marți, 1 decembrie 2020

De ce nu s-a pus încă pe rol procesul CPS/ Curtea de Conturi

 

Procesul intentat pe data de 13.08. 2020 de CPS a MApN împotriva deciziei Curții de Conturi pe tema controlului efectuat asupra modului de efectuare a actualizării din 2017 trenează de 3 luni și nu are șanse de a vedea un termen anul acesta, mai ales că în curând se va intra în vacanță judiciară.

Imediat după informația privind depunerea plângerii CPS, pe diferite pagini de FB si bloguri au apărut  viteji care recomandau militarilor să se înscrie în proces ca intervenienți, sau petenți, ca să…. nu știu să ce. Am spus încă de atunci că cu sau fără intervenții, decizia care se va da în proces va fi opozabilă tuturor pensionarilor militari. Am spus încă de atunci că singurul motiv pentru care ar fi bine ca o asociație sau o persoană să se instituie ca intervenient, este să facem rost de documentele aflate la dosar, respectiv Decizia și Raportul Comisiei de Control și eventual de a urmări fazele și desfășurarea procesului.

Însă odată cu apariția pe piață a Deciziei și Raportului de control intervenția în proces a devenit aproape inutilă, ba, mai mult, a devenit nerecomandată dacă numărul intervenienților este mai mare de 1. De ce ? Pentru că conform procedurilor, pentru fiecare intervenție în parte, oricare din părți, atât pârâtul cât și reclamantul, pot cere timp de studiere a documentelor. Deci dacă una din părți va dori să lungească procesul până în deceniul 8 al actualului secol, cu cât mai mulți intervenienți, cu atât mai bine, căci la fiecare înfățișare va cere timp să studieze câte o cerere de intervenție, câte o întâmpinare,câte o hârtie depusă la dosar. Se pot depune de asemenea, procedural,  contestații pentru fiecare cerere în parte și fiecare din ele va avea termene de judecată de la o lună în sus, după cum are judecătorul timp sau binevoiește să se implice. Cu alte cuvinte, cu cât mai mulți intervenienți, cu atât mai multe amânări și termene de amânare. Așa se face că procesul încă nu a fost pus pe rol, pentru că deja au apărut 7 intervenienți și fiecare, mai ales în pandemie, va fi audiat separat, deci pentru fiecare se va acorda câte un termen de audiere în camera de consiliu inițial, până să se pună procesul pe rol. Și din informațiile mele, asta nu e tot, urmează alte câteva deci de persoane, deci șansele ca procesul să înceapă în acest cincinal sunt nu minime, ci aproape imposibile.

Degeaba am încercat să previn această prostie, sunt unii, din cei care vor să facă câte ceva numai ca să arate că ”fac ceva” care nu cunosc sau chiar dacă cunosc, nu le pasă, procedurile și chichițele juridice și cred că dacă sunt și ei acolo e un motiv de fală. Faceți socoteala, la 200 de petenți, dacă vor fi admiși, 200 de termene de audiere, înmulțit cu 30 de zile(cel puțin), apoi amânări, termene de depunere a documentelor, termene de studiere, termene de amânare pentru avocați, lipsă de prezentare la termene, reprogramări, blocări ale instanțelor  datorită carantinei sau suspendării activității instanțelor, cum s-a întâmplat la prima stare de urgență și multe altele. Apoi,  ce vor spune ei în instanță? Ce pot ei să spună în sprijinul cauzei Curții de Conturi, mai concret, mai justificat și mai convingător decât reprezentanții Curții de Conturi ? NIMIC. Și atunci de ce s-au înscris ? Uite așa, ca să vorbească lumea despre ei, să se laude că … ”le-au arătat ei celor de la CPS”. Vanitate și prostie cu carul. Nu au realizat că acțiunea lor este în avantajul CPS căci cu ei sau fără ei decizia judecătorilor va fi aceeași, DAR FĂRĂ  EI LUCRURILE AR FI FOST MULT SIMPLIFICATE ȘI PROCESUL AR FI AVUT ȘANSE SĂ PORNEASCĂ ȘI SĂ SE TERMINE MAI REPEDE.

Acum însă, judecătorul de caz va trebui să judece în cameră preliminară fiecare cerere în parte, pe rând, una câte una, să ceară documente să asculte justificări, să dea decizii și numai cine nu a fost prin instanțe nu știe ce înseamnă asta. Cred că acest proces va începe peste 2 ani cel mai devreme. Așa e că avem răbdare ?

Ne-o facem singuri cu mâna noastră pentru că refuzăm să gândim.

http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000386175&id_inst=2

De ce nu s-a pus încă pe rol procesul CPS/ Curtea de Conturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.