miercuri, 30 mai 2018

Noaptea (minții) generalilor



Acum 6 zile, scriam, printre alte subiecte, în articolul ”Săptămâna boșilor” despre întâlnirea  de 4 k, ca să fiu în ton cu ultimul episod din Las Fierbinți, a domnului general Băhnăreanu, cu Hamsterul de Teleorman, ocazie cu care domnul general Băhnăreanu spune că i-a înmânat istoricul memorandum scris de pe vremea lui Neculce, aproape contemporan cu Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung,memorandum  care va intra în istorie drept Primul Memorandum înaintat Hamsterului din întreaga Istorie a neamului. Sunt convins că de dorul și grija militarilor, domnul Băhnăreanu ținea la dânsul respectivul memorandul zi și noapte, în secret ascuns în chimir, atât de ascuns încât nici chiar colegul Bălăceanu nu știa, de vreme ce, fiind întrebat acum câteva luni unde este, dădea din umeri. În fine, rețineți ziua de 10 Mai, ziua când am devenit națiune de sine stătătoare, iar dușmanul a simți tăria vorbelor noastre.
Tot în acel articol, dar și cu alte ocazii făceam eu trimitere la oarece jocuri militare, un fel de spartachiadă, o competiție nesportivă prin care anumiți domni se ridicau unii pe alții în funcții în rândul propriilor asociații, pentru a putea apoi să își revendice și să acapareze conducerea reprezentării asociațiilor militarilor, pentru a le duce, acolo unde  merge ANCMRR de la înființare până în prezent, adică pe post de preș la ușile ministrului apărării și cotroceanului. La câteva zile, citesc pe pagina unui jurnal constănțean, un titlu pe care eu nu am îndrăznit să îl pun, deși reflectă o realitate nedorită, dar corectă ca informație. Este vorba de articolul domnului Cosmin Zaporojan, Lovitura generalilor (r) Băhnăreanu și Bălăceanu. Vor să preia cu forța controlul tuturor asociațiilor militarilor din România”. Este puțin exagerat, nu chiar toate, că sunt multe și degeaba, dar o mare parte din ele, cele mai active. Iată cum își începe articolul domnul Zaporojan: ”O uriașă lovitură se pregătește în lumea militară, lovitură dirijată de o mână de generali în rezervă, în frunte cu Neculai Băhnăreanu și Virgil Bălăceanu. Cei doi, de la cârma Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR), vor să se pună deasupra tuturor asociațiilor și organizațiilor reprezentative pentru militarii activi și în retragere, controlând astfel toate demersurile și luările de poziție a cadrelor militare din România.”
Nu voi intra în interiorul articolului, cine nu l-a citit să-l citească. Pe mine m-a mirat nu cele afirmate, pentru că cunoșteam atât subiectul cât și intențiile, mai scrisesem despre ele, mai mascat, mai devoalat, cât să priceapă cei implicați că li se cunosc intențiile și nu e bine, zău nu e bine, ci faptul că aceste lucruri erau spuse atât de dur de un civil care normal nu ar fi avut de ce să suspine de grija asociațiilor militarilor. Dar mi-am dat seama că dacă s-a ajuns cu acest subiect într-un jurnal al unui tânăr care aparent nu are treabă cu rezerviștii, înseamnă că ori durerea este mare și s-a generalizat, ori este acută și cei pe care îi doare au strigat să se audă. Aș că am decis să abordez și eu subiectul mai tranșant ca să nu zică lumea că ne ascundem după degete. Cine mai dorește să se ascundă, e treaba lui, dar atrag atenția că dacă o face,  are degete subțiri și obraz gros.
Așa că o să o iau metodic.
  1. Confirm că din informațiile mele situația este așa cum a fost expusă. O singură hibă are prezentarea domnului Zaporojan, acolo unde spune că domnul Băhnăreanu încarcă cu de la sine putere să preia conducerea Forumului Asociațiilor militarilor. Aici a greșit, nu singur, ci cu ajutorul nedezinteresat al celui nominalizat în articol.
  2. Personal nu am nimic de împărțit cu nici un alt coleg, indiferent de gradul și funcția sau poziția sa actuală sunt doar un dușman neîmpăcat, așa cum am mai spus, al tuturor celor care sub pretextul grijii față de colegi, nu urmăresc altceva decât să promoveze și să se pună în fruntea bucatelor, așa sărăcăcioase cum sunt.
  3. Nu am contestat și nu voi contesta capacitățile, pregătirea, experiența, competența nimănui dar am dreptul să mă îndoiesc sau chiar să neg buna credință, atuncea când văd, simt, aud, că una se vorbește și alta se face. Am mai spus, sunt sătul de minciunile și țepele politicienilor, ca să le mai accept și pe ale colegilor. Așa că cei care se vor trezi prinși în cuiul cătării, să nu se întrebe ce am cu ei, să își pună întrebarea ce au făcut de au ajuns acolo.
Acum, pentru cei care vor spune că mă înșel, sau am ceva cu cineva, că încerc să dezbin că respectivii domni generali vor să unească asociațiile militarilor, voi spune următoarele:
  1. Când la întâlnirea care a avut loc pe 20 Noiembrie 2017, între o parte a asociațiilor militarilor în rezervă și șeful SMAp, la inițiativa acestuia din urmă, nu a șefilor asociațiilor, domnul general Ciucă a sugerat, ca să nu spun a cerut participanților să se unească într-o formă asociativă pentru a se putea reprezenta în comun, NICI UN PREȘEDINTE DE MARE ASOCIAȚIE NU A PROPUS CEVA CONCRET, DOAR S-AU FĂCUT CĂ PLOUĂ.
  2. Când în intervenția mea am cerut acelorași participanți să se pronunțe clar și deschis față de propunerea de unire a eforturilor asociațiilor  într-o uniune a asociațiilor MILITARE adică din MApN, nu s-a ridicat nici unul să spună EU VREAU. De ce nu au spus atunci, de față cu toți că vor unirea? Pentru că fiecare voia să își păstreze poziția de lider, nici unul dintre ei nu era sigur că ar putea fi ales în fruntea unei asemenea uniuni și decât sub conducerea altuia, mai bine… nimic. Ba mai mult, unul dintre ei, nu mai spun cine, a cerut celorlalte asociații să se înscrie AORR, că este membră CIOR, că este cea mai cea mai.
  3. Cunoscând ambițiile și orgoliile președinților de asociații, colonelul Tudor Marian a sugerat formarea unui Forum al Asociațiilor Militarilor, ca o structură de colaborare și reprezentare comună, care să nu știrbească autoritatea sau pozițiile ”boșilor” nici să îi oblige să renunțe la drepturile lor de președinți, doar să poată face o voce mai puternică acolo unde ne sunt lezate drepturile. Iar ca să nu se suie careva pe tron și să uite să se mai dea jos, a propus ca, conducerea acestui forum sau mai bine spus a ședințelor forumului, să se acorde prin rotație anual în așa fel încât să nu se simtănimeni scos de la drepturile de a se lăuda că a condus și el ceva la viața lui. Inițiativa a fost acceptată(probabil pentru că toți sperau să fie și ei capo di tutti capi cândva,   și așa a apărut Forumul, al cărui prim președinte a fost propus și acceptat  generalul Gropan pentru că era oricum la conducerea Federației Militarilor, care cuprindea mai multe asociații. Nu s-a gândit nimeni atunci să stabilească cum, pe ce criterii, pe ce principii va fi ales următorul, nici când, nici alte amănunte de organizare și acțiune, pentru că la acel moment prioritar era să ne găsim o formă de luptă comună. Menționez că la vremea aceea ANCMRR era condus de tătucul Iliescu 2  și nu se punea problema aderării acestei asociații la Forum.
  4. Între timp, la ANCMRR s-a ales alt președinte, dar membrii consiliului Director și ai biroului, ca și președinții filialelor teritoriale au rămas cam aceiași, deci aceeași Mărie, cu altă pălărie. Nu mai vorbesc despre faptul că a fost ales la mustață, cu abia 51% din voturi. Nu mă bag în activitatea sau problemele interne ale asociației, dar eu dacă eram în locul domnului general Băhnăreanu, înainte de orice mergeam să vizitez toate filialele, să mă întâlnesc cu toți membrii din teritoriu, să îi întreb ce vor de la el, să îi întreb în ce direcție vor să o apuce asociația, dacă vor să păstreze poziția calului care bea apă în fața reprezentanților puterii, sau vor să își unească glasul cu al celor care s-au scuturat. Apoi veneam acasă, convocam forurile de conducere și le spuneam ce au decis oamenii.
  5. Domnul Băhnăreanu, în loc să se ocupe de strategia și politica propriei organizații pe care nu o cunoaște, s-a lăsat încântat de sugestia de a prelua conducerea forumului la cărui membru ANCMRR NU ESTE. Propunerea a venit de la domnul general Bălăceanu, care și dânsul țintește să fie numit, poate chiar încadrat într-o viitoare structură mare șef al rezerviștilor, fapt pentru care a făcut dese vizite la MApN ”în numele” asociațiilor și sub pretextul rezolvării problemelor rezerviștilor. În fapt tot ce a făcut a fost să păstreze la dânsul toate documentele întocmite de membrii Forumului, spunând că le va înmâna personal mai marilor zilei, că a vorbit deja cu nu știu câți miniștri, că are acordul verbal, etc etc etc, ceva marca Dogaru. Nu intru în amănunte.
  6. Eu am auzit și simțit de la începutul anului aceste intenții și am discutat personal cu domnul general Bălăceanu, sugerându-i să îl lase pe domnul Băhnăreanu să respire, să se obișnuiască cu viața de ”organizație” în care nu avea experiență, că nu se mărită fata. Dar domnia sa voia neapărat să îl salte pentru a nu fi învinuit că își dorește personal funcția, dar să o poată touși, dacă nu controla, măcar influența.
  7. În schimbul săltării domnului Băhnăreanu ca șef (mă rog, nici măcar șef, pentru că nu există această funcție, doar reprezentant) al Forumului din care ANCMRR nici nu face parte, domnul Bălăceanu era numit direct vicepreședinte al ANCMRR, apoi chiar prim vicepreședinte, chestia cu mâinile care se spală una pe alta și amândouă pun capacul pe oala asociațiilor.
  8. Recent, foarte recent, domnul Bălăceanu a trimis unor lideri de asociații un mail cu o invitație pentru a participa la o activitate organizată de ANCMRR în cinstea zilei rezervistului, ocazie cu care urma să se treacă ”la ora de vară”, adică să se ia conducerea din mâna domnului general Gropan și să se dea ANCMRR, în persoana domnului Băhnăreanu, deși ANCMRR nu a semnat protocolul de aderare la Forum și, mai ales, nu s-a decis în nici o adunare a Forumului așa ceva. Întrebat de ce și cine a stabilit acest lucru, domnul Bălăceanu a început să dea din colț în colț și să spună că nu știe nimic, că e activitatea ANCMRR (uitând că e ditamai prim-vicepreședintele), apoi că de fapt este o greșeală de comunicare, că nu știu ce ”elefanți” din ANCMRR au înțeles greșit, dar mailul îl trimisese domnia sa și știa ce conține.
  9. Cel mai interesant lucru este că actualul președinte în exercițiu, sau mă rog, lider informal al Forumului, domnul general Gropan habar nu avea că va merge la o sărbătoare și va participa de fapt la propria îmbălsămare. De fapt nu prea fusese invitat. Pe scurt, cei doi domni generali voiau să îl declare pe domnul general Gropan eliberat de sarcini și să preia conducerea Forumului, socotind probabil că la cele 10 stele pe care le au împreună, nu va mișca nimeni în front. Proastă socoteală.
  10. Nu vreau să speculez de ce, cu ce intenții, îndemnați de cine și în ce direcție doreau domniile lor să preia daca nu conducerea măcar interfața asociațiilor, dar modul în care au făcut-o nu e coșher, nu îi onorează, ca să nu spun că îi descalifică.  Este foarte posibil să fie plini de intenții bune, ca și iadul, dar de ce au făcut toate lucrurile așa? De ce nu au lăsat în primul rând ANCMRR-ul să se refacă, să se reorienteze, să își stabilească strategiile și pașii și apoi să vadă dacă membrii săi vor să adere la forum? De ce totul pe repede înainte, ca să nu zic noaptea ca hoții? Asta numai domniile lor știu.
  11. Oricum, manevrele au fost prea grosolane ca să nu fie observate și dezvăluite, din păcate de un jurnal civil. Eu acum doar am lămurit lucrurile, că e păcat să știe civilii ce e în armată iar militarii să afle din presă. Ar fi culmea ca și armata de rezervă să fie condusă de civili nu ?
Acum, ca să nu spună cineva că inventez, fabulez, conspiraționez, o să postez câteva documente care confirmă intențiile celor doi domni generali privind preluarea conducerii Forumului. Cei nominalizați de mine în acest articol, alții decât cei doi, pot confirma dacă am mințit cu ceva sau nu.
Iată ce conținea mailul trimis de domnul Bălăceanu unor șefi de asociații, dar nu și domnului general Gropan, liderul în funcție al Forumului.
Am onoare să vă salut, în speranța că pe 24 ne vom vedea la Ziua Rezervistului și la schimbarea ștafetei președinției FORUM-ului!
Al dumneavoastră,
VBălăceanu”

Iată ce cuprinde o Informare a conducerii ANCMRR privind Conferința Națională din 27 04.2018, adică acuma nici o lună. De reținut că ANCMRR NU A SEMNAT PROTOCOLUL PRIVIND ADERAREA LA FORUM, DAR VORBEȘTE DESPRE PRELUAREA CONDUCERII FORUMULUI..

”                                                                                                             INFORMARE
privind lucrările şedinţei extraordinare a Consiliului Director
 al ANCMRR  „Alexandru Ioan Cuza”
          Stimaţi camarazi,
  În baza hotărârii Conferinţei Naţionale a A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”, la 27 aprilie 2018, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Director al Asociaţiei.
          Pe lângă aspectele de ordin tehnic privind viaţa internă a A.N.C.M.R.R., datele de interes pentru structurile asociative din SANOPSN sunt, conform extraselor din Hotărârea Consiliului Director,  următoarele:
  1.   – Aprobă următoarele modificări la organele de conducere ale Asociaţiei, cu validare la Conferinţa Naţională:
                     a)- completarea Consiliului Director, cu 3 membri: gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil – membru Filiala Sector 6, Bucureşti; plt.adj.pr.(r.) Rotaru Constantin şi plt.adj.pr.(r.) Vasiliu Dumitru – membri Filiala Sector 5, Bucureşti, cu validarea acestora la Conferinţa Naţională (art.23, alin.(3) din Statut);      
                     b)- completarea Biroului Permanent Central, cu 4 membri: gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil; gl.mr.(r.) jr. Dan Ion; col.(r.) ing. Joldea Ion şi cdor.(r.) Casapu Eugen. Aprobarea este conformă cu prevederile art.23, alin.( 3) din Statutul ANCMRR.
  1. – Informează Consiliul Director că Biroul Permanent Central  a ales pe :  domnul gl.lt.(r.) Bălăceanu Virgil – în funcţia de prim-vicepreşedinte; col.(r.) ing. Joldea Ion- în funcţia de vicepreşedinte domeniul Organizare; gl.mr.(r.) jr. Dan Ion şi col.(r.) Casapu Eugen- membrii (art.24 din Statut).
  2. Aprobă preluarea de către ANCMRR – prin preşedintele acesteia,  a preşedinţiei FORUMULUI de dezbateri a preşedinţilor Structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională din România, în anul 2018 .
BIROUL  PERMANENT  CENTRAL”
Iată și invitația privind participarea la ”Ziua Rezervistului” care ar trebui să se numească Ziua Mânăriilor” în care apare –fără nici un drept, dar și fără nici o legătură cu celebrarea zilei instituite de Gabriel Oprea(ce ironie)- și o informare privind predarea ștafetei, predare de care cel care se presupune că o va da, nu știa nimic. Nu i-a întrebat nimeni pe șefii de asociații, membri ai Forumului dacă sunt de acord cu alegerea domnului general Băhnăreanu, ei sunt doar informați chiar de uzurpator, că vor asista la o execuție. Frumoase fapte de arme.
•10.30 – 11.00 Primirea invitaților
•11.00 11.05 Intonarea lmnului Naționol al României
•11.05 11.10 Cuvânt de deschidere





  • 11.10 – 11.20 Prezentarea comunicării . „Ziua Rezervistului Militar (i Ziua A.N.C.M.R.R. – două sărbători de suflet ale Asociației noastre” ;
  • 11.20 – 11.30 Informare privind Forumul structurilor asociative al rezervistilor din domeniul apărării st transmiterea președinției către Asociația Națională a Cadrelor militare în Rezervă și în  Retragere „Alexandra loan Cuza”,-
  • 11.30 — 11.40 Înmânarea de diplome și distincții onorifice,-
  • 11.40— 11.55 Transmiterea de mesaje,-
  • 11.55 — 12.00 Cuvânt de închidere .
Acesta este programul activității trimis în invitație de domnul general Băhnăreanu Neculai. Din cauza unor probleme tehnice nu pot posta invitația în format JPG, dar o voi rezolva eu pana la urmă. Domnul Băhnăreanu crede că transmiterea conducerii unei asociații se face așa, la o agapă, printre pahare și furculițe, așa cum a predat și memorandumul domnului Dragnea. Așa o fi ?Culmea ironiei și perversiunii era că domnul general Gropan era pus să își anunțe singur decapitarea. Olguța, ai fost depășită!
Orice alt comentariu e de prisos, îmi e jenă și să mai comentez. Trageți fiecare concluziile.
Sunt curios ce poziție vor adopta cei doi generali față de întrebările trimise domnului ministru în articolul precedent, pentru că am primit deja reacțiile altor generali care în privat au admis că trebuie făcut ceva, că situația nu mai poate continua șa fără a deveni de-a dreptul periculoasă. Au oare curajul cei doi domni generali să își spună un punct de vedere personal pe acest subiect sau, de ce nu, să ceară în numele asociațiilor pe care le conduc (încă) domnului ministru să dea un răspuns corect și cu respect față de problemele armatei, nu ca doamna ministru al muncii? Sau, au oare cofrag să  protesteze în numele acelorași asociații împotriva lipsei de respect și batjocorii la adresa armatei și militarilor dovedite de doamna Lia Olguța Vasilescu prin modul în care a răspuns la interpelarea deputatului Lupescu ? Eu pun pariu că nu. Cine mă contrazice ? Sunt curios ce asociație va reacționa la cele două documente, asumându-și  sprijinul și cerând să se răspundă , cu responsabilitate cât și manifestându-și nemulțumirea și cerând ministrului muncii să își revizuiască atitudinea față de armată?
Eu asta aș trece pe ordinea de zi la sărbătorirea Zilei Rezervistului, nu înlocuirea domnului General Gropan care e unul din puținii care își respectă blazonul.
Update, 20.05.2018
Așa cum sublinia un comentator, domnul general  Băhnăreanu a considerat că o înțelegerea între domnia sa și domnul general Bălăceanu ține loc și de vot în cadrul filialelor teritoriale ale ANCMRR și de vot în cadrul Forumului și au tratat preluarea puterii ca pe un lucru împlinit, ireversibil și deja realizat. Acest lucru reiese și din documente interne ale ANCMRR, întocmite încă din februarie 2018. Și acest lucru se întâmpla deși se recunoaște că în ANCMRR situația nu este deloc clară, încă nu se știe ce vrea pentru că domnul Băhnăreanu nu stăpânește situația în cadrul propriei asociații, dar vrea să preia conducerea Forumului.
http://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2012/05/PLANUL-CU-PRINCIPALELE-ACTIVIT%C4%82%C8%9AI-AL-B.P.C.-PE-ANUL-2018.pdf

https://www.constantadeazi.ro/lovitura-generalilor-r-bahnareanu-si-balaceanu-vor-sa-preia-cu-forta-controlul-tuturor-asociatiilor-militarilor-din-romania/

Noaptea (minții) generalilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.