miercuri, 6 decembrie 2017

Scandal cu miros de bani la Invictus (arcașul a întins coarda)



Acum aproape 2 luni, după întoarcerea militarilor participanți la competiția ”Invictus”, scriam: ” Acești oameni pentru mine sunt eroi,dar  nu pentru că au luptat în Afganistan, nu pentru că au fost răniți, nu pentru că au reușit să treacă(oarecum) peste durerea fizică, ci pentru că în ciuda politicii criminale a guvernanților, ba chiar și a conducerii din ce în ce mai politice a armatei,față de armata, față de haina militară, față de militari, în ciuda batjocorii la care militarii, acești ”nesimțiți” de serviciu ai guvernelor și partidelor politice, ai Parlamentarilor și președinților care acceptă  și promulgă legi înjositoare, nedrepte și discriminatoare, anticonstituționale la adresa militarilor, au avut tăria să spună ”lasă, treacă de la mine, sunt militar, am jurat să lupt pentru țara mea, nu pentru ei”  și să își rupă din nou din timpul în care ar fi trebuit să fie cu familia, cu copii, ca să se poată bucura măcar acum, așa, fără o mână un picior, un os, un ochi, de cei dragi. Acești militari au mai făcut un efort și au arătat  nu lumii, nu armatelor ”prietene”, ci colegilor și politicienilor, că ei pot lupta, luptă și vor lupta și așa pentru că ei sunt militari.”
Și legat de faptul că Ilie NĂSTASE a pretins și a fost făcut general, pe baza meritelor sportive întrebam retoric ” De curiozitate întreb ce îi oprește pe ministrul Apărării și președinte, să îi facă generali pe cei pe care îi laudă, dar nu îi respectă? Sunt toți militari, deci au pregătire militară, nu ca Onțanu. Au participat la competiții sportive au câștigat medalii pentru România, au făcut să se înalțe steagul României pe cel mai înalt catarg deci au adus glorie sportului românesc, ca Iordănescu și  Năstase, deci îndeplinesc condițiile. Au un singur defect, sunt militari adevărați. Ghinion!”
Ei bine, ieri a avut loc un eveniment prin care conducerea MApN a răsplătit prin avansări în grad și sume în bani echipa INVICTUS. Să fiu sincer, urmărind activitatea pe Facebook, pe pagina MApN, am sesizat o oarecare lipsă de logică în acordarea sumelor, mi s-a părut că au fost acordate sume mai mari ofițerilor și sume mai mici celor mai mici în grad. Neștiind însă atunci cine ce performanțe obținuse, mi-am spus că poate fi o părere. Totuși am constatat că suma cea mai mare fusese acordată unui plutonier major, numit Ionuț Butoi. Astăzi însă am citit pe pagina de știri a Digi 24, dar știrea a apărut și pe alte pagini, că unul din militarii participanți și premiați s-a simțit ofensat de suma primită și a decis să iasă din lot. E vorba tocmai de plutonierul –recent avansat- major  Ionuț Butoi care a fost nemulțumit de suma primită, dând vina pe șeful delegației care a fost responsabil cu organizarea participării la competiție și organizarea ceremonialului. Domnul plutonier major, câștigător al medaliei de aur cu echipa dar și argint la individual la tir,  aduce în discuție faptul că nu au fost respectate prevederile Hotărârii de guvern 731/2017 privind recompensarea financiară a participanților. Intrând pe HG respectivă, la art 25(1)p din anexa cu sumele  am găsit următoarele sume în lei, corespunzând locurilor 1-5:
p) Jocurile INVICTUS – lei
20.000
15.000
12.000
9.000
7.000
5.000
Ministerul de resort”
Dar la articolul 25, alin1, se spune :” (1) Pentru performanțele deosebite obținute în competiții sportive, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, federațiile sportive naționale, Federația Sportului Școlar și Universitar, ministerele și alte instituții centrale care au în subordine structuri sportive pot acorda sportivilor, în funcție de valoarea performanței, de importanța și amploarea competiției, de contribuția personală și în limita bugetului aprobat, premii/recompense în lei și/sau în obiecte, până la valoarea sumelor prevăzute în tabelul următor.”
Așadar, Hotărârea de Guvern  stabilește o sumă maximă pe care ministerele de resort, în cazul nostru MApN, o pot acorda, în funcție de posibilitățile financiare. Conform ordonanței, suma maximă ar fi fost pentru locul 1 de 20000 de lei, locul 2 de 15000lei. În tabel nu se spune nimic de primă de participare, sunt premiate doar locurile 1-5. Deci domnul plutonier major Ionuț Butoi ar fi putut încasa suma maximă de 35000 lei și a primit 17000. Cu tot regretul pentru domnia sa, dar a greșit când a afirmat că nu au fost respectate prevederile HG.
De ce totuși a primit doar jumătate din suma maximă ? Pentru că, probabil  acestea au fost sumele pe care MApN le-a putut disponibiliza, sau le-a  avut pentru ei la   acest capitol. Vă amintiți scandalul cu salariile de pe vremea Țuțuianului când nu erau bani pentru salarii pentru că nu existau de fapt bani în contul destinat salariilor, deși ministerul avea bani dar la alte capitol și a fost nevoie de rectificare bugetară? Ar putea fi aceeași problemă acuma, sau pur și simplu, acționând în marja de manevrabilitate, acordată de acel ”până la” dată de ordonanță, acestea au fost sumele stabilite de domnul ministru, sau eventual DFC.
Având în vedere aceste aspecte, domnul Butoi, cu tot respectul pentru el și compasiunea pentru suferințele sale, a cam dat-o în bară, pentru că în primul rând învinuiește un om care nu poartă responsabilitatea deciziei, mă refer la colonelul Anghelescu, decizia și semnătura aparțin Ministrului și sunt convins că sumele au fost dacă nu propuse, măcar avizate de Direcția Financiar Contabilă, de domnul Gherghină, pardon, Jianu fără de care nu se mișcă nimic în finanțele armatei, nici măcar pentru Marcu sau Wilhelm Tell.  În al doilea rând, Hotărârea de Guvern  nu impune o sumă fixă, ci o sumă maximă iar ministerul s-a înscris în limitele legale.
În al treilea rând, deși, chiar eu spuneam încă din data de 3 Octombrie, deci înainte de a se emite Hotărârea 731 și înainte chiar de emiterea notei de fundamentare a ordonanței, care a fost emisă pe data de 05.10.2017, că acești militar trebuie recompensați prin înaintare în grad și/sau  financiar, mai spuneam în același articol că credeam și speram că ei merită recompensați TOCMAI PENTRU CĂ AU FĂCUT TOATE ACESTE EFORTURI FĂRĂ NICI O PRETENȚIE MATERIALĂ SAU DE ALTĂ NATURĂ. Eu acest gând și spirit ceream să fie recompensat.
Cu tot regretul și un  dezamăgire, constat că (sper că doar unul, sau unii dintre ei) aveau, sau au alte gânduri și că onoarea de a participa și de a reprezenta România și Armata la astfel de competiții, are un preș fix. Stau și mă întreb, oare cei care nu mai sunt și odihnesc alături de alții care nu au plecat la război cu gândul la scutirile de impozit sau împroprietăririle care s-au dat după deces urmașilor lor, or fi mulțumiți acolo unde sunt, sau ne trezim cu unii din ei că vin Judecata de Apoi să ceară socoteală pentru că familiile lor nu au primit recompense pe măsura suferințelor lor?
Sau cumva, așa cum reiese din ceea ce se pare că a spus domnul plutonier adjutant Ionuț Butoi, „Cea mai mare ruşine pe care am putut să o primesc ca sportiv… medalie de aur şi argint să fie egală cu medalia de bronz… ” dânsul e supărat mai mult pe capra vecinului și pe faptul că alții, care au obținut medalii, dar mai mici, au primit sume prea mari? Dacă e așa, nu numai că greșește ci se coboară mult, mult sub medalia de bronz și poate chiar decât ar merita.
Dar, dacă sumele acordate nu sunt procentual echivalente celor menționate de ordonanță în  păstrarea  raportului, da, este nevoie ca pe viitor, conducerea MApN să aibă în vedere acest aspect, pentru a evita astfel de reacții care chiar dacă au o oarecare justificare, de ordin moral, nu  justifică amploarea scandalului părând mai degrabă o răbufnire de orgoliu, sau, cine știe, poate chiar urmările unor neînțelegeri la nivel de relație interpersonală, reacție care nu merită amplificată și nu trebuia să ajungă la astfel de decizii și declarații. Societatea civilă abia așteaptă, mai ales știu eu cine, ca să spună ”uite bă și la ăștia, sunt avansați,  nu se mai satură, primesc bani și de la primărie și de la armată și ei tot nemulțumiți sunt. Auzi, 17000 de lei pentru că a tras cu arcul, când alții au tras la șaibă și mor de foame.”
Reacțiile din presa civilă deja  titrează ”Un medaliat la Jocurile Invictus se retrage din echipă: M-am săturat să fiu bătaia de joc a colonelului Anghelescu” ,sunt convins că știrea va fi dată și la tv, Olguța jubilează, la fel toți cei care abia așteaptă un os de ros din scheletul armatei.
Am fost întotdeauna un apărător al drepturilor militarilor, indiferent de grad, indiferent împotriva cui(chiar și sau mai ales  a miniștrilor apărării) atunci când am constatat că le-au fost încălcate drepturile,dar de data asta, cred că arcașul nostru a întins coarda, pentru motivele arătate mai sus.
Păcat, nu de asta avem nevoie acuma, dar sper ca acest caz să fie un exemplu pentru toți.
Apropo de imagini cu activități ale militarilor, în acest moment, militarii armatei încă fac antrenament pentru defilarea de pe 1 Decembrie, sărbătoare la care unii se vor repezi să apară cât mai în față, să îi vadă și pe ei neamurile și să se laude ca au fost acolo, iar alții caută să se „disperseze” strategic și politic, pentru a nu fi nevoiți să stea ” lângă dușmanul de clasă” deși cuvântul de ordine este Unirea. Privind pe pagina MApN aceste antrenamente nu am putut sa nu remarc câte motoresurse, câte eforturi, câte nopți și zile pierdute, câte frustrări, câte cheltuieli, cât stress, sunt pierdute, consumate, irosite, pentru ca la final sa apară pe post un căprar, un dulap, un drumar, care să spună cât de român s-a simțit și cât de mândru este el de militarii și armata României,  pentru ca a doua zi, sau chiar în timp ce ei defilează,  să voteze pe șest, pe ascuns, pe furiș, băgat de doamna LOV pe sub mână, o hotărâre de guvern prin care se taie nu numai actualizarea pensiilor militarilor, ci și legătura dintre militarii activi și cei în rezervă.În același timp în care  militarii transpiră, pe paginile de socializare continua criticile și injuriile la adresa celor cu pensii ”nesimțite sau deșănțate”, discuții  purtate de cei care peste două zile vor aplauda extaziați , sau poate fals defilarea, sărind fericiți în obiectivul camerelor de luat vederi dau fotografiat. Nu cred că sunt mulți oameni în țară care să merite toate aceste eforturi.
Dar, încă un amănunt, nu l-am auzit nominalizat pe colonelul Pegulescu Augustin, participant și medaliat și el, nici la avansați(ceea ce este totuși explicabil) dar mai ales nici la premiați. A fost și el arcaș, ce s-a întâmplat, a tras în Anton ?
Aud că tocmai s-a decis în CSAT mărirea numărului de viitori eroi ai luptei împotriva dușmanilor SUA și ai departamentului care moare de grija legilor române, nemulțumit de faptul că aceste legi nu sunt votate în Congresul american. Așa fraților, ei ne gubernează, noi îi apărăm.


UPDATE 29.11.2017: Pe pagina de facebook a MApN, intitulată”Armata României” https://www.armataromaniei.ro/blog/46538/cei-15-militari-r%C4%83ni%C8%9Bi-care-au-reprezentat-rom%C3%A2nia-la-toronto-au-fost-premia%C5%A3i-ieri-%C3%AEn
se dă o explicație a modului în care s-a făcut repartiția fondurilor și criteriile care au stat la baza acestei împărțiri. Iată ce se spune acolo:
”Premiile au fost calculate, pentru participarea la fiecare probă, conform normelor menționate, rezultând următoarele sume:
–         10.000 lei – locul 1;
–           7.500 lei – locul 2;
–           6.000 lei – locul 3;
–           4.500 lei – locul 4;
–           3.500 lei – locul 5;
–           2.500 lei – pentru cei clasați mai jos de locul 5.
Exemplu: un militar care a participat la patru probe, ocupând locurile 3,4,5 și 6, a fost premiat cu suma de 16.500 lei, iar altul care a participat la două probe, obţinând locurile 1 şi 2, a fost premiat cu suma de 17.500 lei.”
Nu știu la câte probe a participat pe atunci maiorul Șerban Laurențiu, dar dacă a participat la 4 probe și a obținut rezultatele respective, se pare ca suma se justifică.
Ce nu se justifică însă este de ce unii și când spun unii mă refer la aceeași persoană, lt.col Șerban Laurențiu este înaintat în grad a doua oară în decurs de un an, iar domnul Colonel în retragere Petruț Dorin, nu a fost avansat, mai ales că era în retragere și nu afecta cu nimic activitatea. La câți generali au fost avansați inclusiv anul acesta pe listele ANCMRR sau ale UNPR, cu sau fără merite, eu cred că se putea avansa și colonelul Petruț. Pe aici pe undeva aceasta activitate șchioapătă. Cine ne poate da explicații privind motivul pentru care colonelul Petruț nu a fost avansat e așteptat la interval,
Cazul colonelului Pegulescu Augustin, care este încă activ și funcția pe care o încadrează este de colonel, este unul aparte. Sunt de acord că nu ar avea bază legală, dar omiterea colonelului Petruț este dacă nu o nedreptate cel puțin o gafă. Se mai poate îndrepta.
Ar mai fi o problemă, eu nu am auzit nimic despre antrenorii loturilor știut fiind faptul că în sport sunt premiați și antrenorii, cu atât mai mult cei care au mai dat și bani din buzunar pentru antrenamentele sportivilor. Despre ei ce poate spune MApN?
Mai sunt câteva aspecte aici, pe care însă nu le fac publice pentru că nu ar face bine la ten, dar cine știe cunoaște. Oricum, scoaterea lor pe tapet nu ar rezolva problema.
DREPT LA REPLICĂ:
Am primit de la Biroul de presă al MApN, următorul răspuns privind situația creată de nemulțumirea domnului Plutonier Major Butoi Ionel:
– Dl.col. (r) Marin Neacsu –
Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele informaţii:
Proiectul „Invictus România” este destinat reintegrării sociale a militarilor răniți, refacerii fizice și psihice a acestora prin sport, asumării unor noi provocări și educării în spiritul gândirii pozitive, fără a viza, neapărat, obținerea unor performanțe sau a unor recompense financiare și, reușita lui depinde, în foarte mare măsură, de implicarea societăţii româneşti.
          Pentru a le recunoaşte meritele, pe data de 28.11.2017, din ordinul ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, toţi militarii răniți, printre care și membrii echipei Invictus România, care îndeplinesc condițiile legale, au fost înaintați în grad, înainte de termen sau în mod exceptional.
          Totodată competitorii participanţi la proiectul “Invictus România” au fost incluşi, în privinţa premierii, în legislaţia care reglementează activitatea sportivă, prin H.G. nr. 731/2017 – modificarea şi completarea art. 25, din Normele financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin HG nr. 1447/2007.
          Astfel toți cei 15 competitori la “Invictus Games Toronto 2017”, au fost premiaţi în baza art. 25 alin. (1), lit. p) și alin. (11) din H.G. nr. 1447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare, cu sume între 2.500 lei și 17.500 lei, respectiv 50% din valoarea maximă a premiilor cumulate.
Premiile au fost calculate, pentru participarea la fiecare probă, conform normelor menționate, rezultând următoarele sume:
– 10.000 lei – locul 1;
– 7.500 lei – locul 2;
– 6.000 lei – locul 3;
– 4.500 lei – locul 4;
– 3.500 lei – locul 5;
– 2.500 lei – pentru cei clasați mai jos de locul 5.
Exemplu: un militar care a participat la patru probe, ocupând locurile 3,4,5 și 6, a fost premiat cu suma de 16.500 lei, iar altul care a participat la două probe, obţinând locurile 1 şi 2, a fost premiat cu suma de 17.500 lei.
Suma totală alocată pentru premiere a fost de 129.000 lei.
          La stabilirea limitei de 50% din valoarea maximă a premiilor cumulate, s-au avut în vedere resursele financiare la dispoziţie şi faptul că, potrivit art. 25 alin. (1), lit. g) din H.G. nr. 1447/2007, pentru locul 1 la un campionat mondial militar, valoarea premiului este de maxim 4.000 lei. O diferență foarte mare între militarii din echipa “Invictus Games” și camarazii lor care participă la competițiile mondiale militare ar fi de natură să producă discriminare în rândul personalului militar care participă la competiții sportive.
 
                                                                                                   Biroul Presă

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/998449170294333/
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/un-militar-medaliat-la-invictus-se-retrage-din-echipa-cea-mai-mare-rusine-ca-sportiv-836997
https://www.facebook.com/mapn.ro/?hc_ref=ARRPE3xjzQXX-GEeNFfxU-BURv0Hatx6X6vR9gzhXtNXMGAG5Wkh4m0Hq9GUK_OOOLg
https://lege5.ro/Gratuit/ge3tknzxgiya/hotararea-nr-731-2017-privind-modificarea-si-completarea-art-25-din-normele-financiare-pentru-activitatea-sportiva-aprobate-prin-hotararea-guvernului-nr-1447-2007
Scandal cu miros de bani la Invictus (arcașul a întins coarda)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.