miercuri, 26 august 2020

Hai, la billiard băieți!


Hai, la billiard băieți!

Categoria Opinii 1 afisari
Editeaza acest Articol
Ratările lui Tache
Cine nu a auzit de Tache și lovitura care l-a făcut celebru în ziarul ”Național”? Tipul a devenit celebru prin ”loviturile” sale care uneori mai nimeresc ținta cu manta, din prostie, dar de cele mai multe ori eșuează pentru ca sunt de fapt însăilări și scenarii imaginare, puse pe tarabă cu unicul scop de a crea impresia că el le știe pe toate, și nu  de oriunde ci din cele mai ascunse unghere ale serviciilor românești. Are băiatul acesta un stil de a se face de râs de te doare bulbul rahidian. Inventează, însăilează, concluzionează, informează, deformează, plecând de la câte o știre banală pe care o introduce în staniolul jurnalismului de azi,  făcând dintr-o pocnitoare de revelion o explozie de genul celei care a cutremurat Beirutul. Și asta face de fiecare dată, cu fiecare ”lovitură”. Ca subiect predilect sau mediu în care și din care pretinde că își alege/culege ”știrile” se găsesc structurile militarizate. Omul merge pe ideea că toată lumea e interesată de secrete de stat, ”murdării” din ministerele ”de forță” iar dacă la un subiect de doi bani pune un titlu ”bombă”, succesul este garantat, toți românii vor citi chiar dacă unii se opresc după primele fraze, asta nu se contabilizează, el ”are succes” chiar și cu titlurile pe care le propune. Ciudat, dar deși aparent interesat de tot ce este ”ascuns vederii”, Tăchiță nu se ia de SRI, prietenii știu de ce. El vorbește doar despre armată și poliție, aducând de multe ori în prim plan lucruri deja cunoscute, cărora le dă însă propria …. înfățișare, pretinzând că ”știe el” nește lucruri care să ne ”lămurească” cum stă treaba.
Pentru că a citit el pe undeva că sunt frământări și nemulțumiri legate de achiziția de rachete pentru frecatele care nu se știe când și dacă vor ajunge în România și că un vicepreședinte al unui concern Francez -și numesc aici MBDA- s-a supărat că MApN propune anularea achiziției de rachete le la concernul respectiv în favoarea unui contract G2G cu americanii, domnul Tache s-a gândit să mai dea o ”lovitură” aducând el știri din interior.
Și ce face stimabilul? Pretinzând că el știe ce nu știe nimeni, vine cu informația că ”proiectul HG 630/2018” pe care MApN propune să îl anuleze, ar fi ajuns pe biroul lui Emanuel Macron și e jale. Vezi Doamne, Sică este într-un mare rahat acum, Ciucă la fel, pentru că s-a supărat Macron și vor trebui să dea socoteală. Ba, mai mult, în încercarea sa de a arăta cât de adânc a pătruns el în .. esența rahatului, domnul Tache spune că de fapt Ciucă ”l-a făcut” pe Orban pe care l-a pus în această situație, fără să îl avertizeze ce intenționează să facă și că Orban, dar ce spun eu Orban, România,  este acum într-o situație deosebit de dificilă, Ciucă  va trebui să dea samă. Și ca tabloul să fie complet, mai spune Tăchiță că Ciucă  a lucrat aici cu Hăpău, despre care același Tache spunea în dese rânduri că l-ar săpa cu sârg pe Ciucă și viceversa. Deci cei doi dușmani neîmpăcați din poveștile lui Tache acum și-au dat mâna pentru a-i face zile fripte lui Orban. Bineînțeles că el consideră asta ca fiind o ”știre” demnă de luat în seamă și uite așa, pas cu pas, el îl va detrona pe Andronic în topul celor mai ”informați” sforari.
Un interviu cu bucluc
De unde a plecat însă însăilarea lui Tache? De la un articol postat în Monitorul Apărării care spune în data de 20.08.2020, (REȚINEȚI DATA VĂ ROG)  că Didier Philippe, vicepreşedintele firmei MBDA, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii, ne-a explicat care sunt implicaţiile deciziei Ministerului Apărării Naţionale de a anula achiziţia competitivă pentru sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă pentru a încheia un contract guvern la guvern cu SUA.”
Dar pe de altă parte, din ”Defense România” aflăm că ” Într-un interviului acordat, reprezentantul MBDA contrazice Ministerul Apărării în ceea ce privește capabilitățile Exocet – propunerea MBDA – dar și motivul anulării licitației”.
Defense România nu spune la ce dată și cui a acordat musiu Philippe interviul  deși informațiile din articolul său sunt mai.. la obiect și cu mai multe citate, dar nici ”Monitorul Apărării” nu ne dă detalii privind data, locul  sau cine a luat interviul.
Cum nu exista nicăieri în altă parte nici o altă informație privind reacția lui Macron dar și pentru că îi știu stilul lui Tache nu mi-am bătut capul cu  subiectul respectiv, dar, curios din fire, dar și fidel principiului de a verifica informațiile pentru a nu dezinforma la rândul meu prin ceea ce prezint, am căutat acel interviu dat de Didier Philippe,  solicitând ajutorul prietenului Gulu-Gulu.
Ei bine, am găsit nu unul ci mai mult interviuri acordate de acesta, unul chiar către Monitorul Apărării, dar … ce să vezi, toate au fost acordate în 2018, adică atunci când s-a semnat acordul privind colaborarea dintre MApN și MBDA.
A fost un interviu acordat prin mai 2018, catre Monitorul Apărării, dar și unul acordat pe 15 august 2018 lui Chireac de la DC News. Apoi mai este publicat interviul dat Monitorului Apărării pe 27 Iunie și către Mediafax. Un interviu apare și pe Global Defense News pe 15.08.2018, și din nou pe Mediafax și Monitor, pe 20.09.2018. Și mai apare interviul din data de 20.08.2020, pe Defenseromania, singurul de actualitate,  în care se vorbește despre propunerea de anulare a contractului, dar nici aici nu se spune când, unde și cum  a avut loc interviul, articolul practic NU ESTE UN INTERVIU PROPRIUZIS, ci doar VORBEȘTE DESPRE UN INTERVIU, DÂND CITATE DIN EL. Practic nimeni nu spune când, unde, și cine a luat interviul, nici nu prezintă interviul pur și simplu, doar fac referire la el. În aceste condiții mă întreb dacă nu asistăm la un fake-news în ceea ce privește reacția părții franceze.  Dar în primul rând mă întreb ce rost are ca pagini serioase de altfel privind știrile militare ( și aici nu mă refer în nici un caz la Naționalul lui Tache), să își dezinformeze cititorii pretinzând că au luat recent un interviu cuiva. Rău a ajuns presa română dacă și pe subiecte de acest gen, verificabile, având în prim plan persoane oficiale, nu maneliști și fufe de doi bani, vin cu făcături. Eu, ca jurnalist amator ce  sunt când am luat un interviu am imortalizat momentul pentru a arăta că acesta a avut loc, nu este o făcătură. Este adevărat, având în vedere situația epidemiologică și tehnica actuală se poate lua un interviu și on line, prin telefon, whatsupp, etc, dar în acest caz trebuie oricum menționat locul, data, ora, întrebările, răspunsurile, persoana care a luat interviul. Însă în acest caz detaliile lipsesc cu desăvârșire ceea ce este total neprofesional.
Mai vorbește despre supărarea francezilor și ”România Liberă” pe data de 24 August 2020,  dar tot fără a menționa concret cine, când unde a spus ceea ce zic și ei că s-ar fi spus deși au preluat și ei știrea insinuând însă că ”reporterul nostru știe tot ”.
Bineînțeles la Tache nu mă așteptam la profesionalism, el este un jucător de billiard, am mai spus, care nici măcar nu vede popicii sau bilele, el dă în bilă și dacă din întâmplare lovește ceva spune că acolo a vrut să dea, dacă nu, spune că și-a pregătit lovitura următoare sau că a vrut doar să ascundă bila pentru adversar.
Politichia strategică sau ploconeala tradițională
Ce nu mai vede sau se face că nu vede  Tache este că o decizie privind anularea unui asemenea contract nu se decide la nivelul unui ministru, există ședințe de guvern în care miniștrii își înștiințează primul ministru și colegii privind proiectele și intențiile ministerelor pe care le conduc, iar dacă e vorba de apărare, acestea se decid în CSAT, sau eventual atunci când se  primesc șepci de campanie. Eu credeam că domnul Tache îl va întreba pe domnul Iohannis ce alte contracte au mai fost în șepcuța pe care a primit-o în ultima vizită a sa peste baltă, dar nu, el se face că nu știe cine  și ce rol are. Este adevărat, rolul unui ministru al apărări este să urmărească interesele armatei și să își anunțe șefii sau colegii de ”muncă” din ministere și CSAT cu privire la implicațiile deciziilor ce se iau din punct de vedere militar, strategic, și chiar economic, căci în ceea ce privește interesele politice, astea sunt stabilite din 4 în 4 ani. Și apoi, mai e un lucru pe care unii se fac că nu îl știu, și anume...
Hai, la billiard băieți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.