joi, 15 august 2019

SUNTEM PROȘTI?



Ceea ce am spus în repetate rânduri și o voi spune până când ne vom deștepta, s-a împlinit. Deși se spune că puterea face unirea, pe noi, românii, dar în special militarii, Puterea ne dezbină. Ne dezbină nu numai puterea pe care unii dintre noi o au din când în când de a decide, comanda, reprezenta pe alții, ci și, sau mai ales, Puterea politică, adică guvernanții, politicienii, cei care sunt la Putere și conduc, făcându-ne semn să lăsăm ciocu mic, că ei sunt la Putere. Unii ar spune că nu-i bai, că nimeni nu e veșnic la putere, dar partea și mai proastă este că indiferent cine ar fi la putere, are același scop, să dezbine și să .. prostească.
Un mic istoric
Cu ceva timp în urmă nu prea mult, câteva luni, dacă vă mai amintiți stimați colegi și pretini, făceam o radiografie a activității asociațiilor militarilor  și spuneam că a început un concurs, fără premii,e adevărat de obținere de … oarece beneficii, fie comune, fie individuale. Și pentru a ne învrăjbi și mai mult, Puterea, reprezentată de această dată de diverși lideri PSD, ne propunea, pe mai multe canale, ”colaborarea” pentru atingerea unor deziderate și obiective care țineau de înlăturarea unor nedreptăți și tratamente discriminatorii pe care tot ei ni le oferiseră cu larghețe după alegeri.
Recent re-demisa Kati Andronescu promitea acum un an  sinecuri prin Guvern,funcții de secretari de stat, consilieri, și o atenție ”mărită”din partea Guvernului,  prin formarea unui secretariat de stat  pentru veterani și  rezerviști în care însă până la urmă rămăseseră  doar rezerviștii din servicii, servicii care au făcut servicii puterii, indiferent cine a fost la putere. Una la mână.
O idee mai târziu, Leș inatul de la apărare a decis să rupă și el o halcă din rezerviști și prin alt  reprezentant al serviciilor(rezervist și el, dar hăpăitor), consilierul Tache, a venit cu ideea înființării  unui Consiliu Consultativ al rezerviștilor care se voia condus și direcționat direct de ministru. Domnul consilier și-a anunțat un fost coleg de serviciu care tocmai sărise pe un cal alb la una din asociațiile mai vocale ale rezerviștilor și hopa altă celulă de bază a societății militarilor, pe care s-a încastrat LADPM. Și lor li s-a promis rezolvarea problemelor și inechităților din pensiile militare,   telefonistul Leș le-a promis întâlniri directe și discuții face-to- face, le-a cerut un proiect de înființare organizare și funcționare a Consiliului, ei și-au trecut acolo visele, dar până la urmă au fost trecuți sub pulpana milițianului de la relația cu Parlamentul care le-a tras periuță de dinți, apoi au început caterinca, cu discuții cu diverși reprezentanți ai unor direcții de prin minister, niciodată aceiași, ca fiecare să poată spună: ”da, interesant ce spuneți, dați-ne și nouă un documentar ceva să îl studiem și vă dăm un răspuns!”. S-au stabilit termene, alergau băieții ăștia mai ceva ca Superman să facă documente, proiecte, soluții că primiseră promisiunea că în două săptămâni trebuie să apară legea, ministrul se grăbește. Au trecut de atunci mai bine de 6 luni și încă nu se știe nici cine face parte din consiliul consilierilor consultativi. Un singur lucru au obținut ei, câte un permis de intrare  cu mașina în minister, ca să nu mai blocheze aleea din fața Marriot. Aș putea spune că e mare realizare, nici o altă asociație nu a obținut asta până acum, dar ei, reprezentanții LADPM, da.
Imediat conducerea PSD a ajuns la concluzia că nu sunt suficiente două structuri sau o singură dezbinare și uite așa, domnul Dragnea a intrat și el în joc și s-a întâlnit și el, împreună cu Olguța, Fifor și Teo, cu reprezentanții Forumului, sau noua conducere a Forumului, alături de alte 2-3 asociații, care, e drept reprezintă mult mai mulți militari decât celelalte două .. facțiuni sau fracțiuni și a promis și el o a treia … structură, o Comisie de lucru cu același scop, acela de a rezolva neregulile și inechitățile din sistemul pensiilor militare. Spunea domnul Dragnea atunci că în cel mult două săptămâni va scoate un proiect de lege sau OUG care să rezolve problema pensiilor militare așa cum a rezolvat-o pe cea a pensiilor civile. Pe cine a însărcinat el să rezolva problema? Tocmai pe cea care crease, cu o ură inexplicabilă,  una din cele mai mari nedreptăți militarilor. Ironie? În mod cert. Dar nu la adresa ei, ci tot la a militarilor, pentru că nu a mai apucat să își vadă ”visul cu ochii”, acuma luptă pentru rezolvarea inechităților din Rahova, iar Olguța a revenit la vechile sentimente, a promis că până în 2022 militarii vor rămâne cu cele mai mici pensii pentru că cele civile vor crește și va avea ea grijă ca cele ”speciale” ale militarilor să bată pasul pe loc până se rup bocancii.
După ieșirea lui Dragnea din scenă, un alt gargaragiu de rang înalt, domnul ofițer de justiție Oprea înființează și el o structură, civilo-militaro- socială, Uniunea Militarilor și Polițiștilor având aceleași deziderate și același scop. Nici el nu este străin de servicii, Hăpău știe de ce, și uite așa,  alți militari se uită la alt soare înjurându-i pe ceilalți care se închinau la alte astre.
Ai fi zis că sunt suficienți 4 pari la un car de oale, dar nu e așa. În ultima lună, același Leș s-a gândit că nu strică o a 5-a gură căscată și a chemat el la el mai mulți reprezentanți ai asociațiilor, nu doar pe cei cu care discuta Tache consilierul lui, și uite așa, se dădu ordin să se formeze o altă comisie din care să facă parte cei convocați, care împreună cu reprezentanți din DGFC a MApN, CSP aMApN, să întocmească un proiect de lege, ordonanță, ce o fi, care să rezolve problemele militarilor.
În acest grup au intrat și o parte din iubiții Ambramburicăi, și cei din grupa lui Tache, și cei pe care i-a lăsat de izbeliște Dragnea, adică AORR, ANCMRR, ROMIL dar și alții (sindicaliști) care făceau parte din remorca lui Oprea.
Teoretic se părea că în sfârșit se vor întâlni și pune de acord, dar nu a fost să fie. Până a merge mai departe însă as vrea să pun o întrebare: OARE ȘEFII ACESTOR ASOCIAȚII CARE TOT ÎNCERCAU(UNII CU BUNĂ INTENȚIE ȘI CREDINȚĂ) SĂ REZOLVE PROBLEMELE, FIECARE CU VARIANTA LUI, NU AU REALIZAT CĂ PUTEREA NU URMĂREȘTE DECÂT SĂ ÎI DEZBINE, PENTRU CĂ SE FORMASERĂ 4 GRUPURI DE LUCRU ORDONATE DE ACELAȘI PARTID, CU MEMBRI AI ACELUIAȘI GUVERN PENTRU A OBȚINE(DECLARATIV) ACELAȘI LUCRU?  Oare nu au realizat că dacă s-ar fi vrut cu adevărat să se rezolve ceva, ar fi fost desemnat un singur om din partea conducerii de partid și /sau de stat care să vorbească cu toți aceeași limbă și să îi aducă pe toți la masa tratativelor? Oare nu au realizat că de fapt se urmărește doar dezbinarea lor și aburirea? Era vizibil cu ochiul liber.
Dezbinarea la foc…. continuu
Deși era vizibil cu ochiul liber, nu au sesizat, poate fiecare a crezut că chiar are șanse de reușită poate au vrut fiecare să arate că el e mai dăștept iar celălalt mai prost, când de fapt nu e mare diferență dacă ne luăm după modul în care sunt tratați toți,  a urmat o perioadă în care fiecare grup, biserică, bisericuță a încercat să scoată cât mai mult, să întocmească ”documente”, proiecte și propuneri pe care să le vâre cât mai repede sub nasul lui Leș, ca să se laude ei că EI sunt cei care au realizat ceva, ei sunt singurii care se ocupă cu adevărat de problemele militarilor. Dacă le citești comunicatele, te crucești. Unii dintre ei, au mers la ”discuții” cu reprezentanții puterii, amenințând că dacă nu li se îndeplinesc doleanțele, cei 1 milion de alegători ai lor vor da cu PSD-ul de pământ la alegerile prezidențiale, cum au dat și la cele europene. Mare gogomănie, proastă abordare, cu atât mai mult cu cât este o fanfaronadă de care nici Dogaru nu era în stare, care e totuși maestru gogoșar. Omul și-a primit replica, pentru că i s-a spus că dacă pune așa problema, se pot întrerupe discuțiile. Și acum,  pe ici pe colo, câte unul se laudă pe facebook cu milionul de alegători ai rezerviștilor. În fine, una peste alta, ar fi fost de așteptat ca după ce în sfârșit s-au adunat cu toții, cei care, la nivel declarativ măcar, mai mișcă câte ceva pentru drepturile militarilor, să se apuce de lucru împreună pentru a merge cu o jalbă unică. Dar de unde? Păi de ce să nu fim noi primii, cei care rezolvă problema, și-au spus cei din LADPM și mergând pe veriga Tache, au înaintat un document întocmit ”la un joc de whist”, pe care l-au dat fără știrea celorlalți spre a fi aprobat de ministru, cu care credeau ei că deja sunt la  ”per tu”. Bineînțeles că pentru a avea șanse de succes în fața finanțiștilor de partid (și aici intră și Jianu)  era nevoie ca cererile să fie cât mai subțiri, cu un impact financiar minim. Numai așa aveau șanse ca proiectul lor să fie agreat de mai marii puterii iar ei se umpleau de glorie, anunțând că ei sunt cei care au reușit, prin Consiliul lor, iar de acum cine vrea să beneficieze de succesurile lor, să se înscrie în LIGĂ. Pentru cine întreba de ce doar atât, aveau probabil  și răspunsul pregătit: ”Atâta am putut acum, la prima strigare, a fost în grabă,  dar de acum, gata drumul e deschis, ați văzut, reprezentăm o forță, i-am speriat, noi suntem soluția, răbdare și tutun.”
Dar, la întâlnirea pe care au avut-o săptămâna trecută cu domnul Tase și reprezentanții CSP, au fost invitați și ceilalți, care  au venit cu un proiect mai elaborat, mai cuprinzător, care includea cam toate cerințele, nu doar cei 5% pe 2016, pensia suplimentară și recalcularea pentru cei care lucraseră în unele puncte din economia industria militară sau națională. Aceștia au spus că dacă există cu adevărat deschidere și se dorește a se face ceva, să se ia în calcul și în discuție toate problemele, inclusiv problema revenirii la actualizarea pensiilor, deci anularea capitolelor referitoare la pensiile militare din ordonanțele 57, 96, 114. S-a propus ca  în cazul în care unele probleme nu își pot găsi soluția din punct de vedere financiar imediat, aceste probleme să fie rezolvate treptat, eșalonat, așa cum se acordă și măririle pentru pensiile civile, DAR SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECTUL CARE VA FI ÎNAINTAT ACUM, să nu se lase pentru alt dată că suntem sătui de promisiuni și amânări.
Întărâtă-i drace, lui Jianu-i place  
La acest moment, în timp ce reprezentanții ministerului asistau și probabil își râdeau în barbă că au reușit din nou să ne dezbine, reprezentanții celor două grupuri se certau. În final consilierul Tase a propus să se sisteze discuțiile, reprezentanții celor două puncte de vedere și proiecte să se pună de acord și să se întâlnească iarăși peste două zile cu toții, dar rezerviștii să vină cu un proiect comun, pe care să îl susțină toți, nu să se certe. Și s-au revăzut peste două zile, cu un proiect comun, căci  până la urmă cei din LADPM AU CEDAT, PENTRU CĂ CERINȚELE LOR ERAU ȘI ELE INCLUSE ÎN VARIANTA FORUMULUI din care se pare că ei nu vor să mai facă parte, sau îl boicotează, așa cum au făcut și cât au fost la conducerea lui. Surpriză însă, de data asta la discuții a venit mitraliorul Jianu de la DGFC cel care este, ca să spun și eu ca Antonescu, ”dă madăr end dă fakăr of dă militări pensii”. Am spus fakăr? Scuze, am vrut să spun fadăr. Eeeeeeeeeeeeeeeei, cu Jianu nu mai discuți cum discuți cu Tase, sau cu Leș. Nu, pentru că el știe nu doar ce vrea partidul, el dă și soluții pentru îndeplinirea sarcinilor de partid. El știe să spună”NU SE POATE, NU AVEM, NU EXISTĂ!” și o spune cu convingere încât îți vine să îi plângi de milă. El, când ceri ceva ți-o retează scurt ”NU AM CUM!”,fără să clipească pentru că el știe să învârtă cifrele iar dacă îi spui că ai o pensie jumulită, îți face imediat o simulare și îți arată cam ce înseamnă jumulită și dacă nu ai vrea să o ai așa. Așa că pe cei care voiau să aibă și ei o pensie recalculată în baza unor date cât mai aproape de salariile avute, conform legii 223,  Jianu i-a potolit spunându-le că ceea ce vor ei se încadrează în 263 și de ce nu au optat pentru 263? Respectivii, au fost atât de uluiți de întorsătură încât nici nu au mai știut să îi spună ca opțiunea 263 era doar pentru cei ce ieșeau la pensie după 2017, nu pentru cei deja pensionați. Dar scopul fusese atins. S-a mai discutat așa, pe lângă subiect, apoi domnul Jianu a spus  că va studia proiectul înaintat și va da un răspuns care probabil va fi o nouă bătaie de joc, că doar de asta fusese trimis, exact când se puseseră de acord toți reprezentanții rezerviștilor implicați în acest proiect.
Ce credeți, că de acum reprezentanții asociațiilor militarilor s-au învățat minte și vor merge împreună pe același drum ? Da de unde ? Nici nu s-au despărțit bine și au ieșit cu declarații și … învinuiri. Cei de la LADPM îi învinuiesc acum pe ceilalți că din cauza lor nu vor reuși să bifeze o victorie, că proiectul lor ”era semnat” de ministru, iar acum nu vor mai obține nimic. Cei care cereau (pe bună dreptate) O RECALCULARE CORECTĂ, IN SPIRITUL L-223, au luat foc, pentru că ei credeau că gata s-au văzut cu sacii în căruță, dar ar trebui să își dea seama că  Jianu nu ar fi acceptat în ruptul capului așa ceva pentru că ei încearcă de 2 ani de zile să rezolve individual această problemă și nu a reușit nimeni, tocmai pentru că dacă ar da unuia ar trebui să dea la toți, DAR NU SE VREA și scuza este că nu există bază legală. Baza legală se face printr-un ordin de ministru dacă există dorință.  Dar nu există. La rândul său, domnul Bălăceanu, liderul Forumului susținătorul proiectului mai amplu,  iese și el cu un comunicat în care se justifică și încearcă să explice, dar nu suficient de argumentat și convingător  că situația nu e așa cum o descriu cei in LADPM și că nu trebuie să ne mulțumim cu firimituri, dacă ne cerem drepturile, să le cerem ferm, pe toate, nu câte un grăunte.
Nu voi posta aici comunicatele și replicile unora sau altora, apărute pe facebook,  pentru a nu întreține această stare. Nu pot să nu constat însă, cât de proști suntem. Iar cei care stau pe margine neimplicați, neafiliați, pretinși indeciși, dar vocali pe facebook și zeflemitori, care nici nu se  înscriu în asociații, nici nu participă la acțiuni dar vor rezultate(nu includ aici pe cei care nu pot din motive obiective) nu sunt mai deștepți pentru că doar privind sau criticând pe cei care vor să facă ceva nu obții nimic, doar o altă dezbinare, un alt grup, o altă bisericuță.
În concluzie, indiferent ce vom obține, un lucru a fost și va rămâne la fel: dezbinarea. Punct ochit, punct lovit!

SUNTEM PROȘTI?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.