sâmbătă, 22 august 2020

Povestea celei de-a doua cocoașe a lui Han Tătaru

La noi la români există multe proverbe, zicători, ziceri, care frizează… logica. Astfel, se spune că orice șut în fund este un pas înainte. Ei bine această zicală a probată în special în ultimul timp încât a devenit cutumă, chiar nu mai  miră pe nimeni când cineva găsit în defect dar cu propte, este mutat ”disciplinar” la un eșalon superior sau pe o funcție mai bine plătită încât să i se piardă urma și să nu mai fie omul stresat de vechii colegi, să nu știe nimeni ce schelete are la dosar.

Iar această deja tradiție nu este valabilă doar la privați unde șefu face ce vrea pe moșia lui, ci și, sau mai ales în instituțiile statului unde șefu chiar face ce vrea, ca un vechil, pentru că se știe, cu statul nu se pune nimeni. Mai Nou însă, nu numai că  se promovează cu suturi în fund dar se și … maschează ”serviciile” sub șuturi și urecheli care apoi devin … recompense.  Adică, atunci când șefii vor să obțină ceva de la subordonați și vrei să ăi ”motivezi” pentru a le câștiga loialitatea, tăcerea și a-i face să-ți execute orbește ordinele, nu dai ordine, nu te apunci să lauzi, că nu e bine, aude cine nu trebuie, presa, lumea, alți subordonați și după aia trebuie să dai explicații, sau să dai și la alții. S –a descoperit o metodă mai bună, trimiți organul de control pe capul… bietului om și gata. Toată lumea zice ”mamăăăăăăă, să te ții f…. recuș acum, să vezi ce le face ăsta, se lasă cu destituiri, cu pedepse, și în sfârșit, se pune ordine în bostănărie” . Și lumea așteaptă cu gura căscată să audă țipete, urlete, să vadă curgând sânge. Dar nuuu, că doar nu de aia s-a dus echipa de control la stână. Nuuuuu, echipa de control s-a dus să vorbească face to face cu împricinații și să le spună ce au de făcut în perioada următoare, dar mai ales, ce o să primească dacă sunt copii cuminți și fac ce le spun tati și mami. Iar ei promit și gata controlul. În felul acesta, prin echipele de control care au discutat direct cu ”copii” se evită ordinele scrise care pot fi copiate și trimise la presă, dar și interceptările telefonice care nu e așa, nu fac bine la ten. O să spuneți că nu e așa, că astea sunt povești de Ispirescu, sau de-ale lui Kafka, că la noi nu se poate așa ceva.

Ba se poate. Ia uite colea:

  1. Puțin, puțin înainte de apariția celei de-a doua cocoașe a lui Han  Tătaru, pe vremea când Covidul se potcovea cu 99 de ocale și tot sărea gardul la vecini, lumea luase foc, apăruseră nereguli prin diferite Iurte DSP  bucureștene și județene. Problema tindea să fie generalizată și atunci Han Tătaru  decise să își trimită hoardele de controlori să vadă ce și cum în problema raportărilor. Se pregătea o nouă invazie, o nouă cocoașă și sultanul avea nevoie de supunere în curțile slujbașilor DSP. Numai că nu putea să trimită depeșe că ar fi putut fi interceptate de iscoade și se ducea pe râpă toată socoteala. Așa că în loc de olăcari, trimise direct hoarda de aur căreia la cea vreme i se spunea echipa de control.  

https://www.agerpres.ro/sanatate/2020/07/21/coronavirus-ms-corpul-de-control-va-demara-verificari-atat-in-cadrul-dsp-urilor-cat-si-in-spitale–543698

  • Deja unii transpirau iar alții își frecau mâinile: se lasă cu maziliri pentru unii și căftăniri pentru alții, dar sigur vor fi mișcări. Numai că nu a fost să fie așa. După ce hoarda s-a întors la Serai și a raportat că au transmis mesajul dar supușii au spus că au lefurile mici și ca să poată duce la îndeplinire poruncile primite, e nevoie de o mărire de leafă că au ajuns de râsul polițiștilor locali care au lefurile cât un general de armată, Han Tătaru a gândit că l-ar costa mai scump tăierea și înlocuirea capetelor decât ungerea hoților, pardon, roților și atunci a decis să îi pedepsească cu niște lefuri să moară de rușine, deși hoarda plecase la secerat.

https://romania.europalibera.org/a/guvernul-le-m%C4%83re%C8%99te-salariilor-%C8%99efilor-%C8%99i-angaja%C8%9Bilor-dsp-%C3%AEn-plin%C4%83-controvers%C4%83-legat%C4%83-de-eficien%C8%9Ba-acestor-institu%C8%9Bii/30765404.html

Și cum zise han Tătaru, așa făcu Sică Pașa. Nu trecură multe zile de la cele promise, că se întocmi hrisov domnesc prin care se pedepseau lucrătorii din cele desepeuri cu o creștere de rușinoasă de 40% a   veniturilor. Cu această scârbavnică rușine au fost obidiți însă doar fruntașii obștii, adică, cum spune la pravilă, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică,” în vreme ce ienicerii.....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povestea celei de-a doua cocoașe a lui Han Tătaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.