luni, 5 martie 2012

De ce se leagă Antonescu la cap




Nu ştiu dacă şi alte popoare au proverbe asemănătoare celor specifice poporului român, ştiu că acestea sunt expresia unei expereinţe acumulate şi a unor obiceiuri care diferă de la o ţară la alta, de la o cultură la alta chiar de la o zonă la alta. Categoric sunt şi proverbe intraductibile, sau dacă vreţi fără nici un sens dacă le traduci în altă limbă, pentru că se referă la ceva ce nu există în cultura statului respectiv. Proverbele noastre sunt însă probabil printre cele mai diverse, mai colorate şi mai particularizate.

Să luăm de exemplu proverbul “nu te lega la cap dacă nu te doare” . Nu ştiu dacă ar exista corespondenţe, similitudini în alte culturi, dar la noi are forme şi rădăcini adânci. Povestea drobului de sare este aplicabilă acestui proverb. Oare domnul Crin Antonescu, să nu cunoască proverbul ? Sau pregăteşte ceva? De regulă politicienii vorbesc cifrat. Spun ceva ce pentru noi profanii nu are nici un sens, pentru că numai ei ştiu situaţia la care se referă şi de ce anume afirmă ceea ce afirmă.

Bunăoară citesc perplex, că domnul Antonescu a afirmat aşa brusc, aparent neprovocat că este gata să demisioneze de la conducerea PNL, dacă USL nu câştigă alegerile parlamentare. Şi ca să nu lase loc de interpretare, supralicitează, afirmă că prin asta întelege că demisionează , dacă USL nu va forma guvernul. Ei bine , dacă s-ar fi limitat la prima afirmaţie, aş fi înţeles asta ca o încredere oarbă în victorie, bazată sau nu pe nişte date sau speranţe legitime. Dar precizarea cu formarea guvernului, nu o mai înţeleg, pentru că asta poate fi echivalentă cu o demisie în alb. De ce spun asta ? Pentru că este posibil ca USL să câştige la pas alegerile cu 60 % să zicem, asta însă nu va însemna că USL va forma guvernul. De ce ? Din două motive:

1. Constituţia României , la art ARTICOLUL 103, spune : “(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.” Scurt, şi fără interpretări , citind articolul vedem că preşedintele desemnează un premier din cadrul PARTIDULUI care a obţinut majoritatea absolută în parlament. Cum USL nu este partid ci formaţiune constituită din mai multe partide, chiar dacă va fi câştigătoare ca Uniune , nu este obligatoriu, respectând LITERA legii să aibă un premier propus de Preşedinte. În situaţia în care nici un partid nu are majoritatea absolută, alegerea premierului revine la latitudinea preşedintelui, iar premierul trebuie doar să găsească suficienţi parlamentari sau partide cu ajutorul cărora să obţină majoritatea parlamentară. Ori acest lucru, este atât de simplu în România încât eu mă întreb de ce s-a legat la cap domnul Antonescu? Eu prevăd un viitor guvern UNPR, PP-DD, PDL, şi la nevoie PSD. Este clar ca bună ziua că nici unul din partidele din actuala coaliţie de la guvernare nu va dori să formeze majoritatea cu PNL, pentru că ei au mers foarte bine împreună şi e normal să dorească continuitate.

2. În varianta că USL va câştiga alegerile la pas iar actuala coaliţie de la guvernare nu va avea şansă să se apropie de majoritatea parlamentară, eu mă aştept la plecări masive ale parlamentarilor nou aleşi din USL, cu o pondere mai mare din partea PSD, către UNPR, PDL sau PP-DD, în aşa fel încât în câteva zile vom observa o răsturnare a balanţei în favoarea actualei coaliţii de la guvernare, cu sau fără UDMR. Acest scenariu nu este o plăsmuire este o variantă discutată, pregătită, banii şi dosarele sunt pregătite deja. PDL deja se roagă ca desemnarea candidaţilor USL să se facă în acelaşi sistem, pe baza „cotizaţiilor”, fapt ce le va garanta succesul acţiunilor de cumpărare şi şantajare a viitorilor parlamentari. În plus, cu greva asta parlamentară, nu este exclus ca actuala coaliţie de guvernare să voteze trecerea la o singura camera parlamentară, chiar cu riscul de a pierde nişte locuri în parlament, dar cu posibilitatea de a rămâne la guvernare, pentru ca atunci numărul de voturi necesare obţinerii majorităţii , deci efortul financiar de cumpărare a parlamentarilor opoziţiei, va fi mult mai scăzut. Nici o variantă nu este exclusă, puterea va face tot posibilul să se menţină la putere, cu orice riscuri.

Ce altă variantă ar mai fi ? USL câştigă la pas, Băsescu îi roagă să desemneze un premier, să formeze un guvern, cu o majoritate parlamentară în aşa fel încât să poată fi apoi suspendat la prima strigare ? Exclus. Înseamnă că Băsescu este clonat şi cel care va desemna premierul este clona, cu ADN-ul modificat.

Sau USL câştigă alegerile, iar Băsescu se resemnează, se recunoaşte învins şi predă puterea actualei opoziţii ? Sau USL câştigă alegerile iar parlamentarii USL şantajaţi sau cumpăraţi vor refuza şi vor prefera puşcăria decât să trădeze? Întrebaţi-l pe Meleşcanu dacă este posibil aşa ceva .

Ei bine, având în vedere această perspectivă, cine poate explica de ce domnul Antonescu s-a legat la cap? S-a săturat de conducerea PNL şi căuta un mod onorabil de a ieşi de la conducere? Nu ar fi exclus. Sau este convins că până la alegeri lumea va uita ce a spus acum . Ei bine, cunosc o persoană care nu va uita, iar acesta este domnul Preda, care a şi afirmat imediat că PDL îl va ajuta şi nu a spus-o în glumă, ştia ce spune. Atunci totuşi de ce s-a legat domnul Antonescu la cap ? S-a săturat de certurile cu Ponta , sau de certurile cu filialele sau de trădările celor pe care îi propusese miniştri ? Este posibil. Şi atunci s-a hotărât să îşi pregătească ieşirea de onoare. Sincer aş crede mai degrabă această variantă, pentru că nu cred că nu a luat în calcul variantele expuse mai sus. Nu pot crede că este chiar atât de sigur de victorie şi de loialitatea partenerilor de alianţă atâta vreme cât ei încă nu au decis nici până în prezent ce candidaţi vor intra pe buletinele de vot, în ce procentaje, nu numai în rândul Uniunii nici în cadrul partidelor. Se dau încă bătălii pe primării, oraşe, judeţe, sectoare iar Antonescu se vede deja în guvernare ? Nu pot crede că este atât de credul. Este ori inconştienţă, ori sinucidere.

USL la ora actuală contează şi ia în calcul nu atât voturile pro USL cât voturile anti –PDL uitând însă că voturile anti Băsescu se vor repartiza pe mai multe partide şi printre ele şi PP-DD care se ştie ce traseu va avea, iar până la urmă USL va rămâne cu mai puţine voturi chiar decât cele proprii ca număr de parlamentari, asta ca să nu mai spun că foarte multe voturi anti-Băsescu vor sta acasă şi nu se vor concretiza în parlamentari USL. Deci domnul Antonescu cred că se pregăteşte mai mult de demisie decât de guvernare, sau se leagă la cap fără să îl doară.

10 comentarii:

  1. Bună întrebare, Marine! Dar de ce nu îl întrebi direct pe domnul Antonescu ce a avut în minte când a zis ce a zis? Că doar nu este plecat pe Marte și nu sunt posibilități de comunicare.

    Ce-ar fi să îi ceri un interviu? N-ar trebui să te refuze...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hari, eu mai rar prin Bucuresti, el deloc prin Craiova. Cam greu un interviu in aceste conditii. Dar poate da cu ochii pe undeva de intrebare .

      Ștergere
  2. Rationamentele matale nea Marine sunt corecte pana la un punct.Sa nu neglijam faptul ca daca USL-ul are majoritate inPARLAMENT poate declansa procedura de suspendare a jupanului fie ca va da sau nu guvernul.Afirmatia lui Antonescu se refera la situatia in care USL nu castiga alegerile si in aceasta situatie trebuie sa recunoastem ca e un gest de onoare unic pana acum.Cat priveste dezertarile din USL dupa ce USL_ul castiga alegerile e putin probabil daca vor sti sa-si aleaga oamenii.Hai sa fim mai optimisti. GERULA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gerula,
      Rationamentul meu este corect pana la capat. Adica exista aceasta posibilitate, exista aceste pericole si daca USL nu va castiga alegerile, sau daca le va pierde , le va pierde pe mana tradarilor si a ingamfarii. Iar selectia candidatilor o fac tot ei, asa ca daca dupa alegeri vor fi tradatori, se fac la fel de vinovati cei care le-au primit " sponsorizarile " contra locuri eligibile. Nu se face nimeni vinovat de faptul ca nu stii sa iti alegi oamenii, sau te lasi condus de interese financiare si iti vinzi locurile in parlament celor ce sponsorizeaza mai vartos partidul. Iar acest lucru se face de 22 de ani incoace. Crezi ca se va opri acuma ? Ma indoiesc . De aceea, cred ca vom avea migrari masive la toamna. Tine aproape. Dupa mine , USL ARE SANSE SA CASTIGE AL;EGERILE, DAR NU SA SI GUVERNEZE. Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar fereasca Dumnezeu sa se intample asa, pentru ca nu poate spune nimeni ca nu a fost avertizat. Cei care se ocupa de strategia si campania USL ar trebui sa citeasca tot ce se scrie despre ei, nu sa compuna povesti mai mult sau mai putin adevarate despre PDL. Ingrijorarea lor trebuie sa fie propria alianta. Din pacate , liderii USL vorbesc mai multe despre PDL decat despre ei.

      Ștergere
    2. Apropo de op[timism, sunt optimist, dar nu orb. Sunt gata sa imi caut poneiul, dar nu si daca primesc o cutie goala. Macar o balega sa fie in ea, ca sa vad ca a fost un calut prin zona.

      Ștergere
  3. Aberatii,aberatii.... nema logica sau intuitie politica!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum estimezi ca vor exista tradatori in USL trebuie sa admiti ca vor fi foartemulti care se vor intoarce in partidele din care au dezertat cu ceva timp in urma. Fripturistii cauta ciolanul.Daca USL castiga multi vor veni catre ei .E putin probabil ca sa castigi alegerile si sa pleci la cei care au pierdut si cand in piata se striga jos satrapul.Hai sa fim realisti daca optimisti e prea mult.GERULA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este posibil. Numai ca din pacate, libertatea costa mai mult decat mita. Daca USL poate oferi ciolanul, PDL foloseste sabia justitiei cu dosare gata de a fi puse pe rol. In fata acestui pericol, nici un ciolan nu face fata. Din pacate. PDL-ul este un partid penal si toti stiu ca au fost urmariti, inregistrati, filmati si contabilizati de fratele cel mare. Si stiu ca o iesire din dispozitiv este egala cu o intrare la racoare.

      Ștergere
  5. Da ,atunci trebuie ca USL-ul sa puna pe listele pentru PARLAMENT oameni noi si dintre cei vechi pe cei ne patati si ne santajabili.Cu un PARLAMENT ostil TATUCU isi va pune mai greu in aplicare planurile. Gerula

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ASA ESTE.iNTREBAREA ESTE: IN SITUATIA IN CARE CHIAR DORESTE, POATE ANTONESCU SA IMPUNA OAMENI NEPATATI PE LISTA ? Sa presupunem ca ar reusi pe listele PNL, dar ce facem cu PSD? Sa nu uitam ce a patit cu propunerea de a demisiona din parlament. A primit flit de la Ponta si PSD si a ramas.. la protest parlamentar, desi PNL anuntase ca isi vor depune demisia. Deci .. chiar daca ar dori el, Antonescu nu va fi lasat sa curete sau sa schimbe ierarhiile USL. Parerea mea este ca stie asta si de asta a incercat acuma o " amenintare" de efect, dar ei nu dau o ceapa degerata pe asta. Se vor debarasa de el fara probleme. Sunt multi care abia asteapta si in interiroul partidului si in exterior.

      Ștergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.