luni, 30 decembrie 2019

A mai trecut unul

 A mai trecut un Crăciun, se apropie Revelionul, trece și ăsta odată cu el și anul, si ca mâine trece  și guvernul, vine altul, alți bani altă distracție. Pentru români toate trec, numai belele nu. Încă se mai vehiculează perspective apocaliptice, încă ne mai mor oameni în spitale  pentru ca personalul medical nu știe ce să facă și ce consecințe au faptele lor, dar vor scăpa nevinovați. Încă mai mor oameni în accidente de mașină provocate de români mai egali decât românii de rând, pentru care legea se îndoaie la comandă iar culpele trec în spinarea morților, încă mai apar – în lupta pentru supremație – știri despre protejați ai soartei din servicii și palate sus puse care se joaca  de-a șamanii fără a păți nimic,  de plată este bun tot românul ăla de jos, ăla care de când se știe tace și înghite pentru ca a citit el undeva că sabia nu taie capul plecat.
Trei doamne, și toate trei …
Judecătorii s-au supărat pe politicieni că se iau de pensiile lor. Nu zic nu, ceea ce tot tu guvern sau parament ai legiferat, indiferent de culoarea avuta, ar trebui să rămână bătut în cuie, cu condiția să fie făcut în limitele bunului simț. Numai că bunul simț în România politică este ca capra neagră la malul mării. Și dacă s-au supărat au ieșit la proteste, pretextând că le este afectata independența. Cea financiară, bineînțeles. Când se umbla la pensiile altora, magistrații decid că pensiile acestora pot fi înjumătățite dacă  guvernele impotente nu au cu ce să le asigure , dar când e vorba să se umble la pensiile lor, brusc vorbim de independența actului de justiție și chiar lovirea în siguranța națională.
O doamnă judecător, a postat un document înduioșător despre situația judecătorilor care se simt marginalizați , discriminați și băgați la grămadă, în scandalul pensiilor speciale. Ea spune că nu sunt toți la fel de corupți, deci nu merita pusă această etichetă asupra tuturor. De acord, dar de ce spune asta acuma când  i se taie pensia specială și nu a protestat împotriva colegilor care făceau de râs roba înainte de a se lua această măsură care oricum este doar așa un fel de urătură de Anul Nou? Doamna judecător, dacă vreți să nu mai fiți considerați toți magistrații drept profitori și corupți, încercați o curațenie internă, un protest în fața CSM împotriva colegilor din CSM care vă strică imaginea. Ar da mult mai bine la imagine și ar avea mai multe șanse la empatie decât încercând să spălați imaginea justiției cu onestitatea unei părți invizibile din tagma magistraților.
 O altă doamnă judecătoare  fentează pe partea cealaltă a terenului, cerând –cică – ea ca magistrații să ceară singuri limitarea salariului net, că cică așa ar fi corect și onest. Iată o altă modalitate de a ”spăla” imaginea magistraților. Numai că doamna care cere ”cu aleasă prețuire”  limitarea salariilor magistraților are vârsta de pensionare și –așa cum afirmă  fina sa bună- are deja depusă cerere de pensionare, deci nu o mai interesează ce se întâmplă cu salariile magistraților.
Acum exact un an, o altă doamnă judecător, de prin Timișoara, a răbufnit  și a spus  lucrurilor pe nume  identificând tarele sistemului juridic, cum se fac promovările și cum au tăcut și tac magistrații sub diverse comenzi: „Ani de zile nimeni nu a protestat, nimeni nu s-a revoltat. Acum, toţi au ceva de spus. Nimeni nu a spus nimic când procurorii deveneau judecători direct la Înalta Curte, fără să fi motivat în viaţa lor o hotărâre judecătorească. Nimeni nu şi-a pus problema cum putea fi apreciată capacitatea unui magistrat de a motiva coerent o hotărâre, la standardele cerute de Înalta Curte, când la mapa profesională existau doar rechizitorii. Nimeni nu s-a revoltat când procurori de parchet local dobândeau grad şi salarizare aferentă Parchetului Înaltei Curţi, prin delegare, apoi cercetau judecători şi procurori cu grad de curte şi cu 20 de ani vechime, în timp ce marea masă de procurori lua drumul capitalei, în fiecare an, pentru a-şi obţine gradul profesional.”Așa spunea domna Stoicescu acum un an. Toată lumea, atunci spunea ca gata, a venit momentul de cotitură, s-a spart buboiul, nu se mai poate, anul 2019 va aduce o altă justiție, altă mentalitate, altă țară. Da de unde, nu s-a schimbat nimic, pentru că iată ce spune fina despre nașa, adică judecătoarea Adina Lupea, despre judecătoarea Andrea Chiș: ” Acum insa nu ma mai pot abtine. Acum voi lasa deoparte orice iubire, beatitudine, condescedența fata de doamna care mi-a botezat copilul si imi e nasa, pentru ca mi-a fost si contracandidata si din aceasta cauza cred ca am tacut destul. Trei ani.
Acum o sa relev ce se face de fapt. Un membru ales al CSM si-a solicitat decizia de pensionare. Din postura de membru CSM. Cu indemnizatie de CSM, plus diurnele si deplasarile si tot ce se adauga la aceasta demnitate. Din aceasta postura, de unde pensia se poate calcula de la vreo 25.000 in plus net, domnia sa cere diminuarea pensiilor magistratilor de scaun in activitate. E sublim, nu e asa?”  Cine spunea că magistrații sunt zei, că sunt imparțiali, inamovibili, incoruptibili și independenți e bine să stea jos, pentru că aceștia sunt simpli cetățeni, cu patimi și orgolii, cu interese mărunte, cu nevoi financiare și simpatii și antipatii care le dictează comportamentul, așa cum spune chiar doamna Lupea, care recunoștea că trei ani de zile a tăcut, din iubire, beatitudine, condescendență, față de doamna care i-a năsit copilul, dar acuma nu se mai poate abține. Deci conștiința merge prin burtă, pentru că doamna nașă acuma cerea înghețarea salariului finei, printre altele, ceea ce , nu e așa, este un atac la independența justiției. Halal justiție, cu fustele ridicate ca la ușa cortului.
Trei proiecte și toate trei….
Nu e așa că e plină magistratura de oameni de bine ?  La fel e plin și Parlamentul României de parlamentari care vor ”binele”militarilor, aruncând pe piață proiect după proiect privind repararea nedreptăților din sistemul militar de pensii.
Primul a fost Leș, cel care a înființat consilii pe care le-a dat pe mâna miliției, pentru a își bate joc de militari. După ce a pierdut locul de stație, domnul Leș a revenit la tir cu arcul și îndemnat de Marcu s-a apucat să toarne beton în grădina lui Anton, adică să depună în nume propriu, pe persoană fizică, proiecte privind pensiile militare, în curtea ministrului Ciucă. Acesta, imediat  ce a schimbat sceptrul, a promis și el că va rezolva toate nedreptățile din sistemul de pensii, așa cum promisese și Dragnea până să fie decapitat, afirmând chiar că are și bugetul necesar, deși la ora aceea nimeni nu îi prezentase un proiect viabil și nici impactul financiar ”per ansamblu”. Ceea ce făcuse consiliul lui Leș se pare că face acuma și comisia lui Ciucă, adică promite și se poticnește, pentru că socoteala de acasă, sau dinainte de alegeri, nu se potrivește cu cea din târg, adică de după alegeri. Și uite așa militarii se simt din nou păcăliți, pentru că de mai bine de o lună nu le-a mai spus nimeni nimic despre proiectul Ciucă. Nici Ciucă, nici liderii asociațiilor care au fost consultați în prima fază și aburiți în a doua.
Pe data de 30.12.2019(bine că nu pe 31.ca la USR), a avut loc și întâlnirea dintre domnul ministru Ciucă și reprezentanții unor asociații, activitate care urma să dezbată în principal proiectul de ordonanță discutat și agreat între minister si asociații și planul de activități comun de anul viitor. Până la urmă întâlnirea nu a clarificat nimic privind proiectul, asociațiile primind doar asigurarea ca acesta va fi înaintat spre studiu și celorlalte structuri beneficiare ale L  223. Bine, dar populimea din MApN când are ocazia să îl vadă și să își dea cu presupusu ? DE CE NU ESTE POSTAT PROIECTUL SPRE STUDIU ȘI DEZBATERE PUBLICĂ PE PAGINA MApN? Răspuns: pentru că.....
A mai trecut unul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.