sâmbătă, 8 august 2020

O altă veste bună, dar cu probleme


O altă veste bună, care va bucura cel puțin deocamdată… virtual o parte a militarilor romani activi sau în rezervă este promulgarea de către președintele Iohannis a  Legii pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat (PL-x 264/05.06.2019).
Proiectul inițiat de deputatul Tit-Liviu  Brăiloiu, susținut de AMVVD, de președintele acestuia Marius Apostol, agreat și sprijinit de ministrul Ciucă, a văzut în sfârșit lumina verde și vine să acorde militarilor participanți la acțiuni militare, veteranilor participanți la acțiuni militare pe teritoriul țării și în afara acestuia, anumite drepturi.
Legea, care înlocuiește legislația anterioară pe această temă pare să fie la prima vedere mai avantajoasă, acordând unele beneficii atât militarilor răniți, urmașilor celor decedați cât și veteranilor. De  drepturile  conferite  de  prezenta  lege  nu  beneficiază personalul participant rănit, invalid, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice din cauza participării la acțiuni militare, misiuni și operații,  familia  și  urmașii  acestuia,  în  situaţia  în  care  rănirea, invaliditatea, afecţiunea fizică şi/sau psihică ori decesul au survenit ca urmare a săvârşirii de către acesta, cu intenţie, a unei fapte ce constituie infracţiune, pedepsită potrivit legii românești.
Legea clarifică și anumite definiții, pentru ca specifică cine anume face obiectul acestei legi.
”Veterani  din  teatrele  de  operații”–personalul  participant  la acțiuni militare, misiuni și operații în afara teritoriului statului român desfășurate  în  teatre  de  operații/zone  de  misiuni  care  îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 4 alin. (1), (2) sau (4);
”Teatru de operații”/zonă de misiune–arie geografică (terestră, maritimă  și/sau  aeriană),  în  afara  teritoriului  statului  român,  în  care misiunea/operația este autorizată să se desfășoare, conform mandatului încredințat  de  către  organizația  internațională/coaliția  responsabilă  de planificarea,  implementarea,  coordonarea  și  monitorizarea  tuturor activităților operaționale din respectiva arie geografică. Pentru Ministerul Apărării  Naționale  teatrele  de  operații/zonele  de  misiune  se nominalizează prin ordin al ministrului apărării naționale, în funcție de gradul  de  risc  specific  al  ariei  geografice  respective  unde  personalul participă la acțiuni militare, misiuni și operații.
Noutatea constă în faptul că participanții (încă activi)  la aceste operații/misiuni vor primi o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar cei în rezervă sau retragere o indemnizație lunară  neimpozabilă de 1000 lei.
Felicitări celor care s-au zbătut pentru inițierea și apariția acestei legi.
Și acum, pentru că la noi nici o veste bună nu poate exista și fără părți rele, să vedem care sunt acestea:

O altă veste bună, dar cu probleme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.