joi, 2 iunie 2011

CRONICA UNUI PROTOCOL INUTIL

Azi, 02.06.2011, Ziua Inaltarii si a Eroilor Neamului, Filiala Dolj a SCMD a avut o adunare sa ii zicem festiva, prilejuita sau programata cu ocazia acestor evenimente importante in istoria neamului. Cu aceasta ocazie, armata a comemorat amintirea eroilor cazuti la doatorie in Cimitirele unde erau inaltate placi sau crucii comemorative . In Craiova erau doua locuri, unul in Cimitirul Sineasca si unul in Cimitirul Ungureni. Fiind mai aproape de cimitirul Ungureni m-am repezit acolo “din intamplare “ ca sa il parafrazez pe amicul Pietrareanu. Deoarece in ultimul timp, dupa venirea primaverii am cam neglijat activitatile sindicale, nestiind activitatile programate de filiala ,am fost acolo sperand ca o delegatie a SCMD va fi acolo pentru a depune o coroana si a pastra un moment de reculegere la mormantul eroilor. Din fericire actiunea nu incepuse, era de fapt programata la ora 12. Din pacate, SCMD nu era planificat la aceasta activitate. Nu-i nimic mi-am zis, imi voi gasi colegii la Cimitirul Sineasca, unde are loc activitatea oficiala cu toate notabilitatile orasului. Cum locul era in cealalta parte a orasului si drumul trecea prin fata sediului Filialei Dolj a SCMD, m-am oprit pe la sediu, sa vad ce se intampla si cum stau lucrurile mai ales ca se astepta sosirea domnilor Dogaru Mircea, Tudor Marian, Radu Tudor, Stan Valentin si a doamnei Cristina Anghel.

Ajuns acolo am intrebat daca vom participa si noi la festivitatea de la Sineasca si mi s-a spus ca nu. Am intrebat de ce si mi s-au dat trei raspunsuri. Primul a fost ca nu participam la activitati cu portocalii, iar al doilea ca .. din cauza sosirii invitatilor, nu se putea participa la activitate. Bine, am spus , dar putea participa o delegatie formata din membri ai filialei, care nu aveau atributiuni de organizare a vizitei. Da, mi s-a spus asa e, de ce nu ne-ai spus mai de mult ? Raspunsul m-a cam lasat mut. A treia motivatie a fost ca noi vom depune la statuia lui Tudor Vladimirescu, care se afla in fata localului unde urma sa se desfasoare adunarea generala a fililalei .Bun mi-am zis, astazi noi depunem coroane in alt loc, data viitoare poate gasim si alta zi .. ce mai conteaza ? Si uite asa, fiecare asociatie, sindicat, organizatie isi va desemna locul si data cand vor decide sa sarbatoreasca Ziua Nationala, Ziua Drapelului Craciunul, Pastele. Sa ne mai miram ca Ungurii depun coroane la statuia lui Bella Kun si nu la a lui Avram Iancu, de vreme ce noi romanii nu mergem sa ne comemoram eroii cu toata lumea pentru ca merg portocalii? Ciudat punct de vedere pentru un sindicat care lupta pentru unitatea romanilor. Ce pierdeam daca trimiteam acolo o delegatie formata din cativa oameni care puteau face abstractie de prezenta unor oameni cu alte opinii politice ? Nu cred ca oficialitatile ar fi respins participarea sindicatului militarilor la aceasta activitate, iar daca o faceau, puteam depune cum am facut-o si de Ziua Unirii. Si cu asta am incheiat acest subiect.

Am ramas la sediu pentru a ma intalni si eu cu Radu Tudor si Valentin Stan, ca si cu mai vechea colega de sindicat si prietena, doamna Cristiana Anghel. Spre dezamagirea mea cei doi invitati –carora urma sa li se inmaneze diplomele si insemnele de membri de onoare ai filialei, nu au putut veni. M-am conversat cu Doamna Invatatoare si a fost o reala placere sa o revad. La activitate erau invitati si presedintii filialelor din judetele vecine, respectiv Mehedinti, Olt, Gorj. Un lucru extraordinar care ar trebui sa devina obicei.

Prezint mai jos ordinea de zi asa cum a fost postata pe blogul filialei, ca sa nu gresec si sa uit ceva .
“vineri, 27 mai 2011
ADUNARE GENERALĂ
Informăm şi pe această cale că: JOI 02.06.2011 va avea loc ADUNAREA GENERALĂ a FILIALEI 1 CRAIOVA la ora 14.00 în AULA BUIA a FACULTĂŢII DE AGRONOMIE.
Ordinea de zi a adunării generale este următoarea:
1. Activităţi desfăşurate de SCMD Filiala 1 Craiova în perioada aprilie-mai 2011;
2. Strategia SCMD Filiala 1 Craiova pentru reprezentarea în instanţă a membrilor SCMD;
3. Prezentarea propunerii de acord de colaborare între Filiala Craiova a SCMD şi Uniunea Social Liberală Dolj;
4. Decernarea diplomelor de excelenţă şi a insemnelor de membru de onoare domnilor Radu Tudor şi Valentin Stan.
La adunare participă în calitate de invitaţi:
1. Col. (r) Dr. Mircea Dogaru – Preşedintele SCMD;
2. Col. (r) Marian Tudor – Vicepreşedinte SCMD;
3. Reprezentanţi din structurile locale si centrale ale USL;
4. Dna. Irina Cristiana Anghel – Membru de onoare al SCMD Craiova.
BIROUL OPERATIV AL FILIALEI 1 CRAIOVA”
Mentionez ca a mai participat si domnul general in rezerva Doritoiu Cornel, vicepresedinte al PNL, candidat din partea PNL la functia de Ministru al Apararii, in viitoarea legislatura, daca USL va castiga alegerile.

Am participat si multumesc colegilor din BO ca m-au acceptat si la discutiile care au avut loc intr-un cadru mai restrans la sediul filialei si deoarece au fost discutii in cadru restrans nu am sa detaliez, o sa spun doar ca au fost discutii normale de informare inter - filiale, la care au participat si si-au spus punctele de vedere privin situatia sindicatului si cea politica si invitatii.

La ora stabilita ne-am indreptat catre locul adunarii si a inceput sedinta. La sedinta au participat cam XXX membri, aceeasi care au participat de fiecare data. Trist este ca indiferent cat de mult a crescut filiala ca numar, la sedinte participa aceeasi oameni. De ce ? Nu am sa dau eu raspunsul, este problema Biroului Operativ sa vada de ce si ce poate face pentru a schimba situatia. Sedinta a inceput cconform programului. Fata de cei anuntati mai sus, aici au mai participat si Domnii Voicu Mihai si Mario Oprea impreuna cu domnul Dobritoiu din partea PNL, domnul Ion Prioteasa, seful Consiluilui Judetean Dolj din partea PSD si (aici nu sunt sigur, nu am retinut numele deci nu ma hazardez sa ghicesc ) un reprezentant al PC Dolj, poate presedintele sau  un vicepresedinte.


Dupa prezentarea discursurilor de rigoare, s-a propus trecerea la vot, dar prevazator domnul Naon Misu, presedintele filialei a intrebat daca mai sunt propuneri la proiectul de protocol. Am ridicat mana civilizat si am spus ca am niste obiectii, nu propuneri. Mi s-a spus ca daca am propuneri, trebuia sa le prezint pe blogul Filialei Dolj . Dar mi s-a dat totusi voie de catre domnul Naon sa imi expun punctul de vedere.



De aici a inceput .. o adevarata demostratie de intelegere a cuvantului Democratie .
Am inceput prin a spune ca acest protocol mi se pare o inutilitate si o greseala.
Iata ce cuprindea :
“ luni, 4 aprilie 2011
Propunerile Biroului Operativ al Filialei 1 Craiova
A) Filiala Craiova a SCMD - Se angajează prin protocolul semnat cu USL DOLJ pentru:
• Sprijinirea forţelor politice din USL în campania preelectorală de mediatizare a programelor, măsurilor şi
platformelor menite să stopeze declinul economic şi social al societăţii româneşti. Membrii SCMD vor fi putători de mesaje în relaţia cu societatea civilă,instituţiile media şi populaţia judeţului.
• Sprijinul USL, atât în pregătirea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare şi locale,cât şi în desfăşurarea acesteia, punând la dispoziţie personal calificat în comunicare şi relaţii publice, organizare şi planificare acţiuni, economişti.
• Pune la dispoziţia USL persoane cu pregătire superioară şi profil etic şi moral care să reprezinte USL în secţiile de votare din municipiul Craiova şi judeţul DOLJ.
• Sprijină şi votează candidaţii USL pentru ocuparea posturilor de primar şi consilieri locali şi judeţeni, precum şi candidaţii pentru parlamentul ROMÂNIEI.


B) USL DOLJ - Prin reprezentanţii săi la nivel local şi central se angajează prin protocolul semnat cu Filiala Craiova a SCMD să acţioneze pentru:
• Redobândirea de către militarii în rezervă şi retragere a demnităţii şi onoarei militare, a prestigiului şi respectului pe care îl merită în societatea românească.
• Abrogarea tuturor legilor şi prevederilor actelor normative care anulează categoriei socio-profesionale a militarilor drepturile dobândite legal precum şi acelea care îi discriminează în raport cu alte categorii socio-profesionale. În concret, prevederile L.329/2009, L.263/2010, L.119/2010.
• Recunoaşterea SCMD ca reprezentant al militarilor în rezervă şi retragere ca apărător al drepturilor acestora, partener de dialog în relaţia cu structurile şi instituţiile statului la nivel central şi local, cu administraţia publică centrală şi locală.
• Acordarea pentru structura centrală şi filialele locale ale SCMD de sedii în condiţiile legislaţiei în vigoare.
• Susţinerea şi votarea în Parlament a unei legi ocupaţionale pentru militari care să respecte atât prevederile legislaţiei U.E. şi C.E.D.O., dar şi jurisprudenţa C.C., prin care să fie recunoscute, atât contribuţiile la bugetul de stat pentru plata pensiilor, dar şi compensarea tuturor privaţiunilor, limitărilor de drepturi, interdicţiilor şi constrângerilor pe care cariera militară le impune.
• Depolitizarea structurilor de conducere din instituţiile sistemului naţional de apărare şi ordine publică şi promovarea în cariera militară exclusiv pe criterii de profesionalism şi competenţă.
• Redarea elitelor a locului pe care îl merită în societatea românească.”

Am mai apucat sa spun ca acest protocol este inutil in primul rand si prin faptul ca Filiala se angajeaza sa ofere sprijin in campania electorala catre USL si sa isi ofere voturile conform ultimului punct al angajamentului din protocol, lucru ce ar intra in contradictie cu menirea sindicatului si cu Declaratia Universala a Dreapturilor Omului, si Constituia care garanteaza dreptul la vot si libera exprimare a individului. Cum isi poate permite cineva sa se angajeze cu voturile unei alte persoane ? Este nu numai ilegal, dar si imposibil. Deci o promisiune neacoperita din partea SCMD. Din acest moment, sedinta a degenerat. Doamnul Naon Misu a spus ca nu mai e nevoie sa continui, pentru ca am avut destul timp sa imi expun punctele de vedere pe blog. Puteam sa raspund la fel de politicos ca mi-am expus si eu punctual de vedere pe blogul lui Burcu, blog citit de foarte multa lume , inclusiv membri ai biroului operativ Dolj si CD , in materialul SCMD-USL SAU COMERTUL IMPOSIBIL.
http://mhblogonline.blogspot.com/search?q=comertul+imposibil
Nu am raspuns asa, pentru ca stiam ca erau la current cu punctul meu de vedere si daca erau interesati sa tina cont de el m-ar fi chemat la discutii, dar au considerat ca nu e cazul. Si in definitiv, aveau dreptate pentru ca eu nu aveam si nu am propuneri de imbunatatire a protocolului, eu sunt total impotriva lui. Motivele sunt expuse in materialul mentionat mai sus .

    In plus la ceea ce am spus acolo, mai adaug ca acest protocol mi se pare a fi o aberatie si prin faptul ca e semnat intre filiale si nu intre sindicat si partide, iar angajamentele nu au nici o valoare daca la nivel central, national, nu se semneaza acelasi protocol. De ce? Pai hai sa vedem cu ce se angajeaza USL fata de filiala SCMD Dolj si daca pot face ceea ce isi propun .

• Abrogarea tuturor legilor şi prevederilor actelor normative care anulează categoriei socio-profesionale a militarilor drepturile dobândite legal precum şi acelea care îi discriminează în raport cu alte categorii socio-profesionale. În concret, prevederile L.329/2009, L.263/2010, L.119/2010.

Pot ele sa schimbe legislatia si sa anuleze legile 329, 235 119 sau sa repuna in functie L114? RASPUNSUL ESTE CATEGORIC NU.
Deci daca acest protocol ar fi putut face oarecum efect era numai daca era semnat mai intai la nivel national, iat presedintii celor 3 partide ar fi iesit pe post si ar fi declarat ca se angajeaza sa se achite de obligatiile sus mentionate dupa castigarea alegerilor. Fara asta , e apa de ploaie si activitati “ bifate “ ca sa zicem ca am facut ceva .Nici asa nu as fi crezut ca se va realiza ceva, cu toata stima si respectul fata de unii membri ai partidelor aflate in protocol, fata de care am pana la ora actuala un respect deosebit, dar macar era un angajament al celor ce cu adevarat ar fi putut face ceva nu al unor filiale locale care nu au nici o putere.

     Ei bine, nu am apucat sa imi exprim aceste indoieli si puncte de vedere pentru ca intr-o democratie prost aplicata au sarit colegii de sindicat si au inceput sa bata din palme , din picioare, pentru a imi astupa vocea, in timp ce domnul Naon, cu tot respectul nu a stiut si nici nu a dorit sa ii linisteasca, desi a spus ca este un simplu punct de vedere care trebuie ascultat, dar tonul mai mult a intaratat decat a calmat.

 In acest vacarm a mai luat cuvantul un coleg care a fost ascultat, colegii crezand ca ma va infiera cu manie proletara, dar acesta mi-a dat dreptate. Ceea ce a dus furia multimii spre culmi pe care nu le credeam. In acest moment, reprezentantii partidelor, care crezusera ca vor veni, se va aplauda si vor pleca fericiti ca totul este ok, s-au ridicat si au plecat aducandu-si aminte unii ca mai au treaba pe la partide, altii motivand ca nu vor sa asiste la discutii interne, de parca nu pentru discutii ne adunasem acolo. Normal ar fi fost sa asculte care sunt obiectiile oamenilor vizavi de proiectul respectiv si sa vina cu argumente, ei, cei care se angajau sa ne ajute. Dar probabil asta nu facea parte din planul sau responsabilitaile dansilor, sau mai politiceste spus, nu fusesera mandatati pentru asa ceva. Civilizat si simplu ar fi fost sa fiu lasat sa spun ce am de spus, sa se raspunda intrebarilor si sa se treaca la vot. Ar fi fost normal, civilizat, si s-ar fi rezolvat problema in 10 minute. Din pacate, spiritul balcanic ne intuneca mintile intotdeauna si intoleranta fata de cei ce au alte puncte de vedere a facut din sedinta un scandal inutil. Nu reusesc sa inteleg atitudinea fostilor colegi. De ce s-au temut ? Ce se intampla daca imi terminam de expus punctul de vedere ? Si ne mai miram ca am fost singura tara care a facut schimbarea de la communism la democratie cu varsare de sange.

         Singurul care si-a pastrat calmul si o recunosc cu fair play, a fost domnul Dogaru, care s-a ridicat si a spus ca se discuta si va fi probabil semnat un protocol asemanator la nivel national, problema s-a discutat deja, deci filiala nu va ramane singura. Cui i-a mai pasat? De acuma, vijelia se dezlantuise si colegii, suparati ca cineva are si alte pareri si le strica jucaria nu au mai dat voie sa se vorbeasca. M-a surprins doar afirmatia domnului Dogaru care a spus ca pana la venirea la sedinta habar nu avea de continutul Protocolului. Sincer, m-a lasat masca si mi-a amintit ca si la Alba Iulia cand s-a dezbatut proiectul de ROF, vazand ca gluma se ingroasa si filialele nu sunt de acord cu propunerile centrului, a spus ca habar nu avea ce contine ROF-ul pana in seara dinainte, si a dat vina pe Rinciog, vennind dupa pauza cu o varianta modificata oarecum, spunand ca aia e varianta CD. Istoria s-a repetat. Mie personal mi-a fost intotdeauna rusine sa merg la instructie cu lectia neinvatata si sa spun soldatilor ca nu stiu, nu am citit, nu cunosc subiectul zilei. Alta scoala.

Colegul care a mai luat cuvantul l-a mai intrebat pe domnul Dogaru si care este situatia raportului financiar, la care domnul Dogaru a promis ca va prezenta acest raport pe blogul SCMD. DA DOAMNE !

Pentru calmarea spiritelor, s-a trecut la votarea protocolului care a fost votat cu doua voturi impotriva, nici o abtinere si … astept sa se spuna cati pentru. Asa din curiozitate. Eu i-am numarat si vreau sa vad daca sistemul Anastase functioneaza si aici .

Culmea, sau bomboana pe coliva a fost ca dupa adunare, care s-a terminat imediat dupa votare, fara sa se mai depuna nici o coroana, am discutat cu unii dintre colegi. Unul dintre ei, mi-a spus “bravo marine , mi-ai placut !” Stiind ca a votat pentru protocol l-am intrebat ce i.-a placut, pentru ca a votat pentru. A zis “ da , am votat pentru , dar mi-a placut ca nu te lasi si spui mereu ce gandesti” Bine am zis, ma bucur ca ai puterea sa accepti cu zambetul pe buze si faptul ca unii pot avea alta opinie, fara sa le sari in cap. Dar tu ai citit protocolul ? Nu, mi-a raspuns colegul. Era sa fac fractura de falca din nou, ca in cazul porcului. L-am intrebat : “ si cum ai putut vota ceva ce nu stiai ? “ Intrebare retorica.

Uite asa ne votam si presedintii.

Si ca sa fie tacamul complet, vine spre mine un coleg, nu spui cine, ca sa nu ii fac reclama gratuita, si imi spune plin de indignare, ca m-a vazut fotografiindu-l de doua ori (pentru ca luasem aparatul cu mine sa imortalizez evenimentele, fotoreporterul personal fiind plecat la un taiat de moţ) si ca daca il mai fotografiez, sau postez fotografia cu el, ma da in judecata. Am crezut ca nu aud bine si ma tineam deja cu mana de falca intr-un gest disperat de a opri caderea. Domnule, omul asta , indignat de atitudinea mea contrara conducerii filialei, nu a gasit altceva sa imi reproseze decat ca l-am fotografiat ? L-am intrebat de unde stie ca l-am prins in fotografie sau ca am vrut sa il fotografiez pe el, dar nici nu a mai stat la discutii, a plecat amenintandu-ma ca ma da in judecata ca l-am fotografiat. Doamne, apara si pazeste, cu acesti oameni am construit socialismul si apoi democratia !
Asta fuse.

8 comentarii:

  1. Bre Nea Marini ridicâ ceunzura di pi blog ca sâ sî poatâ comenta. Ci crez câ dacâ o leş n-o sâ ai muşterii la îngiurături?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragule Danila
    Nu e nici o cenzura. Poate sa comenteze oricine, si chiar sa si injure. Doar sa fie pe fata asa macar de amorul artei. Oricum comentariile injurioase se sterg. Adevarul e ca aici mai citesc si oameni care nu au chef sa citeasca injuraturi, mai am rude , prieteni, fosti colegi, vecini carora nu vreau sa le curat urechile. Cui nu ii place sa nu comenteze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nea Marine-cine-i doamna dintre Dobritoiu si Dogaru?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cezar,
    Ma dezamagesti.
    Nu ma deranjeaza ca nu ai citit articolul, unde era trecut numele ca invitat si doar te-au uitat la poze. E poate un obicei ramas de pe vremea scolii.
    Nu ma deranjeaza ca nu urmaresti viata politica a tarii si nu mai privesti emisiunile de dezbateri ale unor teeliziuni.Si pe mine maacreste uneori.
    Dar ma mira ca daca tot te uiti pe poze nu ai sesizat si poza din coltul dreapta sus a blogului. Asta pentru ca te vad interesat de poze.
    Sper ca acuma ai ghicit singur raspunsul esti baiat perspicace .

    RăspundețiȘtergere
  5. Nea Marine ,nea Marine- am recunoscut-o pe eroina din prima fii linistit! Problema-i ce cauta pe acolo,in asa companie selecta?
    -parca doamna era,,muritoare de foame" si cam atat!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cezar,
    Stiam ca stii, dar la asa intrebare, asa raspuns.Oricum daca ai fi citit postarea mea ai fi aflat si ce cauta. Este unul, de fapt primul din cei 4 membri de onoare ai filialei Dolj a SCMD.Numele celorlalti 3 le poti gasi tot aici.
    Daca ai cumva obiectii, consoleaza-te cu ideea ca in viata nu facem mereu ceea ce vrem, si cu atat mai putin fac altii ceea ce vrem.Asta e viata .

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu nu am obiectii,nea Marine.mai bagati vo 50 de mii si gata un sindicat adevarat!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu e o idee rea. Poate as ridicam si caliatea nu? Macar conform principiului vechi si verificat, prin acumulari cantitative, la salturi calitetive .

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.