sâmbătă, 27 decembrie 2014

INCOMPETENŢĂ CAUZATOARE DE MOARTE

 
interoperability
Istoria se repetă
Acum un an fără 30 de zile, scriam un articol, numit “Management cauzator de moarte” articol în care puneam în discuţie cazul din Apuseni şi identificam ca vinovat principal prostul management , proasta conducere, lipsa coorperării între departamente, ministere şi structuri, conducerea defectuoasă, capetele seci numite miniştri. Încă de atunci remercam faptul că MApN nu colaborase cu celelalte structuri, că datele nu fuseseră centralizate, că Duşa nu aprobase plecarea în misiune a elicopetrului PUMA SOCAT deşi comandantul unităţii solicitase să intervină, că nu există cooperare între ministere.
Acum câteva zile într-un alt articol spuneam că accidentul de la Siutghiol este doar unul dintr-o serie care nu a schimbat şi nu va schimba mare lucru în modul de acţiune privind accidentele, incidentele, evenimentele deosebite, catastrofe, cataclisme, inundaţii etc, pentru că peştele se impute de la cap şi atâta vreme cât capul e acelaşi, oricât am tăia coada peştelui acesta supravieţuieşte.
Propuneam atunci printre altele, câteva măsuri pe care spuneam eu că ar trebui să le ia cei care conduc ministerul de interne dar şi guvernul şi au în subordine structurile care acţionează, au atribuţiuni, şi dispun de forţe şi mijloacele care pot interveni. Printre altele deplângeam lipsa unui cap limpede, care să:
– evalueze cele mai posibile incidente care pot avea loc şi locurile unde ar putea să apară cel mai probabil;
– stabilească cu ce ar trebui să se intervină la ele;
– decidă apoi ce materiale sau tehnică este necesară pentru acele intervenţii;
– ce oameni sunt cei mai nimeriţi profesional să le deservească;
– ce unităţi sau structuri cu care ar putea coopera sunt cele mai aproape, cine le conduce, ce au în dotare, şi care sunt persoanele de legătură şi cum menţin contactul cu ele;
Mai sunt şi alte propuneri trecute acolo. Mai spuneam eu că indiferent câţi vinovaţi de mâna a doua sau a treia sau câţi acari vor fi găsiţi, demişi, beliţi, nu se va rezolva nimic pentru că cei care trebuiau să ia măsuri nu au luat, cei care trebuiau să legifereze nu au legiferat, planurile de intervenţie au fost făcute de amatori sau în dorul lelii, de oameni numiţi politic.
Ordonanţa incompetenţei
Astăzi văd cu suprindere cum apar la televizor dei doi caşaloţi din fruntea acestei mizerii, domnii Oprea şi Ponta şi ne anunţă cu satisfacţie în glas că au luat toate măsurile, că au dat o ordonanţă şi deci, DATORITĂ LOR, A MĂSURILOR LUATE ÎN URMA ANALIZEI FĂCUTE, NU SE VA MAI ÎNTÂMPLA CE S-A ÎNTÂMPLAT PÂNĂ ACUMA, CĂ AU ÎNVĂŢAT DIN GREŞELI. Greşeli însă, care au luat viaţa unor oameni, pentru că după accidentul din Apuseni, au mai avut două accidente aviatice cu aceleaşi două capete la comandă, accidente soldate cu alte 12 decese.
Ordonanța prevede:
- stabilirea clară a tipurilor de risc care vor fi gestionate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
-organizarea tuturor structurilor cu atribuții principale și de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență conform unei concepții operaționale unice, în vederea creșterii potențialului de acțiune pe întreg teritoriul național pentru salvarea persoanelor aflate în pericol”
-noua concepție are în vedere interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și celelalte structuri subordonate Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În plus mai aflăm că a fost desfiinţată structura pe care o coordona doctorul Arafat şi a fost înfiinţată alta, cu altă denumire, care va prelua şi cazurile de cataclisme, cutremure , etc , structură care va fi aceeaşi Mărie dar cu caschetă, în loc de bonetă pe cap. Este adevărat, noile măsuri aproape copiază măsurile pe care le propuneam, dar trece cu bună ştiinţă peste una, şi anume cea în care afirmam că practic totul merge prost pentru că în fruntea activităţii se află cineva care toată cariera lui, deşi militar, a comandat doar mici şi bere şi a organizat doar mese festive. Nu mai spun despre cine este vorba, pentru că iată, acuma practic acesta îi înlătură şi pe Arafat, şi pe şeful aviaţiei, care poate or avea vina lor, nu ştiu, dar partea proastă este că s-a trecut el pe post de şef absolut, a preluat la macro tot, legând astfel de mâini şi de picioare toate structurile care ar putea interveni până să fie el informat, anunţat şi până să poată lua o decizie. Nu ştiu încă ce prevede ordonanţa şi ce prevăd planurile, cum sunt împărţite competenţele şi responsabilităţile, dar din cât îl ştiu eu pe domnul Oprea şi din cum am văzut că lucrează sistemul, sunt convins că factorul de decizie este unul singur, Oprea, iar responsabilităţile sunt împărţite de la el în jos. “În vederea planificării strategice, a monitorizării permanente şi evaluării factorilor de risc, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor, precum şi pentru coordonarea gestionării situaţiilor de urgenţă determinate de tipurile de risc stabilite prin hotărâre a Guvernului, se constituie şi funcţionează Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, denumit în continuare Comitetul naţional, sub conducerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, în calitate de preşedinte”.
Români, vă ordon: pupaţi icoane!
Deci Oprea va fi cel care trebuie să dea toate avizele, să subordoneze totul, dar responsabilităţile şi vinile se vor disipa sub scaunul lui, el având doar responsabilitatea de a destitui. A pune actul de decizie în mâna unui singur om mai ales a unui om ca Oprea înseamnă crimă. Oameni buni, stimaţi cetăţeni, a venit momentul să luăm lecţii de la Iordănescu. Cumpăraţi-vă cruciuliţe, iconiţe, cărticele cu rugăciuni şi pupaţi icoane până vă cad dinţii, că de acuma încolo numai Dumnezeu vă mai poate salva. Din discursul rostit de domnul Oprea astăzi a fost limpede pentru oricine că nu e în stare să spună, dar să mai şi facă ceva concret, el doar ne asigură că a luat şi va lua toate măsurile ca să fie totul bine, că a sporit numărul politiştilor, care ştiţi şi dumneavoastră cum fluidizează traficul într-o intersecţie semaforizată sau în sensul giratoriu, că “ se va lucra” în foc continuu aceste zile, etc etc., aceleaşi măsuri pe care le raporta şi când primea câte un control sau o vizită importantă de la eşaloane la hotelurile militare de la Mangalia pe timpul lui Ceaşcă. Ce măsuri a mai luat Oprea? Se laudă într-un minibilanţ că a asigurat locuri de muncă pentru toate promoţiile de ofiţeri şi subofiţeri de poliţie în 2014. Să nu îşi cadă falca? Păi asta este nu ceva normal, este obligatoriu, într-un sistem care lucrează planificat având o politică de cadre care lucrează calculat, în perspectivă pe ani, pe promiţii de pensionare şi care respectă legislaţia, nu acceptă intrări în sistem pe uşa din dos. A asigura locuri de muncă promoţiilor este la mintea cocoşului, nici nu trebuie pusă în discuţie. Dar în condiţiile în care în sistem se intră şi se iese pe pile, în afara prevederilor legale, da, este o mare minune să mai încadrezi elevii şcolilor militare. Da, pentru un sistem ca al nostru, în care nu doar popmpierii ci întregul minister, întregul guvern lucrează pompieristic, doar atunci când arde, nici măcar când iese fum, şi cu un ministru ca Oprea, asta este un motiv de laudă, să reportezi că ai încadrat o promoţie planificată din timp, este o performanţă pentru care ministrul merită felicitat.
O ordonanţă care  condamnă
Să revenim la ordonanţă pentru că pe lângă măsurile luate sau mai bine spus prin măsurile luate, măsuri cu care se laudă atât Ponta cât şi Oprea, aflăm cine sunt vinovaţii şi care sunt cauzele atâtor accidente, nu numai ale celui din Siutghiol. Purtătorul de cuvânt al guvernului, domnul Corceliu Calotă ne spune verde în faţă:
“ Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind schimbarea unor proceduri în ceea ce privește sistemul de intervenție la situații de urgență și, totodată, două hotărâri de guvern care stabilesc măsuri concrete în domeniu.”
Să ne fie cu iertare, dar prin acest comunicat, domnul Calotă ne anunţă negru pe alb că procedurile de până acuma au fost dacă nu greşite, cel puţin deficitare, că Arafat a avut dreptate când a spus că au fost respectate procedurile şi termenele stabilite conform planului şi că celor care au acţionat nu li se poate reproşa mare lucru exceptând lipsa antrenamentelor, care de fapt sunt convins că nu au fost ţinute din lipsă de fonduri, şi lipsa controalelor care revin şefilor. Păi dacă procedurile nu au fost bune şi vor fi schimbate, ca şi măsurile concrete pentru îndeplinirea acestora sau mai bine spus, normele de aplicare, înseamnă că vinovaţi sunt cei care până acuma nu au dat o legislaţie adecvată, care iată abia acuma se modifică, care nu au făcut până acuma o analiză şi o verificare a mijloacelor şi forţelor care trebuie să intervină. Şi o face tocmai acuma. Se confirmă ceea ce spuneam şi în articolul precedent, VINA APARŢINE CELOR CARE TREBUIAU SĂ ASIGURE O LEGISLAŢIE, O PLANIFICARE ŞI O REPARTIŢIE A FORŢELOR ŞI MIJLOACELOR ŞI O COORDONARE INTERMINISTERIALĂ, INTERDEPARTAMENTALĂ şi care –iată- abia acuma se face, după atâtea accidente şi decese. Este clar pentru oricine vrea să vadă, asta este o răspundere penală pentru că ministerele, premierul nu au asigurat până acuma nici legislaţia şi nici organizarea acestor activităţi. DEGEABA CĂUTĂM ACARI, NIMENI NU PUTEA INTERVENI ŞI ACŢIONA ÎN AFARA LEGISLAŢIEI , NIMENI NU SE PUTEA AMESTECA ŞI NU AVEA DREPTUL LEGAL SĂ SE AMESTECE ÎN ACTIVITĂŢI CARE REVENEAU ALTOR MINISTERE ŞI ÎN CARE NU FUSESERĂ COOPTAŢI , NU AVEAU ATRIBUŢIUNI. Citiţi, când vor fi făcute publice măsurile, tot ceea ce prevăd acestea şi veţi afla tot atâtea cauze ale accidentelor şi deceselor, pentru că tot ceea ce se face acuma trebuia analizat şi făcut până acuma iar vinovaţi sunt cei care până acuma au dormit.
O concepţie nouă pentru Ponta şi Oprea
Citiţi încă odată acest paragraf: “noua concepție are în vedere interoperabilitatea între Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor și celelalte structuri subordonate Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”.
Despre ce vorbeşte domnul Ponta, despre o concepţie nouă? Din 1994 de când România şi-a propus să adere la NATO, în armata română cuvântul interoperabilitate a tocat creierii militarilor ca picătura chinezească. Nu puteai face nimic, dacă nu îndeplineai această cerinţă de aur. România nu ar fi putut executa misiuni în afara graniţelor dacă nu ar fi fost interoperabilă cu celelalte forţe, iar domnul Ponta, astăzi descoperă acest principiu, în misiunile de salvare şi îl introduce între ministere. Domnul Oprea din ce armată a făcut parte sau ce armată a condus până acuma, dacă ACUMA DESCOPERĂ PRINCIPIUL INTEROPERABILITĂŢII? DEMISIA DOMNULUI OPREA, MARELE SPECIALIST ÎN SECURITATE ŞI APĂRARE ESTE NU DOAR BINEVENITĂ, CI CHIAR NECESARĂ PENTRU A SE PUTEA DECLANŞA CERCETĂRILE PENALE PENTRU INCOMPETENŢĂ CAUZATOARE DE MOARTE. Nimic altceva nu mai trebuie spus, vinovaţii practic s-au autodemascat prin aceste măsuri cu care se laudă acuma, pentru că până acuma au stat şi au visat sau s-au rugat, ca Iordănescu, să nu dea adversarul gol.
În concluzie, dacă legile şi procedurile, planurile ar fi fost bune, ele nu ar fi trebuit modificate acuma. Ori daca abia acuma domnul Ponta s-a trezit că legislaţia e schioapă, că nu există coordonare între ministere şi departamente, că procedurile şi măsurile nu sunt puse la punct înseamnă că nu cei demişi până acuma sunt vinovaţii, sau nu sunt vinovaţii principali, or avea şi ei vini corespunzătoare locului şi funcţiei, pentru că ei practic au executat planurile, ordinele şi măsurile celor care au decis şi legiferat prost, ei nu au avut până acuma la dispoziţie noile măsuri. Şi nici nu puteau trece peste ceea ce prevedeau documentele, planurile, legea şi sarcinile ce le reveneau. Practic domnii Oprea şi Ponta prin aceste măsuri arată unde au greşit şi încearcă să dreagă busuiocul, dar de demis îi demit pe alţii, ei rămân tot acolo. Pute rău caşalotul.
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/01/21/management-cauzator-de-moarte-6219-6219
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/12/19/alt-accident-alte-victime-aceleasi-cauze-aceiasi-vinovati-8310
http://www.economica.net/guvernul-a-aprobat-oug-privind-modificari-ale-sistemului-de-interventii-la-situatii-de-urgenta_93767.html
INCOMPETENŢĂ CAUZATOARE DE MOARTE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.