marți, 1 martie 2016

Poliţia română între Gigină şi Godină


groapaLansarea
Recent media românească a prezentat evenimentul monden al anului, lansarea cărţii poliţistului Godină eroul din Braşov , “majurul” care s-a luat la luptă cu ditamai reprezentanţii conducerilor poliţiei şi ai altor instituţii , pentru că nu a binevoit să închidă ochii la abaterile de circulaţie ale soţului unei persoane sus puse. Cazul se ştie, nu îl mai dezvolt. Domnul Godină,  care pe lângă curaj şi coloană are cu adevărat şi talent literar, s-a apucat să pună pe hârtie ceea ce iniţial pusese numai pe facebook, cu mult umor dar şi satiră cât cuprinde. Cu aceste trei calităţi e uşor să susciţi interesul presei avidă de subiecte “senzaţionale” dar în aceeaşi măsură şi răzbunarea şefilor care se văd ameninţaţi.
Păi ce se face poliţia română dacă mai apare un Godină şi prin Dolj, prin Bucureşti, prin Constanţa, prin Cluj sau mai ştiu eu prin ce alte garnizoane prin care au fost, de exemplu, comisarii ministrului apărării? Sau câţi Godină s-or afla prin armată care abia aşteaptă să se facă auziţi?La lansare am văzut şi moaca supărată a premierului care era extrem de furios, că trebuie să participle la acest debut literar care nu pică tocmai bine pentru guvern, trebuie să dea explicaţii presei şi să anunţe ceva măsuri. Dar ce să facă, e subiectul zilei şi nu putea lipsi. La noi conducatorii fac ceea ce dă bine pe sticlă, nu ce trebuie.
Senzaţionalul românesc
Era să spun că nu înţeleg de ce presa îl prezintă acuma pe Godină drept un caz deosebit, când aşa ar trebui să fie toţi funcţionarii sau lefegii, ca să folosesc un termen deja explicat, adică toţi cei care primesc leafă de la stat? De ce ne mirăm şi ni se pare extraordinar, când practic acesta ar trebuie să fie un fenomen cotidian, iar anormal şi senzaţional ar trebui să fie exact cazul şefului poliţiei Braşov. Numai că România nu este o ţară civilizată, România nu este o ţară europeană, România nu este o ţară, România este orice numai o ţară nu, poate e o gubernie, poate este un paşalâc, poate o Raia, poate este o regiune, poate este un experiment, poate un laborator în care se testează toate nenorocirile lumii, toate crizele financiare, toate mişcările sociale, toate distrugerile calculate sau nu, toate Codexurile, toate toxinele şi medicamentele lumii, toţi viruşii, tot, inclusiv răbdarea cetăţeanului. În aceste condiţii nu ar trebui să ne mire nici faptul că şeful lui Godină, “inspectorul şef” de la Braşov, în loc să îşi prezinte demisia, intră în concediu pentru a nu mai putea fi găsit de presă, pentru a nu da aexplicaţii, pentru a aştepta să treacă ufa. Dar aici nu este numai el de vină ci şi cei care i-au aprobat sau chiar ordonat concediul în loc să îl demită pur şi simplu, sau cel puţin să îl suspende până la terminarea cercetărilor. Nu, nu aveau cum să îi ceară demisia, pentru că şi ei, cei care l-au sfătuit să plece în “concediu”, la rândul lor au făcutla fel şi fac la fel dar la alt nivel. Că este aşa, o spune chiar domnul Tobă, cel care declară cu seninătate că toţi miniştrii de interne din 2005 încoace au beneficiat de escorte ale poliţiei în deplasările lor, dar nu a spus dacă de la restaurant sau de la serviciu, este însă clar că în aceleaşi condiţii ca şi Oprea, deci Oprea este nevinovat în opinia domnului Tobă, pentru că nu a făcut altceva decât ce au făcut şi ceilalţi.
O declaraţie cu tâlc
Extrem de greţoasă, de parşivă şi de coruptă această declaraţie a domnului Tobă, care în felul acesta îl scoate practic pe Oprea din cauză, dând instanţei să aleagă între a-i condamna pe toţi miniştrii de interne din ultimii 10 ani ( ceea ce este nu doar absurd dar şi imposibil), sau a-i lăsa nepedepsiţi, deci şi pe Oprea. Această declaraţie aparent incriminatoare pentru toţi miniştrii de interne este în fapt salvarea lui Oprea, iar Tobă nu a făcut altceva decât să execute şi el un ordin politic, acela de a-l disculpa pe Oprea şi a-i da la un eventual proces un argument că nu a făcut nimic “senzaţional” a făcut ce au făcut toţi. Tobă a spus clar, dacă el a făcut abuz, toţi au făcut abuz, atunci judecaţi-ii pe toţi. Este dacă vreţi aceeaşi tactică pe care o aplică şi parlamentarii pentru care se cere retragerea imunităţii, când spun mai mult sau mai puţin mascat, colegilor lor : “ şi voi veţi fi ca mine pentru că şi eu sunt ca voi, aşa că vedeţi ce votaţi”. Deci domnul Tobă nu a dat dovadă de curaj când a spus ce a spus, el practic a încercat să acopere abuzul lui Oprea. Numai că Oprea “a avut ghinionul să fie contemporan” cu groapa în care a căzut Gigină. Atâta tot. Nici o remuşcare, nici un regret, nici o clipire de ochi, doar o privire înspre freză.
Diferenţă de o groapă
Că am ajuns la Gigină, un alt “majur” al poliţiei române care a făcut şi el rating televiziunilor libere, dar post mortem, se poate spune că el se află la polul opus celui în care se află Godină. Dacă Godină a refuzat să execute un ordin ilegal dat de şeful inspectoratului, Gigină nu a avut curaj să facă acelaşi lucru când i s-a spus să o calce, pe ploaie, ca să ajungă “ şefu” acasă de la întâlnirea cu dom Rareş Bogdan omul preşedintelui. Deci avem în faţă doi poli, unul al acceptării ordinelor ilegale, care au dus unde au dus, şi altul al refuzului executării unor ordine ilegale şi scoaterii cazului în media, ca protecţie. Aparent Godină a câştigat, dar nu vă bucuraţi. Nici nu ştiţi ce va urma pentru el. În primul rând o “promovare” care îl va scoate de la serviciul în teren şi îl va duce pe o funcţie mai mare, ca post, dar de la care nu va mai putea scrie decât despre şoareci, praf, dosare şi fişete. Apoi cu timpul, pentru că nu se va găsi nici o funcţie în Braşov pe care să fie promovat, la valoarea lui, i se va cere să îşi caute de lucru prin ţară, dar cine să primească un spargător de reguli la el în judeţ? Şi uite aşa, domnul Godină în câţiva ani îşi va căuta de lucru, chiar dacă acuma nici nu se gândeşte la asta şi nu s-a gândit niciodată serios la o demisie. Eu zic să vândă acuma câte cărţi apucă, cât e fierul cald, că după o lună , sau până la alegerui, lumea va uita de el, va fi un “simplu majur” şi gata. Şeful lui va ieşi poate la pensie, dar pentru puţin timp, pentru că la “calităţile şi fidelitatea” lui, va fi repede angajat la o regie sau deconcentrat probabil chiar la o firmă privată de pază ceva, dar nu va rămâne “nepedepsit”. Revenind la cei doi poli, se poate spune fără nici o greşeală că între Gigină şi Godină este diferenţă de o groapă. Stabiliţi dumneavoastră care.
Cu girofar, fără girofar
Dacă cineva mai are cumva dubii vizavi de direcţia în care merge Poliţia Română sub Tobă,sau crede că fabulez, uitaţi-vă la lista cu cei .. eliberaţi de sub contract” recent din conducerea MI şi veţi vedea numele unui om exemplar, Chestor Principal Gelaledin Nezir. Acest om era încă tânăr, nu avea vârsta de pensionare şi nici măcar o pată în toată cariera sa. Şi totuşi a fost “lăsat la vatră” pentru că nu se înscrie în “modelele” promovate, susţinute şi dorite de Tobă. Cine credeţi că va face pui în cuibarul lui Tobă, Gigină sau Godină?
Între Gigină şi Godină, prosperă, îşi fac de cap şi conduc destinele poliţiei şi ale ţării  alde Oprea, Tobă şi alţii ca ei.
Poliţia română între Gigină şi Godină

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.