duminică, 2 decembrie 2012

Oltenii încep să se adune : o fi bine ?



De 1 Decembrie, la Craiova am văzut atâta lume adunată încât nu ştiam dacă este Ziua Naţională a României sau a venit Rihana  în concert. Sunt ani buni de când nu am mai văzut atâta lume adunată la o festivitate marcată de o sărbătoare naţională.  În ultimii ani, lumea se cam săturase de venit în centru şi ascultat discursurile unor politicieni, de cele mai multe ori aceiaşi, cu aceleaşi discursuri. La ultima sărbătoare, pe 25 Octombrie abia dacă au fost câteva sute de oameni, deşi activităţile au fost mult mai numeroase şi mai tentante decât acum . Ce s-a întâmplat în nici două luni?

Viaţa politică nu s-a îmbunătăţit, asistăm la aceleaşi atacuri mai ales acum în plină campanie electorală, cu aceiaşi politicieni, chiar dacă trecuţi la partide diferite în unele cazuri, economia duduie gata să explodeze ca un motor turat care nu mai are combustibil, nivelul de trai e atât de jos încât nu îl mai vede nimeni, guvernaţii în lipsă de fonduri la buget inventează boi taxe şi buvignete pentru a mai pune un ban deoparte pentru contractele cu firmele care se laudă în fiecare an că au luat măsuri pentru iarna care va veni, dar singura măsura sunt acatistele pe care le dau pe la biserici, rugându-se Domnului să facă iarna ca vara. Şi atunci ce a scos oamenii afară din casă? Ziua destul de frumoasă cu soare spre amiază? Campania A3 cu steagurile şi ziua României ? Sau Doamne ajută, s-a mai deşteptat românul şi a vrut să îşi mai facă simţită prezenţa în faţa politicienilor?  Dacă e aşa, să le ţină Cel de Sus obiceiul, şi la bine şi la rău.


Cert este că înainte cu o săptămână de alegeri, românii au cinstit Ziua Naţională cu prezenţa lor. La Craiova cred că au fost în jur de 8000 de persoane şi nu au fost oameni aduşi cu autobuzele, nici plăţiţi de cineva, nici ademeniţi de fasole cu cârnaţi sau mititei,  ci pur şi simpli oameni care au dorit dacă nu să se unească, măcar să se adune, să fie împreună să se simtă, unul pe altul, să adulmece atmosfera, să ia pulsul. Este o dezmorţire pe care o aştept de câţiva ani, o atitudine, o renunţare la inactivitate, la nepăsare şi miserupism pe care nu pot decât să le salut şi să mulţumesc concetăţenilor că mi-au redat speranţa că nu am murit înainte de a ni se închide ochii,  că nu suntem zombi. M-a impresionat mulţimea  de copii care se bucurau deşi mulţi dintre ei nu ştiau de ce. Poate se bucurau că este atât de multă lume adunată şi nu se înjură  sau se plâng de greutăţile vieţii, poate se bucurau pentru că îşi vedeau părinţii neîncruntaţi, poate se bucurau că vedeau şi alţi copii decât colegii de cartier sau de clasă, poate se bucurau de bucuria celorlalţi.

Nu ştiu ce or fi înţeles sau cum or fi văzut oficialităţile  această prezenţă, unii s-au bucurat şi ei, poate cu aceeaşi bucurie cu a oamenilor de rând, alţii crezând sau sperând că lumea a venit pentru ei, dar să nu uite că cei care azi vin să te vadă, mâine vor veni să ceară, unii cer ceea ce le-ai promis, alţii ceea ce cred ei că li se cuvine pentru că au venit când ai avut nevoie de ei.

Ştiu însă sigur, oameni, politicieni care nu s-au bucurat, unii dintre ei chiar din cei care se jură cu raţa în gură că sunt olteni şi că îşi iubesc urbea şi locuitorii ei. Nu  s-au bucurat în primul rând pentru că nu au fost acolo. A impresionat asistenţa prin absenţa sa măreaţă, domnul Solomon, edilul care se jura că va face o campanie decentă. I s-a părut oare indecent să participe alături de cetăţenii Craiovei la sărbătorirea acestei zile şi comemorarea eroilor naţiunii? Dacă ne uităm la prietenul său din Bucureşti care a refuzat să se aşeze alături de primul ministru şi a preferat să stea lângă cea care de la înălţimea condamnării aspasiste l-a repus pe tron, îi înţelegem gestul. Şi totuşi băse, a fost prezent, indiferent lângă cine a stat, dar fostul primar, olteanul oltenilor, nu a găsit pe nimeni în toată Craiova lângă care să stea? A preferat să stea lângă Neţoiu şi Vişan , care şi ei au impresionat prin “decenţă” şi absenţă. Pe toţi 3 îi uneşte „dragostea” faţă de craioveni, faţă de Universitatea Craiova, dar îi mai uneşte ceva, îi unesc două  cuvinte magice care i-au pus pe listele PPDD : „DDOSAR PPENAL”. Toţi trei cunosc forte intim semnificaţia cuvintelor, unul a scăpat cu graţiere după ce a intrat în politică, ceilalţi doi speră să scape şi ei prin acelaşi tertip după ce intră în parlament. Aşa speră ei. În lipsa pozei cu domnul Solomon la manifestaţie, o să pun poza unui adevărat oltean şi patriot, care nu se sperie nici de oameni şi nu s-a speriat nici de câinii jandarmilor  care au participat şi ei, de data asta paşnic,  la adunare. Revenind la adunare, a doua zi, pe data de 2 Decembrie, altă adunare. De data asta a susţinătorilor a trei candidaţi USL, şi anume Cosmin Enea, Nicolae  Vasilescu şi Cristiana Anghel doi dintre ei, contracandidaţii „decenţilor” Solomon şi Neţoiu. Continuarea aici: Oltenii încep să se adune : o fi bine ?

7 comentarii:

  1. Cea in rosu este oare dna profesoara iesita din greva foamei?S-a adunat si ea la fasole cu..."ciolan"?

    NB.Ma refer la poza nr 5 nu poza nr 6!

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Neacsule, interesant articol. Se pare ca nu numai oltenii se aduna - fenomenul a fost observat in foarte multe locatii. Mi se pare ca este ceasul al unsprezecelea si oamenii, culmea, de data asta s-au uitat la ceas.
    2. @Anonimi Mai spurcaciuni pedeliste, v-a ramas in gat? Si cu dascalita ce aveti? Fiti siguri ca n-o sa va ia ciolanul pentru ca l-ati pierdut, ba o sa dati si socoteala ca ati ros ciolanul celor multi pe care i-ati nenorocit. Ati ramas doar cu gazele de la fasole cu care incercati sa umflati dirijabilul a.r.d.- p.d.l. Sau sa i le donati stiti voi cui...
    3. Fain catel, Neacsule.
    Cititorul

    RăspundețiȘtergere
  3. Cititorule, atentie la termeni. Esti la limita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai, asa e bine, la limita. Ca de suportat, am suportat peste limita. Dar daca te referi la doamna Cristiana Anghel, pe care am numit-o dascalita, sa stii ca e un termen care in cele mai multe zone ale tarii exprima dragoste si respect pentru cei care ne-au pus creionul in mana si ne-au invatat carte. Tiberiu Ceia are un cantec, asculta-l ca n-o sa-ti para rau. Iata si link-ul: http://www.youtube.com/watch?v=BwC0hCaxoPQ. E bine sa-l asculte si anonimii,poate mai merg pe la scoala (nu a lui base ci a romanilor) - niciodata nu-i tarziu. La noi a iesit soarele. La voi?
    Cititorul

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot eu. Daca te referi la "spurcaciuni pedeliste" gaseste-mi un alt termen, pe care il consideri mai potrivit, si il accept.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, la acel termen ma refeream. Da si la noi e soare , dar am auzit ca vine gerul a .

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.