sâmbătă, 31 august 2024

CAMPANIA ELECTORALA SI MApN

 

După protestele din Mai și Iunie, considerate de unii epocale iar de alții inefective, toată lumea a intrat în letargie. Politicienii au măcar o scuză,  a început campania electorală, cea mai lungă campanie din istoria alegerilor din România și poate din lume, întinsă pe o perioadă de 8 luni în care nimic altceva nu va conta și totul  sau nimic se poate întâmpla având ca scuză ”suntem în campanie”. Suntem târăți în război, ne subordonăm țara intereselor altor state sau entități mai mult sau mai puțin la vedere? Există o ”iesplicație”, suntem în campanie. Sunt amânate proiecte de legi și măsuri care să ducă la o redresare economică, politică, socială? Există un răspuns: suntem în campanie electorală, avem alegeri. La tv vedem numai scandaluri între membrii partidelor aflate la guvernare, răsturnări de situații, circ mediatic? Avem o scuză, suntem în campanie electorală. Oamenii sunt jupuiți, mințiți, amăgiți, furați, li se iau resursele strategige, apa, gazele, petrolul, minele de sare și sunt date altora? Aveți răbdare, suntem în campanie electorală, vorbim după. Cresc prețurile, inflația, datoria externă, împrumuturile, deficitul bugetar? Nu e adevărat, minte adversarul, minte Putin, e propagandă, suntem în campanie electorală.

O campanie de seriozitate, muncă, redresare economică, cinste, nu se face, nici din patru în patru ani, din măcar din 40 în 40 de ani, statul nu poate susține o asemenea campanie. Păi cine să mai fure dacă muncim toți? Unii muncesc, alții fură, asta e regula de aur a societății de azi.

Paștele nostru

Deci politicienii au o ”scuză”, așa e în campanie, așa e la alegeri, ei trebuie să promită, să mintă, să consume cât mai multe fonduri, să scrie cărți și să își facă ”imagine”, noi să strângem cureaua, din dinți și din… nu mai spun. Dar noi, noi ce facem ? Noi mergem ca oile la muls, tuns și tăiat. Pentru noi e Paște Permanent, dar nu sărbătoarea de Paște ci, sacrificiul. De Paște se sacrifică mieii, iar noi suntem miei cam de când ne naștem până murim. Unii mai apucă să se transforme în oi, berbeci, dar doar declarativ, sau așa ca apucături,  că în fapt tot miei rămân. Trece timpul pe lângă noi, nici măcar nu contabilizăm, nici memorie parcă nu avem,  uităm și ce ne-au mințit și promis măgarii din fruntea turmei și ce am behăit și cerut noi de generații. Eu nu știu ce substanță sau praf reușește să ne șteargă memoria așa de bine încât după fiecare eșec sau fiecare sacrificare ne comportăm de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic și ne târâm mai departe prin aceeași mocirlă căreia îi spunem viață. Bunăoară protestele alea ale militarilor despre care mulți miei au spus că au fost apogeul activității lor și promiteau momentul  schimbării ”orânduirii” și echitate și egalitate, au trecut ca o furtună într-un pahar cu apă, dar probabil i-au și obosit pe bieții militari care de atunci sunt la ”refacere”, nu se mai întâmplă nimic, nu întreabă nimeni ce se aude cu revendicările lor  sau promisiunile guvernului, mai apar pe ici pe colo niște utopii sau abureli, nimic concret, căci … suntem în campanie. Vrem-nu vrem am intrat în jocul lor, în campania lor electorală. Am văzut că unii rezerviști își fac clipuri electorale perorând împotriva unor partide, promovând altele nu le dau numele (partidelor),  crezând că fac bine ceea ce fac, dar de fapt intrând în această mizerie politică slujind interesul aceleiași clase profitoare, indiferent că se află la putere sau în opoziție. Un lucru nu înțeleg acești miei, și anume faptul că puterea și opoziția nu reprezintă ”binele și răul” ci doar locul în care te afli la un moment dat, la masă, sau sub masă așteptând să primești o ciosvârtă sau să cadă celălalt de pe scaun. În rest, nicio diferență între partide.

Așadar suntem în campanie și asta ne va ocupa tot anul, nimic altceva nu mai contrează pentru nimeni, uităm tot ce s-a întâmplat până acuma, așteptând, ca puii de barză, să vină barza-mamă cu un viermișor în cioc.

Pe 28. Iunie am trimis un set de întrebări MApN. Acum 2 zile am primit  confirmarea că  întrebările mele au ajuns la destinatar și voi primi răspuns în termenul legal. Termenul legal a expirat. Sper că MApN nu consideră că informarea de acum două zile constituie un răspuns. Mai aștept până luni, căci eu de regulă nu uit și nu mă fac că fac. Până una-alta iată întrebările puse domnului ministru Tâlvăr:

”Domnule Ministru,

 Subsemnatul Neacsu Marin…  avand in vedere ultimele informatii aparute in media in ultima perioada  privind activitatea MApN  rog ca, in baza Art 31 din Constituția României și a prevederilor exprese din Legea  544/2001, să puneti la dispozitie, spre informarea publiculului interesat, informații legate de urmatoarele aspecte de interes public :

  1. In urma intalnirii pe care conducerea Ministerului Apararii a avut-o cu reprezentantii conducerilor unor Asociatii ale Militarilor in rezerva, si a recomandarilor facute de chiar domnul ministru, acestia s-au adresat vice-premierului Marian Neacsu pentru initierea unei OUG care sa contina actualizarea soldei de grad a rezervistilor. In data de 07.06.2024 in urma protestelor rezervistilor reprezentantii guvernului au transmis delegatiei rezervistilor faptul ca pentru o documentare solida vor solicita Ministerelor Apararii si Internelor un studiu privind impactul financiar si opinie privind emiterea unei ordonante privind respectiva actualizare Se avansase chiar un termen de raspuns de doua zile. Avand in vedere ca au trecut 20 de zile de la momentul respectiv, va rog sa precizati:
  2. Daca ati primit o solicitare verbala sau in scris in acest sens din partea Guvernului, ce se solicita, care era termenul limita de raspuns si care a fost raspunsul trimis catre Guvern.
  3. Daca la nivelul MApN prin DGFC si/sau CPS a MApN s-a facut o simulare privind actualizarea soldelor de grad ale pensionarilor in varianta amendamentului depus de deputatul Laurentiu Dan Leoreanu la PLx 262/2024, amendament  despre care domnul general-maior Valeriu Rosu  a declarat ca este agreat de MApN.
  4. Daca a fost intocmita o simulare pe aceasta varianta de amendament CARE SUNT CONCLUZIILE? Care va fi impactul financiar si daca pensiile stabilite pana in septembrie 2017 vor inregistra o scadere sau o crestere in cuantum ca afect al aplicarii amendamentului.
  5. De ce nu au fost informate si Asociatiile Militarilor cu privire la rezultatul acestor analize, asa cum promisese domnul ministru Angel  Tilvar la intalnirea din data de 09.05.2024?  
  6. In zilele premergatoare sedintei CSAT si dupa data de 21.06.2024, in media a aparut informatia ca MApN se opune donarii de catre Romania a unui sistem Patriot catre Ucraina si va sustine acest punct de vedere in sedinta CSAT. Hot News l-a citat pe ministrul apararii  astfel:„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm. Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”.

Avand in vedere ca pe data de 21 in sedinta CSAT s-a decis in unanimitate donarea unui sistem „Patriot” Ucrainei, fapt ce a creat multe comentarii legate de presupusa opozitie a MApN va rog sa precizati:

  1. Daca a existat cu adevarat un raport de respingere al MApN sau stirea privind opozitia MApN a fost doar o intoxicare pentru a pune ARMATA intr-o pozitie proasta in fata opiniei publice?
  2. Daca a existat cu adevarat un aviz de respingere a propunerii respective, de ce s-a renuntat la el in sedinta CSAT? Ce informatii sau argumente au fost aduse pentru a contracara OPINIA SPECIALISTILOR MILITARI?
  3. De ce MApN nu a dat niciun comunicat oficial privind acest aspect lasand astfel liber speculatiilor care pot prezenta lucrurile intr-o forma nefavorabila ARMATEI?
  4. Un alt scandal care priveste Ministerul Apararii Nationale este cel al instruirii pilotilor ucrainieni din fondurile MApN. Ziarul National scria pe data de 25.06.2024: „Un scandal de amploare a izbucnit deja în Parlament, după ce au început să răsufle adevăratele discuții din CSAT. Astfel, în loc de 30 de piloți ucraineni, cum a fost prezentat de președintele Klaus Iohannis în scrisoarea de informare pentru parlamentari din luna martie, România s-a angajat, de fapt, să instruiască pe avioanele F-16 până la 350 de ucraineni. Acest lucru înseamnă costuri uriașe din bugetul țării, care vor depăși 2 miliarde de euro.”

Nici pe acest subiect, biroul de presa sau conducerea MApN nu au facut precizari, lasand impresia ca este ceva de ascuns sau MApN NU VREA sa isi precizeze pozitia. Intrebari:

  1. Exista o politica in cadrul MApN de ascundere a adevarului, sau, mai rau de denigrare a institutiei militare prin proliferarea acestor „informatii pe surse” care pun nu doar conducerea ministerului, ci intreaga armata intr-o pozitie deloc favorabila fapt care in contextul actual ar echivala cu tradarea intereselor armatei?
  2. Care este adevarul in cifre privind instruirea pilotilor ucrainieni?
  3. De ce structurile specializate ale MApN nu pun la dispozitie informatiile de interes public si nu pun capat zvonurilor care pun armata intr-o pozitie cel putin defavorabila?
  4. Exista un interes politic intern sau extern, pentru a slabi increderea populatiei in ARMATA?

Rog respectuos răspundeți la solicitare în termenul prevăzut de lege.”

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/07/06/trei-intrebari-pentru-mapn-21042

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.