luni, 10 august 2015

Despre ca(meleo)nibalismul politic


canibalism
Lumea politică românească, așa cum s-a dezvoltat de la marea ciolaniadă din Decembrie ‘89 este nu numai diferită de tot ce se înțelege în civilizație prin politicieni, ea surprinde uneori și pe cei obișnuiți cu dulceața Dâmboviței. Este adevărat, nu mai miră pe nimeni să vadă politicieni șpăgari trecând dintr-un partid în altul la alegeri în funcție de cotele la bursele de pariuri, nici alianțe și pupături sau certuri și sugrumări între partide după ce sacii au fost urcați în căruțe sau la negocierile ciolanelor în teritorii, astea au devenit reguli și nimeni nu se mai miră. La noi nu există luptă politică, la noi când se apropie alegerile, politicienii se mănâncă între ei iar între alegeri stau la aceeași masă și mănâncă din cei care i-au votat.
Mai nou au apărut gesturi și declarații surprinzătoare chiar și pentru jucători. Să fie din prostie, plictiseală sau pur și simplu de dragul sfântului circ tradițional? Poate din toate câte un pic, cu procente în funcție de personaje.
Legea sponsorizării PNL
Ca și în cazul legii codului fiscal, actorii din PNL fac urcarea la coardă dublă. Este un termen din alpinism, nu din recentul clip al doamnei Gorghiu. Așa cum după ce au votat codul fiscal au ieșit apoi la ordin și l-au contestat, și cu legea salarizării parlamentarilor, actorii PNL devin sălbatici și se fac că nu le place, că nu au nevoie, că nu o acceptă, că nu au fost de acord, că îngrașă, că are colesterol, că nu e bio, etc. Nu mă miră, sunt convins că legea nu le place și o resping cu dârzenie, dar banii sunt bine veniți și nu o să-i respingă pentru că ”îi merită”. Numai că cineva, nu știu cine anume, o minte creață din PNL a avansat ideea ca cei care vor primi mărire de salariu în baza noii legi să doneze jumătate din creștere partidului. Imediat au apărut replici: Cristian Bodea, deputat de Bihor, care deja cotizează cu 700 lei pe lună, adică un salariu mediu în conturile partidului și declară supus că este gata să plătească oricât i-ar cere partidul, pentru că, spune el, ”partidul ne face, lui îi datorăm totul”. Da, așa e partidul l-a propus chestor la Senat și tot partidul îl va scăpa dacă va veni o cerere de arestare, așa că omul poate fi înțeles. Alții însă mișcă în formație, spunând că este o discriminare, că numai salariile celor cu funcții mari vor crește și astfel se simt discriminați. Doamne ce țară suntem dacă am ajuns să facem diferențe și între parlamentari? Păi ce, unii sunt mai parlamentari decât alții? Nu e corect! Oricum, chiar dacă din punctul de vedere al PNL cererea s-ar justifica, PNL având de plătit 3 milioane de lei la bugetul de stat și alte servicii la diferite regii, din punct de vedere .. juridic nimeni nu are dreptul să impună taxă pe creșteri salariale care ar putea fi interpretate și ca sponsorizări de partid. Cu alte cuvinte, datorită legii pesediste, PNL iștii își vor sponsoriza partidul speră să scape de datorii. În aceste condiții gurile peneliste care se deschid împotriva măririi salariilor aleșilor sunt de-a dreptul penibile și populiste.
PDL Redivivus
Dacă după fuziunea PNL-PDL s-a închis ochii, dacă la nominalizarea lui Predoiu la funcția de premier din partea noului PNL au fost dubii, acum nu mai încape nici o îndoială, PNL a dispărut, indiferent cum s-ar numi partidul, tonul și imnul, adică muzica le dau membrii PDL. Și nu acel PDL al lui Blaga care pasămite ar fi fost rupt de latura Băsescu, ci celălalt, al lui Băsescu care în frunte cu Boc nu a plecat din PDL, așteptând momentul să repună mâna pe partid. Așa se explică poate și faptul că Băsescu încă nu s-a înscris în PMP , așteaptă să vadă care din ele va fi mai puternic la alegerile din 2016. Deocamdată, omul său, mâna cu care s-a șters de atâtea ori la nas, a devenit semi-oficial candidatul PNL la primăria Clujului. Deși potrivit Mediafax acesta încă nu s-a decis, fiind deocamdată ocupat de gunoaiele din Cluj, alte surse îl dau ca sigur candidat și câștigător din partea PNL. Întrebat despre această candidatură, Buldogul răspunde în doi peri, confirmă aparent indiferent înscrierea lui Boc , dar nu uită să îl căineze și să îi sprijine și laude eforturile privind criza gunoaielor..era să spun din PNL. Alina Gorghiu e mai”tranșantă” confirmând că acesta va fi până la urmă candidatul PNL nu pentru că îl alege PNL ci pentru că l-ar vrea clujenii. Deci PDL se impune treptat, ”pas cu pas”.
UNPR omoară, dar nu trădează
Sunt deja proverbiale trecerile UNPR dintr-o barcă în alta, în ”interesul național”, la fel ca și sforăitoarele declarații ale șefului său care nu contenește de fiecare dată să declare că este un om de onoare și pune drept zălog ”conformația” sa profesională, fără a aminti însă că nu a fost niciodată un adevărat militar oricâte stele a primit, nici când a lucrat la hotelurile de la Cap Aurora, pentru că acolo, indiferent de gradul sau funcția avute a fost un simplu ospătar pentru mai marii care veneau în concediu. Eu când îl aud vorbind despre onoarea și haina militară pe care le-a vândut turnătorilor și cârnățarilor din partid și servicii, mă apucă o greață incomensurabilă. Și din nou el și partidul său își fac numărul. După ce nașu l-a asigurat pe finu că poate pleca din nou liniștit să se cate la picere, hopa apare cineva care toarnă sare peste meniscul premierului. Vicepreședintele UNPR, Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare, sare la meniscul premierului și îi recomandă fără mască să se dea legat pentru că face de râs România și alianța bineînțeles. Dar, băiat subțire el nu spune că Ponta nu vrea să renunțe la scaun, el este convins că acesta efectiv nu știe care este situația și amabil, îl informează el: „Dacă oamenii importanți în stat i-ar comunica premierului că există un prejudiciu major asupra României prin faptul că nu-și dă demisia, cu siguranță că în a doua zi ar face-o” Ei, nu e așa că e finuț omul? În continuare, ca nu cumva cineva să își închipuie că el ar dori ca UNPR să iasă de la guvernare, domnul vice ne informează și pe noi că „Eu, ca tânăr politician, mi-aș dori ca, din 2016, să avem un Guvern în care să se găsească și PSD și PNL și forțele politice mai mici, cum ar fi UNPR-ul sau UDMR-ul”. Deci el ar dori ca UNPR să fie la guvernare și nu exclude nici o mânărie, indiferent cu cine, numai să se vadă la ciolan. Crede cineva că domnul Cherecheș a vorbit de capul lui? Să nu îndrăznească cineva să spună așa ceva pentru că acum o lună numai, domnul Oprea menționa cât de disciplinat, unit și loial este partidul său. Să vedem când va reuși să îi disciplineze sau înregimenteze și pe noii urcați în barca sa, oteviștii lui DD care așteaptă și acum cei 60000de euro promiși la semnarea intrării în PPDD. Apropo de oteviști aceștia au fost nu mâncați,  ci de-a dreptul înghițiți de UNPR. Numai pe sărmanul DD nu-l mai înghite nimeni.
Predoiu sâsâie o nouă alianță
Dar domnul Cherecheș nu e ssssingurul care vrea o asemenea alianță și mă întreb dacă nu cumva este pusă sau se pune la cale o alianță care să ducă la doborârea lui Ponta. Domnul Cătălin,-fecior de casă -Predoiu, acest candidat pe care nu dă nimeni doi bani, un fel de Fifor al PNL, se trezește și el sâsâind că vrea o alianță nu contează cu cine, numai să fie el premier: „Intru într-o negociere acum, inițiem discuții cu PSD, căruia sper să îi vină mintea la cap. În baza tuturor opiniilor experților, pe care le avem, să găsim o formulă să spună toată lumea că stă în picioare. Începând de astăzi am un mandat. Până nu discut nu avansez cifre. Dacă și PSD e responsabil acum, se așază cu noi la discuții, atunci vom găsi o formulă cu toții” Deci domnul Predoiu, speră ca PSD-ului să îi fi venit mintea la cap și să înțeleagă că Ponta trebuie să cadă, el este singura alternativă la Ponta, că dacă mai vor guvernare și ciolan, pot să fie acolo numai dacă el este premier, să meargă pe mâna lui, căci el și numai el e mandatat să negocieze viitorul guvern.
La prima vedere aș fi tentat să iau declarația lui așa cum le-am luat pe toate până acum, convins că i s-a dat și lui o jucărie care să îl țină ocupat în curte, să nu iasă în stradă să dea mașinile peste el. Dar după declarația lui Cherecheș cred mai degrabă că la amândoi li s-a pus de fapt în gură o vuvuzea prin care să atragă atenția spectatorilor și jucătorilor că PNL și UNPR au bătut palma și sunt gata să primească la discuții pe oricine mai dorește. O astfel de veste trebuia, ar fi trebuit să fie dată de șefii de partide sau purtătorii de cuvânt dar cum oficial Oprea este ”un om de cuvânt”, el nu trădează, s-a convenit să fie scoși în față doi oameni care reprezintă ceva ca funcție,  dar nu sunt luați de obicei în seamă, în așa fel încât la nevoie să se spună că au vorbit în nume propriu. Așa se mănâncă politicienii între ei.
Acest ca(meleo)nibalism politic ar putea fi completat cu lista celor care în plină campanie antimigrație au reușit să se pună la adăpost din punct de vedere politic dar și juridic făcând saltul către ceea ce li se părea lor a fi opțiunea cea mai asiguratoare. Unii au plecat din PNL în PSD, de regulă cei care au probleme cu procuratura generală, căci cei care au probleme cu DNA-ul se orientează către PNL sau UNPR considerând că oricine va câștiga alegerile în 2016, nu va putea guverna fără UNPR. Numai că deocamdată la cârmă se găsește cineva care nu are copii și nici nu înfiază, așa că toți cei care astăzi sunt primiți în casă sunt doar oaspeți, iar când își vor îndeplini rolul vor fi poftiți afară. Deocamdată obiectivul este Ponta. Dosarul lui Oprea nu a fost anulat ci doar amânat.

surse:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Liberalii+cu+salarii+marite+din+conducerea+Parlamentului+obligat
http://www.mediafax.ro/politic/vasile-blaga-boc-s-a-inscris-in-cursa-pentru-desemnarea-candidatului-pnl-pentru-primaria-cluj-napoca-14662191
http://ampress.ro/stiri/emil-boc-va-candida-din-partea-pnl-pentru-un-nou-mandat-la-primaria-cluj-napoca/
http://www.romanialibera.ro/politica/partide/predoiu-anunta-o-veste-bomba–pnl-vrea-sa-cada-la-intelegere-cu-psd-388145
http://www.voceatransilvaniei.ro/catalin-chereches-ii-cere-lui-pontasa-faca-un-pas-inapoi-unpr-asteapta-demisia-premierului/
Despre ca(meleo)nibalismul politic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.