vineri, 29 iulie 2022

Lia Olguța Vasilescu și pensiile militare

 


Vineri, 22.07.2022, la Cercul Militar Craiova, la inițiativa domnului colonel (rtr) Cică Florin, președintele ROMIL Craiova, 30 de militari rezerviști sau ”retrageriști”, pensionari militari mai concret,  din Craiova s-au întâlnit cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu,  pentru a lămuri câteva aspecte legate de…. trecutul si … viitorul pensiilor militare. Nu știu dacă activitatea a avut girul președintelui partidului care deține și  conducerea CD, dar doamna primar e suficient de ”bărbată” pentru a-și permite și asuma o astfel de acțiune fără a se teme de interpretări și represalii.

Nu e nevoie să mai amintesc câte frigidere au fost umplute și donate  prin contribuția pensionarilor militari în urma OUG 59, paginile FB ale diverselor asociații sau persoane fizice au abundat de ” oferte” chiar dacă unele erau nejustificate. Cert este că doamna primar și-a călcat pe inimă și a cedat, sentimental politic,  solicitării domnului colonel Cică și a acceptat această întâlnire cu reprezentanți ai ”donatorilor”.

Din primele cuvinte doamna primar  ținut să clarifice momentul și conjunctura apariției OUG 59. Pentru cei care vorbesc despre OUG 59 fără a-i cunoaște prevederile, menționez că aceasta, printre altele, conține două modificări  care au „ucis orice boare de a…vânt” al pensiilor militare,  respectiv articolele 59 și 60 care au scos actualizarea și au limitat netul pensiilor.

Practic aceste două articole au ÎNGHEȚAT pensiile militare.

Bun, mulți cunoșteau sau simțeau asta, fără să știe cum sau de ce. Cei mai mulți însă, habar nu aveau, nici nu simțeau, dar au auzit ei că e ceva în neregulă. Aceștia sunt cei mai .. vocali, cei mai gălăgioși, ei cer tuturor să ia măsuri, dar ei nu știu ce măsuri ar trebui luate. Ei cer doar să li se mai dea și lor ceva, nu contează cât, cum  și când.

Lămuriri

Pentru că și-a umplut curtea de frigidere, doamna primar a acceptat întâlnirea și a precizat unele aspecte (pe care eu le cunoșteam sau intuiam și le-am spus de mai multe ori), respectiv :

  1. Nu a avut nimic personal împotriva militarilor. (Aici, ca o notă personală, confirm, cunoscând contribuția primăriței  la apariția  Legii 241/2013, pe care Oprea o ținea ascunsă prin sertare și care a apărut doar la insistențele ROMIL Craiova cu sprijinul Zoițicăi pe Podul de la Calafat în 13 Iulie 2013, când a intervenit la premierul Ponta).
  2. Personal, cât a fost ministru al muncii a constatat inechitățile privind salarizarea militarilor, a dorit să ridice standardul salarizării militarilor, dar a fost … oprită de specialiștii din interiorul MApN (un domn general de la resurse umane) care au spus că nu se poate discuta despre așa ceva pentru că asta ar însemna și creșterea pensiilor militare ceea ce ar necesita eforturi financiare imposibile. NA: aceeași problemă este valabilă și azi, așa că cine așteaptă actualizări să ia o pauză … LUUUNGĂ.
  3. Ca urmare, MApN a căutat o soluție prin care să poată crește salariile fără să crească pensiile care le dădeau bătăi de cap, respectiv PLAFONAREA PENSIILOR. Și așa, la nivel guvernamental s-a luat decizia ”corectării” legii 223 apărând (din ograda MApN -N.A.) soluția anulării actualizării pensiilor sau ”actualizarea prin indexare”. Fiecare ministru a semnat OUG 59 pentru partea ce îi revenea din lege, respectiv ministrul muncii pentru pensiile speciale, MApN și MI PENTRU PENSIILE MILITARE.  
  4. În 2018, după apariția noii legi a pensiilor civile, Dragnea i-a cerut ministrului muncii să reglementeze și pensiile militare unde existau discrepanțe între pensiile stabilite în condiții similare dar în perioade diferite. Inițial ministrul muncii a spus că nu dorește să se implice într-un sistem în care nu are competențe. Apoi la insistența președintelui de partid, a încercat, solicitând ministerelor implicate date privind starea pensiilor respective. MApN a răspuns că nu poate oferi baza de date, aceasta fiind ”secret militar”. Pe de altă parte exista o neînțelegere și puncte de vedere divergente între ministerele implicate, cele care aveau Case de Pensii Sectoriale.
  5. Având în vedere atât opoziția ministerelor implicate cât și divergențele de interese și soluții dintre cele 3 CPS,  dar și prevederile legii privind gestionarea pensiilor militare, ministrul muncii și-a declinat competențele pe această linie. (ca notă personală pot spune în cunoștință de cauză că cele spuse se confirmă, mai ales dacă privim în urmă și analizăm atât evoluția Plx 199 unde MAI a respins prima variantă propusă de MApN dar și refuzul guvernului de a-și exprima un punct de vedere pe același proiect la cererea Comisiilor pentru Muncă și Apărare, punct de vedere care ține proiectul suspendat. De asemenea ultimul răspuns al MApN și MAI la memorandumul trimis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe problematica PNNR – pensii militare, răspunsul celor două ministere confirmă obtuzitatea și lipsa de verticalitate a reprezentanților/specialiștilor acestor ministere);
  6.  Nici ministrul apărării, nici președintele PSD (cel puțin declarativ, N.A.),  NU SUSȚIN TRECEREA PENSIILOR MILITARE PE SISTEMUL CONTRIBUTIV), deci nu pot fi învinuiți că ar urmări așa ceva.
  7. Reprezentantul Comisiei Europene a precizat (așa cum am spus și eu în articolele anterioare) că  UE nu a solicitat nici includerea pensiilor în PNRR, nici includerea pensiilor militare în rândul pensiilor speciale, acestea fiind optiuni și solicitări ale reprezentaților Guvernului României.
  8. În final doamna primar a precizat că personal este gata să sprijine și să facă lobby pentru sprijinirea drepturilor militarilor în fața președintelui partidului, și ministrului apărării,   să faciliteze o întâlnire a reprezentanților militarilor cu aceștia, pentru a găsi o soluție acceptabilă de ambele părți dar ÎN PRIMUL RÂND  e nevoie de un PUNCT DE VEDERE UNITAR.

Cam acestea au fost problemele prezentate de doamna primar.

După prezentarea sa, au urmat discuții, sau întrebări.

Domnul col (tr) Drăgulin Ilie,a spus că a participat cu două săptămâni înainte la o întâlnire  la Cercul Militar Central București, unde s-a anunțat că există un proiect de lege în care se consideră contribuitivitate,  pentru ofițer 3500 lei, general 4500, subofițer 2500, la care se adaugă solda de grad, OMM, grupa de muncă, astfel că se va ajunge la o echilibrare a pensiilor indiferent de anul ieșirii la pensie. Acest proiect ar avea sprijin și există probabilitatea să intre în procesul legislativ. Proiectul se pare că ar fi inițiat de DRPCVP (adică cel al cărui șef tocmai s-a întâlnit cu conducerea Forumului și a spus că NU CUNOAȘTE NIMIC, NU ȘTIE NIMIC, NU LUCREAZĂ LA NIMIC LEGAT DE  O NOUĂ LEGE A PENSIILOR MILITARE,  POLITICIENII DECID TOT).

Domnul colonel în retragere  Naon Mișu a solicitat doamnei primar ca atunci când va solicita/sprijini/ întâlnirea domnilor Cilacu și Dîncu cu reprezentanții militarilor să fie sigură că vor fi invitate toate asociațiile nu doar câteva, adică nu doar obedienții.

Domnul colonel a mai  a solicitat doamnei primar să lămurească dacă comisia interministerială formată la Ministerul Muncii are ca scop sau sarcină, trecerea pensiilor militare pe contributivitate. Doamna primar a confirmat existenta acestei comisii și faptul că aceasta are ca scop rezolvarea trecerii pensiilor speciale,(unde au fost incluse si pensiile militare) pe contributivitate. A mai pus domnul colonel Naon și problema Plx 199,  care, în opinia dânsului (și nu numai),  va conduce la alte discriminări,  pe care mulți o susțin fără sa o înțeleagă, sau o ”votează”  după cum li se arată degetul, ca în Parlament.

Doamna primar a admis că practic partidele aflate actualmente la putere sunt conștiente că nu se pot încadra în procentul de 9,4% din PIB dacă pensiile militare vor fi introduse în PNRR și calculate pe contributivitate și că se caută soluții pentru rezolvarea problemei.

Domnul Colonel (rtr) Cică a menționat faptul că ar trebui să încheiem înntr-un climat optimist, să rămânem la concluzia că atât domnul Ciolacu cât și domnul Dîncu au declarat că nu vor pensii militare calculate pe contributivitate, că pensiile militarilor sunt pensii militare nu pensii speciale,  iar referitor la Plx199,a spus  că  acesta mulțumește pe unii, dar nu pe toată lumea și că DACĂ  proiectul se pune în aplicare, el unul e mulțumit cu cât oferă acesta.

Am intervenit și am subliniat 3 aspecte:

  1. PLx este avantajos doar pentru cei care vor ieși la pensie (și, completez acuma, și cei cărora nu li s-a calculat la pensie, ceea ce este o discriminare) pentru că le acordă OMM la netul pensiei, deci 20 % la pensie, față de ceilalți care îl au introdus în brut, ceilalți (marea majoritate a celor aflați la pensie)  având doar promisiunea că le vor fi majorate/recalculate/ actualizate pensiile cel mai devreme în 2024 sau la aplicarea în integralitate a legii Legii 153, adică niciodată;
  2. În ceea ce privește trecerea pensiilor militare pe contributivitate aceasta este o posibilitate cu șanse mari, pentru că așa cum se prezintă lucrurile la ora actuală, suntem cu mâinile legate, ni le-am legat singuri prin propunerea lui Ghinea și intervenția lui Vasilcoiu de care a pomenit colegul Naon, deci dacă trebuie făcut ceva trebuie făcut urgent;
  3. Există o posibilitate de a împăca atât caprele cât și varza, adică o variantă care evită  trecerea pensiile militarilor  pe contributivitate dar respectă și angajamentele față de Comisia Europeană cât și cerințele de contituționalitate și ideea de reformă a pensiilor și că dacă dânsa dorește să sprijine această variantă, voi veni cu o propunere până la sfârșitul lunii.

Doamna primar a promis că va face tot ce îi stă în putere să sprijine orice inițiativă care să rezolve problemele.

Așa s-a desfășurat întâlnirea.

Dacă dintre participanți sau cei amintiți are cineva obiecții, ofer drept la replică.

NOTĂ: Interesant răspunsul dat de ”specialiștii” MApN în 2018 când Ministerul Muncii a solicitat date privind diferențele de cuantum al pensiilor pe grade și perioade de pensionare. MApN a răspuns că e secret militar. Oare domnii nu știau că ministrul muncii are acces la secrete de Stat ca membru al guvernului și membru al CSAT, având toate avizele de securitate? Un alt lucru pe care nu îl știau ”specialiștii”in MApN este că datele respective nici măcar nu erau clasificate ca secrete, ci ”confidențiale” ceea ce înseamnă că nu puteau fi publicate anumite informații, dar ceea ce ceruse doamna ministru nu intra nici măcar la confidențialitate, pentru că dânsa nu voia să le publice și să le analizeze și nu ceruse date personale ci situații statistice. Dar MApN când nu vrea să rezolve o problemă o dai pe ”secret militar”. Reavoință și incompetență.

Lia Olguța Vasilescu și pensiile militare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.