marți, 28 septembrie 2010

MINCIUNA LA ROMANI


„Minciuna este o afirmație care este contrazisă de către experiență, observație sau bun simț, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parțială a faptelor și a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor. De regulă, minciuna se consideră o acțiune intențională de declarare a unei stari modale necomfirmabile sau imediat (ori ușor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranțe, a determina o anume acțiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care servește într-un fel sau altul mincinosului. Deși minciunile premeditate sunt cele care sunt considerate a fi mult mai devastatoare și de neiertat, se pot totuși identifica și minciuni spontane, nepremeditate, posibil determinate de lipsa de informare, de înțelegere corectă și/sau de interpretarea greșită a informațiilor existente sau accesibile la un moment dat.
    Privit dintr-o anumită perspectivă, se poate afirma că minciuna caracterizează personalitatea iar adevărul realitatea, în sensul că personalitatea poate produce afirmații confirmabile sau infirmabile cu privire la realitate, dar reflectarea realității în individ, care este un adevar, este o distinctă transpunere a unei cantității purtătoare de informații care se metamorfozează "realitate" cu o structură și fenomenalitate distinctă.”
Asa este definita minciuna in Wikipedia . Si urmeaza o serie de clasificari si interpretari ale fenomenului, incepand de la basm pana la minciuna electorala .
Ce le caracterizeaza pe toate , exceptand asa zisa minciuna spontana , putem spune nevinovata, este scopul . Toate , dar toate minciunile spuse de om  de la varsta de la care incepe sa ganguie , pana cand  spune cu ultima suflare ca ii pare rau daca a facut cuiva rau,   au un scop mai mult sau mai putin nobil, mai mult sau mai putin onest. Pentru ca dupa cum se cunoaste , sunt si minciuni „ necesare „ spuse nu cu intentia de a face rau ci pentru a ascunde o situatie sau a nu produce  un necaz cuiva .
La romani, minciuna a fost adusa la rang de arta . Mintim fara sa clipim de la cel cu tata’n gura pan’ la al cu barba sura .
        Te suna mama  si te intreaba , ce mai faci, cum o mai duci . Ce faci ? Ii spui ca tocmai te-a certat sefu, ca te-a amenintat ca te da afara , ca ti s-a facut rau dupa  cearta si a fost nevoie de medicamente  ca sa iti revii, si ca tocmai ai primit somatie de la banca sa te prezinti pentru a rezolva situatia ultimelor 3 rate neplatite deoarece ti-a scazut salariul, stiind ca mama e bolnava de inima ? Bineinteles ca ii spui ca totul e ok, ca esti sanatos si toate sunt bune . E o minciuna , dar e una scuzabila , necesara . Perfectionistii, idealistii, ar spune ca minciuna e minciuna , oricum ar fi si orice scop ar avea si teoretic au dreptate dar .. practica ne omoara.
Mai sunt minciuni „amabile , de societate „ folosite cu succes de doamne cand se intalnesc cu o vecina , o prietena , o cunoscuta . „vaaaaaaaaai draga ce bine arati, nu te-ai schimat de loc !” desi ultimii ani si grijile zilei de maine au marcat-o vizibil , sau „ draga dar ce rochie superba ai, cred ca te-a costat o gramada de bani”  desi este vizibil fara lupa ca este de la second hand. Mai sunt si minciunile „salvatoare „ cele care te scapa pe moment de o situatie penibila sau periculoasa desi exista riscul sa iti faca mai mult rau decat bine . Mergi pe strada , te opreste un „vagabond „ cerandu-ti o tigare . De teama sa nu iti mai ceara si altceva sau sa nu se lungeasca discutia , sa nu te provoace si sa te jefuiasca , ii spui ca nu ai , desi ai pachetul in buzunar  si lungesti pasul grabit sa scapi de el .

          Practic , nu stiu daca e cineva care sa nu fi spus o minciuna in viata lui, si care sa nu spuna ca „ a fost nevoit „ sau a avut circumstante atenuante .’Vorba cantecului, „ ca nu e om sa nu fi scris o poezie „   Asa ca nu trebuie sa ne mai mire cand intalnim minciuni electorale , minciuni pentru dezamorsarea unor situatii de risc „ preda-te , elibereaza  ostaticii si iti promitem libertarea, nu ti se va intampla nimic „   minciuni casnice „ unde ai fost draga ? – la o bere cu baietii „ Alex, te-a ascultat azi la scoala ? – NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!” minciuni de conjunctura , care trec neobservate  : „ ma mai iubesti ? –Bineinteles , auzi ce intrebare !”
Mai sunt minciunile la serviciu , spuse cu scarba si primite cu placere  desi e clar ca sunt minciuni „ vai sefu, da ce bine ai adus-o din condei „ „ esti tare sefu” .
Vrem nu vrem , minciuna face parte din viata noastra , de cand ne nastem „ vaaaaaaaaaai tu , ce copil frumos ai ptiu ptiu ptiu , doamne frumos mai este , sa-ti traiasca „ cand de fapt , in gand spui „ ia uite si la broscoiul asta , are urechile clapauge ca tacsu si gura mare si stramba ca ma-sa , Doamneeeeeeeeee, urata aratare au mai facut ! Si mai e si cracanat , o sa iasa fotbalist, ptiu ptiu ptiu, sa nu cobesc ca da norocul peste ei ”
      Si apoi continuam cu minciunile pe care le invatam de mici , cu Fat Frumos si Alba ca Zapada , cu invatamantul gratuit, cu bastonul de maresal si cu „sa traiti bine „.
Toate aceste minciuni, au insa , asa cum am mai spus , un scop mai mult sau mai putin nobil , de inteles , uneori chiar acceptabil .

   Ce nu am sa inteleg insa si nu am sa accept niciodata , este minciuna inutila , minciuna pe care o spui pentru secunda unu desi stii ca in secunda doi vei fi privit ca mincinos, minciuna „fara acoperire , minciuna prostului cum ii mai spun eu . In scoala militara ni se spunea „ o minciuna bine spusa , tare , cu incredere , cu voce ferma , e pe jumatate crezuta „ vizavi de cazurile in care fiind prinsi de „inamic „ eram nevoiti sa ascundem anumite informatii . La randul meu, spuneam soldatilor cercetasi „ o minciuna in care nu crezi tu , nu va crede nimeni !” sau „ daca vrei sa ma minti, minte-ma sa nu te pot prinde . Daca te-am prins te-ai ars !”
            De aceea , printre altele urasc minciuna dar mai ales mincinosii asa cum urasc betia si betivanii , prostia si prostii . Cand insa toate aceste trei „ se unesc” iau foc .
Inca nu am luat , foarte rar se intalnesc toate trei la un loc .
     Dar minciuna si prostia da , foarte des , pentru ca minciuna si prostia merg de multe ori mana in mana . Minciuna si betia , mai rar , pentru ca de cele mai multe ori, omul la betie spune si ceea ce nu vrea . Devine nu numai foarte guraliv dar si foarte curajos si ca urmare foarte sincer, prostesc de sincer. Devine prost cand se apuca sa vorbeasca fara cap, la betie dar isi perde cealalta calitate si nu mai minte devine  din betiv –mincinos dar destept, betiv-prost dar sincer  . Si chiar daca betivul face prostia de a spune lucrurilor pe nume , printr-o alchimie inexplicabila , i se ascut simturile si devine  mai filosof, mai perspicace , descopera nuante pe care nu le vazuse pana atunci .

           Nu suport insa minciuna inutila , minciuna celui ce minte fara sa realizeze efectele minciunii sale , sau minciuna inselatoare , minciuna amagitoare , minciuna manipulatoare. Si cu atat mai putin minciuna venita din partea celor ce se declara ocrotitorii si aparatorii drepturilor mele, colegii mei, prietenii mei .Aceasta minciuna , venita din partea lor eu o consider tradare , tradare a intereslor mele a idealurilor mele , a sperantelor mele si ale celor ce reprezentam  grupul mintit , amagit , prostit, manipulat .

Concret, acuma cateva zile  intr-o scrisoare trimisa unui amic pe calea blogului, scrisoare adresata mai mult celor ce faceau subiectul scrisorii decat destinatarului, ii scriam cateva cuvinte vizavi de optiunea dansului de a alege intre un presedinte (de sindicat ) si un prieten(eu) , care sustineau doua puncte de vedere diferite vizavi de un subiect. Dansul  inclina sa creada opinia celui mai „ avizat „ spunea dansul, adica a presedintelui. Ii spuneam atunci (prin alte cuvinte )  ca dupa parerea mea , un presedinte (indiferent al cui ) isi minte mai repede subalternii, decat un om de onoare prietenii . Si ii dadeam si doua exemple . Nu revin  asupra lor , desi sunt demne de bagat in seama , pot fi gasite pe „scrisoare catre un prieten „.  Intamplarea face ca la doar cateva zile , presedintele respectiv sa o comita din nou, de doua ori in 4 zile si asta mi-a declansat aceasta reactie . Pentru ca ma face sa constat cu dezamagire ca minciuna , indiferent de natura ei devine o trasatura caracteristica a presedintilor , indiferent de grupul pe care il reprezinta .
1.      Domnul presedinte Dogaru Mircea a facut o vizita la Satu Mare , ocazie cu care s-a intalnit SI CU membrii sindicatului din localitate . In urma intalnirii, cateva cuvinte pentru presa din care retinem „La nivel naţional Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere are circa 10.000 de membri.”
Am ramas precum catelul meu cand ii arat bucata de salam .Acuma 3 luni la emisiunea lui Dan Diaconescu Domnul Dogaru vehiculase cifra de 6000 de membri, si faptul ca zilnic se infiinteaza cate 2-3 filiale . Atunci am intrebat de unde, stiind ca aveam la ora respectiva  pana in 4000 de membri din chiar surse SCMD . M-am intrebat atunci cu ce scop si pe cine mintim ? Mintim lumea „din afara „ „ dusmanii de clasa „ ca sa ne ia frica , sau ne mintim proprii sindicalisti, ca sa ii facem sa se simta mai puternici ? Daca e asa , de ce o facem cand stim ca mai de vreme sau mai tarziu vor afla adevarul si atunci ne vor arata cu degetul drept mincinosi . Ce am castigat mintind , pe cine am ajutat ? Acuma , cifra s-a dublat in 3 luni desi , abia daca se infiinteaza o filiala doua pe luna . Acest gen de minciuna , din fanfaronada , dintr-un orgoliu inantil, fara absolut nici un efect benefic, este cel pe care nu il agreez . Am cerut printr-un comentariu domnului Stramb sa specifice cine vehiculase acea cifra , dansul sau domnul Dogaru sau daca e cumva o neintelegere si sa dea o erata prin care sa repare greseala . Raspunsul  a fost sublim . Nici macar o referire la intrebari .
   2. In seara asta la Antena 3 Domnul Presedinte Dogaru a fost intrebat de moderator ce ar face dansul, daca ar arunca cu cascheta, cum au aruncat politistii, sau nu  . Desi a fost intrebat de 3 ori , a incercat sa evite penibil raspunsul  prin da sau nu, dand vina ba pe simbolurile vechii uniforme, ba pe persoana impotriva careia ar arunca sau nu , raspunzand cam cum a raspuns domnul Basescu, cand a spus „jur ca nu l-am lovit cu pumnul „ . Si in continuare , a spus „ noi nu vom demonstra in uniforma , noi nu injosim uniforma „ Si iarasi mi-am adus aminte de catelul meu cand asteapta salamul . De ce ? pentru ca mi-am adus aminte un comunicat primit din partea Comitetului Director , deci domnului Dogaru ,care spune :


  29.07.2010
In atentia tuturor membrilor si simpatizantilor SCMD - va prezentam un extras din procesul verbal al sedintei Comitetului Director al SCMD :
.......................................................................................................................................................................................................................
6.La propunerile divergente primite de la filiale sau de la membrii de sindicat, solicitam sa se aiba in vedere faptul ca pichetarile de dimineata pana seara, cu grupuri mici de reprezentanti, ar banaliza problema in plin razboi mediatic, iar discutiile cu calaii natiei sunt inutile. Preconizam actiuni de anvergura de acest tip, actiuni la care ii vom invita sa participe pe toti membrii si simpatizantii SCMD. In ceea ce priveste actiunile pentru 25 Octombrie, propunem ca “”marea muta”” sa iasa si ea in uniforma, intr-un mars al tacerii, depunand coroane mortuare la presedintie, MApN, MAI, Ministerul de Justitie si Prefecturi. Solicitam tuturor Birourilor Operative sa vina cu propuneri, sa popularizeze si sa pregateasca de pe acum aceasta actiune.
27.07.2010 
COMITETUL DIRECTOR AL SCMD”
   Si iarasi intreb , cand a mintit  si de ce ? Acest fel de minciuni, fara sens , fara un scop “binefacator “ nu fac decat rau . Este o minciuna prosteasca , care nu face altceva decat sa scoata in evidenta elementul duplicitar al caracterului celui ce o spune . Ca nu este vorba de o minciuna inocenta , nepremeditata , datorata lipsei de informare este atat de clar incat e inutil sa existe macar o intentie de a pune astfel problema .Si atunci ?
SA FIE UNA DIN ACELE MINCIUNI CARE CONFORM WIKIPEDIA CARACTERIZEAZA PERSONALITATEA ?
 
Neacsu Marin

20 de comentarii:

  1. Anonim,
    Inteligent, argumentat si plin de substanta comentariul dumitale . Daca atata te duce mintea , esti un fericit , asa cum spunea si "Matei " .

    RăspundețiȘtergere
  2. Vrei argumente? Citeste ce ai scris, uitandu-te in oglinda!!!
    In rest ramane cum am zis...

    RăspundețiȘtergere
  3. E suficient. Am inteles. Tu cand ai scris ce ai scris , te-ai uitat in glinda . Asa da , te recunosc. Scuze, nu intelegeam ce era cu cuvantul ala acolo, acuma m-am lamurit .
    Nu te uita taotusi prea des in oglinda , sa nu se sparga . E semn rau .

    RăspundețiȘtergere
  4. QED: esti un bou, nu ai inteles nimic, chiar daca este evident!!!
    Mai incearca, poate reusesti...

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonimul
    Câtă vreme în ţara asta vor fi destui oameni ca tine lucrurile vor merge prost.
    "Fiecare om are un orizont. Când acesta se îngustează şi devine infinit de mic se transformă într-un punct şi atunci omul zice: acesta este punctul meu de vedere!"
    @ Marin Neacşu
    Colonelul Dogaru are meritul de a fi gândit şi pus în practică acest sindicat.
    Cât de nobile şi utile vor fi fost scopurile pentru care l-a conceput vom vedea în timp. Unele concluzii se pot trage studiind cu atenţie statutul şi mai ales lista cu membrii fondatori, pe care nu am găsit-o până acum.
    Acest copil, SCMD, creşte repede şi are nevoie de educaţie. Ca orice părine domnul Dogaru consideră că progenitura sa este cea mai frumoasă, deşteaptă şi educată şi încearcă să-i asigure condiţiile necesare unei dezvoltări armonioase dar la un moment dat nu va mai putea ţine pasul cu el şi va trebui să-i asigure nişte educatori calificaţi altfel riscă să-l transforme într-un „Domnul Goe”.
    Cum acest copil, de trupă, se joacă prin cazarma noastră, încercăm fiecare să-l educăm şi să-l instruim cum credem că e mai bine, să-l modelăm după chipul şi asemănarea noastră, uitând uneori că are propria sa personalitate şi abia când va ajunge mare vom vedea cu adevărat ce am crescut, un Făt Frumos sau un Quasimodo.

    RăspundețiȘtergere
  6. Karadeniz: canta-i in struna lui Neacsu si vei ajunge ca el.
    Prea multe pilde si panseuri adanci. Puteti trece amandoi la Cenaclul Flacara ori la Uniunea Scriitorilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu ma doare nimic, ma enerveaza cetatenii ca dl Neacsu, care vooorbesc, vooorbesc si e numai gura de ei.
    La cenaclu!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Karadeniz,
    Inutil sa dialoghezi cu oameni care nu au ce spune . El saracul , atata stie atata spune . Se uita in oglinda si spune ce vede .E topganul, -giuliano-omul d-nimic care s-a suparat pe viata . Lasa-l, e si asa destul de batut de soarta.De unde nu e , nici dumnezeu nu cere . Il avertizez insa ca daca mai foloseste termeni de birjar , il voi bana .

    RăspundețiȘtergere
  9. Vad ca deranjeaza chestia cu oglinda... Frige, nu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci nu vrei vorbe ci fapte. Ce ai făcut concret până acum, cu ce efect şi ce vrei să faci de acum înainte?

    RăspundețiȘtergere
  11. In ceea ce priveste situatia , e asa cum ai descris-o si tu . Cineva s-a jucat cu un bulgaras de zapada si acuma nu mai poate opri avalansa . Sper din toata inima sa nu fie vorba de jocuri politice , desi semne sunt si si informatii conform carora ne indreptam spre un partid politic . Eu insa , inca sper sa fie doar rautati ale altora . Una din surse insa este destul de credibila si ... ma pune pe ganduri .

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Neacsu, imi place cum scrieti deci va rog sa continuati. Persoane ca Anonim nu trebuie sa le luati in considerare: ei merg pe principiul....nu esti cu mine, esti impotriva mea.
    Nici mie nu mi-au placut ezitarile domnului Dogaru de la antena 3. In fapt, meritul ii apartine pentru nasterea acestui sindicat dar.....ce vrea de fapt?

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Anonim, cat esti de portocaliu? Din cate stiu, culoarea asta nu este pe Drapelul de lupta, asa ca fa bine si combate pe alte meleaguri!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mache , Anonimul nu e portocalui, iti spun eu .E numai un amarat, degraba pupator de iminei . E deranjat ca am alta parere decat seful cel mare , a carui sluga este .

    RăspundețiȘtergere
  15. roarmy, mache & Neacsu: daca nu canti in orchestra voastra esti portocaliu, diliu, pupator... chiar nu vedeti ca bateti campii si reactionati asa cum nu trebuie? Ati picat testul. Daca taceati si treceati mai departe ramaneati filozofi... aveati mai mult timp pentru gandiri profunde si metafore colorate in culorile drapelului de lupta (lupta cui si pentru ce?!) pe care nu il meritati.
    Uitati ca nu mai aveti ... (cenzurat) ...
    Asa ca ramane cum am zis: LA CENACLU cu voi!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. D-le Neacsu,v-am raspuns sub semnatura ,care au fost cuvintele mele.Daca nu pricepeti,le voi traduce in ungureste ca tot sunteti mare specialist in maghiarime.Cred ca aveti o problema cu limba cand e vorba de S.C.M.D.
    In rest dupa parerea mea ramane valabil ce-au spus politistii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Dle Stramb . La orice m-as fi asteptat din partea dumneavoastra dar nu la insinuari de genul asta . Eu credeam ca puteti discuta argumentat , nu doar sa insinuati si sa jigniti . Va descalificati . Imi pare rau . Eu va intrebasem ceva punctual, si asteptam niste raspunsuri lamuritoare . Dar e adevarat ca tot lamuritor este si acest raspuns . Eu v-am considerat prieten si v-am vorbit civilizat . Dumneavoastra ma jigniti si imi atribuiti scandarile politistilor la Cotroceni pentru ca alte argumente nu aveti . E foarte posibil sa gresim amandoi .Din respectul pe care vi l-am purtat a ramas suficient ca sa ma opresc aici .

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.