
Proiectul inițiat de deputatul Tit-Liviu Brăiloiu, susținut de AMVVD, de președintele acestuia Marius Apostol, agreat și sprijinit de ministrul Ciucă, a văzut în sfârșit lumina verde și vine să acorde militarilor participanți la acțiuni militare, veteranilor participanți la acțiuni militare pe teritoriul țării și în afara acestuia, anumite drepturi.
Legea, care înlocuiește legislația anterioară pe această temă pare să fie la prima vedere mai avantajoasă, acordând unele beneficii atât militarilor răniți, urmașilor celor decedați cât și veteranilor. De drepturile conferite de prezenta lege nu beneficiază personalul participant rănit, invalid, cel care a dobândit alte afecţiuni fizice şi/sau psihice din cauza participării la acțiuni militare, misiuni și operații, familia și urmașii acestuia, în situaţia în care rănirea, invaliditatea, afecţiunea fizică şi/sau psihică ori decesul au survenit ca urmare a săvârşirii de către acesta, cu intenţie, a unei fapte ce constituie infracţiune, pedepsită potrivit legii românești.
Legea clarifică și anumite definiții, pentru ca specifică cine anume face obiectul acestei legi.
”Veterani din teatrele de operații”–personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații în afara teritoriului statului român desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni care îndeplineşte criteriile prevăzute la art. 4 alin. (1), (2) sau (4);
”Teatru de operații”/zonă de misiune–arie geografică (terestră, maritimă și/sau aeriană), în afara teritoriului statului român, în care misiunea/operația este autorizată să se desfășoare, conform mandatului încredințat de către organizația internațională/coaliția responsabilă de planificarea, implementarea, coordonarea și monitorizarea tuturor activităților operaționale din respectiva arie geografică. Pentru Ministerul Apărării Naționale teatrele de operații/zonele de misiune se nominalizează prin ordin al ministrului apărării naționale, în funcție de gradul de risc specific al ariei geografice respective unde personalul participă la acțiuni militare, misiuni și operații.
Noutatea constă în faptul că participanții (încă activi) la aceste operații/misiuni vor primi o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, iar cei în rezervă sau retragere o indemnizație lunară neimpozabilă de 1000 lei.
Felicitări celor care s-au zbătut pentru inițierea și apariția acestei legi.
Și acum, pentru că la noi nici o veste bună nu poate exista și fără părți rele, să vedem care sunt acestea:
O altă veste bună, dar cu probleme
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.