sâmbătă, 2 iulie 2022

Bășicarea frunzelor la piersic

 

Știu că pe unii nu îi interesează, aparent, acest subiect. Știu că mulți o să zică că m-am prostit de tot, sau am început să mă cred Ilie Știe Tot, dar vă rog să aveți puțintică răbdare. Ceea ce urmează să vă spun este de interes pentru cei care au piersici în grădină, în fața casei, la poartă, la câmp, indiferent că i-au plantat ei, sau au fost plantați de altcineva, din ”familie” sau cine știe de unde. Iar informația este folositoare chiar și celor fără grădină, sau care ”cumpără fructe” din grădina ”altora” dar care locuiesc în Grădina Maicii Domnului.

Ei bine dragii mei, piersicul este un pom fructifer extrem de pretențios și dificil de îngrijit, odată pentru că este foarte sensibil și în al doilea rând pentru că poate contacta o boală, căreia îi spune bășicarea frunzelor, de care nu mai scapă decât foarte foarte rar. Această boală face ca frunza să se bășice, să se înroșească și să cadă. Dacă s-ar bășica doar o frunză, nu ar fi nimic, dar boala se transmite prin vânt sau prin simpla atingere a unei frunze lovite de boală, de altă frunză, la o simplă adiere a vântului. Nu știu cum să vă explic mai bine, ca să înțelegeti în ce constă pericolul. Este, cam cum ar fi corupția printre politicienii noștri, parlamentari, aleși locali sau la nivel național. Odată ce boala a intrat într-o ”frunză” aceasta cum a pus mâna pe umărul unui alt politci… pardon unei alte frunze, gata, a contaminat-o. De la o frunză, se contaminează tot omul, pardon, pomul și dacă ai mai mulți piersici, întreaga livadă.

Partea cea mai proastă este că odată intrată boala în frunză, în una singură, dacă nu se iau măsuri urgente, dacă nu ești atent și nu verifici frunzele periodic, acestea se ”îmbolnăvesc” toate și secătuiesc pomul și adio fructe, adio roade, toată energia pomului e mâncată de aceste frunze atinse de acest virus, al corup… pardon, bășicării.

Partea și mai prostă este că odată intrată boala în frunze, nu ai ce face, degeaba mergi la ”horticultori”, la farmacie fitosanitară, nu există remediu. Pe unele canale media poate vei auzi că se rezolvă cu deneacită, cu procuraturită, cu pușcăriol. Canci. Nu există, NU EXISTĂ REMEDIU, ODATĂ INTRATĂ BOALA ÎN FRUNZE. E lucrul dracului, nu ați mai auzit așa ceva. S-a bășicat, bășicată rămâne orice ai face.

Și totuși, pentru a salva pomul, nu frunzele,  căci frunzele odată atinse sunt compromise pe viață iar boala se transmite din frunză în frunză, de la cele bătrâne la cele tinere, există un singur remediu: ruperea frunzelor atinse, frunză cu frunză, și înlăturarea de pe copac. Fără puști, fără pistoale, ca să parafrazez un cântecel, numai cu palmele goale. Și după ce au fost îndepărtate din copac, frunzele nu trebuie lăsate sub copac, pentru că virusul ăla, la cea mai mică adiere de vânt urcă la frunzele cele tinere, căci totuși cresc alte frunze. Deci rupte și aruncate în bezna uitării, să nu mai stea în veci pe lângă copac.

Atenție, uneori boala atinge nu doar frunzele, ci și structu… pardon rămurelele pe care au crescut și degeaba rupi frunza, căci noua frunză care va crește, dacă mai are piersicul putere să hrănească frunze noi, se va îmbolnăvi din ”scaunul” pe care se va așeza, ca să mă exprim mai plastic,  fiindcă virusul se păstrează pe crenguță. Ca atare, uneori trebuie eliminată și crenguța. Repet, singura soluție pentru această boală ”bășicarea frunzei” este ÎNLĂTURAREA acestor frunze  din copac, bucată cu bucată,  uneori cu crenguță cu tot.

În speranța că m-am făcut înțeles, îmi cer iertare față de cei care nu au piersici, dar nu se știe când le va crește câte unul la poartă, adus de vânt.

Nu fiți botaniști, nu puneți botul la cei care vă spun că există alte leacuri.

 

Bășicarea frunzelor la piersic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.