miercuri, 4 martie 2020

Nicolae Ionel Ciucă, treia… audiere


Și totuși se întâmplă
A avut loc pe data de 3 Martie, a treia audiere a generalului  Nicolae Ciucă pentru ocuparea funcției de ministru al apărării,  în cea de-a treia încercare de guvernare PNL,  în 4 luni de zile. Cu sau fără voie, și cu sau fără vină,se pare că domnul general Nicolae Ciucă a ajuns cel mai …. discutat, disputat și  interimar general și ministru al apărării din toate timpurile. Trimis în judecată de proprii colegi din departamentul juridic al armatei, ca Șef al SMAp pentru ca a acceptat prelungirea mandatului la cârma SMAp,  acesta se află acuma la a treia propunere ca ministru și chiar dacă personal a trecut toate cele trei încercări cu brio, prestațiile guvernului ca structură și rezultatele colegilor de cabinet, îl trag în jos, ca să nu mai vorbesc despre angrenajul politic, poticnelile, bâlbele și sforile care se trag în această perioadă din toate părțile politice și din păcate nu în direcția întăririi guvernării și stabilității țării,  ci din contră. Cred că asistăm la cea mai abjectă perioadă politică a ultimilor 30 de ani  pentru că ceea ce se întâmplă acuma este de neimaginat într-o țară a secolului XXI. Și totuși se întâmplă. Titlul articolului   te poate duce cu gandul la celebra piesa de teatru a si mai celebrului și inegalabilului Marin Sorescu. Sper să fie doar o a treia  audiere și nu și țeapă, deși după cum s-a desfășurat activitatea tare îmi e teamă că ne aflăm în fața unei țepe.
Am ascultat întrebările și răspunsurile și am constatat cu părere de rău că dacă la prima audiere domnul general Ciucă a fost mai timorat  și mai speriat, a fost totuși și mai sincer. Acuma însă, după 4 luni de menaj politic a prins oarece .. dezinvoltură în a ocoli răspunsurile, a o da pe ”glume” și a evita esența întrebărilor și chiar întrebările. Eu mă așteptam  să văd un general mai ferm, mai sigur pe el, mai direct, mai concret și mai la obiect,  dar am întâlnit un ministru obișnuit un ministru aproape identic cu cei de până acuma.  
Întrebările adresate au fost cam aceleași ca și la celelalte audieri și nu ar fi trebuit să îi pună probleme. Mari lucruri nu s-au întâmplat de la prima audiere, exceptând Coronavirusul și spargerea digului”Erdogan” dar atât virusul cât și imigranții nu cădeau direct în sarcina MApN, iar aici răspunsul trebuia să fie unul singur și simplu: ”MApN se va achita de sarcinile ce-i revin prin Constituție” Punct.
Generalul Ciucă a devenit ministrul Ciucă
Au fost și câteva întrebări legate de pensiile militarilor și militari. Două întrebări puse de senatorul Stephan Saland și două puse de deputatul Dumitru Lupescu.
Senatorul Saland s-a referit la faptul că Ordonanța 82, modificată, privind drepturile pentru veterani, invalizi și militari răniți și Proiectul Legii L38/2020 aflat la Senat în dezbatere.
Domnul deputat Lupescu Dumitru a întrebat care este poziția domnului ministru legat de ordonanțele care au modificat Legea 223 creând mari nedreptăți pensionarilor militari și cum vede problema indexării din 2016 care nu se mai acordă celor din MApN.
Iată  răspunsurile:
https://youtu.be/srrgc5HWIpE

Legat de prima întrebare, domnul senator Saland se refera probabil la recenta inițiativă a domnului ministru Ciucă, prin care modifica Ordonanța 82 și acorda unele drepturi suplimentare celor răniți sau familiilor celor decedați în teatrele de operații în afara țării, dar prin care, cei care au întocmit ordonanța au introdus și unele drepturi pentru cei care stau la birouri și din când în când mai merg în vizită( control și îndrumare) sau la o fasole cu cârnați   cu ocazii festive, prin teatrele de operații, care, conform noilor reglementări beneficiază și ei de sporurile celor care merg acolo să lupte. Deci cei care merg să mănânce au aceleași drepturi cu cei care merg să lupte. Aici domnul senator avea dreptate, iar domnul Ciucă, păcălit de cei care au întocmit documentul și s-au strecurat și ei printre beneficiari a luat-o în mână, hârtia, a semnat-o și acuma a dat în bâlbe,” că să vedeți, că vom analiza, că sunt detalii tehnice, că chiar am discutat cu domnul secretar de stat, că cutare, că cutare” ce să o mai lungim, a fost prins cu pantalonii în vine. De fapt acești domni, dintre care unul se afla chiar la aceeași masă cu domnul ministru la audiere, ca om de încredere și de nădejde, și-au făcut un obicei din a introduce în  proiectele care acordă sau repară unele drepturi militarilor bătuți de soartă, și oarece .. cuvinte bine țintite dar și bine mascate prin care să primească și ei ceva în gura lor nesătulă. Și mai interesant este faptul că în timp ce cei îndreptățiți la reparații își primesc drepturile .. în viitorii ani, pe termene pe care unii nu le vor mai apuca, drepturile pentru ei, gulerații care îi bagă sub nas la semnat ministrului ”legile reparatorii” se aplică imediat, unele chiar retroactiv, și toate astea în numele grijii față de militarii din subordine. Cazul ridicat de domnul Saland este numai unul, dar eu mai știu câteva.
Un alt exemplu similar cu cel expus de senatorul Saland, este legat de cea de-a doua întrebare, cea privind  Proiectul Leș, întrebare la care domnul ministru nu a mai răspuns, deși exista un răspuns și încă foarte concret la această întrebare. De ce a tăcut ministrul Ciucă pe acest subiect? Nu l-a lăsat domnul Jianu să răspundă, că am văzut că îi tot șușotea câte ceva, de parcă el era generalul, iar Ciucă, adus cu pluta prin minister.
Legat de proiectul Leș, mai ales în condițiile în care proiectul de ordonanță al lui Ciucă, (căruia eu îi spun Proiectul Ciucă), cel trimis la MAI și îngropat acolo de Vela, care nu va mai vedea lumina zilei pentru că guvernul nu mai poate emite ordonanțe, se poate spune că e șansa care a mai rămas și care ar putea fi exploatată. Da, exista posibilitatea ca MApN, care încă nu și-a dat avizul pe acel proiect, să propună niște amendamente la acel proiect în avizul pe care îl vor da MApN și Guvernul.
Aceasta ar fi singura soluție ca măcar unele elemente din proiectul Ciucă să apuce să fie legiferate. Se pare că asta se și urmărește și este ceva legal și posibil, numai că până și această soluție este tergiversată de cuplul RoJi și se încearcă introducerea unor amendamente din care ”să mănâncă și ei ceva în gura lor”. Din câte știu eu, un proiect cu amendamentele respective a fost trimis către șefii unor asociații, recte ANCMRR, AORR, nu știu dacă și LADPM sau altele, dar ÎN NICIUN CAZ TOATE ASOCIAȚIILE așa cum susținea domnul Ciucă că este în legătură cu toate. Ce este mai ciudat este că domnii Bahnăreanu și Bălăceanu care sunt la conducerea Forumului nu au trimis acest proiect spre consultare nici măcar asociațiilor care se află în componența Forumului, țin totul la secret, nu știe nimeni dacă au avut sau ce obiecții au la propunerile de amendamente făcute de gulerați. De altfel este  de notorietate colaborarea strânsă dintre tandemul Ro-Ji și Bălăceanu prin care unul dă girul ”asociațiilor” la proiectele întocmite de DRPCVP/DGFC iar ceilalți au grijă să mai primească și el câte o steluță, o medaliuță sau o sinecură. Toate acestea se fac pe la spatele celui care semnează hârtiile și e nevoit să răspundă în parlament, gen ”să vedem, mai analizăm, o să rectificăm” dar și pe la spatele militarilor din asociații, care așteaptă de la liderii lor transparență, loialitate și tenacitate în apărarea drepturilor. Ce să facem, noi nu avem în fruntea noastră agenți  gen Coarnă, noi avem generali .
Și acuma să trec la concret. Un alt caz prin care gulerații vor sa se introducă în legile reparatorii ,”mici cadouri ”pentru ei înșiși:
În proiectul lui Leș, la punctul 4, art 1101 (2) se  prevede:
”(2)   Baza de calcul folosită pentru recalcularea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute aferente funcţiei utilizate la recalcularea/stabilirea drepturilor de pensie până la data de 31.12.2021, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data de 01.01.2022, în care nu se includ, în mod corespunzător elementele prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. a)-p).”
Domnii care nu se mai satură și fură ca popii și de la vii și de la morți, propun altă variantă:
  Continuarea aici :


Nicolae Ionel Ciucă, treia… audiere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.