luni, 25 octombrie 2010

CUVANTUL CARE SPALA SAU MAGIA CUVINTELOR


La inceput a fost cuvantul ..

De cand e lumea lume , de cand oamenii au inceput sa comunice , prin semne , apoi sunete articulate , apoi scriere , apoi telegraf, apoi radio, apoi televiziune , apoi pe internet , aceasta comunicare s-a facut cu un scop , acela de a transmite intr-un mod cat mai clar si concis un mesaj .
Dupa ce cuvintele s-au inmultit iar sensurile s-au diversificat, uneori din lipsa de alta preocupare , alteori din dorinta de a complica lucrurile , de a epata sau de a da o noua forma , mai frumoasa sau mai aproape de ideea pe care o contineau , oamenii au inceput sa se joace cu cuvintele . Asa au aparut filosofii, notiunile abstracte , cuvintele fara imagine , fara corespondent in lumea reala , palpabila . Asa a aparut si cuvantul Dumnezeu, o notiune pe care fiecare o interpreteaza cum vrea . Unii au incercat sa ii dea o imagine , pictorii, oamenii de arta , in scopul de a materializa ceea ce nu se stiau cum arata .
Cuvantul este ca Dumnezeu , pentru ca el poate lua orice forma , poate face orice , poate defini chiar si ceea ce nu se vede . Cuvantul, acest instrument magic , poate rasturna umanitatea . Uneori cuvantul poate ucide, poate conduce la masacre si genociduri . E suficient un cuvant , o parola , o imagine care sa declanseze un resort o reactie o comanda in subconstient, aducatoare de moarte sau de fericire . Cuvantul, acest pas spre evolutia omului a ajuns sa fie , ca mai aproape toate creatiile umane , o sursa a decaderii, o sursa a autodistrugerii . Dar si o modalitate de a iesi dintr-o situatie complicata , de a acoperi brese in faptele noastre , de a masca intentii sau neputinte , compromisuri si interese , intelegeri meschine .
Am crezut ca nu vad bine , citind despre “cresterile negative “ ale Epocii Boc. Doamne , cata ipocrizie iti trebuie pentru a-ti masca parcursul dezastruos, niste indicatori care marcheaza o coborare vertiginoasa sub mantia unei “cresteri negative “ . Nu ar fi primul om de stat care isi ascunde faptele rusinoase sub un cuvant “salvator “ Imi amitesc de domnul Clinton , cel cu “relatia nepotrivita “ pe care as fi catalogat-o “gaselnita secolului “ daca nu aparea domnul Basescu, maestrul de sunet si lumina al “loviturilor de teatru “ din politica posdecembrista , spargatorul de tipare , omul care poate da un dos de palma cu nonsalanta , pretinzand ca nu stie si ca trebuie sa-si intrebe stafful sa afle daca s-a intamplat asa ceva , omul care este “jucatorul “perfect, acest” JOHN ALL TRADES “ care vede tot , stie tot , dar nu vede si nu stie sa numere numarul PDL-istilor din parlament si nu vede si nu stie ca o femeie , o romanca , o doamna invatatoare din Romania este de 60 de zile in greva foamei . SAIZECI DE ZILE , nu sase zile , nu sase ore .
Ei bine acest om , ale carui declaratii ne pun rabdarea la incercare , pus in fata mafiei si mafiotilor din Romania , reinventeaza cuvinte , transforma intelesul unui cuvant substituindu-l cu altul . De la acest maestru al declaratiilor absurde aflam ca de azi inainte cuvintele mafie , mafiot, compromis , vanzare , targuiala,”spalare” se pot inlocui cu unul frumos si elegant:” REEVALUARE” . Suna inteligent, suna sic, este cool . De maine am sa ii spun sotiei sa imi bage ciorapii la masina sa-i “reevalueze” pentru ca de cand ii port simt o “crestere negativa “ a confortului meu .

Gata , ma duc sa ma reevaluez pe maini .

2 comentarii:

  1. Marine! Din capitala Ardealului,dupa ce m-am intalnit cu cei mai "guralivi' colegi ,ITI UREZ SANATATE.SA POTI SA TI STEAGUL SUS (CU ADEVARAT),sa nu te lasi infrant. In rest ,TINE MINTE CE SPUNE ARELEANUL:- atata timp cat suntem in picioare ,vom scotae sabia!. Nu te lasa infrant Marine. Azi e o zi! Maine , cu ajutorul lui D,zeu s-ar putea sa o vedem altfel. Marine, a fost frumos azi. Colegi generali activi, azi,NE-AU FELICITAT. E SEMNUL (cat de mic) . CA NU E PIERDUT TOTUL. Politicienii azi sunt,maine pleaca. NOI RAMANEM,pentru ca in venele noastre ,inca curge sange kaki. LA MULTI ANI ,MARINE ,tie si camarazilor nostri olteni. Azi la Cluj ,ne-am simtit inca "catane".NICU de la TURDA

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani Nicule !
    Multumesc pentru incurajari . Am vrut sa vin si eu , nu am putut din motive de sanatate . Voiam sa merg si poimaine , pe 27, a trebuit sa renunt si la aceea . Asta este Motorul da semne de oboseala . Sa speram ca nu e nimic deosebit . Dar trebuie sa merg la "mecanic " . Pana una alta ma bucur pentru reusita , in primul rand cea la care faci tu referire . Pacat de chestia cu focul, televiziunile nu au aratat altceva azi decat acel clip cand dadeau foc la poza si sapca si .. si acuma tot despre asta se vorbeste . Pacat , dar nu-i bai . MERGEM MAI DEPARTE !

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.