vineri, 20 octombrie 2023

Marțea, două decizii grele

 

 

O decizie parșivă

Marți sportul românesc a trecut prin furcile caudine.  Încep cu de fapt cea de-a doua, care a fost meciul de fotbal dintre echipele României și  cea a autointitulatului stat Kosovo.

Așa cum spuneau câțiva  comentatori onești, e drept foarte puțini față de cei cărora poziția ghiocel le-a modificat coloana vertebrală, am asistat la un meci cu echipa unei țări care pentru noi nu există și când spun noi, spun statul român, care nu a recunoscut autoproclamatul stat în 2008. De atunci și până în prezent, 101 țări membre ale ONU    din cele 193, au recunoscut statul format artificial. Inițial 74 de țări nu au recunocut independența statului, iar alte 12 și-au retras pe parcurs  recunoașterea. România oficial nu a recunoscut încă independența și nici crearea statului Kosovo,  dar din 2008 până în prezent au existat diverse luări de poziție ale unor demnitari români, în funcție de poziția respectivilor demnitari în fața licuricilor. Astfel:

  •  În 2012, 17 eurodeputaţi români din 33 au votat, în Parlamentul European, o rezoluţie prin care îndeamnă la recunoaşterea independenţei Kosovo, pe motiv că „lucrurile se schimbă în Europa şi în Balcani”;
  • În 2013, premierul Ponta s-a declarat pentru „recunoaşterea rapidă a independenţei” regiunii;
  •  Traian Băsescu, președinte al României la vremea aceea, a sancţionat declaraţiile lui Ponta. Acesta a menționat  că „nu trebuie forţată nota în privinţa recunoaşterii Kosovo” şi că „poziţia ţării noastre va rămâne neschimbată până ce Belgradul nu va cădea de acord cu Priştina
  • În martie 2014,  Titus Corlățean, pe atunci ministru de externe,  a precizat că „în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ţinem cont de evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina, de faptul că acestea au condus la un anumit grad de normalizare şi au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru fiecare”;
  • Actualul președinte a rămas Mut în această privință, conform propriilor …apucături.

Așadar Kosovo,  oficial, nu există pentru România, dar i se cântă ”imnul national” pe STADIONUL NAȚIONAL al României. Ca la noi la nimeni. Iar când niște suporteri afișează pe un banner decizia Parlamentului Român și punctul de vedere oficial al României, fotbașliștii nu știu cărei țări ies de pe teren în semn de protest.

Aici pot fi oricând puncte de vedere pro și contra privind neimplicarea jocurilor sportive în jocurile politice, dar atunci întreb eu,  de ce oare echipele naționale, sportive,  ale  Rusiei nu sunt acceptate în competițiile internaționale iar sportivilor ruși nu li se menționează drapelul în prezentările tv ? În acest caz, politica dictează dar în cazul Kosovo, pentru că este un stătuleț înființat de SUA trebuie să ținem cont de sportivitate? MAKE SPORT, NOT POLITICS, AR TREBUI SĂ FIE SLOGANUL FEDERAȚIILOR SPORTIVE INTERNAȚIONALE.  

Toată lumea știe de ce au ieșit fotbaliștii oaspeți  de pe teren, ei au sperat că jocul va fi oprit și vor câștiga la masa verde, dar regulile UEFA sunt clare,  pentru astfel de scandări sau mesaje, NU EXISTĂ RESTRICȚII, pentru că mesajul respectiv nu este nici discriminator, nici xenofob, nici rasist, ba,  Mai mult reprezintă un punct de vedere OFICIAL al ROMÂNIEI.

Consider că UEFA A GREȘIT  NESANCȚIONÂND iesirea NEJUSTIFICATĂ de pe teren a fotbaliștilor vizitatori, dar ce puteau face niște reprezentanți de mâna a treia ai UEFA, ordinul a venit de sus, au trebuit 50 de minute până să ia cineva o decizie .. politică.

Asta despre primul punct.

O decizie tardivă

Al doilea subiect de marți, dar primul cronologic,  este decizia  ITIA, adică Agenția Internațională de Integritate a Tenisului de a valida soluția data de un tribunal independent privind suspendarea Simonei Halep pentru folosirea unei substanțe interzise,  acum un an de zile înainte de  turneul de la Flushing Meadows.

Faptul că Simona a fost depistată pozitiv pentru ingerarea de Roxadustat este de necontestat. Nici Simona nu a negat faptul că i-a fost găsită substanța la controlul antidoping. Ceea ce a contestat și contestă ea, este intenția ei de a folosi substanța respectivă, ea declarând că i-a fost administrate involuntar, sau de fapt s-a ”contaminat”. Ce este această substanță și cum poate ajunge în organism?  Roxadustat, cunoscut inițial ca FG-4592 și comercializat în Europa sub numele Evrenzo, este un medicament oral pentru tratarea anemiei dezvoltat, în colaborare, de companiile farmaceutice FibroGen (China), Astrellas Pharmaceuticals (Japonia) și AstraZenca (Marea Britanie-Suedia). Substanța stimulează producția de globule roșii (cunoscute și ca eritrocite), celulele sanguine care sunt responsabile cu transportul oxigenului din plămâni în restul țesuturilor corpului, precum și cu transportarea dioxidului de carbon din țesuturi în plămâni.

Fiind un medicament (pastilă, sau ”bulină” ca să înțeleagă și țața Floarea), și nu un lichid, virus sau  bacterie, care se pot transmite prin atingere sau contact, ”contaminarea” este exclusă. Așadar povestea Simonei cu contaminarea,  cum că un supliment alimentar pe care l-a folosit a fost contaminat pe banda de producție și că acesta este motivul pentru care a fost depistată pozitiv, pe lângă faptul că nu poate fi dovedit și este o încercare copilărească marca Mouratoglu, ține doar pentru publicul cu WC în fundul curții.

Fac o paranteză pentru a aminti nenumăratele probleme ”medicale” ale Simonei desele ”căderi de calciu” când arăta epuizată după numai un set jucat deci Roxadustatul era chiar necesar.

La aceasta s-a mai adăugat mai târziu și ”pașaportul biologic ”al Simonei care prezenta… ”anomalii”.

Ce este acest pașaport?

”„Pașaportul biologic” este o colecție electronică a valorilor anumitor date biologice, obținute din probele colectate de-a lungul carierei sportivului, în competiții și în afara lor, din care se pot stabili niște valori de bază și se pot observa eventuale anomalii. Nu înseamnă însă că respectivele anomalii indică neapărat dopingul – este luată în calcul și posibilitatea unor boli –, dar rezultatele pot duce la investigații suplimentare.

Pașaportul ar trebui să analizeze trei tipuri de date (numite module), hematologice, steroidice și endocrine, însă doar primele două module au fost implementate. Cel hematologic, lansat în 2009, colectează date despre 12 parametri, printre care nivelurile hemoglobinei, hematocritului, trombocitelor și leucocitelor, cu scopul de a identifica dacă a fost îmbunătățit transportul oxigenului în sânge. Pașapoartele biologice ale sportivilor sunt gestionate de un Custode al Pașaportului,de obicei, federația internațională care gestionează un anumit sport. Unitățile de management ale pașapoartelor sportivilor (APMU) sunt responsabile să urmărească datele și să anunțe când găsesc date atipice.

Înainte de a fi făcute publice, datele atipice sunt analizate de un panel de minimum trei experți, care nu trebuie să aibă o singură naționalitate și trebuie să provină de la instituții, organizații sau companii diferite. Felul în care sunt analizate datele din pașaportul biologic este standardizat. Toate aceste măsuri de siguranță sunt luate pentru a limita, pe cât posibil, erorile și pentru ca rezultatele, atunci când duc la o suspendare, să reziste în fața unor analize juridice.

Din comunicatul ITIA nu este deloc clar care sunt problemele identificate în pașaportul biologic al Simonei Halep, dacă acestea sunt legate de motivul suspendării de la US Open sau indică o altă problemă. Cel mai probabil, date suplimentare vor apărea în viitor, pe măsură ce cazul va avansa spre instituțiile abilitate.”

Din procedurile WADA și comunicatul ITIA se înțelege însă că analiza panelului de experți a avut loc și că faza actuală este aceea în care anomalia descoperită în pașaport a fost confirmată și s-a trecut la procedura informării părților implicate.”

Ei bine, atât analizele toxicologice cât și pașaportul biologic au dovedit folosirea unor substanțe interzise.

Decizia de marți, 12.09.2023, a ITIA nu putea deci fi decât de confirmare a deciziei inițiale de suspendare, singura întrebarea valabilă era pe ce perioadă. Pentru cine are minte să analizeze, era clar că decizia nu putea fi decât de suspendare și chiar pentru o perioadă mare, și tocmai întârzierea deciziei era o dovadă în acest sens, pentru că judecătorii nu voiau să riște să greșească și să dea o suspendare nejustificată. De ce 4 ani ? Pentru că după analizarea probelor și ale Simonei și ale acuzatorilor, a rezultat că, citez din documentul oficial al ITIA : ” On 11 September 2023, the tribunal confirmed that it had found the player had committed intentional Anti-Doping Rule Violations under Article 2 of the TADP: 

  •     The presence and use of roxadustat as evidenced in Halep’s urine sample collected on 29 August 2022 at the US Open 
  •     Use of a prohibited substance or method during 2022, based on collection and analysis of 51 blood samples provided by the player as part of the ABP programme 
  • The tribunal accepted Halep’s argument that they had taken a contaminated supplement, but determined the volume the player ingested could not have resulted in the concentration of roxadustat found in the positive sample. ”

Cu alte cuvinte, prezența substanței este evidentă, folosirea substanței a fost găsită în 51 de probe și, ce e mai grav, ”SPORTIVA A ÎNCĂLCAT  CU INTENȚIE PREVEDERILE AGENȚIEI ANTIDOPING.

  Dar presa din România nu vorbește despre aceste aspecte, peste tot nu vezi decât lamentări și cuvinte de mângâiere, deși conform datelor furnizate de ITIA, au fost găsite 51 de probe cu probleme în pașaportul biologic al Simonei. Și totuși, CTP-ul, acest ”specialist în bălăcărit sau albit”, în funcție de interes coane Fănică, iese și spune că ”Am văzut-o pe Simona atâția și atâția ani, cred că am văzut 95% din meciurile jucate de ea în toți acești ani și nu am văzut-o niciodată apelând la un truc, cum sunt atâtea care recurg la tertipuri. A fost mereu foarte dreaptă, cinstită.”

Dar ce se aștepta ”maestrul”, să ia diferite substanțe de față cu el sau să îi mărturisească la un pahar de roxadustat? Dar pe Mutu l-a văzut prizând? Dar pe Maradona. Și ce sfinți erau ei până au fost prinși cu prafuri în nas.

Aud că Simona va face apel la TASS. E dreptul ei, dar mă îndoiesc că va schimba ceva, pentru că :

  • Dacă TASS va judeca corect, și sper, va confirma o decizie a unor experți care nu își puteau permite să ”greșească” atât de grav, având în vedere numele Simonei în tenisul mondial. Tocmai amânarea verdictului atât de mult probează faptul că au vrut să fie siguri, să nu existe niciun dubiu privind decizia lor;
  • Dacă TASS va judeca așa cum judecă unele instanțe din România, în cauzele dintre o persoană privată și instituții ale statului (vezi Casa de Pensii Sectoriala a MApN versus pensionarii militari), decizia este ”și mai pozitivă”, dacă nu chiar mai drastică.

Ei bine având în vedere aceste aspecte, eu nu înțeleg jocul celor care continua să plângă pe umerii Simonei care și-a ales singură antrenorul cu toată echipa lui de ”meseriași”. Degeaba îl demite acuma pe mult iubitul Patrick, el și școala lui de dans și bune manière merg înainte, Simona privește înapoi cu mânie, că mândrie  …canci. Și totuși cea mai bună soluție pentru Simona și cea mai realistă reacție, a avut-o colegul de gintă, Jiji Becali care a spus :  „Ce a pățit Halep? Halep, la revedere! A făcut femeia 30-40 de milioane de euro, la revedere, ce mare lucru? Ce a pățit a pățit. E adevărat că o doare zice ea, dar eu o îndrum: ‘Ai făcut bani? Vezi de familia ta și lasă-i încolo!’. Ține minte ce spun. Eu vă spun tot timpul banul, banul, banul și iar banul. Pleacă pe ușa din dos? Pleacă milionară din tenis, ce ușă din dos? Ce contează aia”

În cinismul lui are dreptate și exprimă filosofia omului de azi.  Ce Becali nu a făcut pușcărie, el, verii lui, MM Stoica, Gică Popescu, Borcea??? Și? Le-a luat cineva milioanele de Euro? Nuuu!!! Și atunci care e problema? Vedeți-vă oamenu buni de treabă, că Simona merge mai departe.

Și dacă te gândești bine, patru ani cu suspendare a primit și Huidu și uite ce mișto face de noi, e merci bine.

https://www.itia.tennis/news/sanctions/independent-tribunal-sanctions-simona-halep-for-anti-doping-rule-violations/

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/ctp-prima-reactie-dupa-suspendarea-primita-de-simona-halep-711051.html

https://www.fanatik.ro/gigi-becali-reactie-neasteptata-dupa-suspendarea-simonei-halep-20483142

Marțea, două decizii grele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.