vineri, 28 septembrie 2012

LECŢIA UNOR STUDENŢI CĂTRE CONDUCĂTORII LOR




           Joi seara, pe 27 septembrie, am văzut şi eu în sfârşit o emisiune reuşită a lui Gâdea. Dacă memoria nu m-a lăsat de tot, am  mai văzut  o emisiune bună dar este atât de departe încât nu mai ţin minte care a fost. Cea la care mă refer acum este însă cea mai bună de până acum, din cele văzute de mine  dar nu datorită lui cât a celor pe care i-a avut invitaţi. Emisiunea a fost făcută la Londra şi a avut invitaţi români care lucrează sau studiază în Anglia. 

         Prestaţia lui Gâdea a fost cea obişnuită : zâmbetul forţat, uşor crispat, numai bun de introdus în reclama aceea  în care te întreabă cineva „tu cât timp petreci zilnic  la toaletă”, privirea cu pretenţii de intelectual  doar pentru că este aruncată de sub ochelari ca şi a lui MRU, buzele ţuguiate sau ţuţuiate atunci când se chinuie să rostească ceva apoi se lasă păgubaş pentru că nu ştie cum se spune corect. 

        Întrebările lui Gâdea au fost în nota obişnuită, puse  cu pretenţii de doctor docent dar aşteptând răspunsurile cu teama elevului prins cu copiuţa. Ceea ce a fost de excepţie în această emisiune a fost prestaţia, prezenţa şi maturitatea celor invitaţi indiferent de vârsta sau preocupările lor. M-a impresionat maturitatea răspunsurilor unor copii dar şi modestia lor şi mi-a creat un moment o oră - două speranţa că România are un viitor în aceşti copii care gândesc acum, la 19-20 de ani mult mai matur şi mai corect decât speranţele politicii româneşti, decât uteciştii de ieri preşedinţii de mâine. Întrebaţi dacă vor veni în ţară după ce termină facultăţile sau doctoratele în Anglia, copii nu s-au lăsat prinşi în capcana întrebării care voia să ducă la o concluzie gata pregătită pe buzele ţuţuiate ale moderatorului şi au răspuns calm că e devreme să spună acum. Unul din răspunsuri al unei fete  ar trebui pus în ramă şi dat spre citire tuturor fanţilor de Dâmboviţa care se dau cocoşi prin politica românească inclusiv micilor Tituleşti. Întrebată dacă va veni în România după terminarea studiilor, aceasta a spus că nu este cazul. Dar nu pentru că nu ar avea nici o şansă în actualul sistem cum ar fi dorit mister Gâdea să i se răspundă, ci pentru că nu se considera pregătită. „Vreau mai întâi să mă realizez, să capăt experienţă, să învăţ ceva şi să pot fi în măsură să am ce dovedi sau învăţa pe alţii când mă voi întoarce acasă. Este prea devreme acum, nu mă pot întoarce aşa nepregătită.” Un răspuns pe cât de realist pe atât de plin de înţelepciune. 

     Ai noştri tineri, şi mă refer aici la funerii, dottori, sau beizadele, se duc la studii la Paris sau aiurea, dar cât mai aproape de Monaco, papa banii smulşi cu greu din pensiile şi salariile bugetarilor de părinţii lor cocoţaţi prin partide politice şi apoi vin imediat cu chipul lor isteţ de oaie creaţă si se înscriu în tineretul partidului apoi candidează la parlamentare şi uite aşa cariera, uite aşa lansarea şi eticheta de copil şcolit în străinătate, dar cu studii neechivalate sau doctorate copiate. 

Fata aceea-regret că nu i-am reţinut numele - a dat o lecţie de modestie, maturitate şi responsabilitate pe care toţi actualii şi viitorii guvernanţi trebuie să o primească, cu atât mai mult  cei care prin voturile membrilor de partid şi manipularea nemulţumirii populaţiei se cocoţează pe funcţii de conducere a statului apoi se supără precum copii de la grupa întâi de grădiniţă, şi îşi iau jucăriile şi pleacă de la şedinţele CSAT sau declară că nu ştiu dacă consilierii fostului preşedinte suspendat sau serviciile secrete îi mai dau acestuia raportul sau nu, dar nici nu îi interesează. Această fată, un simplu student fără recomandări de la partid, are mai multă minte şi mai mult respect faţă de acest popor decât toţi preşedinţii de partide din ţara asta. 

Ce păcat însă, că la întoarcerea în ţară, peste cinci - zece ani când va veni să ajute la ridicarea acestei naţii - dacă va mai exista şi nu va fi fost „privatizată” in integrum, va  fi „prigonită” de beizadele care vor hăhăi cine ştie pe limba cărui partid, că până atunci va mai schimba câteva poate şi va fi nevoită să se întoarcă de unde a venit. Frumoasă ţară, talentat popor, pe mâna cui ai încăput ? O FATĂ LA 20 DE ANI ÎI ÎNVAŢĂ PE ACTUALII GUVERNANŢI SĂ NU SE RIDICE MAI MULT DECÂT ÎI POATE AJUTA MINTEA.

6 comentarii:

  1. Un adevar incontestabil. Cine are ochi de vazut si urechi de auzit sa confirme. Suntem intr-o barca batuta de furtuni din toate partile. Ne vom mai salva oare? Incotro, Doamne? Poate acesti copii minunati sa fie salvarea noastra. Ajuta-i, Doamne, sa se intoarca cu bine la matca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru Anonim raspunsul meu este ca nici macar nu mai suntem in barca. Suntem ca naufragiatii de pe Titanic. Unii vor muri epuizati, altii de frig/saracie , altii vor fi trasi la fund odata cu epava iar cei care vor supravietui nu mai sunt buni de nimic vreodata.
    Neacsule sunt exact de parerea ta in ce il priveste pe Gadea. Ii urmaresc emisiunile cand are invitati care merita ascultati. dar nu inteleg de ce este el director si de ce e tinut in fata altora mult mai buni. De exemplu Carmen Avram cred ca e de departe mai eficienta ca el. Un reportaj al ei face cat zece emisiuni de ale lui.
    Eu nici nu imi mai fac probleme cu directia pe care mergem. suntem total dezbinati, totul se face pe bani si dosare. Exista totusi o sansa. Una imensa . Dar nu este la indemana vreunui politician sau a serviciilor secrete. Exista totusi o entitate care poate reface totul din scrum....

    RăspundețiȘtergere
  3. Proba de siluire a gramaticii limbii romane: "dar nu datorită lui cât a celor pe care i-a avut invitaţi". Corect era: dar nu atat datorita lui cat datorita celor......... Restul textului nu l-am mai citit. Oricum, Gadea e un realizator sub-mediocru...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata lumea poate gresi. Chiar si tu. Daca intri pe comentarii ca sa vanezi greseli incercand sa arati cat de cultivat esti tu, fara sa te mai uiti ce vrea de fapt sa spuna omul, sa fii sigur ca pe tine nu te mai citeste nimeni a doua oara.

      Ștergere
  4. Corect ar fi fost si "dar nu datorita lui ci celor ..." deci inlocuirea lui cu cu cat nu este o greseala atat de mare si in nici un caz nu e o greseala fatala cat o expresie folosita sa spunem mai uzual chiar daca mai putin academica. Oricum nu s-a pierdut sensul ideii si nici nu zgarie la ureche. Rautatea ta insa stimate anonim zgarie rau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Baieti, aveti mintea odihnita ...
    Petrica H.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.