinucidere, prin ambiția sa și dorința de a scăpa de dușmanii de partid. Băsescu mai este vinovat și de încercarea de sinucidere a lui Adrian Sobaru, ca și de cea a lui Petre Murjan. Gestul lui Năstase ca și al celor doi ca și al altora cărora le-a reușit și nu știe nimeni de ce l-au făcut, este nu numai un gest al disperării sau demnității este și un gest de protest împotriva urii cu care Băsescu a umplut această țară formând acea haită de slugi gata să sfâșie tot pentru a apăra interesele masculului Alfa.

Urmările gestului lui Năstase pot fi imprevizibile de acum încolo. În Sicilia asta ar fi declanșat un val de răzbunări și băi de sânge care ar fi ținut generații. La noi poate să aducă bătălii politice fără menajamente, lovituri spectaculoase, demisii, demiteri, procese și ură, multă ură. Asta a semănat și va culege Băsescu.

Sinuciderea (nereușită) a lui Năstase poate însemna sfârșitul lui Băsescu. Practic nu Năstase s-a sinucis, ci Băsescu. Glonțul tras în biroul lui Năstase poate fi găsit în biroul oval. Năstase după părerea mea este vinovat, dar vinovăția sa nu a fost probată. Este la fel de vinovat ca și Iliescu de moartea lui Ceaușescu, ca toți politicienii si nu mai puțin vinovat decât Băsescu. Sa le dăm la toți cate un pistol in mana ? Îmi e teama că în loc sa se sinucidă, ne ciuruiesc tot pe noi. Unii au experiență în domeniul acesta și nu sfiesc să se laude cu asta.

5 comentarii:

  1. PRELUARE DE PE MHblogonlain

    TPM
    24 iunie 2012, 13:10

    Domnu' Neacsu, un singur advertisment iti dau !
    Inca o data mai leaga-te de mine, pe blogurile tale, ori pe aiurea si tandari te fac!
    Ce te tot fute grija de mine ? Pastreaza-ti parerile despre ce, cum si cat as avea eu de spus.
    Pe data de 20 iunie 2012, 22:17, m-am retras cu comentariile de pe acest blog si, inclusiv, de pe "Lincurile reciproce"-acest lucru incluzand si blogurile tale de "succes" sau comentariile de cacat pe care le tot imprastii pe unde vezi ca audienta e mai buna.
    Lasa-ma sa-mi tin promisiunea si nu te mai scarpina in cur de dorul meu !
    Ai grija ca nu stau prea bine cu autocontrolul. Nu ma pune la incercare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am legat de dumneata, iar ceea ce am spus acolo nu iti aducea atingere cu nimic.Eu oricum nu am insomnii dincauza dumitale.Snatate!

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indiferent cine ar fi, te rog nu folosi termeni de genul asta. Nu vreau asemnea exprim[ri pe blogul meu. Imi pare rau, iti voi sterge comentariul.

      Ștergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.